ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 5 Απριλίου 2014

"Καταπέλτης" ο Δ. Παπαδημούλης για τις αμαρτωλές ΜΚΟ και το Μπενάκειο


Βουλή, 4/4/2014: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: « (...)Έρχομαι στο θέμα της επερώτησης. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι ένας θεσμός με παγκόσμια εφαρμογή. Ορισμένες από αυτές και στον κόσμο και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έχουν πραγματικά θετικό έργο. Δεν είναι για πέταμα η ιδέα. Όσο περνούσαν, όμως, τα χρόνια από εκφραστές της κοινωνίας των πολιτών μπλέχτηκαν και αυτές με τα λόμπι των συμφερόντων.

Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Έχουμε την κακοποίηση ενός θεσμού με ευθύνη των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ: Πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ελεγχόμενες στην πραγματικότητα από την Κυβέρνηση, μετετράπησαν σε αγωγό σπατάλης δημοσίου χρήματος, σε μοχλούς του πελατειακού κράτους, διαφθοράς.
Αντί δηλαδή να είναι εκφραστές της κοινωνίας των πολιτών έγιναν εκφραστές της "κοινωνίας" των κολλητών της εκάστοτε κυβέρνησης και των ρετιρέ της εκάστοτε κυβέρνησης.

Πρόσφατα, υπήρξαν οι αποκαλύψεις για το "Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης", για το "Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών", για πρωτοβουλίες απαράδεκτες, διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, αλλά όλως τυχαίως συνδεδεμένες με "καμένα" πολιτικά πρόσωπα.

Το πρόβλημα, όμως, παραμένει και δεν αφορά μόνο αυτούς. Έχουμε το πόρισμα Ρακιντζή το 2011, το οποίο κάνει λόγο για ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, για καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης, για αδύναμους έως ανύπαρκτους θεσμούς ελέγχου. Έχουμε το πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το οποίο βγήκε ομόφωνα – αν δεν κάνω λάθος  το 2011.

Το πόρισμα αυτό περιγράφει την κακοδαιμονία, ζητά νομοθετικό πλαίσιο, ζητά ελέγχους και μέτρα. Παραμένει, όμως, σε κάποια βαθιά συρτάρια. Τίποτα απ’ αυτά δεν έχει γίνει. 
Μεγάλες υποθέσεις, όπως το "Έργο Πολιτών", επί κυβερνήσεων Καραμανλή - με τον κ. Συρμόγλου να έχει πάρει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ και ο ίδιος να αμείβεται με 9.500 ευρώ το μήνα για να καταγράψει ποιες είναι οι ΜΚΟ - δεν έχουν εκκαθαριστεί ούτε διοικητικά ούτε οικονομικά ούτε ποινικά.

Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές βρήκαν την Μη Κυβερνητική Οργάνωση που έχει κάνει τη ζημιά και την τιμώρησαν. Ξέρετε ποια είναι αυτή; Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "ΟΔΥΣΣΕΑΣ" που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, η οποία με τη συνδρομή εκπαιδευτικών, που δουλεύουν αφιλοκερδώς, μαθαίνει σε μικρά παιδιά μεταναστών ελληνικά ή και ξένες γλώσσες σε παιδιά Ελλήνων που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν φροντιστήρια.

Κύριε Υπουργέ, αυτήν έλεγξαν οι υπηρεσίες, βρήκαν ότι είχε κάποιες παρατυπίες στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων και της έχουν επιβάλλει τεράστια πρόστιμα, την ώρα που οι "χρυσοκάνθαροι" των εκατομμυρίων ευρώ δεν έχουν λογοδοτήσει, δεν έχουν ελεγχθεί με κανέναν τρόπο, ούτε διοικητικό ούτε ποινικό.

Έρχεται τώρα ο κ. Θεοχάρης, δικός σας αξιωματούχος και λέει "Μας συγχωρείτε, λάθος. Ψάχνω να βρω λύση για το θέμα της Οργάνωσης 'ΟΔΥΣΣΕΑΣ'". Κινδυνεύει ο άνθρωπος που είναι επικεφαλής - και είναι κατά νόμον υπεύθυνος - να πάει φυλακή, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα υπέρογκα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, επειδή δεν κατέγραψαν κάποια πράγματα σωστά, δηλαδή ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στ’ αλεύρι.

Θυμάμαι και μια εντολή Σαμαρά για να σταματήσουν οι χρηματοδοτήσεις από τότε που ανέλαβε. Έχω υπ’ όψιν μου έναν οργανισμό - που δεν ξέρω αν τυπικά ανήκει στην κατηγορία των ΜΚΟ ή όχι - στον οποίον προεδρεύει ο αδελφός του Πρωθυπουργού, ο κ. Αλέξανδρος Σαμαράς, ο οποίος - από τότε που ο κ. Σαμαράς έγινε Πρωθυπουργός - με ειδικές φωτογραφικές ρυθμίσεις σε νόμους και προεδρικά διατάγματα παίρνει πάρα πολλά λεφτά από το κράτος για να κάνει διάφορες δουλειές που κάνουν οι ΜΚΟ.

Θα σας μιλήσω γι’ αυτό στη δευτερολογία μου, αλλά περιμένω πρώτα απ’ όλα από εσάς να μου δώσετε εξηγήσεις γι’ αυτό. Γιατί δεν είναι αλήθεια ότι το πάρτι με τις ΜΚΟ είναι κάτι που αφορούσε μόνο την περίοδο Καραμανλή του νεώτερου και Παπανδρέου. Συνεχίζεται και τώρα και σας βαρύνει μαζί με το ότι και επί κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου δεν έχει γίνει τίποτα ούτε για το νομοθετικό πλαίσιο, που ζήτησε με ομόφωνο πόρισμά της η Επιτροπή Τραγάκη ούτε για την επιτάχυνση των ελέγχων ή των δικαστικών εκκαθαρίσεων, ούτε γι’ αυτό που λέει ο κόσμος "φέρτε πίσω τα κλεμμένα" ή έστω όσο μέρος απ’ αυτά απομένει. 
Σας ευχαριστώ πολύ.»

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): «Βεβαίως, θίξατε ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Μην ξεχνάτε ότι το "Μπενάκειο" έχει αναγνωριστεί από όλους και από τη δική σας την παράταξη. Ο ρόλος του και η συνεισφορά του έχει αναγνωριστεί από όλους. Δεν θεωρώ ότι δεν ξέρετε τα θέματα, αλλά εγώ θα σας απαντήσω. 

Το "Μπενάκειο" δεν είναι σε καμία περίπτωση ΜΚΟ, κάτι το οποίο είπατε. Όμως, ο τρόπος που το αναφέρατε στην πρωτομιλία σας, ήταν λίγο περίεργος. Αφήσατε κάποιες αιχμές. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, είναι δωρεά του ευεργέτη Μπενάκη από το 1929 στο ελληνικό κράτος. 

Ο αδελφός του Πρωθυπουργού μετέχει ως κληρονόμος των δωρητών στο Διοικητικό Συμβούλιο, θέση που είναι τιμητική και άμισθη. 

 Δεν υπάρχει καμία επιχορήγηση από το ελληνικό δημόσιο. Είναι μόνο κονδύλια ΕΣΠΑ από την περιφέρεια Αττικής, τα οποία μάλιστα εγκρίθηκαν πριν αναλάβει την Πρωθυπουργία ο κ. Αντώνης Σαμαράς. 

Και όλα αυτά γίνονται για το τεράστιο επιστημονικό έργο που έχει αναγνωριστεί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. 

Φοβάμαι, κύριε Παπαδημούλη, επειδή δεν είσαστε άσχετος σε καμία περίπτωση - ξέρω ότι ασχολείστε σοβαρά με όλα αυτά τα θέματα - ότι στην προσπάθειά σας να ρίξετε ευθύνες και να θολώσατε τα νερά, με αυτήν την ενέργειά σας ρίχνετε λάσπη στον ανεμιστήρα. 

Πραγματικά είναι συκοφαντίες, τις οποίες θα σας παρακαλούσα πολύ, εάν εσείς λέτε ότι δεν είναι, να τις ανακαλέσετε από το Βήμα της Βουλής όταν ξαναμιλήσετε. Μέχρι να το κάνετε αυτό, εγώ θεωρώ συκοφαντικά τα όσα είπατε. (...)»

Δευτερολογία Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ: «(...) Όσον αφορά - για να μην υπερβώ τον χρόνο μου - αυτά που είπα για το Μπενάκειο: Είπα προκαταβολικά ότι δεν είναι ΜΚΟ. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αλλά απολαμβάνει μιας προνομιακής μεταχείρισης - και το λέω, χωρίς να μηδενίζω το έργο που κάνουν οι επιστήμονές του - σε κάποιες περιόδους, που εσείς θα κρίνετε αν είναι συμπτωματικές.

Νοέμβριος του 2011, λίγο μετά τη συγκρότηση της Κυβέρνησης Παπαδήμου, που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά και έχει Υπουργούς ο Αντώνης Σαμαράς: Σε ένα προεδρικό διάταγμα διευρύνονται ξαφνικά και φωτογραφικά οι αρμοδιότητες του Ινστιτούτου.

20 Σεπτεμβρίου του 2013: Με άλλο ΦΕΚ αναλαμβάνουν ένα έργο σε μια περίοδο όπου υπάρχουν μεγάλες περικοπές και αυξάνεται η κρατική επιδότηση κατά 69%, την ώρα που περικόπτεται το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 40%.

Λίγες μέρες μετά, στις 7 Οκτωβρίου του 2013, η Περιφέρεια Αττικής, με διοίκηση Σγουρού, την ώρα που σε άλλους λέει «όχι» και τους δίνει μηδέν, δίνει 11.500.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ σε αυτό το Ίδρυμα. Καταθέτω τα παραπάνω έγγραφα στα Πρακτικά, για να αξιολογηθούν.

Τελειώνω, λέγοντας το εξής: Κύριε Υπουργέ, οχυρωθήκατε πίσω από το, «Εγώ δεν ξέρω για την υπόλοιπη Κυβέρνηση».

Όμως, η κριτική μας λέει ότι τρία χρόνια τώρα η Κυβέρνηση σε σχέση με τις ΜΚΟ πέταξε στα σκουπίδια και το πόρισμα της Επιτροπής Τραγάκη-Τσούρα, που ζητούσε νέο νομοθετικό πλαίσιο, ελέγχους, κυρώσεις, κλπ. και το πόρισμα Ρακιντζή του 2011.

Η αναπάντητη ερώτησή μας και η κριτική μας είναι ότι αυτά τα τρία χρόνια δεν κάνατε τίποτε για να υπάρξει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, έλεγχοι, μητρώο, καταλογισμός και επιστροφή των χρημάτων του ελληνικού λαού που σπαταλήθηκαν. Δεν σπάσατε τίποτε από όλα αυτά τα πελατειακά δίκτυα διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, που αξιοποιώντας το θεσμό των ΜΚΟ, εν πολλοίς τον συκοφάντησαν και τον κατέστρεψαν. 
Σας ευχαριστώ πολύ.»