ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Δημόσια Διοίκηση: Η "Μεγάλη Πόρνη" της όψιμης "Αποκάλυψης"

Εναλλακτικός τίτλος: Ο Λέανδρος Ρακιντζής και τα γουρουνάκια του!

Απολαύστε τον λαμογιοκυνηγό 76χρονο Λέανδρο Ρακιντζή (ισόβιος όπως ο Πάπας;) από το 55' λεπτό της χθεσινής εκπομπής Σαββατοκύριακο με Δράση της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. 

Σπύρος Μάλλης: Τώρα θα συνδεθούμε με τον κύριο Ρακιντζή - έχουμε ήδη συνδεθεί μαζί του για να μιλήσουμε - τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, έναν άνθρωπο που έχει ταυτίσει τ’ όνομά του με την αποκάλυψη ενός μεγάλου κομματιού της ελληνικής παθογένειας, κύριε επιθεωρητά, και υπεύθυνο για την παραπομπή αρκετών διεφθαρμένων, δυστυχώς όπως αποδεικνύεται και από τα δικαστήρια, ανθρώπων.

Ξέρετε από τι ήθελα ν’ αρχίσουμε κύριε Ρακιντζή; Από αυτό το θέμα που έχει και στο πρωτοσέλιδό της η Καθημερινή. Λέει ότι βρήκατε πάρα πολλούς υπαλλήλους στην υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μ’ ένα κόστος πάνω από 95 εκατομμύρια ευρώ για υπερωρίες οι οποίες ουσιαστικά δεν ανταποκρίνονται σε χρόνο εργασίας.

Λέανδρος Ρακιντζής: Ναι. Δεν τόχω υπ’ όψη μου αυτό το δημοσίευμα της Καθημερινής. Σαφώς όμως η Πολιτική Αεροπορία είναι μια ιδιότυπη υπηρεσία, η οποία έχει και κάποια βαρίδια. Τα βαρίδια αυτά είναι...
η συγχώνευση ή απορρόφηση των υπαλλήλων ή των πιλότων της Ολυμπιακής.

Αλλά ξέρετε είναι λίγο δύσκολο να διαπιστώνονται εκ των υστέρων, να διαπιστωθούν αν γίνανε ή όχι οι συγκεκριμένες υπερωρίες. Η βεβαίωση της υπερωρίας είναι ευθύνη του προϊσταμένου, όπως και κάθε πειθαρχική διαδικασία και τήρηση του ωραρίου. Σαφώς υπάρχουν υπερβάσεις, αλλά μερικές απ’ αυτές είναι κατά τρόπον σιωπηρά συμφωνημένες. Δηλαδή υπάρχει μία ανοχή.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση θ’ ακολουθηθεί η διαδικασία, θ’ αναζητηθούν οι παράνομες υπερωρίες, εάν δεν καλυφθούν με άλλο τρόπο.

Σπύρος Μάλλης: Ξέρω, αντιλαμβάνομαι μάλλον απ’ αυτά που μου λέτε ότι είναι ακόμη σε διαδικασία διερεύνησης, και τα λοιπά, αλλά επειδή δημοσιεύονται πράγματα, μπορεί να τα διαβάσει ο καθένας, λέει για παράδειγμα ότι υπήρχαν υπάλληλοι που έπαιρναν, απουσίαζαν, με αναρρωτική, και παρ’ όλα αυτά, ενώ έπαιρναν αναρρωτική, έπαιρναν και υπερωρίες μαζί με την αναρρωτική.

Λέανδρος Ρακιντζής: Συμφωνώ. Αυτό ήταν ευθύνη των προϊσταμένων και των διαταχτών. Γίνεται κι’ αυτό, διότι ξέρετε ο τρόπος διοικήσεως είναι λίγο δύσκολο μ’ έναν άνθρωπο που είσαι μαζί μια ζωή να του κόψεις το ημερομίσθιο ή εν πάση περιπτώσει...

Σπύρος Μάλλης: Να του χαλάσεις το χατίρι…

Λέανδρος Ρακιντζής: Να του χαλάσεις το χατίρι, χα, χα, χα,  έτσι είναι. Γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί ένας καινούργιος τρόπος να διακριβωθούν οι πραγματικές ώρες διαδικασίας.

Σπύρος Μάλλης: Μισό λεπτό όμως κύριε Γενικέ, γιατί εκτός από τα θετικά που λέμε για σας, να σας ασκήσουμε και κριτική. Γιατί όλη αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει από το 2009 μιλάτε για μία περίοδο τετραετίας πενταετίας. Γιατί δεν κάνατε κάτι προηγουμένως; Γιατί δεν τα είχατε εντοπίσει από την αρχή όσα εντοπίζετε τώρα κι αφήσατε να περάσουν τόσα χρόνια με τόσα εκατομμύρια ευρώ;

Λέανδρος Ρακιντζής: Εγώ είμαι δευτερογενές όργανο. Δηλαδή εγώ δίνω εντολή στα όργανα επιθεωρήσεως, στο σώμα ελεγκτών να κάνει έλεγχο. Για να κάνω λοιπόν κάποιο συγκεκριμένο έλεγχο πρέπει να έχω μια συγκεκριμένη καταγγελία. Δεν ελέγχω εκ των προτέρων τη διαδικασία.

Σπύρος Μάλλης: Ναι, κατάλαβα...

Λέανδρος Ρακιντζής: Ή σε τακτική διαδικασία. Αυτό είναι θέμα του εσωτερικού ελέγχου ή των υπηρεσιών. Την καταγγελία εγώ ελέγχω κατασταλτικά.

Σπύρος Μάλλης:  Πείτε μου και κάτι άλλο. Είχατε ζητήσει εσείς, ή κάποια άλλη υπηρεσία, να μπει σύστημα ηλεκτρονικό καταγραφής εισόδου-εξόδου, να χτυπάνε κάρτα να το πούμε έτσι απλά, κι αυτό μπήκε αλλά δεν λειτούργησε;

Λέανδρος Ρακιντζής: Αυτό είναι για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Από κει και πέρα ορισμένοι συνδικαλισταί αρνήθηκαν να το εφαρμόσουν. Ή ορισμένες υπηρεσίες, προϊστάμενοι, υπήκουσαν, υποχώρησαν στην πίεση των συνδικαλιστών.

Σπύρος Μάλλης: Αυτό έγινε και στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας;

Λέανδρος Ρακιντζής: Δεν το ξέρω αυτό το συγκεκριμένο τι έγινε. Πώς εφαρμόστηκε το σύστημα.

Σπύρος Μάλλης:  Δεύτερο κεφάλαιο: Υπουργείο Ανάπτυξης. Δυστυχώς για εμάς, για όλους τους Έλληνες φορολογούμενους, είναι πολλά τα κεφάλαια αυτά. Το ευτύχημα θα ήταν να μην υπήρχαν, να μην είχατε καθόλου δουλειά. Δυστυχώς έχετε πολλή δουλειά. Κεφάλαιο δεύτερο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Λέανδρος Ρακιντζής: Ναι. Εκεί λοιπόν έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα με τις επιχορηγήσεις του ΕΣΠΑ. Αυτό είναι όλο το κύκλωμα. Δηλαδή ξενώνες, ξενοδοχεία, τώρα τελευταία βγήκε το Buka Resort στη Μεσσηνία, θα βγούνε κι άλλα.  
Έχει βγει ένα ξενοδοχείο στην Κω που επί τέσσερα χρόνια προσπαθώ, ενώ έχουν βεβαιωθεί ότι έχει πάρει δώδεκα εκατομμύρια παράτυπα και πρέπει να επισταθεί το Υπουργείο ή οι Υπηρεσίες, δεν εφαρμόζουν το νόμο επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες λέγοντας ότι θα γίνει νόμος ο οποίος θα τα ρυθμίσει, και δεν κάνουν την πράξη καταλογισμού να επιστραφούν τα λεφτά. 
Είναι ένα μεγάλο κύκλωμα το οποίο θέλει ισχυρά πολιτική βούληση για να μπορέσει να καταπολεμηθεί.

Σπύρος Μάλλης: Για να το καταλάβει και ο κόσμος ο οποίος δεν έχει την εμπειρία και δεν έχει εμπλοκή με κοινοτικά προγράμματα, κοινοτικά χρήματα, ελληνικά χρήματα. Πολύ απλά να το πούμε: τι είναι αυτό το θέμα με τις επιδοτήσεις;

Λέανδρος Ρακιντζής: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπορέσουμε να κάνουμε ανάπτυξη, μας δίνουν επιχορηγήσεις για να κάνουμε ορισμένα αναπτυξιακά έργα, τα οποία τα κυριότερα είναι ξενοδοχεία. Στα οποία η επιχορήγηση έχει κι ένα ποσοστό ιδίων πόρων που πρέπει ο επιχειρηματίας να βάλει για την επιχορήγηση.

Σπύρος Μάλλης: Το ύποπτο στις υποθέσεις που έχετε αναλάβει ποιο είναι σ’ όλη αυτή τη διαδικασία;

Λέανδρος Ρακιντζής: Γίνεται μια διαδικασία. Δηλαδή τα χρήματα αυτά δίδονται σταδιακά με την πρόοδο των εργασιών. Πολλές φορές, λοιπόν, από την υπηρεσία δόθηκαν τα χρήματα χωρίς να διαπιστωθεί ότι γίνανε οι εργασίες. Ή ότι δεν υπεβλήθησαν νομότυπα παραστατικά, έκθεση αυτοψίας, παραλαβής. Ή ότι πήραν περισσότερα λεφτά απ’ ό,τι δικαιούνταν για στάδια τα οποία δεν είχαν εκτελεστεί

Σπύρος Μάλλης:  Αυτό μας κάνει να υποπτευόμαστε όμως, κύριε επιθεωρητά, και το ότι μπορεί κάποιος να μην έδωσε αυτά τα χρήματα με την καλή του την καρδιά. Δηλαδή να τα ενέκρινε επειδή μπορεί, δεν λέω αποδεδειγμένα, μπορεί να είχε και κάποιο όφελος

Λέανδρος Ρακιντζής: Σαφώς υπάρχει ένα σύμπλεγμα εκεί πέρα. Σαφώς υπάρχουν ευθύνες, θα αναζητηθούν οι ευθύνες, ενδεχομένως και ποινικές. Οι πειθαρχικές ευθύνες συνήθως παραγράφονται ώσπου να διαπιστωθούν, αλλά εκείνο που είναι βέβαιο ότι θα αναζητηθούν τα λεφτά. Αλλά πώς θα εισπραχθούν είναι ένα άλλο πρόβλημα, διότι αν κάνεις εκτέλεση πρέπει να κλείσεις το ξενοδοχείο.

Σπύρος Μάλλης:  Να σας ρωτήσω κάτι: Τώρα μ’ αυτά που λέτε ξέρετε το μυαλό όλων πηγαίνει σε μια υπόθεση που δεν ξέρω το ύψος των χρημάτων που έχουν δοθεί, της ζημίας στο κράτος, και τα λοιπά, αλλά έγινε γνωστή λόγω πολλών πραγμάτων: ξενώνας Λιάπη.  Σ’ αυτή την κατηγορία εμπίπτει που μας λέτε;

Λέανδρος Ρακιντζής: Ναι. Ο ξενώνας Λιάπη έχει κάτι άλλο. Όταν κάνεις ένα ξενώνα είσαι υποχρεωμένος να τον λειτουργήσεις τουλάχιστον δέκα χρόνια ως ξενώνα. Εμπίπτει λοιπόν στη μη εκτέλεση των όρων βάσει των οποίων δόθηκε η επιχορήγηση. Δεν έχουμε υπερτιμολόγηση…

Σπύρος Μάλλης: Έχουμε άλλου είδους παρατράγουδα.

Λέανδρος Ρακιντζής: Πρέπει ν’ αναζητηθούν τα χρήματα. Γι’ αυτό το πρόβλημα λοιπόν έχω ζητήσει από τις περιφέρειες της Κεντρικής Ελλάδας και του Αιγαίου για να μου δώσουν στοιχεία για όλες τις επιδοτήσεις. Όταν μου στείλουν τα στοιχεία, σε δεύτερη φάση  θα ζητήσω αμέσως από το ΔΟΥ των Οικονομικών Εφοριών αν έχουν δηλώσει εισοδήματα από την εκμετάλλευση του ξενώνος ή του ξενοδοχείου.

Σπύρος Μάλλης: Εύλογον...

Λέανδρος Ρακιντζής: Οπότε θα φανούν ποιοι δεν εξετέλεσαν τον όρο.

Σπύρος Μάλλης: Ακολουθείτε την πορεία του χρήματος…
Και κάτι άλλο που ήθελα επίσης να σας ρωτήσω, επειδή αποτελούσε και δέσμευσή σας στο τελείωμα του προηγούμενου χρόνου. Λέτε, με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση τότε Τομπούλογλου, λέτε ότι εμείς τις επόμενες μέρες θα κάνουμε φύλλο και φτερό κάθε ευρώ της διοίκησης Τομπούλογλου. Αυτό στα τέλη του  '13.  Έχει φέρει τίποτα αυτή η έρευνα στην επιφάνεια ή ακόμη είναι στην αρχή;

Λέανδρος Ρακιντζής: Ζητήσαμε το σύνολο των εγγράφων και των πράξεων από το Νοσοκομείο… Ακόμη δεν μας έστειλαν όλα τα έγγραφα, διότι δεν μπορώ να ψάχνω τα πάντα επί τόπου. Ακόμη δεν μου έχουν στείλει το σύνολο των εγγράφων. Όταν λοιπόν έρθουν και τα ταξινομήσουμε θα δούμε πού υπάρχουν κενά και θα ψάξουμε σε συγκεκριμένους λογαριασμούς. Δυστυχώς ο έλεγχος αργεί.

Σπύρος Μάλλης:  Για να σας αποδεσμεύσω, θέλω όχι από την πλευρά της διερεύνησης, αλλά από την πλευρά ενός ανθρώπου που έχει όλη αυτήν την εμπειρία στο χώρο της Δικαιοσύνης, και με τη διερεύνηση τόσων υποθέσεων, για το θόρυβο που ακούμε, όχι ακριβώς θόρυβο, για τα σκάνδαλα που ακούμε με τις μίζες στα εξοπλιστικά, όλη αυτή τη διαφθορά σ’ αυτό το χώρο, θέλω το σχόλιό σας.

Λέανδρος Ρακιντζής: Πρώτον το σχόλιο είναι ...  Χα, χα, χα
Δεύτερον είναι γεγονός ότι όπου υπάρχουν λεφτά υπάρχει και κακοδιαχείριση και ρεμούλα. Είναι θέμα Ποινικής Δικαιοσύνης και άλλης επιθεωρήσεως. Εγώ ελέγχω  το στενό δημόσιο τομέα. Δεν ελέγχω πολιτικά πρόσωπα.

Σπύρος Μάλλης: Το γνωρίζω καλά, αλλά ήθελα το σχόλιό σας, βλέποντας κι εσείς από τα πρωτοσέλιδα, όπως είπατε, εκατομμύρια ευρώ να πηγαινοέρχονται, κι είναι αυτά που έχουμε πληρώσει εμείς και εσείς δηλαδή.

Λέανδρος Ρακιντζής: Εγώ έχω μία απορία. Πάντα την είχα. Είναι ανάγκη όλες αυτές τις προμήθειες να τις κάνουν μέσω αντιπροσώπων; Δεν θα μπορούσε μία αντιπροσωπεία αξιωματικών καταλλήλων υπαλλήλων μορφωμένων να πάει στο εργοστάσιο και να πει θέλω 100 αεροπλάνα, θέλω 50 κανόνια; Είναι ανάγκη να γίνεται όλη αυτή η πολιτική διαπραγμάτευση;

Σπύρος Μάλλης:  Έχετε κι εσείς κάτι απορίες πρωινιάτικα, κύριε Ρακιντζή.  Έχετε κάτι απορίες.. Χα, χα, χα!
Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία που είχαμε.

Λέανδρος Ρακιντζής: Καλή σας ημέρα.

Σπύρος Μάλλης: Καλή σας μέρα.

Καληνύχτα, παιδιά, κι από μένα. Η νύχτα θα είναι μακρά και αξημέρωτη στο Λαμογιστάν, ίσως και αιώνια...