ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014

Αυτοσχέδια η Πασχαλινή προσευχή του Πάπα Φραγκίσκου!


Σε αντίθεση με τις τυποποιημένες και προ εκατοντάδων ετών γραμμένες γενικόλογες προσευχές της Ορθοδοξίας, ακούγεται ευχάριστα η χθεσινή αυτοσχέδια προσευχή του Πάπα Φραγκίσκου. Ο Ποντίφηκας φαίνεται ότι είναι ενήμερος για τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τους λαούς της γης και προσεύχεται στον αναστημένο Χριστό για την ευόδωση της λύσης τους.

Ωστόσο, προσευχόμενος για ειρήνη στα διάφορα καυτά σημεία του πλανήτη,  ο Πάπας Φραγκίσκος θα έπρεπε να θυμάται τα λόγια του Ιησού: "Μακάριοι οι ειρηνοποιοί ότι αυτοί Υιοί Θεού κληθήσονται." Δικό μας είναι το έργο να εργαζόμαστε για την ειρήνη και όχι του Χριστού.
Αν ήταν δικό Του, τότε θα έπρεπε να τον κατηγορήσουμε για πλήρη αδιαφορία και εγκληματική ολιγωρία.

Βέβαια ο Χριστός δεν είναι Πατέρας μας αλλά αδελφός μας, όπως ο ίδιος είπε στη Μαρία τη Μαγδαληνή αναχωρώντας για τους ουρανούς:  «Ύπαγε προς τους αδελφούς μου και ειπέ προς αυτούς: Αναβαίνω προς τον Πατέρα μου και Πατέρα σας και Θεόν μου και Θεόν σας.» (Κατά Ιωάννη 20:17)

Και ούτε άφησε καμία εντολή για να προσεύχονται οι Χριστιανοί στον ίδιο. Απεναντίας είπε:
«...Δεν σας λέγω ότι εγώ θέλω παρακαλέσει τον Πατέρα περί υμών, διότι αυτός ο Πατήρ σας αγαπά...» (Κατά Ιωάννη 16:27)
Αυτά τα λίγα από μένα. Περισσότερα περί προσευχής εδώ.

ΒΑΤΙΚΑΝΟ  - Το ακόλουθο κείμενο είναι μετάφραση του μηνύματος του Πάπα Φραγκίσκου που διαβάστηκε το Πάσχα του 2014 στα ιταλικά από το κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου: 

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, ευτυχισμένο Πάσχα!

Η εκκλησία σε όλο τον κόσμο αντηχεί το μήνυμα του αγγέλου προς τις γυναίκες: "Να μην φοβάστε! Ξέρω ότι ψάχνετε για τον Ιησού που σταυρώθηκε. Δεν είναι εδώ γιατί έχει αναστηθεί. Ελάτε, δείτε τη θέση όπου κειτόταν." (Κατά Ματθαίον 28: 5-6).

Αυτό είναι το αποκορύφωμα του Ευαγγελίου, είναι τα εξαιρετικά Καλά Νέα: ο Ιησούς, που είχε σταυρωθεί, αναστήθηκε! Αυτό το γεγονός είναι η βάση της πίστης και της ελπίδας μας. Εάν Χριστός δεν είχε αναστηθεί, ο Χριστιανισμός θα έχανε την ίδια τη σημασία του. Ολόκληρη η αποστολή της Εκκλησίας θα έχανε την ορμή της, γιατί αυτό είναι το σημείο από το οποίο ξεκίνησε αρχικά και συνεχίζει να ξεκινάει πάντα εκ νέου.

Το μήνυμα που οι Χριστιανοί φέρνουν στον κόσμο είναι αυτό: ο Ιησούς, Αγάπη ενσαρκωμένη, πέθανε στο σταυρό για τις αμαρτίες μας, αλλά ο Θεός Πατέρας τον ανάστησε και τον έκανε Κύριο της ζωής και του θανάτου. Στον Ιησού, η Αγάπη έχει θριαμβεύσει πάνω στην έχθρα, το έλεος πάνω στην αμαρτία, η καλοσύνη πάνω στο κακό, η αλήθεια πάνω στο ψέμα, η ζωή πάνω στο θάνατο.

Γι' αυτό λέμε στον καθένα: "Ελάτε και δείτε!" Σε κάθε ανθρώπινη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από αδυναμία, αμαρτία και θάνατο, τα Καλά Νέα δεν είναι απλά ζήτημα λέξεων, αλλά μια μαρτυρία στην πιστή και άνευ όρων Αγάπη: είναι το ν’ αφήσουμε πίσω τον εαυτό μας και ν’ ασχοληθούμε με τους άλλους, να είμαστε κοντά σ' εκείνους που συντρίβονται από τα προβλήματα της ζωής, να μοιραζόμαστε με τους φτωχούς, να στεκόμαστε δίπλα στους αρρώστους, στους ηλικιωμένους και τους περιθωριακούς. "Ελάτε και δείτε! ": η αγάπη είναι ισχυρότερη, η αγάπη δίνει ζωή, η αγάπη κάνει την ελπίδα ν' ανθίζει μέσα στην έρημο.

Με αυτήν την χαρούμενη βεβαιότητα στις καρδιές μας, σήμερα στρεφόμαστε σε σένα, αναστημένε Κύριε!

Βοήθησέ μας να σε εκζητήσουμε και να σε βρούμε, να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε έναν Πατέρα και δεν είμαστε ορφανοί, ότι μπορούμε να σε αγαπήσουμε και να σε λατρέψουμε.

Βοήθησέ μας να υπερνικήσουμε τη μάστιγα της πείνας, που επιδεινώνεται από τις συγκρούσεις και από την απέραντη σπατάλη για την οποία είμαστε συχνά υπεύθυνοι.

 Κάνε μας ικανούς  να προστατεύσετε τους ευπαθείς, ειδικά τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους, οι οποίοι κατά περιόδους υφίστανται εκμετάλλευση  και εγκαταλείπονται.

Κάνε μας ικανούς να φροντίσουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας που χτυπήθηκαν από την επιδημία Ebola στη Γουινέα Κόνακρι, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, και να φροντίσουμε για εκείνους που πάσχουν από τόσες πολλές άλλες ασθένειες που διαδίδονται επίσης λόγω παραμέλησης και τρομερής φτώχειας.

Ανακούφισε εκείνους που δεν μπορούν να γιορτάσουν τούτο το Πάσχα με τους αγαπημένους τους επειδή έχουν αποσχιστεί άδικα από τη στοργή τους, όπως τα πολλά πρόσωπα, ιερείς και λαϊκοί, οι οποίοι έχουν απαχθεί στα διάφορα μέρη του κόσμου.

Ανακούφισε εκείνους που έχουν αφήσει τις χώρες τους για να μεταναστεύσουν σε μέρη που προσφέρουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης και, όχι σπάνια, να ομολογούν φανερά την πίστη τους.

Ζητάμε από σένα, Κύριε Ιησού, να βάλεις ένα τέλος σε όλους τους πολέμους και σε κάθε σύγκρουση, είτε μεγάλη είτε μικρή, παλιά ή πρόσφατη.

Προσευχόμαστε με έναν ιδιαίτερο τρόπο για τη Συρία, ότι όλοι εκείνοι που υποφέρουν από τα αποτελέσματα της σύγκρουσης να μπορούν να λάβουν την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια και ότι καμία πλευρά δεν θα χρησιμοποιήσει πάλι θανάσιμη βία, ειδικά ενάντια στον ανυπεράσπιστο αστικό πληθυσμό, αλλά αντ’ αυτού θα διαπραγματευθούν θαρραλέα για την προ πολλού αναμενόμενη και καθυστερημένη ειρήνη!

Σου ζητάμε ν' ανακουφίσεις τα θύματα των αδελφοκτόνων πράξεων βίας στο Ιράκ και για να στηρίξεις τις ελπίδες που εγείρονται από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλιτών και των Παλαιστίνιων.

Ικετεύουμε για ένα τέλος στις συγκρούσεις στη Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής και ένα τερματισμό στις βάναυσες τρομοκρατικές επιθέσεις σε μέρη της Νιγηρίας και τις πράξεις βίας στο Νότιο Σουδάν.

Ζητάμε να επιστρέψουν οι καρδιές σε συμφιλίωση και αδελφική συμφωνία στη Βενεζουέλα.

Με την Ανάστασή σου, που αυτό το έτος γιορτάζουμε μαζί με τις εκκλησίες που ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, σου ζητάμε για να διαφωτίσεις και να εμπνεύσεις τις πρωτοβουλίες που προωθούν την ειρήνη στην Ουκρανία έτσι ώστε όλοι εκείνοι που εμπλέκονται, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για ν' αποτραπεί η βία και, σ' ένα πνεύμα ενότητας και διαλόγου, να σχεδιαστεί μια πορεία για το μέλλον της χώρας.

Κύριε, προσευχόμαστε σε σένα για όλους τους λαούς της γης: Εσύ που έχεις κατακτήσει το θάνατο, χορήγησέ μας τη ζωή σου, χορήγησέ μας την ειρήνη σου!»