ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014

"Ταύρος εν υαλοπωλείω" η βουλευτής των Αν. Ελ. Ραχήλ ΜακρήΠοιος είδε τη Ραχήλ και δεν την εφοβήθη; 
Το σπαραξικάρδιο επεισόδιο εκτυλίχθηκε στον ανίερο "ναό" της Δημοκρατίας - κάτσε καλά! - την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, του σωτηρίου έτους 2014, ενώπιον άδειων, ως συνήθως, εδράνων.
Συνέβη στη Ραχήλ Μακρή αυτό που λέει ο λαός: Την έπνιξε το δίκιο!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Θα συζητηθεί η με αριθμό 525/4-2-2014 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Κοζάνης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Ραχήλ Μακρή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σχετικά με την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης για επιχορήγηση συγκεκριμένης επένδυσης. Κυρία Ραχήλ, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Όμως, θα μου επιτρέψετε ως Πρόεδρος να προβώ σε μία καταγγελία πριν ξεκινήσω την ανάπτυξη της επίκαιρης ερώτησής μου και να πω ότι λάσπη και ψέματα είναι το μείγμα απέναντι σε όλους αυτούς που τολμούν να αντιστέκονται απέναντι σε μία Κυβέρνηση η οποία...
έχει υφαρπάξει με ψεύδη την ψήφο του ελληνικού λαού, έχει διαλύσει επιχειρήσεις, έχει διαλύσει οικογένειες…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Τι σχέση έχει αυτό με την επίκαιρη ερώτηση;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ:-θα μου επιτρέψετε για τριάντα δευτερόλεπτα, κύριε Πρόεδρε- έχει ξυλοκοπήσει με ΜΑΤ αναπήρους και ηλικιωμένους…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Να βγείτε στο Περιστύλιο να τα πείτε αυτά. Παρακαλώ αναφερθείτε στην ερώτησή σας.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ:και έχει ξεπουλήσει δημόσια περιουσία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Αναφερθείτε στην ερώτησή σας.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Από το πρωί μέσα από αυτό το μόρφωμα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Παρακαλώ, αναπτύξτε την ερώτησή σας.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ:…που ονομάζεται Δημόσιο Ραδιόφωνο…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Θα με αναγκάσετε να σας κλείσω το μικρόφωνο, κάτι που δεν θα ήθελα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ:…και εκπέμπει παρανόμως από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έχει εξαπολύσει συκοφαντική επίθεση απέναντι στο πρόσωπό μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κλείστε το μικρόφωνο, παρακαλώ.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Σας καλώ ως Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να παρέμβετε για τη νομιμότητα. Καλώ τους εισαγγελείς αυτής της χώρας να παρέμβουν υπέρ της νομιμότητας, ειδάλλως σας θεωρώ συνένοχους και συμμέτοχους σε αυτό το έγκλημα το οποίο συντελείται… 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ποιο; Το Προεδρείο;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ:...προς το πρόσωπό μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Το Προεδρείο εννοείτε; Κλείστε το μικρόφωνο της κυρίας συναδέλφου, παρακαλώ. Θα αναφερθείτε στην ερώτησή σας ή όχι;

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ωραία, έχετε το λόγο τώρα. Όσο για τα προηγούμενα που είπατε, αν είναι δυνατόν να αναφέρεστε στο Προεδρείο! Ορίστε μας.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Σας καλώ να παρέμβετε υπέρ της νομιμότητας…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Παρακαλώ!

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ:…για αυτό που συμβαίνει από το πρωί, από το μόρφωμα που ονομάζεται Δημόσιο Ραδιόφωνο…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Παρακαλώ, κυρία Μακρή, αυτά να τα πείτε στο Περιστύλιο και όχι εδώ μέσα!

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ:…και εκπέμπει παρανόμως μέσα από το Μέγαρο της ΕΡΤ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Αναπτύξτε την ερώτησή σας!

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, στις 27 Αυγούστου 2013 σας είχα καταθέσει ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τη λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων. 
Ως απάντηση στην ανωτέρω μορφή Κοινοβουλευτικού Ελέγχου μου διαβιβάστηκε με υπογραφή δική σας έγγραφο του Γενικού Γραμματέα κ. Σελεκού, το οποίο προσδιορίζει ότι στόχος της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων αποτελεί η χρηστή και ορθολογική διαχείριση των καθεστώτων κρατικών ενισχύσεων.

Την ίδια μέρα, στις 20 Σεπτεμβρίου του 2013, που μου διαβιβάσατε την ως άνω απάντηση, υπογράψατε και την με αριθμό πρωτοκόλλου 40723 Απόφαση, με την οποία εγκρίνατε την υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 3299/2004 της επιχείρησης με διακριτικό τίτλο «ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.» για την ενίσχυση επένδυσής της με το κίνητρο της επιχορήγησης, που αναφέρεται στην κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 40 MW.

Σύμφωνα με την με αριθμό πρωτοκόλλου 40725 περίληψη της Απόφασης αυτής που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», το ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 19.150.000 ευρώ και με την επένδυση αυτή θα δημιουργηθεί μία θέση εργασίας που αντιστοιχεί σε 0,3 ετήσιων μονάδων εργασίας. Γνωρίζετε ασφαλώς ότι τα κλάσματα ετήσιων μονάδων εργασίας αντιστοιχούν σε μερική ή εποχιακή απασχόληση.

Για να γίνει ευρύτερα κατανοητό, σύμφωνα με την περίληψη της Απόφασης δόθηκαν 19.000.000 ευρώ για μία θέση εργασίας τριών μηνών! Για τη διερεύνηση των ανωτέρω, στις 16 Δεκεμβρίου του 2013 κατέθεσα νέα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων.

Στην ερώτηση αυτή μου απαντήσατε στις 10 Ιανουαρίου του 2014 και μου διαβιβάστηκε το υπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 599/9-1-2014 έγγραφο, με υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, κ. Σελεκού, το οποίο επικαλούμενο επισυναπτόμενες υπουργικές αποφάσεις με ενημερώνει ότι δύναται να ενταχθούν στις διατάξεις επιχορήγησης του ν.3299/2014 και επενδυτικά σχέδια που δεν δημιουργούν καμμία νέα θέση εργασίας.

Στη σημερινή κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία, με το φάντασμα της ανεργίας να πλανάται πάνω από κάθε ελληνική οικογένεια, τέτοιες δυνατότητες επιχορηγήσεων από τις θυσίες των Ελλήνων φορολογουμένων λαμβάνουν τουλάχιστον χαρακτήρα κοινωνικής πρόκλησης.
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Για τη συγκεκριμένη εταιρεία, δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Το κουτί της Πανδώρας» αναφέρει ότι ανήκει στον κ. Μπόμπολα. Θα καταθέσω στα Πρακτικά τη συγκεκριμένη ανάρτηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ωραία, ολοκληρώσατε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε. Μου επιτρέπετε...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Διπλάσιο χρόνο σας έδωσα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Στις 16 Δεκεμβρίου μου διαβιβάστηκε και το πλήρες κείμενο της απόφασης επιχορήγησης της εταιρείας «ΕΛ.ΤΕΧ.ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.». 
Η απόφαση αυτή διαθέτει αρκετά σημεία που χρήζουν τουλάχιστον διευκρινίσεων και στα οποία θα αναφερθώ στη δευτερολογία μου.
Κατόπιν, λοιπόν, των ανωτέρω ερωτάσθε: Μας διαβιβάσατε την απόφαση επιχορήγησης και το νομικό πλαίσιο βαθμολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, αλλά δεν μας απαντήσατε για το συγκεκριμένο σχέδιο πόσους βαθμούς συγκεντρώνει, …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ωραία, ολοκληρώσατε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ:…από ποια κριτήρια και γιατί στην περίληψη της απόφασης επιχορήγησης προβάλλεται η δημιουργία μίας θέσης εργασίας, αφού δεν ήταν το καθοριστικό…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώσατε!

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ:…λήψης απόφασης…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Μην περιφρονείτε το Προεδρείο, παρακαλώ!

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ένα δευτερόλεπτο, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Να τα πείτε στη δευτερολογία σας τα υπόλοιπα.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ:…και υπήρξαν άλλα επενδυτικά σχέδια με μεγαλύτερη βαθμολογία ή και δυνατότητα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Πήρατε τριπλάσιο χρόνο από ό,τι σας αναλογούσε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Ε, κύριε Πρόεδρε, δεν είναι κατάσταση αυτή! Με συγχωρείτε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Η δική σας δεν είναι κατάσταση! Παρακαλώ!

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Δεν είναι κατάσταση αυτή! Αποχωρώ!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Δεν είναι κατάσταση αυτή! Θέλετε να φιμώσετε ό,τι φωνή υπάρχει εδώ μέσα!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Έξι λεπτά μιλήσατε, κυρία μου!

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Αυτό είναι πραξικόπημα!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Έξι λεπτά μιλήσατε. Σας έδωσα το λόγο για έξι λεπτά αντί για δύο που δικαιούστε.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Δεν με αφήσατε να αναπτύξω την ερώτησή μου!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα κι εγώ το λόγο για έξι λεπτά, όπως η κ. Μακρή, για να υπάρχει μία ισότητα μεταξύ των ομιλητών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Θα μιλήσετε όσο θέλετε αλλά τα τρία λεπτά σας αναλογούν, κύριε Υπουργέ. Η κυρία Μακρή δείχνει περιφρόνηση προς το Κοινοβούλιο και αποχωρεί.

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Εσείς περιφρονείτε τους Έλληνες Βουλευτές! Εγώ σας ζήτησα εξτρά χρόνο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ακούστε, κυρία Μακρή. Ήμουν αυτήκοος μάρτυς του τηλεφωνήματος που κάνατε εκτός της Αιθούσης και είπατε «θα κάνω καταγγελία στην Αίθουσα». Παρακαλώ να κάτσετε να τα ακούσετε αυτά. Αυτά να τα κάνετε στο Περιστύλιο, όχι εντός του Κοινοβουλίου, όχι εντός της Αιθούσης!
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Ραχήλ Μακρή αποχωρεί από την Αίθουσα)
 Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας): Κύριε Πρόεδρε, είχα σκοπό να απαντήσω με συγκεκριμένα στοιχεία για την ερώτηση της κυρίας Μακρή. Θα απαντήσω τώρα για τα Πρακτικά;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Θα απαντήσετε για τα Πρακτικά. Είστε υποχρεωμένος να το κάνετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας): Βεβαίως. Κύριε Πρόεδρε, με την 599 από 9 Ιανουαρίου απάντηση του Γενικού Γραμματέα, κ. Πέτρου Σελέκου, η Υπηρεσία έχει απαντήσει συγκεκριμένα για το πώς λειτουργεί ο αναπτυξιακός νόμος.
Ο ν. 3299/2004, αιτήσεις των οποίων σταματήσαμε να δεχόμαστε το 2010, έθεσε συγκεκριμένα κριτήρια για την αξιολόγηση για την επιλογή επενδύσεων. Βασικό κριτήριο του ν. 3299 ήταν και η προστασία του περιβάλλοντος.

Σας θυμίζω την τάση που υπήρχε τότε και τη συζήτηση για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η συγκεκριμένη επένδυση με μεγάλη καθυστέρηση - πρέπει να παραδεχθώ - τεσσάρων ετών εντάχθηκε τελικά στο πρόγραμμα, συγκεντρώνοντας πάνω από σαράντα βαθμούς, όπως επιβάλλει η 8356/2005 υπουργική απόφαση και η 33021 του 2007, υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν συγκεκριμένα, αντικειμενικά κριτήρια βαθμολόγησης των επενδύσεων. 
Με την 33018/2007, όπως τροποποιήθηκε με την 2877/2008, καθορίζονται οι συγκεκριμένες ενισχυόμενες δαπάνες. 
Επειδή αποχώρησε η κυρία Μακρή…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Περιφρονώντας το Κοινοβούλιο!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας): Συμφωνώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Θα σας δώσω και τον χρόνο της δευτερολογίας σας, δηλαδή άλλα τρία λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας): Εγώ ένα σχόλιο θέλω να κάνω μόνο. Όσον αφορά τις αιτήσεις που γίνονται στον αναπτυξιακό νόμο από εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις θέλω να πω ότι έχουν δοθεί φέτος 610 εκατομμύρια για την ενίσχυση εκατοντάδων επιχειρήσεων που είναι βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι επιλογές, όμως, των έργων, τα οποία εντάσσονται, δεν γίνονται, κύριε Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Γίνονται από μητρώα αξιολογητών και με συγκεκριμένη βαθμολογία. Είναι η δεύτερη φορά που καλούμαι σ’ αυτήν τη Αίθουσα, στη δεκαοκτάμηνη θητεία μου, να απαντήσω σε ερώτηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για συγκεκριμένες επενδύσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να απαντήσω γιατί έδωσε το Υπουργείο ενίσχυση σε μία επένδυση που πιθανόν να μην θέλουνε και πρόσφατα - το αντίθετο - με κατηγόρησαν γιατί δεν έδωσα επιχορήγηση σε εκδοτικό συγκρότημα στο οποίο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρούσαν ότι έπρεπε να δοθεί!
Ας καταλάβουν, λοιπόν, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ότι δεν δίνονται οι επιδοτήσεις με πολιτικά κριτήρια, αλλά μ’ ένα αντικειμενικό σύστημα βαθμολόγησης. Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Εμείς ευχαριστούμε που διαθέσατε και λιγότερο από τον χρόνο σας.