ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

Άνοιξε το "Τριώδιο" της πολιτικής ψευδολογίας


Εδώ που τα λέμε πάντα ανοιχτό ήταν το "τριώδιο" του πολιτικού ψεύδους, αλλά τώρα, με εκλογές εν όψει, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού όλοι οι μυθομανείς επίδοξοι σωτήρες μας ανέβηκαν στην πίστα! 
Όταν το ψέμα στην πολιτική γίνεται συνήθεια για λόγους κομματικού ανταγωνισμού και αναρρίχησης στην εξουσία, τότε ο ψεύτης γίνεται μυθομανής, διότι "έξις δευτέρα φύσις."
Η μυθομανία, όμως, είναι μια ψυχική διαταραχή, όπως λένε οι ψυχολόγοι, και γι’ αυτό εμείς, ως παθόντες άλλωστε, πρέπει να περνάμε από κόσκινο την κάθε λέξη που θα μας πουν προεκλογικά οι ψευδολόγοι πολιτικάντηδες της συμφοράς μας. 
Στο Διαδίκτυο υπάρχουν ενδιαφέροντα άρθρα που εξηγούν τη μυθομανία ως νοητική διαταραχή. 
Στη συνέχεια παραθέτω τρία ενδιαφέροντα κείμενα ειδικών που μετέφρασα, ελπίζοντας ότι θα βοηθήσουν κάποιους.

Μυθομανία: Όταν το ψέμα είναι κάτι περισσότερο από συνήθεια

Κάποιος που αισθάνεται υποχρεωμένος να σκαρφίζεται ψέματα συνεχώς θα μπορούσε να υποφέρει από μυθομανία - μια ψυχολογική κατάσταση η οποία οδηγεί το άτομο...
να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, και η οποία, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, βρίσκεται σε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση που αναζητούν προσοχή από τους άλλους.

Javier Duque 

Ο αείμνηστος José Saramago, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998, είπε κάποτε: «Η ανθρωπότητα αντανακλά. Έχει περάσει από διάφορες ηλικίες - τη λίθινη εποχή, την εποχή του Χαλκού και ούτω καθεξής, μέχρι σήμερα, την Εποχή του Ψεύδους. Είναι σαν το ψέμα να έχει γίνει ένα έθιμο, μια συνήθεια, θα τολμούσα να πω, σχεδόν μια κουλτούρα.» 

Αυτή η λογοτεχνική άποψη του Πορτογάλου συγγραφέα θα μπορούσε να γίνει κάτι πολύ πιο σοβαρό. Θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια διαταραχή της προσωπικότητας, όταν το άτομο ψεύδεται διαρκώς μ' έναν παθολογικό τρόπο, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Είναι αυτό που είναι γνωστό ως μυθομανία, από το  «μύθος» (ψέμα) και «μανία» (καταναγκασμός). 

Αναφέρεται σε μια διαταραχή που δεν είναι χωρίς επιβλαβείς συνέπειες. Αντιθέτως, έχει μια σειρά από επιδράσεις σε διαφορετικά επίπεδα. Στην κοινωνία,  ένας μυθομανής αρχίζει να χάνει την αξιοπιστία του και χαρακτηρίζεται ως «παραμυθάς».  Στην οικογένεια τον βλέπουν ως κάποιον που είναι αναξιόπιστος. Και από την άποψη της φιλίας, οι φίλοι τείνουν ν' απομακρύνονται ή το πρόσωπο καταλήγει να είναι απομονωμένο από την ομάδα. 

Οι μυθομανείς, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (ΗΠΑ), έχουν λιγότερη φαιά ουσία (υπεύθυνη για την επεξεργασία των πληροφοριών) και περισσότερη λευκή ουσία (μεταδίδει πληροφορίες) στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ανώμαλη δομή του εγκεφάλου θα μπορούσε να είναι μία αιτία αυτής της επιθυμίας να ψεύδονται συνεχώς. 

Αυτή η ψυχολογική διαταραχή μπορεί να γίνει, σε ορισμένες περιπτώσεις, τόσο σκανδαλώδης όπως αυτή του Enric Marco -  ενός Ισπανού ο οποίος πέρασε 30 χρόνια της ζωής του λέγοντας ότι είχε φυλακιστεί από τους Ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Flossenburg (Γερμανία). 

Σε κάθε περίπτωση, η μυθομανία δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της, αλλά αντιπροσωπεύει ένα σύνολο συμπτωμάτων που μπορούν να παρουσιάζονται σε διαφορετικές ψυχικές ασθένειες, ιδιαίτερα σε διαταραχές της προσωπικότητας. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που πλήττονται από αυτό το πρόβλημα, ούτε είναι γνωστό αν επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες ή γυναίκες. 

Εμφανίζεται επίσης σε πάσχοντες από σχιζοφρένεια, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένα δευτερεύον σύμπτωμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που πάσχουν από μια πλασματική διαταραχή κατά την οποία το άτομο που υποφέρει απ’ αυτή εφευρίσκει ασθένειες. 

Αλλά δεν πρέπει να μπερδευόμαστε μεταξύ ενός ψεύτη, κάποιου που φτιάχνει ψέματα για να υπερασπιστεί ή να προστατέψει τον εαυτό του για ένα σκοπό, και ενός μυθομανούς, που ανακατασκευάζει την πραγματικότητα και στον οποίο επικρατεί το παρορμητικό χαρακτηριστικό του ψεύδεσθαι. 

Είμαι ένας μυθομανής; 

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Instituto del Mexicano Seguro Social, η μυθομανία είναι επίσης ένα πρόβλημα που επηρεάζει συνήθως άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση - λένε ψέματα για να κάνουν τον εαυτό τους να αισθάνεται σημαντικός και επειδή δεν είναι ικανά να επικοινωνούν καλά με άλλους ανθρώπους.  Μπορούν να προσελκύσουν την προσοχή με την υπερβολή ή με το να φτιάχνουν  ιστορίες ή ανέκδοτα. 

Ένα παράδειγμα αυτού είναι ο προαναφερθείς Enric Marco. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του συλλόγου Amical de Mauthausen, ο οποίος έφερε μαζί Ισπανούς που απελάθηκαν από στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έλαβε ακόμη και το βραβείο Cruz de Sant Jordi, το 2001, το οποίο του απενεμήθη σε αναγνώριση της μακράς κοινωνικής και πολιτικής πάλης του.

Ο Enric Marco εξήγησε ότι το ψέμα του ξεκίνησε το 1978, και ότι αυτός το συνέχιζε να το υποστηρίζει επειδή φαινόταν να κάνει τους ανθρώπους να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτόν, πράγμα το οποίο του επέτρεψε να αναδείξει τον πόνο πολλών ανθρώπων που πήγαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.  «Δεν είπα ψέματα λόγω κακών κινήτρων», δήλωσε. 

Υπάρχει επίσης μια περίπτωση μυθομανίας στον κόσμο της show business:  η Heather Mills, το μοντέλο και ηθοποιός που έγινε διάσημο μετά από το γάμο της με τον πρώην Beatle, Paul McCartney. Η επιθυμία της να προσελκύσει την προσοχή του κοινού την οδήγησε να μιλήσει για λεπτομέρειες της ζωής της που είναι μακριά από την αλήθεια. 

Η Mills δήλωσε σε συνέντευξή της πως όταν ήταν 14 ετών το έσκασε από το σπίτι για να ζήσει στους δρόμους, αλλά τα αρχεία του σχολείου επιβεβαιώνουν ότι παρακολουθούσε μαθήματα στις τάξεις. Είπε ότι εργαζόταν σ' ένα τσίρκο καθαρίζοντας την κοπριά αλόγων, όταν η αλήθεια ήταν ότι συνήθιζε να πηγαίνει με το φίλο της, ο οποίος εργαζόταν σ' ένα περιοδεύον τσίρκο, τα Σαββατοκύριακα.  Και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, είπε ότι ένας από τους πρώην φίλους της ήταν πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας, ενώ στην πραγματικότητα ήθελε να γίνει πράκτορας, αλλά ποτέ δεν έγινε. 

Όχι ενώπιον του κοινού, αλλά κάποιος που επέσυρε προσοχή στον εαυτό του ήταν ο Enrique, ένας ασθενής από την Ευρώπη, ο οποίος συνήθιζε να λέει στους φίλους του ιστορίες από τις επισκέψεις του στην Αμερική. Ανέφερε ονόματα ξενοδοχείων όπου έμεινε και έδινε ζωντανές περιγραφές, έτσι ώστε να μην εγείρει υποψίες. Μια μέρα, του είπαν να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για δουλειά και αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι όχι μόνο δεν είχε διαβατήριο, αλλά και ότι ποτέ δεν είχε βγει από τη χώρα του. 

Ανακαλύπτοντας το ψέμα 

 Ο Paul Ekman, Αμερικανός ψυχολόγος που ειδικεύεται στη μελέτη των συναισθημάτων και τη σχέση τους με τις εκφράσεις του προσώπου, και συγγραφέας ενός βιβλίου με τίτλο «Telling Lies», λέει ότι η ανίχνευση ψεμάτων δεν είναι απλή. 

«Το να ανιχνεύσεις ψέματα δεν είναι εύκολο. Ένα από τα προβλήματα είναι η τεράστια ποσότητα των πληροφοριών - υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον ίδιο χρόνο, πάρα πολλές πηγές πληροφοριών - λέξεις, διακοπές, ήχοι, εκφράσεις, κινήσεις του κεφαλιού, χειρονομίες, αναπνοή, κοκκίνισμα, εφίδρωση…»,  λέει ο Ekman λέει στο βιβλίο του. 

Μόλις εντοπιστεί, το καλύτερο πράγμα που ένας μυθομανής μπορεί να κάνει είναι να συμβουλευτεί έναν ειδικό. Αν και είναι δύσκολο να μιλάμε για θεραπεία για μια κατάσταση που θεωρείται ότι είναι ένα σύμπτωμα, αυτό φαίνεται να είναι η μόνη μορφή βοήθειας. Ο ψυχολόγος θα είναι σε θέση να βοηθήσει με το να γνωρίσει τον ασθενή - το ιστορικό, το υπόβαθρο, την έλλειψη αυτοεκτίμησης, τις ανασφάλειες … 

Εάν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, μερικές φορές η θεραπεία μπορεί να συμπληρώνεται με μια αγωγή ηρεμιστικών και / ή  αντικαταθλιπτικών. 

Σε κάθε περίπτωση, όταν βρισκόμαστε έξω και  κινούμαστε αύριο και κάποιος μας ρωτά πώς τα πήγαμε χθες, πρέπει να απαντάμε ειλικρινά και να μην σπέρνουμε τους σπόρους του δέντρου (της μυθομανίας). Ενός δέντρου που θα μπορούσε να έχει έναν άπειρο αριθμό των κλαδιών. 

**************************

Μυθομανία: Ψυχαναγκαστική Διαταραχή του ψεύδεσθαι 

Marc Pickren 

Το Ψυχαναγκαστικό ψεύδεσθαι, που ονομάζεται επίσης μυθομανία, είναι ένα μάλλον σύνηθες σύμπτωμα νοητικής ασθένειας. Η διαταραχή αυτή παρουσιάζει μια σημαντική πρόκληση από την ίδια τη φύση της, επειδή οι ​​επαγγελματίες του τομέα της υγείας δεν μπορούν πάντα να πουν εάν ο ασθενής λέει την αλήθεια σχετικά με τα συμπτώματα.  Οι ψυχαναγκαστικοί ή παθολογικοί ψεύτες είναι συχνά τόσο πειστικοί ώστε να νικούν σταθερά  τα τεστ πολυγράφου και να πείθουν τους εαυτούς τους ότι τα ψέματά τους είναι η αλήθεια.

Η διαφορά μεταξύ του καθ’ έξιν ψεύδεσθαι και της μυθομανίας 

Είναι δύσκολο να διαχωριστούν αυτές οι δύο περιπτώσεις, γιατί μερικοί άνθρωποι επιδίδονται σε "λευκά" ψέματα για ν' αποφύγουν να πληγώσουν τα συναισθήματα του άλλου. Ο παθολογικός ψεύτης, απεναντίας, δεν μπορεί ν' αποφύγει  να ψεύδεται, ακόμη και όταν το ψέμα προκαλεί ζημιά. Είναι αυτή η πτυχή της μυθομανίας που τη διακρίνει ως μια μορφή της ασθένειας, παρά μια συνήθεια. Εκείνοι που ψεύδονται τακτικά και χωρίς τύψεις για να επιτύχουν επιθυμητά αποτελέσματα μπορεί να χρειαστεί να εξετάσουν κάποια μορφή θεραπείας για ν' αλλάξουν αυτές τις συνήθειες.

Ιατρική Θεραπεία για Παθολογικό Ψεύδεσθαι 

Η θεραπεία είναι μια συνηθισμένη επιλογή αντιμετώπισης της μυθομανίας, συνοδευόμενη από μια επαγγελματική διάγνωση και αξιολόγηση για να καθορίσει εάν άλλες ψυχικές ασθένειες είναι επίσης παρούσες. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου το ψεύδεσθαι είναι ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης νόσου, και όχι η ίδια η ασθένεια, δεδομένου ότι μπορεί να είναι μια εκδήλωση των αυταπατών ή ψύχωσης που χαρακτηρίζει μια σοβαρή ψυχική ασθένεια. Το παθολογικό ψεύδεσθαι δεν έχει λάβει επίσημη επικύρωση ως αυτοτελής ασθένεια από την πλειοψηφία των ιατρικών αρχών.

Η χρήση της συμβουλευτικής και της θεραπείας για να γιατρέψει παθολογικούς ψεύτες συχνά απαιτεί μια μακρά πορεία θεραπείας. Τα πολύπλοκα ζητήματα που εμπλέκονται περιλαμβάνουν την αυτοεκτίμηση, αισθήματα ανεπάρκειας, ζητήματα παιδικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής ή λεκτικής κακοποίησης, εθισμό σε ναρκωτικά και αλκοόλ, και άλλα.

Πλησιάζοντας έναν ασθενή με μια πρόκληση, αντί της προσπάθειας να κερδηθεί η εμπιστοσύνη του, συνήθως προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει, όταν έχουμε να κάνουμε μ' ένα πρόσωπο που έχει αναπτύξει το ψέμα ως άμυνα ή μηχανισμό αντιμετώπισης. Όπως πολλές ασθένειες που έρχονται στο φως μόνο σε προχωρημένα στάδια, η υπομονή, η επιμονή και τακτικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας θα δώσουν θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία παθολογικών ψευτών.

Αντλώντας από περισσότερα από 30 χρόνια ιστορίας στην απονομή πτυχίων στην επαγγελματική ψυχολογία, προσιτά πανεπιστήμια έχουν αναπτύξει ένα πρόγραμμα σπουδών που επικεντρώνεται στις διαπροσωπικές ικανότητες και πρακτική εμπειρία, παράλληλα με την ακαδημαϊκή μάθηση. Διότι το να πάρει κανείς ένα πτυχίο βαθμό είναι ένα πράγμα αλλά η επιτυχία είναι εντελώς διαφορετικό.

Σχόλιο αναγνώστη "gecce" :

Είμαι μυθομανής.  Λέω ψέματα όλη την ώρα και, στη συνέχεια, αυτό με κάνει να νιώθω ένοχος.  Ψεύδομαι ακόμη και όταν δεν είναι απαραίτητο. 
Έχω χάσει όλους τους φίλους μου.  Δεν αισθάνομαι τίποτα τώρα. Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για μένα.  Ίσως μπορώ να το διαχειριστώ, αλλά έχω χάσει την εμπιστοσύνη των φίλων μου. 
Πρέπει να ξεκινήσω μια καινούργια ζωή χωρίς ψέματα. Είναι τόσο δύσκολο…πότε;  Διαβάζοντας αυτό το άρθρο, βλέπω ότι υπάρχει ελπίδα για μένα τώρα
Γνωρίζω ότι αυτό είναι αρρώστια. Θεέ μου βοήθα με! 

***********************

Τι είναι η Φανταστική Ψευδολογία; (Pseudologia Fantastica)

Η Φανταστική Ψευδολογία είναι μια διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο φτιάχνει ιστορίες που μπορεί να είναι πολύπλοκες και επαναλαμβανόμενες για πολλά χρόνια ή για ολόκληρη ζωή. Ονομάζεται, επίσης, παθολογικό ψεύδεσθαι, μυθομανία, και νοσηρό ψεύδεσθαι.

Η κατασκευή ψεμάτων γίνεται τρόπος ζωής για τον παθολογικό ψεύτη και παρέχει στο άτομο κάποιου είδους εσωτερική ανταμοιβή. Το παθολογικό ψεύδεσθαι παρατηρείται σε άλλες ψυχολογικές διαταραχές, αλλά η ίδια η Φανταστική Ψευδολογία δεν αναφέρεται ως αναγνωρισμένη ασθένεια στην ιατρική βιβλιογραφία.

Ένα άτομο που πάσχει από αυτή την κατάσταση δεν είναι φρενοβλαβής και μπορεί να είναι πολύ επιτυχής όσον αφορά το επάγγελμά του. Τα ψέματα μπορεί να βασίζονται σε μερική αλήθεια, και το άτομο μπορεί ν' αναγνωρίσει μέρος του ψεύδους εάν το φέρει κανείς αντιμέτωπο.

Συνήθως, τα ψέματα δεν λέγονται για ν' αποκτήσουν εξωτερικό όφελος, αλλά παρέχουν στον ψεύτη κάποια εσωτερική ικανοποίηση. Η Φανταστική Ψευδολογία δεν είναι καθαρά κατανοητή από τους εμπειρογνώμονες, και η ανεπαρκής έρευνα έχει βυθίσει σε αταξία. Παρουσιάζει προκλήσεις για τους ψυχολόγους, όταν προσπαθούν να καθορίσουν εάν ο ασθενής πάσχει από μια αναγνωρισμένη διαταραχή, στην οποία το ψέμα είναι μόνο ένα από τα σημάδια.

Μια διαταραχή που συνεπάγεται το παθολογικό ψέμα είναι η προσποίηση (malingering). Ένας ασθενής που πάσχει από αυτή την κατάσταση εφευρίσκει φυσικά ή ψυχολογικά συμπτώματα για ν' αποκτήσει κάτι, όπως ναρκωτικά ή χρήματα, ή να αποφύγει ποινική δίωξη ή την εργασία. Ωστόσο, η Φανταστική Ψευδολογία διαφέρει από την προσποίηση, διότι (στη δεύτερη) η ανταμοιβή είναι εξωτερική μάλλον και όχι η εσωτερική ικανοποίηση που επιδιώκεται από τον παθολογικό ψεύτη.

***********************