ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

Πειθαρχική ποινή στην Ε. Ζαρούλια για το "αληταρά"1500 ευρώ μηνιαίως κόστισε στην Ελένη Ζαρούλια η λέξη "αληταρά" που απηύθυνε στον Υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου. Παραθέτω τα πρακτικά στην αμερόληπτη κρίση σας:

ΒΟΥΛΗ, 24/1/2014 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): ...Εισερχόμεθα τώρα στη συζήτηση της με αριθμό 447/21-1-2014 επίκαιρης ερώτησης της Βουλευτού Β΄ Αθηνών του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσής Αυγής κ. Ελένης Ζαρούλια προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με «το προβληματικό καθεστώς των αδειών των κρατουμένων».
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.
Κυρία Ζαρούλια, έχετε το λόγο για δύο λεπτά για να αναπτύξετε την ερώτησή σας.

ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ: Ευχαριστώ.
Προτού, όμως, μπω στην ερώτηση, θα ήθελα να πω το εξής: Το ποιος δημιουργεί εντυπώσεις και πετάει λάσπη, θα το κρίνει ο ελληνικός λαός. Προηγουμένως ο Υπουργός μας κατηγόρησε ότι είμαστε αρνητές και γι’ αυτό μας κυνηγάει. Εάν έχει αποδείξεις, να τις φέρει, γιατί εγώ έχω ένα χαρτί, που έχουμε καταθέσει στον Άρειο Πάγο, με σχετική δήλωση ότι δεν αποσκοπούμε στην ανατροπή του πολιτεύματος και φυσικά ούτε με πράξεις...

Χθες ακούσαμε στα δελτία ειδήσεων του ΣΚΑΪ τον Υπουργό Δικαιοσύνης να λέει το αμίμητο σχετικά με τις άδειες των κρατουμένων, ότι δεν είναι ευθύνη των Υπουργείων. Σοβαρά; Και ποιανού είναι; Του περιπτερά; Και αυτόματα μας γεννήθηκε η απορία: Εάν όχι των Υπουργείων, εν προκειμένω Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ποιανού είναι;

Εμείς ξέρουμε ότι οι υφιστάμενοι λαμβάνουν εντολές από τους προϊστάμενούς τους. Ποιος έδωσε την εντολή για την έγκριση άδειας σε έναν τρομοκράτη λίγους μήνες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην οικία του Γερμανού πρέσβη και την ανησυχία των Αρχών για ένα νέο χτύπημα; Εάν κάποιοι αντιδρούν αυτοβούλως, τότε το Υπουργείο σας είναι ανίκανο και αδιάφορο.

Επομένως, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που επιτάσσουν την παραίτησή σας. Αλλά πού να βρεθεί τσίπα κι ευθιξία, λέξεις άγνωστες για μερικούς που νομίζουν ότι φορώντας ένα κουστούμι και γραβάτα γίνονται κύριοι; Το ποιόν των ανθρώπων χαρακτηρίζουν οι πράξεις κι όχι η εμφάνιση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Αν και δεν αναπτύχθηκε η ερώτηση της κυρίας συναδέλφου, έχω κάποιες σημειώσεις εδώ για να της απαντήσω.

Κυρία συνάδελφε, όπως πιθανόν γνωρίζετε, η άδεια στον Χριστόδουλο Ξηρό χορηγήθηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, που αποτελείται, όπως ορίζει ο νόμος, από Εισαγγελέα Πρωτοδικών ως Πρόεδρο, την προϊσταμένη Διεύθυνσης του Καταστήματος Κράτησης και από κοινωνική λειτουργό του Καταστήματος.

Σας γνωρίζω ότι από την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ερευνών των μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ύστερα από αίτημά μου. Αυτά, για να ξέρουμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες και μέχρι πού φτάνει η αρμοδιότητα του καθενός. Η Διευθύντρια των φυλακών αντικαταστάθηκε, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Για τα περαιτέρω, θα μπορούμε να συζητήσουμε περισσότερα μετά το τέλος των σχετικών ερευνών.
Θα καταθέσω, επίσης, έναν πίνακα με τον αριθμό των κρατουμένων που δεν επέστρεψαν, μετά τη λήξη της άδειάς τους, την τελευταία δεκαπενταετία, όπως το ζητάτε και καλώς το ζητάτε και έχετε αυτό το δικαίωμα. Μεσοσταθμικά, λοιπόν, το ποσοστό αυτό είναι λιγότερο από 2,5%, ενώ για το 2013 το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μικρότερο.

Στον πίνακα αναφέρονται οι εθνικότητες όσων δεν επέστρεψαν από άδειες. Συνοπτικά ενημερώνω το Κοινοβούλιο ότι το 44% -του 2,5%, δηλαδή περίπου το 1%- είναι Έλληνες και το 56% είναι αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.
Θα ήθελα να καταθέσω τον σχετικό πίνακα.

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι ο θεσμός της άδειας στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων λειτουργεί υπέρ του σωφρονισμού των κρατουμένων. Βέβαια, δεν είναι όλα τέλεια. Το ποσοστό αυτό που είναι από τα πολύ χαμηλά της Ευρώπης, θέλουμε και μπορούμε να το μειώσουμε ακόμα περισσότερο.

Η περίπτωση του Ξηρού μας οδηγεί στην απόφαση να επανεξετάσουμε το θεσμικό πλαίσιο και να κάνουμε παρεμβάσεις και αυστηροποιήσεις, όπου απαιτείται σε ένα νομικό πλαίσιο που σαφώς πάσχει. Δεν είμαι απ’ αυτούς που θα τα ωραιοποιήσω. Φυσικά και πάσχει.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προβούμε στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας και θα έχετε τη δυνατότητα κι εσείς, όπως όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου, συμμετοχής στη σχετική διαβούλευση που θα λάβει η χώρα.

Τέλος, στη διάθεσή σας καταθέτω έγγραφο του Υπουργείου, με τη σύνθεση των μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, όπως αυτοί ορίστηκαν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Η συνάδελφος κ. Ελένη Ζαρούλια έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ: Ονόματα δεν μας είπατε, ωστόσο του Συμβουλίου Επιτροπών προεδρεύει η κ. Τρουπή, η οποία είναι η ίδια η οποία δίνει τις άδειες στους τρομοκράτες και αυτή η οποία στερεί από Αρχηγό Κόμματος και Βουλευτές δημοκρατικά εκλεγμένους, να έρθουν στη Βουλή να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους. 
Εκτός εάν, κύριε Αθανασίου, τους έχετε αφαιρέσει τα πολιτικά τους δικαιώματα προκαταβολικά, πριν καν τελεσιδικήσει αυτή η περίφημη δίκαιη δίκη που ξεστομίσατε εδώ μέσα στο ναό της, όπως εσείς εννοείτε, δημοκρατίας, λες και υπάρχουν άδικες δίκες.

Απαντήστε μας, λοιπόν, ποιο άρθρο του Ποινικού Κώδικα αναφέρεται στη συλλογική ευθύνη και ποιο άρθρο – εάν υπάρχει στον Ποινικό μας Κώδικα – στο αδίκημα γνώμης.

Εγώ γνωρίζω ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 14 παράγραφο 1 λέει ότι καθένας μπορεί να εκφράσει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του Τύπου στοχασμούς του, τηρώντας τους νόμους του κράτους.

Επίσης, γνωρίζω ότι στην ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου στο άρθρο 10, παράγραφος 1 λέει: «Παν πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία εκφράσεως. Το δικαίωμα τούτο περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης ως και την ελευθερία λήψεως ή μεταδόσεως πληροφοριών ή ιδεών άνευ επεμβάσεως δημοσίων αρχών και ασχέτως συνόρων», κύρωση ΦΕΚ Α256/20.9.1974, καθώς επίσης και κατά το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, άρθρο 19 παράγραφος 1, «κανείς δεν πρέπει να υπόκειται σε διακριτική μεταχείριση και να παρενοχλείται για τις απόψεις του» κ.λπ.. Τα γνωρίζετε, να μη σας κουράζω, καλύτερα από εμένα.

Το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα στέκεται όρθιο, περήφανο και μαχόμενο ενάντια σε ένα καθεστώς τυραννικό και αντεθνικό. Όχι μόνο δεν θα υποκύψουμε στις δόλιες και παράνομες μεθοδεύσεις της χούντας του μνημονίου, αλλά θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη πίστη και θέληση τον πολιτικό αγώνα μέχρι την ημέρα εκείνη που η Ελλάδα θα ανήκει ξανά στους Έλληνες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κυρία συνάδελφε, κανείς δεν είναι ευτυχής ούτε ευχαριστημένος για τη μη επιστροφή του Χριστόδουλου Ξηρού έπειτα από την άδεια που έλαβε.
Απ’ αυτό το Βήμα υπεύθυνα σας δηλώνω ότι θα λάβουμε όλα τα μέτρα που πρέπει, ώστε η πιθανότητα να συμβεί ξανά ένα παρόμοιο περιστατικό να μειωθεί δραστικά, αν δεν μπορέσουμε να το εκμηδενίσουμε εντελώς.

Επίσης, θα διερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση και πιστέψτε με ότι θα αποδοθούν ευθύνες. Στο πλαίσιο αυτό που μόλις σας περιέγραψα, υπάρχουν δυο πράγματα που θα κάνουμε και δυο που δεν θα κάνουμε.

Τι θα κάνουμε: Θα τροποποιήσουμε το θεσμικό πλαίσιο. Είναι σαφές ότι χωρούν σοβαρές παρεμβάσεις και αυτές θα τις κάνουμε, να είστε σίγουροι. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να εξετάσουμε, ποιοι δικαιούνται άδεια, ποια εγκλήματα κρατούνται, πώς τη λαμβάνουν κ.λπ.
Τι δεν θα κάνουμε: Δεν θα αμφισβητήσουμε την επί της αρχής χρησιμότητα του θεσμού της άδειας. Τα στατιστικά, αλλά και η διεθνής εμπειρία και η βιβλιογραφία, αποδεικνύουν ότι ο θεσμός υπάρχει επ’ ωφελεία των κρατουμένων του σωφρονιστικού συστήματος και της κοινωνίας.
Επαναλαμβάνω, βελτιώσεις χωρούν και θα τις κάνουμε, αλλά το θεσμό δεν θα τον καταργήσουμε. Αντίθετα με τις παρεμβάσεις μας, θα τον ενισχύσουμε και θα τον αυστηροποιήσουμε όπου πρέπει. Πού; Για ορισμένα αδικήματα και για επικίνδυνους εγκληματίες.

Το δεύτερο πράγμα που θα κάνουμε είναι ότι θα αναζητήσουμε ευθύνες. Όπου αυτές υπάρχουν, θα τις αποδώσουμε. Τις ευθύνες θα τις αποδώσουμε και θα είμαστε πολύ αυστηροί, αν πράγματι υπήρξαν πλημμέλειες. Και δεν έκρυψα χθες ότι προσωπική μου άποψη είναι ότι η άδεια δεν θα έπρεπε να χορηγηθεί.

Το ζήτημα αυτό θα το εξετάσουμε με νηφαλιότητα και αναλογιζόμενοι το βάρος της ευθύνης μας. Οι αρμόδιοι έχουν επιληφθεί ήδη, έχουν εντολές και οφείλουν να είναι άτεγκτοι. Δεν θα κάνουμε, όμως, ανθρωποθυσίες προς τέρψη της ικανοποίησης της οργής της στιγμής, ούτε θα νομοθετήσουμε εν θερμώ.

Είμαι βέβαιος ότι τα σχετικά πορίσματα και οι αποφάσεις θα αποδώσουν πραγματική δικαιοσύνη και ευθύνη σε όλους όσους τους αναλογούν. Ο ελληνικός λαός, αλλά και αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένοι με τίποτε λιγότερο από αυτά που είπα.

Όσον αφορά τη δίκαιη δίκη που είπατε, θέλω να σας πω ότι έχετε έναν έγκριτο νομικό στις τάξεις σας, τον κ. Αρβανίτη, ο οποίος ξέρει. Θα σας εξηγήσει ότι η δίκαιη δίκη δεν είναι όταν παραπεμφθεί κάποιος στο ακροατήριο. Η δίκαιη δίκη εξετάζει ακόμη από την προκαταρκτική. Εκεί πρέπει να είναι η δίκαιη δίκη και στην προκαταρκτική εξέταση και στην προανάκριση και στην κυρία ανάκριση και στη δίκη.

Όταν είπα εγώ, λοιπόν, δίκαιη δίκη, αυτό εννοώ, το έχω εξηγήσει και δεν είναι σωστό αυτό που είπε σε μια άλλη εκπομπή του ο κ. Κασιδιάρης, «πώς μιλώ για δίκαιη δίκη, πώς είμαι σίγουρος ότι θα πάνε σε δίκαιη δίκη;». Να το εξηγήσουμε αυτό. Δίκαιη δίκη είναι από την εν αρχή, από την έναρξη της ποινικής διαδικασίας.

ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ: Γι’ αυτό που διωκόμεθα θα μου απαντήσετε; Δεν μου απαντήσατε. Είναι μέσα στον Ποινικό Κώδικα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Τελείωσε η συζήτηση επί της ερώτησης…

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  (Υπουργός  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Θα σας εξηγήσει ο κ. Αρβανίτης.

ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ: ούτε ο κ. Αρβανίτης μπορεί να εξηγήσει.

ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΟΥΛΙΑ: Αληταρά!

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ελένη Ζαρούλια αποχωρεί από την Αίθουσα)
(Στο σημείο αυτό εγείρεται από την Προεδρική Έδρα ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Αυτό το οποίο ακούστηκε παρακαλώ να καταχωριστεί στα Πρακτικά.
Προτείνω για την κυρία συνάδελφο, για τη φράση «αληταράς» που ακούστηκε, την επιβολή της πειθαρχικής ποινής της αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς.
Το Σώμα συμφωνεί;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Το Σώμα συνεφώνησε ομοφώνως.


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  (Υπουργός  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Αυτή είναι η ποιότητά τους!

**********
Ερώτημα: Τι μολύνει περισσότερο τον άνθρωπο; 
Οι πράξεις ή οι λέξεις που χαρακτηρίζουν τις πράξεις;

Εάν είναι οι λέξεις, τότε ο Χριστός ήταν ένας αμαρτωλός μόνο και μόνο για τα ΟΥΑΙ που εξαπέλυε. 
Πάρτε ένα παράδειγμα: 
«Ουαί εις εσάς, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, διότι ομοιάζετε με τάφους ασβεστωμένους, οίτινες έξωθεν μεν φαίνονται ωραίοι, έσωθεν όμως γέμουσιν οστέων νεκρών και πάσης ακαθαρσίας. (...) 
Όφεις, γεννήματα εχιδνών· πώς θέλετε φύγει από της καταδίκης της γεέννης;» (Κατά Ματθαίον 23: 27, 33)

Θα μου πείτε ουδείς, εκτός από τον ίδιο τον κ. Αθανασίου, γνωρίζει αν οι πράξεις του δικαιολογούν το χαρακτηρισμό που του απέδωσε η Ε. Ζαρούλια... 
Ουδείς όμως μπορεί να ξεγελάσει τον προσωπικό του κριτή: τη συνείδησή του.