ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Πορνογραφία που σερβίρεται ως λογοτεχνία

Ο λόγος για τον εκφυλισμό και εκχυδαϊσμό της λογοτεχνίας.

Το πορνογραφικό υλικό δεν διακινείται μόνο μέσω φωτογραφιών σε πορνογραφικά περιοδικά, μέσω DVD, video και του Internet. Διακινείται, δυστυχώς στα μουλωχτά, και μέσω βιβλίων υποτιθέμενης λογοτεχνίας, τα οποία βρίθουν πορνολέξεων και χυδαίων εκφράσεων που προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διαβρώνουν ακόμη και χρηστά ήθη. Τα ρυπαρογραφήματα αυτά προωθούνται δυστυχώς ως "δώρα" μέσω  εφημερίδων.

Τις προάλλες συνάντησα μια φίλη που είχα να τη δω καιρό. Η μια κουβέντα έφερε την άλλη, και από την...
οικονομική κατάσταση περάσαμε στην πολιτική και τελικά στον Τύπο. 

---
"Παίρνω δυο τρεις εφημερίδες κάθε Σαββατοκύριακο" μου είπε, "διότι έχουν μέσα και βιβλία. Όμως τελευταία κάποιο μυθιστόρημα που πρόσφερε το ΘΕΜΑ μ’ έκανε ν’ αηδιάσω." 

--- "Αλήθεια; Τι έλεγε; Ποιος ήταν ο/η συγγραφέας και ποιος ο εκδότης;" τη ρώτησα με απορία.

---
"Ο εκδότης είναι ο τάδε, μεγαλοεκδότης, κάποτε κολλητός του Ανδρέα Παπανδρέου, και η συγγραφέας είναι η τάδε, κόρη διαβόητου συγγραφέα". 

---"Τι μου λες; Αυτός ο σοβαρός εκδότης εκδίδει και βιβλία λογοπορνευτικά; Και καλά, πόσο χυδαίες και προκλητικές είναι αυτές οι λέξεις που σε σόκαραν τόσο;", τη ρώτησα, γνωρίζοντας ότι κάθε άλλο παρά σεμνότυφη και πουριτανή ήταν.

---
"Δεν μπορώ να σου πω, ντρέπομαι. Δεν βγαίνουν από το στόμα μου. Αν θέλεις να σου δανείσω το βιβλίο να το διαπιστώσεις κι εσύ."

Δανείστηκα λοιπόν το πορνομυθιστόρημα, και …έφριξα! Δεν επρόκειτο για περιγραφή ερωτικών σκηνών αλλά για διαλόγους βωμολοχίας που εγκωμίαζαν έκλυτα ήθη και παρέπεμπαν σε πλήρη απαξίωση στοιχειωδών αρχών που θάπρεπε να διέπουν τις διαπροσωπικές σχέσεις εντός και εκτός οικογένειας. Η αισχρολογία στο μυθιστόρημα αυτό ήταν διάχυτη και πραγματικά σόκαρε. Πίεσα πολύ τον εαυτό μου να το ξεφυλλίσω, διότι μου προκαλούσε αηδία.

Τι κάνει ο άνθρωπος για ν’ αποκτήσει χρήμα και όνομα, σκέφτηκα… Εκπορνεύει ακόμη και την τέχνη του λόγου!

Ομολογουμένως η συγγραφέας διέθετε κάποιο λογοτεχνικό ταλέντο, και θα μπορούσε να προσφέρει κάτι πιο υγιές στους αναγνώστες της - τροφή για σκέψη, αυτοέλεγχο και αυτοβελτίωση - αντί για πορνοεκφράσεις και χυδαιότητες. 

Δεν θέλω να μιλήσω πιο συγκεκριμένα, για να μην κάνω αρνητική διαφήμιση στην εν λόγω κυρία, και της στείλω κι άλλους αναγνώστες. Δυστυχώς υπάρχει ένα μεγάλο αναγνωστικό κοινό εκεί πέρα που ρέπει προς την ακολασία λόγων και έργων και κάνει ανάρπαστα τέτοια πορνομυθιστορήματα.