ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

Οι Ουκρανοί αλληλοσφάχτηκαν υπερασπιζόμενοι τη "Σκύλλα" και τη "Χάρυβδη"


Έπρεπε, λοιπόν, να χυθούν ποταμοί αίματος στην Ουκρανία, να θυσιαστούν 77 άνθρωποι, να πνιγεί το Κίεβο στους καπνούς, στα ερείπια και στο χάος, για να υπογραφεί συμφωνία του Προέδρου Γιανουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης; Θα τιμωρηθούν άραγε οι ηθικοί αυτουργοί του εμφύλιας σφαγής;

Μέχρι πότε, όμως, οι λαοί θα παραμένουν τόσο ανόητοι και βάρβαροι ώστε να επιδίδονται σε αδελφοσφαγές για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ισχυρών εντός και εκτός συνόρων, όταν εκείνοι τους σφυρίξουν για έναρξη αιματοχυσίας; 

Ή μήπως νομίζουν οι εξεγερθέντες ότι αποσυνδεόμενοι από το άρμα της Ρωσίας και συνδεόμενοι με την ΕΕ θα φάνε με χρυσά κουτάλια; Δεν άκουσαν, δεν έμαθαν, δεν ρώταγαν...
τι συνέβη στην Ελλάδα; Ύφεση είχαν οι Ουκρανοί από το 2008 εκτός ΕΕ, άγρια ύφεση είχε από τότε και η Ελλάδα εντός ΕΕ! Προς τι λοιπόν το μίσος και οι αλληλοσπαραγμοί; Αλλού πρέπει ν' αναζητηθούν οι αιτίες της κακοδαιμονίας τους: στις ξενόδουλες και διεφθαρμένες πολιτικές ηγεσίες των λαών. 

Τι συνέβη στην Ουκρανία;

Σύντομη αναφορά στο σύνθετο πλέγμα χρήματος, δύναμης και πολιτικής πίσω από τις βίαιες διαδηλώσεις και την αιμοτοχυσία στην Ουκρανία δίνει το άρθρο της Nina Strochlic, που παραθέτω σε μετάφραση:

«Την Τρίτη (18/2/2014), τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν όταν η τρίμηνη αντιπαράθεση μεταξύ Ουκρανών διαδηλωτών και αστυνομίας κλιμακώθηκε, για μία ακόμη φορά, σε βία. Χιλιάδες διαδηλωτές οπλισμένοι με πέτρες, ρόπαλα και βόμβες, πολέμησαν την αστυνομία, καθώς πυρκαγιές μαίνονταν στο κέντρο της πόλης. Η πιο αιματηρή μέρα κατά τους τελευταίους τρεις μήνες των διαδηλώσεων της Ουκρανίας έρχεται όταν μια ανακωχή φαινόταν επικείμενη. Τι συνέβη; Ιδού μια γρήγορη αναφορά στο πολύπλοκο δίκτυο χρήματος και πολιτικής για την εξουσία που έριξε την Ουκρανία σε αυτή την ασταθή κατάσταση.

Γιατί διαδηλώνουν οι άνθρωποι;

Στις 21 Νοεμβρίου 2013, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς υπαναχώρησε από προηγούμενες υποσχέσεις του να υπογράψει μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, και αντ 'αυτού αποφάσισε να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Ρωσία.

Η συμφωνία θα είχε εξασφαλίσει το ελεύθερο εμπόριο και την πολιτική συνεργασία και θα έθετε την Ουκρανία στο δρόμο προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και η κυβέρνηση αρχικά είπε  ότι η συμφωνία είχα απλά ανασταλεί μέχρι να βρεθεί μια λύση, οι Ουκρανοί, ελπίζοντας ότι θα απομακρύνονταν από εξάρτηση δεκαετιών από τη Ρωσία προς τις πιο ελεύθερες αγορές και την πιο ανοικτή πολιτική της ΕΕ, έγιναν έξαλλοι.

Γιατί ο Πρόεδρος έκανε πίσω στη συμφωνία;

Ο Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι η χώρα δεν θα μπορούσε ν' αντέξει οικονομικά το χτύπημα των εμπορικών κυρώσεων που απειλούνταν από τη Ρωσία. (…) Το Κίεβο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Μόσχας, το οποίο συνιστά το 60 τοις εκατό του εφοδιασμού της χώρας και είχε αποκοπεί και στο παρελθόν.

Έχει ευρέως συμφωνηθεί ότι το κίνητρο πίσω από την υπαναχώρηση (του Γιανουκόβιτς)  προήλθε απευθείας από τη Μόσχα.

"Ο λόγος είναι γνωστός: η πίεση που ασκεί η Ρωσία στο Κίεβο," εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen; Τον Αύγουστο,  καθώς η υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΕ πλησίαζε, η Ρωσία κλιμάκωσε αυτή την απειλή αναδιατάσσοντας τους συνοριακούς ελέγχους και και τους τελωνειακούς δασμούς για εισερχόμενες αποστολές από την Ουκρανία.

Παράλληλα με την πίεση από τους γείτονές του, ο Γιανουκόβιτς μπορεί να είχε εκνευριστεί από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ν' απελευθερώσει από τη φυλακή την αντίπαλό του, πρώην πρωθυπουργό Yulia Tymoshenko, η οποία είχε καταδικαστεί για μια υπόθεση που θεωρήθηκε ότι είχε πολιτικά κίνητρα.

Πότε άρχισαν οι διαδηλώσεις;

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους του Κιέβου, λίγες μέρες αφότου ανακοινώθηκε η απόφαση αυτή (της αναστολής της συμφωνίας με την ΕΕ), για ν' απαιτήσουν από τον πρόεδρο να υπογράψει την ευρωπαϊκή συμφωνία, καθιστώντας την Πλατεία Ανεξαρτησίας το επίκεντρο των διαδηλώσεων.

Εντός 10 ημερών, υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι συναθροίστηκαν. Τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και κλομπ για να τους αντιμετωπίσουν βίαια. Σε θερμοκρασίες παγετού, οι διαδηλωτές κατασκεύασαν οδοφράγματα, κατασκεύασαν μια τεράστια σκηνή πόλης και κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια. Μετά από τρεις μήνες κατάληψης του Δημαρχείου, οι διαδηλωτές συμφώνησαν να το αδειάσουν στην αρχή αυτής της εβδομάδας σε αντάλλαγμα άρσης των κατηγοριών εναντίον κρατουμένων ακτιβιστών.

Τι θέλουν;

Οι διαδηλωτές του Κιέβου θέλουν δημοκρατική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης και μια συμμαχία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η χώρα τους βυθίζεται περισσότερο σε βαθιά οικονομικά προβλήματα. Πριν από δέκα χρόνια, η Πορτοκαλί Επανάσταση της χώρας ανέτρεψε την πρώην αυταρχική κυβέρνηση, αλλά η χώρα παραμένει μια περίπτωση οικονομικής αναπηρίας.
Η Ουκρανία βρίσκεται σήμερα στην τρίτη της ύφεση από το 2008, και βλέπει τα συναλλαγματικά της αποθέματα στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2006. Υπολογίζεται ότι  το συνάλλαγμα που διαθέτει σήμερα η χώρα στην κεντρική της τράπεζα είναι αρκετό μόνο για εισαγωγές δύο μηνών, και το νόμισμα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας νωρίτερα αυτό το μήνα.
Ένας επίδοξος ισχυρός άνδρας όπως ο Γιανουκόβιτς δεν έχει ακριβώς κάνει τα πράγματα καλύτερα. Αυτή την εβδομάδα, οι διαδηλωτές εξαγριώθηκαν όταν το Ουκρανικό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα ανάσταινε τους περιορισμούς στις εξουσίες του προέδρου.

 Πώς απάντησε η κυβέρνηση;

Στις μέρες που ακολούθησαν τις αρχικές διαδηλώσεις, Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι προτιμούσε «να κινηθεί προς την ΕΕ», αλλά σημείωσε ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να βλάψει τις εμπορικές σχέσεις  με τη Ρωσία. Ωστόσο αυτή η προτίμηση  ήταν προφανώς βραχύβια.

Τον Ιανουάριο, μια πληθώρα νέων νόμων μύριζε καταστολή σοβιετικού τύπου: εξτρεμισμός και ξένοι πράκτορες είχαν απαγορευτεί, συκοφαντική δυσφήμιση και ατιμώρητες διαδηλώσεις τώρα συνεπάγονταν βαριές ποινές, και η πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να περιορίζεται αυθαιρέτως. Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραιτήθηκαν, κυριότερος ο πρωθυπουργός Mykola Azarov, και ο Γιανουκόβιτς έχει εκχωρήσει κυβερνητικές θέσεις  σε ηγέτες της αντιπολίτευσης. Αλλά αυτή η προσφορά απορρίφθηκε από τους ακτιβιστές οι οποίοι πιέζουν για νέες εκλογές και την κατάργηση των νόμων κατά των διαδηλώσεων.

Ποιος είναι ο ρόλος της Ρωσίας σε αυτό;

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει παραδεχτεί τους ισχυρισμούς ότι πιέζει τον Γιανουκόβιτς στην υπονόμευση της ΕΕ, και έχει επιπλήξει την Ευρωπαϊκή Ένωση για εκφοβισμό της Ουκρανίας. Την Τρίτη, η Ρωσία απέδωσε  την κλιμάκωση των διαδηλώσεων  σε "σκευωρία από Δυτικούς πολιτικούς και Ευρωπαϊκές δομές."

Αλλά οι ειδικοί πιστεύουν η Ρωσία ελπίζει να περιμαζέψει και πάλι τα έθνη του πρώην Σοβιετικού μπλοκ, και θέλει η Ουκρανία να ενωθεί σε συμμαχία με την Ευρασιατική Τελωνειακή Ένωση, η οποία προς το παρόν περιλαμβάνει τη Ρωσία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία.

Τον Δεκέμβριο, ο Πούτιν και ο Γιανουκόβιτς διαπραγματεύθηκαν ένα δάνειο 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και η Ρωσία προέβη σε μια πρώτη αγορά ομολόγων από την Ουκρανία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι πληρωμές ανεστάλησαν λόγω της βίας που κατέλαβε την πόλη, αλλά και τη Δευτέρα καταβλήθηκαν 2 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα, παγιώνοντας την σε ταμειακή βάση επικράτηση της Ρωσίας πάνω  στην Ουκρανία.
(…) 
Ποια είναι η ρωσο-ουκρανική σχέση;

Η Ουκρανία κήρυξε τη σύγχρονη ανεξαρτησία της κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991. Κάτω από το Σοβιετικό έλεγχο, η οικονομία της χώρας είχε κακοποιηθεί, και έκτοτε έχει αργήσει να ανακάμψει.

Η θέση της:  η Ουκρανία καταλαμβάνει νευραλγική πολιτική θέση ως συνοριακή χώρα  μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ και ο μεγάλος πληθυσμός των 45 εκατομμυρίων  την καθιστούν στρατηγικής σημασίας.
Η Ρωσία εξάλλου είναι γρήγορη στο να ενεργεί, από φόβο ότι η Δυτική επιρροή θα μπορούσε να εξαπλωθεί ανατολικά. 
Το 2008, ο Πούτιν απείλησε να στοχεύσει με πυρηνικούς πυραύλους την Ουκρανία, εάν η χώρα εντασσόταν στο ΝΑΤΟ. 
Ένας άλλος λόγος για να κρατήσει το πάνω χέρι η Ρωσία είναι επειδή διοχετεύει και πετρέλαιο προς την Ευρώπη μέσω ενός αγωγού που περνάει κατευθείαν μέσω της Ουκρανίας. 
(…) 
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει από Δυτικές χώρες να καταγγείλουν την κυβέρνηση Πούτιν για τον παρασκηνιακό ρόλο της Ρωσίας. 
Ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έχουν καταδικάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας, και συναντήθηκαν προσωπικά με ηγέτες της αντιπολίτευσης. 
Ό,τι και να συμβεί στο μεταξύ, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν είναι ένας δημοφιλής άνθρωπος στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, και οπωσδήποτε θα χάσει τις εκλογές ένα χρόνο από τώρα.»
(Nina Strochlic, WORLD NEWS 18.02.2014)