ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014

Ο "εποικοδομητικός" ευρωσκεπτικισμός του "διανοητή" Αλέξη Τσίπρα


Θέλω να ελπίζω σε καλύτερες μέρες με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία - τις χειρότερες τις βιώνω εδώ και τέσσερα χρόνια - αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν μ’ αφήνει! 

Κάθε φορά που το παιδί αυτό δίνει μια συνέντευξη, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, μου κόβει το βήχα της αισιοδοξίας με την έλλειψη νοητικής συγκρότησης, τις  κωλοτούμπες, τις παλινδρομήσεις και τις ασυναρτησίες του! Ο Αλέξης μας κυριολεκτικά δεν ξέρει τι λέει. Κι επειδή εκ του περισσεύματος της καρδίας λαλεί το στόμα, είναι ηλίου φαεινότερο ότι μέσα του υπάρχει πολλή θολούρα και ως προς το επιθυμητό, και ως προς την πορεία προς αυτό, αλλά και πλήρης σύγχυση ως προς το εφικτό.
Πάρτε την τελευταία συνέντευξη που έδωσε...
στη μεγάλη Γερμανική Εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, και την οποία δημοσίευσαν χθες tanea.

Συνοψίζω τις μεγαλοστομίες του Αλέξη Τσίπρα με σχόλια δικά μου σε παρένθεση:


-- Θέλουμε να κυβερνήσουμε για να λάβει τέλος η ελληνική τραγωδία.

-- Θα έπρεπε να κάνουμε οικονομία για να μην χρειαζόμαστε καινούργια δάνεια.
(Σ.σ.: Πώς;  Το πώς προκύπτει οικονομία χωρίς περικοπές μισθών και συντάξεων, χωρίς απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς κλείσιμο άχρηστων δημόσιων οργανισμών, κλπ., δεν το εξήγησε ο Αλέξης για να μην του κλέψουν οι άλλοι την ευρεσιτεχνία!)

-- Τέλος στα προγράμματα λιτότητας.

-- Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους - λύση που όμως δεν θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς  άλλων χωρών της ΕΕ!  
(Σ.σ.: Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης κατέχουν πάνω από τα δύο τρίτα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Προφανώς  το κούρεμα που ζητάει ο Αλέξης θα επιβαρύνει τους εξωγήινους!)

-- New deal, μια συμφωνία για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο. 
(Σ.σ: Κατά τον κύριο Τσίπρα, οι λαοί του ευρωπαϊκού Βορρά είναι υποχρεωμένοι να χρηματοδοτούν τους αχαΐρευτούς λαούς του ευρωπαϊκού Νότου, πληρώνοντας... φόρο ήλιου και θάλασσας τα οποία απολαμβάνουν στις διακοπές τους.
Εκτός αν ο Αλέξης πιστεύει ότι οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου υποφέρουν από νοητική αναπηρία, κάτι σαν αυτισμό, και ως λαοί με ειδικές ανάγκες δικαιούνται προστασίας και περίθαλψης από τους υγιείς λαούς του ευρωπαϊκού Βορρά.)

-- Η πραγματίστρια κα Μέρκελ δεν θα διακινδυνεύσει τη διάλυση της Ευρωζώνης μόνο και μόνο για να δείξει σκληρότητα σε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
(Σ.σ.: Ωμός εκβιασμός και απειλή προς τη Μέρκελ, η οποία, κατά τον Αλέξη, θ' αναγκαστεί να υποκύψει στις επιταγές του Αλέξη Τσίπρα. Έτσι την αντιλαμβάνεται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πολιτική ο Τσίπρας- με εκβιασμούς! Ο άνθρωπος είναι για ζουρλομανδύα!)

-- Περισσότερο φοβάται την ελληνική ολιγαρχία του πλούτου και της διαφθοράς, μπας και αφήσει πίσω της καμένη γη, έτσι και ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
(Σ.σ.: Προφανώς ο Αλέξης και οι αριστεροί σύμβουλοί του έχουν κατά νουν να τους αλλάξουν τα φώτα. Σιγά Αλέξη, με το μαλακό! Είναι επικίνδυνο να λακτίζεις προς κέντρα.)

-- Εάν σημαίνει παιδιά να πεινάνε, η ανεργία να ανέβει στο 80%, πρέπει τότε ακόμη να λέμε «παραμένουμε στην Ευρωζώνη»;
(Σ.σ: Μα με ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν θα υπάρξουν τέτοια μακάβρια ενδεχόμενα αφού θα έχουν επιβληθεί οι πολιτικές μαγικής ανόρθωσης της οικονομίας που μας υπόσχεσαι, Αλέξη. Γιατί κακομελετάς λοιπόν;)

--Την άνοιξη του 2015 που πρέπει να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει κανέναν υποψήφιο. Έτσι θα λείπει η απαραίτητη βουλευτική πλειοψηφία για Πρόεδρο και θα πρέπει να γίνουν νέες εκλογές. 
Σ.σ.: Άλλος ένας ωμός εκβιασμός, άλλο ένα παιχνίδι με τους θεσμούς, στα πρότυπα του Γιωργάκη Παπανδρέου, που επιβεβαιώνει την ανωριμότητα και επικινδυνότητα του Αλέξη Τσίπρα.)

-- Η κυβέρνηση στέκεται στα πόδια της μόνο επειδή ένα μιντιακό τοπίο στην Ελλάδα, το οποίο είναι διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο με επιχειρηματικά συμφέροντα, κάνει το μαύρο άσπρο και τη νύχτα μέρα. 
(Σ.σ.: Αυτό το διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο μιντιακό τοπίο προβάλει καθημερινά και τις θέσεις τις δικές σου και του ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Τσίπρα. Δεν είσαι καθόλου αποκλεισμένος, όπως είναι η Χρυσή Αυγή. Απεναντίας είσαι ισότιμα προβεβλημένος. Προς τι λοιπόν οι ύβρεις εναντίον των ΜΜΕ που σ’ έχουν στα ώπα-ώπα;)

--Εμείς θέλουμε να αναγεννήσουμε και να σώσουμε την Ευρώπη μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία όπου η επανεθνικοποίηση δεν μπορεί να είναι το όνειρο. (Σ.σ.: Δεν του αρκεί να σώσει την Ελλάδα, θέλει να σώσει και την Ευρώπη ο Τσίπρας! Και να τη σώσει μέσα στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, υποστηρίζοντας όμως τις κρατικοποιήσεις τραπεζών και πρώην δημόσιων χρεοκοπημένων, λόγω της ακατάσχετης ρεμούλας των κρατικοδίαιτων, οργανισμών.)

Γι’ αυτό σας είπα ότι ο Αλέξης Τσίπρας, κάθε φορά που διαβάζω συνεντεύξεις του ή ακούω ομιλίες και δηλώσεις του, μου απαγορεύει να ελπίζω ότι θα μας βγάλει από το σκοτεινό τούνελ… Κι όχι μόνον αυτό, αλλά με κάνει να λέω "χτύπα ξύλο", ή "κούφια η ώρα που τ’ ακούει", κάθε φορά που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό το επιπόλαιο παιδάριο ίσως αύριο να πάρει στα χέρια του τις τύχες του ελληνικού λαού.
Δεν έχω καμία εμπάθεια προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Απλά με τρομάζει!

*********

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης με τον τίτλο: «Ο Τσίπρας ζητάει κούρεμα». 

Sueddeutsche Zeitung: Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά βλέπει για πρώτη φορά φως στο τέλος του τούνελ. Εσείς τι βλέπετε;

Τσίπρας: Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη, αλλά κανείς δεν την πιστεύει πια. Ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη. Η εικόνα είναι σκοτεινή. Τα αποτελέσματα της πολιτικής λιτότητας, η οποία επιβλήθηκε στην Ελλάδα, είναι συντριπτικά. Έχουμε ανεργία περίπου 30%, μεγάλη φτώχεια, μια ανθρωπιστική κρίση. Είμαστε στον έκτο χρόνο της ύφεσης. Για αυτά κανείς δεν μπορεί να είναι περήφανος.

Sueddeutsche Zeitung: Ο υπουργός Οικονομικών χαίρεται ήδη για ένα μεγάλο πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2013, ύψους 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, βεβαίως χωρίς τους τόκους των δανείων. Δεν είναι επιτυχία αυτό;

Τσίπρας: Βάσει των δικών μας υπολογισμών, πρόκειται για καθαρά αριθμητικό πλεόνασμα, διότι η κυβέρνηση την ίδια ώρα έχει ανοιχτούς λογαριασμούς περισσότερο από 1,2 δισεκ. ευρώ. Εάν η ΕΕ δεχτεί τους αριθμούς, αυτό είναι μια πολιτική απόφαση. Αυτό είναι μια προσπάθεια να βοηθηθεί ο κ. Σαμαράς. 
Ακόμη και εάν επρόκειτο για ένα πραγματικό πλεόνασμα, αυτό είναι μόνο ένα βαρόμετρο των πόνων του ελληνικού λαού. Αυτό το πλεόνασμα προέρχεται από απίστευτες μειώσεις των μισθών, των συντάξεων, από περισσότερο από 60% ανεργία των νέων.
Αν αύριο το πρωί αποφασίζαμε να εκτελέσουμε όλους τους συνταξιούχους στην Πλατεία Συντάγματος ή να πετάξουμε δύο εκατομμύρια Έλληνες έξω από τη χώρα, θα είχαμε πάλι ένα πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Sueddeutsche Zeitung: Σε αυτή την σκοτεινή κατάσταση λαχταράτε την κυβερνητική ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας: Θέλουμε να κυβερνήσουμε, ακριβώς επειδή οι συνθήκες είναι τόσο δύσκολες. Για να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό δεν έχει να κάνει με προσωπική φιλοδοξία ή με οποιεσδήποτε θέσεις. Θέλουμε αυτή η ελληνική τραγωδία να βρει ένα τέλος.

Sueddeutsche Zeitung: Τι μπορείτε όμως να αλλάξετε εσείς που δεν μπορεί η παρούσα κυβέρνηση;

Αλέξης Τσίπρας: Έχουμε απολύτως άλλη φιλοσοφία από τον κ. Σαμαρά και από την κυρία Μέρκελ. Εμείς από την αρχή πιστεύαμε ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν ρίχνουν νερό στη φωτιά, αλλά λάδι. Είχαμε δίκιο. Όταν το 2010 αποφασίστηκε το πρώτο μνημόνιο, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αποτελούσε το 120% του ΑΕΠ. Μέχρι σήμερα ανέβηκε στο 175%. Αυτό είναι παράλογο. 
Θα έπρεπε να κάνουμε οικονομία για να μην χρειαζόμαστε καινούργια δάνεια. Αλλά τα προγράμματα λιτότητας δημιούργησαν μόνο την ανάγκη για νέα δάνεια. 
Η Ελλάδα ήταν πειραματόζωο. 
Με αυτό το δόγμα του σοκ, ήθελαν να δοκιμάσουν πόσο αντέχει ένας λαός. 

Όσο ο κ. Σαμαράς ήταν στην αντιπολίτευση, απέρριπτε και εκείνος τα προγράμματα λιτότητας. Μόλις λίγο πριν από τις εκλογές του 2012 έκανε στροφή 180 μοιρών, για να γίνει ο πρωθυπουργός τον οποίο στηρίζει η κυρία Μέρκελ.

Sueddeutsche Zeitung: Εάν δεν συνεχίσετε το πρόγραμμα λιτότητας και μάλιστα αν θέλετε να πάρετε πίσω μέρη του, χρειάζεστε και πάλι πολλά λεφτά. Πού θέλετε να τα βρείτε;

Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Επειδή η κρίση είναι ευρωπαϊκή, πρέπει και η λύση να είναι ευρωπαϊκή.
Πρέπει να βρούμε μια λύση η οποία δεν επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς άλλων χωρών της ΕΕ.
Θα έπρεπε (η λύση) να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. 
Πρώτον, ένα τέλος των προγραμμάτων λιτότητας. 
Δεύτερον, μια ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους, παρόμοια αυτής του 1953 στο Λονδίνο που αφορούσε το χρέος της Γερμανίας μετά τον Β’ Π.Π. Το 60% αυτού (του χρέους) διαγράφηκε. 
Τρίτο και πιο σημαντικό: ένα ευρωπαϊκό new deal, μια συμφωνία για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο. 
Χωρίς οικονομική ώθηση είναι αδύνατο να βγεις από την κρίση. Αυτό το ευρωπαϊκό πακέτο θα κοστίσει πολύ λιγότερο από νέα πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα, τα οποία καταλήγουν στον ίδιο φαύλο κύκλο.

Sueddeutsche Zeitung: Και τι θα κάνετε εάν η Γερμανία δεν δεχθεί ένα τέτοιο κούρεμα χρέους για την νότια Ευρώπη;

Αλέξης Τσίπρας: Η ιστορία της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης μας διδάσκει ότι βήματα ολοκλήρωσης επιτεύχθηκαν πάντα μέσω διαλόγου και διαδικασιών συλλογικών αποφάσεων. Σε αυτές εντέλει επικράτησε η λογική. 
Η Γερμανία ωφελείται ιδιαίτερα από το ευρώ. Για αυτό υπάρχει στο Βερολίνο ήδη τώρα ένα «Σχέδιο Β» για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.
Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για ένα κούρεμα χρέους, για αυτό είμαι απολύτως βέβαιος. 
Σε σκληρές διαπραγματεύσεις θα καταλήξουμε σε μια λύση, η οποία θα έχει διάρκεια και θα είναι εν πολλοίς δίκαιη. 
Διότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει αλλιώς ποτέ να πληρώσει τα χρέη της, τόση ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.

Sueddeutsche Zeitung: Έχετε ασκήσει κριτική συχνά και με σφοδρότητα στη γερμανίδα Καγκελάριο. Πώς θέλετε ξαφνικά να κερδίσετε την συμπάθειά της;

Αλέξης Τσίπρας: Στην πολιτική δεν αποφασίζουν η συμπάθεια και η αλληλεγγύη, αλλά οι πολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων. Η κυρία Μέρκελ είναι πραγματίστρια πολιτικός, που δεν θα διακινδυνεύσει να συνδεθεί το όνομά της στην ιστορία με την διάλυση της Ευρωζώνης μόνο και μόνο για αποδείξει την σκληρότητά της απέναντι σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Sueddeutsche Zeitung: Και στην Ελλάδα αντιμετωπίζετε δυσπιστία. Πώς θέλετε να αποτρέψετε το ενδεχόμενο σε μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πολλοί Έλληνες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες;

Αλέξης Τσίπρας: Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα. Είμαστε οι τελευταίοι που θέλουν να νικήσουν ο φόβος και ο πανικός. Αυτό που μας δημιουργεί περισσότερη ανησυχία από ό,τι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, είναι η πολιτική ελίτ στην Ελλάδα. 
Το κατεστημένο που κυβερνάει τη χώρα εδώ και περισσότερο από είκοσι χρόνια.
Η ολιγαρχία του πλούτου και της διαφθοράς. 
Αυτή θα μπορούσε να αποφασίσει, σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, να αφήσει πίσω καμμένη γη. Κι εμείς ψάχνουμε για δυνατότητες να το αποτρέψουμε. Σε αυτό περισσότερο από όλα θα μας βοηθήσει το να έχουμε πίσω μας τις φωνές του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

Sueddeutsche Zeitung: Πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει οπωσδήποτε στην Ευρωζώνη;

Αλέξης Τσίπρας: Τι σημαίνει «οπωσδήποτε»; Εάν σημαίνει παιδιά να πεινάνε, η ανεργία να ανέβει στο 80%, πρέπει τότε ακόμη να λέμε «παραμένουμε στην Ευρωζώνη»; 
Η Ευρωζώνη είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Εάν όμως θα έχει διάρκεια, αυτό το αποφασίζουν οι ισχυροί στην Ευρώπη. Αυτό το αποφασίζει η Γερμανία. Για αυτό η κυρία Μέρκελ θα κάνει θυσίες και θα επιτρέψει πράγματα τα οποία τώρα ακόμη απορρίπτει.

Sueddeutsche Zeitung: Πώς θέλετε να επανεκκινήσετε την ανάπτυξη, πού είναι η θέση της Ελλάδας στην οικονομία της Ευρώπης;

Αλέξης Τσίπρας: Αυτό είναι μάλλον η πιο σημαντική ερώτηση και μια ειλικρινής συζήτηση για αυτό το θέμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Μια χώρα που βασίζεται μόνο στον τουρισμό ή στις υπηρεσίες, δεν έχει μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται ριζική οικονομική ανοικοδόμηση. Έχουμε μια ευλογημένη γεωγραφική θέση. Υπάρχει ήλιος, νερό και άνεμος. Πρέπει να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες ενέργειες. Αυτό ως τώρα δεν έχει γίνει επαρκώς. Η Ελλάδα έχει υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα και ανθρώπινο δυναμικό που αξιοποιείται μόνο λίγο. Πάντα θεωρείτο μειονέκτημα το γεγονός ότι το ποσοστό πτυχιούχων μας είναι ιδιαίτερα υψηλό. Αντί να στέλνουμε αυτούς τους επιστήμονες στο εξωτερικό, πρέπει να επενδύσουμε οι ίδιοι στην έρευνα.

Sueddeutsche Zeitung: Πότε θα εκλεγεί στην Ελλάδα νέα Βουλή;

Αλέξης Τσίπρας: Αυτό είναι δύσκολο να το πει κανείς. Οι εκλογές για την Ευρώπη και οι δημοτικές εκλογές τον Μάιο όμως θα δείξουν τους πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων. Περιμένουμε μια μεγάλη πλειοψηφία. Αυτό θα είναι η σπίθα για την μεγάλη πολιτική αλλαγή. 
Η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο στέκεται στα πόδια της μόνο επειδή ένα μιντιακό τοπίο στην Ελλάδα, το οποίο είναι διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο με επιχειρηματικά συμφέροντα κάνει το μαύρο άσπρο και τη νύχτα μέρα. Ακόμη και εάν η κυβέρνηση καταφέρει λοιπόν ακόμη και μετά από μια συντριπτική ήττα τον Μάιο να συνεχίσει για κάποιο χρόνο, έχει ήδη χτυπήσει το καμπανάκι για το τέλος της. 

Την άνοιξη του 2015 πρέπει να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν θα στηρίξουμε κανέναν υποψήφιο. Έτσι θα λείπει η απαραίτητη βουλευτική πλειοψηφία για Πρόεδρο. Το αργότερο τότε θα πρέπει να γίνουν νέες εκλογές.

Sueddeutsche Zeitung: Θα χρειαστείτε και έναν κυβερνητικό εταίρο. Έχετε ήδη αποκλείσει να κυβερνήσετε με την Νέα Δημοκρατία. Γιατί;

Αλέξης Τσίπρας: Πάνω σε ποια βάση θα συνεργαζόμασταν; Με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος μέχρι πριν τις τελευταίες εκλογές ήταν εναντίον αυτού που μετά υλοποίησε; Με έναν αμαρτωλό που έκανε αρκετή μετάνοια; 
Περιμένουμε μια μεγάλη πλειοψηφία για τον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως να πετύχουμε και την απόλυτη πλειοψηφία. Αλλά δεν είμαστε εναντίον της συνεργασίας, ψάχνουμε εταίρους οι οποίοι δεν κατέστρεψαν τη χώρα. Όπως στην ελληνική τραγωδία, πρέπει να υπάρχει και η Νέμεσις, η δίκαιη οργή.

Sueddeutsche Zeitung: Είστε και επικεφαλής υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Αυτό λίγο θα σας βοηθήσει. Στην Ελλάδα ο ευρωσκεπτικισμός είναι μεγάλος.

Αλέξης Τσίπρας: Ο σκεπτικισμός δεν κατευθύνεται εναντίον της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά εναντίον της άθλιας κατάστασης της ΕΕ. Είναι ένας εποικοδομητικός σκεπτικισμός. Η δική μας κριτική δεν έχει καμία σχέση με την ρητορική των δεξιών λαϊκιστών. Αυτοί θέλουν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή συνοχή. Εμείς θέλουμε να αναγεννήσουμε, να την σώσουμε. 
Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η επανεθνικοποίηση δεν μπορεί να είναι το όνειρο. Δεν θέλουμε οι λαοί να ανταγωνίζονται και πάλι, με εθνικά νομίσματα και την υποτίμησή τους. 
Το όραμά μας είναι μια αλλαγμένη Ευρώπη, χωρίς πολιτική λιτότητας. Εάν η Ευρώπη δεν αλλάξει, τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα για όλους μας.