ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

Χριστόδουλος Ξηρός: τρομοκράτης ή επαναστάτης;Ο σάλος που προκλήθηκε από την απόδραση του αρχιδολοφόνου Χριστόδουλου Ξηρού από τις φυλακές και οι δηλώσεις του δικηγόρου του Φραγκίσκου Ραγκούση, εγείρουν σε πολλούς το ερώτημα: ποια είναι η διαφορά μεταξύ επαναστάτη και τρομοκράτη;

Προσωπικά είμαι εναντίον της ένοπλης βίας και της αιματοχυσίας ως μέσου επίλυσης διαφορών, για τον απλούστατο λόγο ότι η βία γεννά βία και η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό. Τελεία.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει επίσης ότι υπάρχουν και στρατευμένοι από σκοτεινά κέντρα επ’ αμοιβή τρομοκράτες για να κάνουν κακό σε μια χώρα. 

Επειδή όμως πολλοί έχουν θετική γνώμη για τρομοκράτες αυτοαποκαλούμενους ιδεολογικούς επαναστάτες, ενώ άλλοι τους αποστρέφονται ως δολοφόνους, έψαξα στο Διαδίκτυο και συγκέντρωσα μερικές απαντήσεις τις οποίες θα παραθέσω σε μετάφραση ως τροφή για σκέψη:

-- Ο στόχος των επαναστατών είναι ν’ ανατρέψουν μια ξένη ή αποικιακή κυριαρχία. Είναι εθνικιστές και ο σκοπός τους είναι να ελευθερώσουν την πατρίδα τους από την ξένη κατοχή. Είναι έτοιμοι να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή τους για την πατρίδα τους.
Από την άλλη, ο στόχος των τρομοκρατών είναι ν' ανατρέψουν μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

-- Ο επαναστάτης είναι κάποιος που δρα μόνος ή μαζί με άλλους για ν’ αλλάξουν τον τύπο της κυβέρνησης, της οικονομίας, της κοινωνίας ή κάποιου κοινωνικού θεσμού με ξαφνικά εκτός νόμου μέσα. Οι επαναστάτες μπορεί να χρησιμοποιούν τον τρόμο σαν όπλο ή τακτική, μπορεί και όχι.

Ο τρομοκράτης είναι κάποιος που χρησιμοποιεί βία τυχαία για να προκαλέσει φόβο στους άλλους ώστε να δράσουν όπως επιθυμεί αυτός. Οι τρομοκράτες μπορεί να είναι ή να μην είναι επαναστάτες. Πολύ συχνά είναι αντιδραστικοί που προσπαθούν να εμποδίσουν μια κοινωνική αλλαγή.

--- Οι τρομοκράτες δεν κάνουν διάκριση ποια θα είναι τα θύματά τους, ενώ οι επαναστάτες κατευθύνουν τις επιθέσεις τους προς το καθεστώς που θέλουν ν’ αλλάξουν για τον ένα ή τον άλλο λόγο.

Παρόλο που αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν και στις δύο περιπτώσεις, οι τρομοκράτες στοχεύουν σε αθώα άτομα.

---Ένας επαναστάτης δεν θα σκοτώσει αθώα άτομα και μετά να δηλώσει ότι το έκανε για ένα σκοπό. Ο τρομοκράτης το κάνει αυτό πάντα.


--- Οι επαναστάτες χρησιμοποιούν περισσότερη διάκριση στο ποιον θα σκοτώσουν και πολλές φορές έχουν κάποιου είδους αναγνωρίσιμη στολή.

 Οι τρομοκράτες δεν προκαλούν απαραίτητα θύματα με σκοπό αλλαγή της κυβέρνησης.

---Αυτόν που κάποιος θεωρεί  ότι μάχεται για ελευθερία, ένας άλλος τον ονομάζει τρομοκράτη. Τούτο σημαίνει πως οτιδήποτε κάνει κανείς για ένα σκοπό δικαιολογεί τα μέσα που χρησιμοποιεί. (Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα!)


---Η επανάσταση είναι μια αιτία. Η τρομοκρατία είναι μια τακτική. Ένας επαναστάτης δεν είναι απαραίτητα τρομοκράτης (βλέπε Gandhi). Ούτε όλοι οι τρομοκράτες είναι επαναστάτες.


---Τρομοκράτης είναι ένας που χρησιμοποιεί τρόμο και εκφοβισμό εναντίον των πολιτών για να πετύχει πολιτικούς και ιδεολογικούς στόχους από την κυβέρνηση ή τους πολίτες της.  Οι τρομοκράτες επιτίθενται αδιάκριτα σε πολίτες για να προκαλέσουν φόβο στον πληθυσμό.

Οι μαχητές ελευθερίας/επαναστάτες μάχονται εναντίον της κυβέρνησής τους. Επιτίθενται σε στρατιωτικούς στόχους ή στόχους-κλειδιά της στρατιωτικής υποδομής.

---Οι όροι επαναστάτης και τρομοκράτης μπορούν να εναλλάσσονται, ανάλογα με τη σκοπιά που τους βλέπει κανείς.