ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Έκρηξη αυτοκριτικής του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου


Η μίνι έκρηξη δημόσιας αυτοκριτικής του συνήθως μειλίχιου Αρχιεπισκόπου συνέβη χθες, ημέρα μνήμης του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου, στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης κοινής σύσκεψης της Ιεράς Συνόδου με τους καθηγητές των θεολογικών σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και της Κοινωνικής Ηθικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Απόστολος Νικολαΐδης με θέμα: "Η κοινωνική ευθύνη της Εκκλησίας κατά τον Ιερό Φώτιο". Ο εορτασμός ξεκίνησε με λειτουργία στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης. 

Μετά την ομιλία του κ. Νικολαΐδη ακολούθησε συζήτηση και σχόλια, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να ασκεί αυτοκριτική για λογαριασμό της Εκκλησίας σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, αλλά και κριτική στους θεολόγους, όπως ακούσατε στο video.

«Μας βλέπουνε και δεν μας θέλουνε» είπε με παράπονο ο κ. Ιερώνυμος, αναφερόμενος στο πώς αντιμετωπίζει μέρος της κοινωνίας τον Κλήρο.  Και αναρωτήθηκε:...
 «Γιατί πνευματικοί άνθρωποι, που είναι ψηλά, θρησκεύουν με τον δικό τους τρόπο; Δεν έχουν σχέση μαζί μας. Γιατί δεν θέλουν; Δεν μπορούμε; Δεν ξέρω τι γίνεται».

Και ο Αρχιεπίσκοπος συνέχισε: «Η ευθύνη είναι επάνω μας. Και οι θεολόγοι και οι παπάδες, εμείς, έχουμε μεγάλη ευθύνη για όλο αυτό το κατάντημα. Ψάχνουμε μόνο πού κάνει κάποιος λάθος για να τον αποκεφαλίσουμε και δεν τον καλούμε να συζητήσουμε πού έχει κάνει λάθος». 

«Εμείς οι θεολόγοι έχουμε ευθύνες και το καλύτερο που θα είχαμε να κάνουμε είναι να καθίσουμε να δούμε τα σφάλματα μας» είπε με ένταση ο Αρχιεπίσκοπος, και υποστήριξε πως, «Πρέπει να γυρίσουμε το φύλλο και να δούμε εμείς τι κάνουμε σαν Εκκλησία και σαν θεολογικές σχολές».

Ο κ. Ιερώνυμος στηλίτευσε το γεγονός πως Εκκλησία και Σχολές δεν έχουν κατορθώσει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να αποφασίσουν τι θα γίνει με τα βιβλία και το μάθημα των Θρησκευτικών "αδειάζοντας" όλους εκείνους στο εσωτερικό της Εκκλησίας που αποφεύγουν τον διάλογο γι' αυτά τα θέματα και αναζητούν λύσεις μέσω της σύγκρουσης.

Αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις εντός της Εκκλησίας που αποφεύγουν να συνεργαστούν, προκειμένου ο καθένας να δημιουργήσει τους δικούς του οπαδούς. «Φτιάχνουμε στρατιώτες και οπαδούς και όχι μέλη της Εκκλησίας», είπε. 

Τόνισε μάλιστα πως, ενώ πολλά ακούγονται για την επιστροφή της νεολαίας στην Εκκλησία, στην πραγματικότητα πηγαίνουν μόνο το Πάσχα για «φολκλορικούς λόγους».
«Πάμε στην εκκλησία και λέμε η νεολαία γύρισε» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.  Και αναρωτήθηκε:  «… βαστάει ένα παιδί στη λειτουργία κεράκι για να βγάλουμε το Ευαγγέλιο;». (πηγή

Αυτά τα ολίγα, ή πολλά για όσους κουράστηκαν, για την απόπειρα αυτοκριτικής του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ειλικρινά σας λέω, μου ράγισαν την καρδιά τα λόγια του.

«Δεν μας θέλουνε»!

Ποιοι δεν σας θέλουν, Αρχιεπίσκοπε; Εγώ βλέπω ότι όπου περνάτε σκύβουν και σας φιλούν το χέρι που εσείς τους προσφέρετε γενναιόδωρα, καθώς τους προσπερνάτε. Επομένως ποιοι είναι εκείνοι που σας βλέπουν αλλά δεν σας θέλουν;
Ασφαλώς θα εννοείτε τους άλλους, εκείνους που είπατε ότι είναι πνευματικοί άνθρωποι και είναι ψηλά, οι οποίοι δεν έχουν σχέση μαζί σας και αναρωτιέστε γιατί δεν θέλουν.

Και γιατί δεν κάνετε το αυτονόητο, κύριε Ιερώνυμε; Αντί ν' απορείτε και να εξίστασθε μη ξέροντας τι γίνεται, γιατί δεν τους καλείτε να τους ρωτήσετε ποιος είναι ο λόγος που δεν θέλουν να έχουν σχέση μαζί σας; Φοβάστε μήπως απορρίψουν την πρόσκλησή σας και θιγεί ο εγωισμός σας;

Μα αν απορρίψουν την πρότασή σας, τότε δεν είναι πνευματικοί άνθρωποι. Είναι απλά διαφωνούντες αλαζόνες χωρίς καμία ουσιαστική πνευματικότητα, και δεν θάπρεπε να σας απασχολεί η περιφρόνησή τους.

Πιστεύω, ωστόσο, ότι την απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που θέσατε θα τη βρείτε μέσα σας, μετά από ειλικρινή εκζήτηση της Αλήθειας με προσευχή και ταπείνωση, αρχίζοντας από μηδενική βάση. Αν όμως θεωρείτε τα δόγματα της Ορθοδοξίας ως την απόλυτη αλήθεια, τότε δεν θα βρείτε ποτέ τις απαντήσεις στα εναγώνια "γιατί" σας. Είστε εγκλωβισμένος σε θρησκευτικές πλάνες που έχουν σχηματίσει ένα παραπέτασμα που κρύβει την Αλήθεια.

Αγαπητέ κύριε Ιερώνυμε, η πυγολαμπίδα είναι απ’ αυτούς που δεν έχουν σχέση μαζί σας. Δεν θεωρεί βεβαίως ότι βρίσκεται ψηλά πνευματικά, αλλά έχει κάνει μια έρευνα που ίσως σας βοηθήσει. Γνωρίζω ότι είστε πολυάσχολος, αλλά όταν βρίσκετε λίγο χρόνο μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μου για τις αλήθειες και πλάνες της Βίβλου, εδώ
Ποτέ δεν είναι αργά για κανέναν άνθρωπο να ερευνήσει το τι πιστεύει. Δεν λέω τίποτα δικό μου εκεί. Απλά παραθέτω εδάφια της Βίβλου τα οποία όσοι είναι εγκλωβισμένοι σε δόγματα προσπερνάνε.

Αυτή είναι η ελάχιστη προσφορά μου σ’ εσάς, συνοδευόμενη από την αγάπη μου και τις προσευχές μου. Εδώ που τα λέμε, Αρχιεπίσκοπε, η Αλήθεια είναι τόσο απλή και προσιτή στον κάθε ειλικρινή και ταπεινό αναζητητή, που δεν χρειάζεται καν να διαβάσει τίποτα. Είναι γραμμένη μέσα μας, στο πνεύμα μας, που είναι ο λύχνος του Θεού. Δεν χρειαζόμαστε ούτε δόγματα ούτε θεολόγους για να μας τη μεταδώσουν. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι καθαρή καρδιά.  «Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία ότι αυτοί τον Θεόν όψονται», είπε ο Ιησούς στην περίφημη Επί του Όρους Ομιλία του.

Γνωρίζω ότι η αφύπνιση στην Αλήθεια είναι οδυνηρή, και μάλιστα για έναν Αρχιεπίσκοπο. Και συνοδεύεται από απέραντη μοναξιά - εννοώ εξωτερική μοναξιά, διότι εσωτερικά δεν θα είστε ποτέ μόνος!