ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Κακούργημα η δωροληψία από το πρώτο ευρώ, πλην "γρηγορόσημου"!


Τ’ ακούσατε; Αγριεύουν τα πράγματα! Στη θεωρία τουλάχιστον… Στην πράξη ίδομεν! Πάντως δεν θα ισχύουν οι νέες βαριές ποινές για όσους ήδη έχουν συλληφθεί κατηγορούμενοι για δωροδοκία. Μάγος είσαι; Και δεν θα ισχύσει, άκουσον-άκουσον, για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους που ζητάνε δωράκι σε φακελάκι για γρηγορόσημο! Η επαίσχυντη αυτή πράξη, που είναι ρίζα πολλών κακών στο Δημόσιο, θα συνεχίσει να είναι πλημμεληματάκι!

Βρε ένα σωστό νόμο δεν κάνουν οι αχαΐρευτοι. Νομοθετούν πάντα με παραθυράκια. Έτσι, όποιος υπάλληλος πολεοδομίας, π.χ., πιάνεται με φακελάκι για να καλύψει πολεοδομικές παραβάσεις κάποιου, θα ισχυρίζεται ότι ήταν φακελάκι για γρηγορόσημο και θα πέφτει στα μαλακά. Καταλάβατε πολίτες του Λαμογιστάν! Γι' αυτό νάχετε τις τσέπες σας γεμάτες όταν πηγαίνετε σε δημόσια υπηρεσία, για να μη να σας βγάλουν το λάδι στα...
πήγαινε-έλα εάν δεν καταβάλλετε το πατροπαράδοτο γρηγορόσημο.

«Με βαριές ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα που φθάνουν και τα 150.000 ευρώ θα τιμωρούνται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δωροδοκούνται, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης καταργείται το πλημμέλημα για τις δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων και πλέον κάθε δωροδοκία τους από το πρώτο κιόλας ευρώ θα είναι κακούργημα και θα τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 χρόνια.

Για πρώτη φορά θεσπίζεται όμως ειδικό άρθρο, που τιμωρεί τη δωροληψία πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων, δηλαδή για δωροδοκία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, υπουργών, περιφερειαρχών και δημάρχων, οι οποίοι επίσης θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος από το πρώτο ευρώ που βάζουν παράνομα στην τσέπη. 
Εξίσου βαριά η τιμωρία και των επίορκων δικαστών. 

Εξαίρεση για τους δημοσίους υπαλλήλους αποτελεί το περιβόητο "γρηγορόσημο". Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει, ότι οι υπάλληλοι που θα ζητήσουν… δωράκι, για να κάνουν γρηγορότερα τη δουλειά τους, θα συνεχίσουν να διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων. Προβλέπεται πλέον ένας νέος θεσμός, που είναι αυτός του προστατευόμενου μάρτυρα και στις υποθέσεις διαφθοράς. Οι βιντεοσκοπήσεις θα επεκτείνονται και σε άλλους χώρους, όπου κινούνται οι καταγγελλόμενοι ως επίορκοι υπάλληλοι, ενώ καθιερώνεται και ο θεσμός της συγκαλυμμένης έρευνας. Ωστόσο, όταν οι αλλαγές στις ποινές γίνουν νόμος του κράτους, δεν θα ισχύσουν για όσους ήδη έχουν συλληφθεί.» (πηγή)

Πάντως ο κατάπτυστος Νόμος περί ευθύνης υπουργών του 2003 , έμπνευσης Ευ. Βενιζέλου, βρίσκεται στη θέση του, παρά τις μεγαλοστομίες και τις μικροτροποποιήσεις του 2011, ώστε να προσφέρει την ανάλογη προστασία σε δωροδοκηθέντες υπουργούς!
Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν για να δω τι ίσχυε μέχρι σήμερα, βρήκα ότι το Φεβρουάριο του 2008, με κυβέρνηση της ΝΔ και υπουργό Δικαιοσύνης τον Σωτήρη Χατζηγάκη, είχε κατατεθεί παρόμοιο νομοσχέδιο με πλαφόν δωροδοκίας τα 73.000 ευρώ! Εκείνο το νομοσχέδιο επεκτεινόταν και στον ιδιωτικό τομέα.

«Σε κακουργήματα μετατρέπονται τα αδικήματα ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας όλων των δημόσιων λειτουργών (και των βουλευτών) καθώς και των αιρετών εκπροσώπων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (…). 

Ποιο συγκεκριμένα, εάν το ποσό της δωροδοκίας ξεπερνά το ποσό των 73.000 ευρώ -πλαφόν που ορίζεται και για άλλα αδικήματα στον Ποινικό Κώδικα- τα αδικήματα αυτά μετατρέπονται από πλημμελήματα σε κακουργήματα και επιφέρουν τις ανάλογες συνέπειες. 

Η ίδια ποινική μεταχείριση επεκτείνεται και στις πράξεις της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις, βιομηχανίες, Τράπεζες, εμπορικές αντιπροσωπείες, ελεύθερους επαγγελματίες, στελέχη και υπάλληλοι των ΔΕΚΟ κλπ.). Οι αυστηρότερες αυτές διατάξεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την "Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς"». (Δείτε  εδώ )

Τον ανωτέρω νόμο θέλησε, για ευνόητους λόγους, να "γλυκάνει" το Δεκέμβριο του 2011 ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με το πρόσχημα της …αποσυμφόρησης των φυλακών! Έτσι ανέβασε τα χρηματικά όρια όπου τα πλημμελήματα δωροδοκίας θα μετατρέπονταν σε κακουργήματα φέρνοντας διατάξεις κατά τις οποίες το πλαφόν των 73.000 ευρώ ανέβαινε στις 300.000 και 500.000! Στο πολυνομοσχέδιο αυτό αντέδρασε ο Άρειος Πάγος. (Δείτε εδώ)