ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

Το αλληγορικό νόημα του Σταυρού του Χριστού


Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και στις καρδιές των πιστών Χριστιανών κυριαρχεί η Σταύρωση του Χριστού. Από το πρωί οι πιστοί συνωστίζονται στις εκκλησίες για να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο, δηλαδή το είδωλο αυτού, και να του φιλήσουν τα πόδια. Άλλωστε ο Σταυρός είναι το κεντρικό σύμβολο του Χριστιανισμού, γι' αυτό και οι Ορθόδοξοι "κάνουν το σταυρό τους", χωρίς να προβληματίζονται για το αλληγορικό νόημα της κίνησης.

Τι συμβολίζει άραγε το σταύρωμα με τη γνωστή κίνηση του δεξιού χεριού μας;...
Ας αφήσουμε τον Απόστολο Παύλο να μας το εξηγήσει, κι ας αναρωτηθεί ο καθένας που κάνει το σταυρό του πόσο απέχει από το πραγματικό νόημα, δηλαδή από την ουσία του Σταυρού.

" Όσοι δε είναι του Χριστού εσταύρωσαν την σάρκα ομού με τα πάθη και τας επιθυμίας." (Προς Γαλάτας, 5: 24) 
Αυτό είναι! Δεν πα να φιλάς τα πόδια του Εσταυρωμένου ολόκληρη την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, δεν πα να κάνεις το σταυρό σου από το πρωί μέχρι το βράδυ απευθύνοντας εκατοντάδες Κύριε ελέησον, αν δεν έχεις σταυρώσει τη σάρκα με τις επιθυμίες της δεν είσαι του Χριστού, δεν σε γνωρίζει ο Χριστός!

Τι σημαίνει όμως το σταύρωμα της σάρκας; Μήπως σημαίνει αυτό που κάνουν κάποιοι Καθολικοί και που βλέπετε στο video;


Όχι βέβαια! Το σταύρωμα της σάρκας είναι ένα καθημερινό βίωμα. Και αυτό εννοούσε ο Χριστός όταν έλεγε:
"Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι" (Κατά Ματθαίον, 16: 24).

Ας δούμε τώρα σε τι συνίσταται το σταύρωμα της σάρκας κατά τον Απόστολο Παύλο:

«Λέγω λοιπόν, Περιπατείτε κατά το Πνεύμα και δεν θέλετε εκπληροί την επιθυμίαν της σαρκός.
Διότι η σαρξ επιθυμεί εναντία του Πνεύματος, το δε Πνεύμα εναντία της σαρκός· ταύτα δε αντίκεινται προς άλληλα...

Φανερά δε είναι τα έργα της σαρκός, τα οποία είναι μοιχεία, πορνεία, ακαθαρσία, ασέλγεια, ειδωλολατρεία, φαρμακεία, έχθραι, έριδες, ζηλοτυπίαι, θυμοί, μάχαι, διχοστασίαι, αιρέσεις, φθόνοι, φόνοι, μέθαι, ασωτίαι, και τα όμοια τούτων, περί των οποίων σας προλέγω, καθώς και προείπον, ότι οι τα τοιαύτα πράττοντες βασιλείαν Θεού δεν θέλουσι κληρονομήσει.

 Ο δε καρπός του Πνεύματος είναι αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια... 

Εάν ζώμεν κατά το Πνεύμα, ας περιπατώμεν και κατά το Πνεύμα. Μη γινόμεθα κενόδοξοι, αλλήλους ερεθίζοντες, αλλήλους φθονούντες.
(...)
Μη πλανάσθε, ο Θεός δεν εμπαίζεται· επειδή ό,τι αν σπείρη ο άνθρωπος, τούτο και θέλει θερίσει· διότι ο σπείρων εις την σάρκα εαυτού θέλει θερίσει εκ της σαρκός φθοράν, αλλ' ο σπείρων εις το Πνεύμα θέλει θερίσει εκ του Πνεύματος ζωήν αιώνιον.»

Αυτά έγραψε ο Απόστολος Παύλος στην Προς Γαλάτας επιστολή του, κεφάλαια 5 και 6, διευκρινίζοντας πλήρως  ποια είναι τα έργα της σάρκας και τι σημαίνει σταυρώνω τη σάρκα και τις επιθυμίες της, ώστε να μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να συγκινήσουμε το Χριστό με ποδοφιλήματα του ειδώλου του, με γονυκλισίες και σταυροκοπήματα.

Είπε όμως και το άλλο ο Απόστολος Παύλος στην ίδια επιστολή του, που είναι πάντα επίκαιρο και μας αφορά σαν λαό:

«Εάν όμως δάκνητε και κατατρώγητε αλλήλους, προσέχετε μη υπ' αλλήλων αφανισθήτε.» (Γαλ. 5:15
 Ώστε το αλληλοδάγκωμα, η αλληλοφαγωμάρα και η αλληλοεκμετάλευση οδηγούν ένα λαό στον αφανισμό. Αυτό ακριβώς έχουμε πάθει εμείς, όπως επιβεβαιώνει και η ιστορία μας!

Αλλά πώς θ' απαλλαγούμε από την αλληλοφαγωμάρα όταν αυτή είναι η πεμπτουσία της "Δημοκρατίας";  Όταν το κομματικό εγώ κυριαρχεί επί του εμείς; Όταν όλοι τα ξέρουν όλα, και ο εαυτός μας έχει πάντα δίκιο ενώ ο απέναντι έχει πάντα άδικο;

Το τέλος της αλληλοφαγωμάρας έρχεται όταν στον καθένα από μας το Πνεύμα κυριαρχήσει της σάρκας, λέει ο Απόστολος Παύλος.  Κι όταν το Πνεύμα κυριαρχεί επί της σάρκας τότε επικρατεί ο κοινός νους, η αρμονία του Λόγου, και δεν υπάρχουν διχογνωμίες και έριδες. 

Καλή Ανάσταση σε όλους!