ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

Κώστας Γιοβανόπουλος: "Είμαστε νοσταλγοί μιας άλλης Ελλάδας"


Κι εγώ το ίδιο, κύριε Γιοβανόπουλε! Κι εγώ είμαι νοσταλγός μια άλλης Ελλάδας, που δυστυχώς δεν βλέπω να έρχεται... Σας ευχαριστώ για τη μετριοπαθή, μεστή περιεχομένου, ομιλία σας στη Βουλή, η οποία μ' εντυπωσίασε. Γι' αυτό την αναρτώ εδώ ολόκληρη.  Ωστόσο με φοβίζει η φράση σας, "ζούμε τις τελευταίες ώρες του Βυζαντίου", επειδή μετά την πτώση του Βυζαντίου ήρθε η απόλυτη σκλαβιά τεσσάρων αιώνων... Μη γένοιτο η τραγωδία να επαναληφθεί!

ΒΟΥΛΗ, 29/4/2014- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η αλήθεια είναι ότι έχω μια σχετική φόρτιση καθώς είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνω στο Βήμα μετά την ανεξαρτητοποίησή μου από την παράταξη με την οποία εξελέγη και εισήλθα στο Κοινοβούλιο. Και θα ήθελα - αν μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε - για ένα λεπτό επί προσωπικού να διαψεύσω με τον κατηγορηματικότερο τρόπο ότι η ανεξαρτητοποίησή μου από την παράταξη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είχε να κάνει με πιέσεις, με εκβιασμούς, με εφόδους του ΣΔΟΕ στο ξενοδοχείο του πεθερού μου.

Όλο αυτό ήταν ένα απίστευτο ψέμα. Και οφείλω να το καταθέσω έστω και από αυτό το Βήμα για ένα λεπτό στη μνήμη του πεθερού μου, ο οποίος δέκα μέρες μετά την ανεξαρτητοποίησή μου συγχωρέθηκε, στη μνήμη ενός ανθρώπου ο οποίος για είκοσι χρόνια με μεγάλωσε σαν πατέρας, δεν χρωστούσε μια δραχμή.

Και μπορούν να ειπωθούν πάρα πολλά, γιατί μπορεί κάποιος να αλλάζει και να φεύγει από το όχημα με το οποίο εισήλθε στη Βουλή, αλλά πάντως δεν μπορεί να προσβάλλει σε καμμία περίπτωση αγώνες πενήντα ετών.

Θα κλείσω αυτή τη μικρή παρέμβαση, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι ακούστηκαν πάρα πολλά γιατί κάποιος ανεξαρτητοποιείται. Άκουσα εκατοντάδες σχόλια, δέχθηκα χιλιάδες τηλέφωνα. Ξέρω ότι ακούγονται πολλά. Μία φράση με πείραξε από κοινοβουλευτικό, ο οποίος το μόνο που βρήκε να πει ήταν, "Σε καλή μεριά".

Αυτά τα παραδίδω στη χλεύη του κοινοβουλευτισμού έτσι όπως τον έχει καταλήξει, δυστυχώς, αυτό το πολιτικό προσωπικό το οποίο έφερε τα πράγματα εδώ.

Και ενώ, λοιπόν, ζούμε τις τελευταίες ώρες του Βυζαντίου – κάπως έτσι το νιώθω - με σφουγγοκωλάριους, με αυλικούς, με παρακοιμώμενους, έρχεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να μας εισηγηθεί αυστηρότερη, λέει, εποπτεία στο τραπεζικό σύστημα. Ένα τραπεζικό σύστημα που ξέρουμε ότι έτσι όπως ήρθε αυτή η χρηματοπιστωτική φούσκα που έσκασε, ειδικά εδώ στο δαχτυλίδι της Μεσογείου και ακόμα πιο ειδικά στον ευρωπαϊκό νότο, φαίνεται ότι σε εσάς δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο να αντιληφθείτε ότι οι λαοί δεν μπορεί να κοροϊδεύονται πια. 

Δεν μπορείτε με επιφάσεις και με ψευδολογίες ακόμα και τώρα να λέτε ότι μπορείτε να φτιάξετε κάπως διαφορετικό το σύστημα και μπορείτε δήθεν να εποπτεύσετε, αφού δεν έχετε την πρόθεση να εποπτεύσετε. Δήθεν, λοιπόν, "Βασιλεία 3", δήθεν εποπτεία.

Ποιοι; Οι ίδιοι άνθρωποι, εσείς εδώ, οι οποίοι φέρατε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και ενώ στην Ισπανία, που και εκεί οι τράπεζες χρειαζόντουσαν χρήματα, όντως το κράτος τους δάνεισε και τους χρέωσε τα χρήματα που τους παρέσχε για να επιβιώσουν, στην Ελλάδα, εσείς και οι άνθρωποι από τους οποίους παίρνετε εντολές, δώσατε τα απαραίτητα χρήματα, αλλά τα χρεώσατε στον ελληνικό λαό. Αυτό είναι μια ντροπή που θα σας ακολουθεί. 

Εσείς, που τώρα βαυκαλίζεστε ότι θα εισάγετε νέες εποπτικές συνθήκες και κανονισμούς και αυστηρότερες διατάξεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσετε τάχα – δεν σας ενδιαφέρει αλήθεια να ελέγξετε το χρήμα και τους ανθρώπους που το διαχειρίζονται, δεν έχετε να πείτε ούτε μια κουβέντα για τους μικροομολογιούχους του ελληνικού δημοσίου, που τους εγκαταλείψατε γιατί το ίδιο το σύστημα, το δικό σας σύστημα, τους άφησε με τις οικονομίες ετών να έχουν γίνει πια ατμός. Διότι εσείς το αποφασίσατε που τώρα, λέει, θέλετε να εποπτεύσετε καλύτερα το τραπεζικό σύστημα.

Ένα εκατομμύριο είναι τα "κόκκινα δάνεια" των ελληνικών νοικοκυριών. Εσείς που ασκούσατε μέχρι τώρα τον έλεγχο, τι κάνατε γι’ αυτό; 
Ένα εκατομμύριο "κόκκινα δάνεια" και εσείς τώρα μας λέτε ότι θα ασκήσετε καινούργιο εποπτικό έλεγχο. 
Εσείς, που ενώ με τον προηγούμενο νόμο περί απαγόρευσης πλειστηριασμών οι τράπεζες δεν μπορούσαν να εκποιήσουν καμία από την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών μέχρι 200.000 ευρώ, ήρθατε και προστατεύετε μόνο την πρώτη κατοικία για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ. 
Εσείς θα είστε οι επόπτες; 
Εσείς που παραδίδετε αυτήν τη στιγμή ως λεία την περιουσία των Ελλήνων ιδιωτών και του ελληνικού κράτους στους τοκογλύφους, εσείς θα την προστατεύσετε; 
Και θέλετε το ελληνικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει και να εγκρίνει αυτό το δήθεν εποπτικό νομοσχέδιο;

Εσείς, που με τα κόμματά σας αυτά τα χρόνια, αφού κατασπαταλήθηκαν όλες οι νόμιμες επιδοτήσεις που ερχόντουσαν μέσα από την ελληνική πολιτεία – στα κόμματα εκεί που το μαύρο χρήμα πετούσε πάνω από τα κόμματα και κανείς δεν ξέρει αν κάθισε κιόλας – λες και κανείς δεν ξέρει εσείς, λοιπόν, που φαγώθηκε το μαύρο χρήμα, φαγώθηκε το άσπρο χρήμα και χρωστάνε και 110 εκατομμύρια ευρώ τα κόμματά σας, εσείς μας λέτε τώρα ότι θα κάνετε καλύτερο εποπτικό έλεγχο; 

Εδώ θα πρέπει να τα λέτε όλα, γιατί όταν αποκαλύφθηκαν αυτά και ότι τα κόμματά σας, της Συγκυβέρνησης, χρωστάνε από 110-120 εκατομμύρια ευρώ το καθένα φέρατε την άλλη ντροπιαστική ρύθμιση που λέει "Κάθε διευθυντής τράπεζας που έχει εγκρίνει δάνεια προς τα κόμματα, απαλλάσσεται" -λέει- "από αστική, ποινική, πειθαρχική δίωξη". Τι λέτε;

Και να σας πιστέψουμε σήμερα, κύριε Υπουργέ, ότι εσείς θα ασκήσετε καλύτερο έλεγχο; Μήπως εσείς δεν ξέρατε ότι ο τέως Πρόεδρος της Αγροτικής – λένε τα δημοσιεύματα ότι έβγαλε 8 εκατομμύρια ευρώ την παραμονή που η Αγροτική Τράπεζα άλλαζε χέρια; Δεν το ξέρετε; Το ξέρετε, αλλά το παρασιωπάτε. 

Και μας φέρνετε τώρα ένα νομοσχέδιο, λέει, γιατί θα ασκήσετε εποπτικό έλεγχο. Ποιοι να ασκήσετε εποπτικό έλεγχο; Τώρα που η Proton, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Εμπορική, η Millennium, η Κύπρου όλες γίνανε βορά, γίνανε λεία στη λεηλασία όσων ανθρώπων ήρθαν και κάνανε ρεσάλτο πειρατικά στο δικό μας καράβι, στην πατρίδα μας.

Όμως, εσείς δεν νοιάζεστε, δεν ενδιαφέρεστε. Φέρνετε μία τροπολογία τώρα, για να ενισχυθεί, λέει, η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΕΣΑΣΕ, η ΣΥΔΑΣΕ και δεν έχετε το κουράγιο να ανοίξετε μια συζήτηση για να καταργηθούν αυτές, γιατί το αγροτικό κίνημα έφθασε ως εδώ από ανθρώπους που κρύφτηκαν πίσω από παραβάν και τάχα μιλούσαν για λύσεις.

Να ανοίξει η συζήτηση, για να δούμε ποιοι είναι αυτοί. Και πώς θα ανοίξει η συζήτηση; Με πρωτοβουλία του κ. Κασαπίδη, του Βουλευτή Κοζάνης, συνυπέγραψα και εγώ μια ερώτηση. Είναι μήνες τώρα που ο Υπουργός κ. Χαρακόπουλος είπε ότι τελείωσε ο έλεγχος. Την καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής.

Τελείωσε ο έλεγχος. Πείτε μας, λοιπόν, τι έγινε εκεί; Στην ΠΑΣΕΓΕΣ, στη ΓΕΣΑΣΕ; Εάν με ακούτε, κύριε Υπουργέ, θα μας πείτε για τον έλεγχο; 
Για τη λίστα Λαγκάρντ δεν μας είπατε εσείς που εποπτεύετε. Για τα φαντάσματα που είναι μέσα στη λίστα Λαγκάρντ και στις χιλιάδες άλλες λίστες δεν μεριμνήσατε, εδώ που τελείωσε ο έλεγχος πότε θα μας πείτε τα αποτελέσματα;

Εσείς που εξαγγείλατε το να σταματήσει η ροή των χρημάτων στους αγροτοσυνδικαλιστές πατέρες ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε και να τα δώσουμε τα χρήματα στο κοινωνικό μέρισμα, εσείς έρχεστε τώρα με τροπολογία, που περιμένετε να την ψηφίσουμε, για να τονώσουμε ξανά από την αρχή τους ίδιους αρρωστημένους μηχανισμούς; Κάτι δεν πάει καλά σε όλο αυτό.

Βλέπουμε τις λαϊκές αγορές, στις οποίες ξαφνικά εφορμάτε. Γιατί ποιο είναι το μέλημά σας; Να φύγουν όλοι από τις λαϊκές αγορές και να πάνε στα σούπερ μάρκετ.

Εγώ θα ψηφίσω μόνο την τροπολογία για τα επιμελητήρια.

Πρέπει να αντιληφθείτε ότι ο αστικός χώρος, η Ελλάδα, πρέπει να αλλάξει ταξίδι. Πρέπει να βρούμε τον καινούργιο προορισμό.

Είμαστε νοσταλγοί μιας άλλης Ελλάδας, της Ελλάδας που ζήσαμε και της Ελλάδας που περιμένουμε.  
Κύριε Νταβρή, χαίρομαι που σ’ αυτό το ταξίδι, στο νόστο για μια άλλη πατρίδα έτσι όπως την αγαπάμε και την ονειρευόμαστε, θα είμαστε παρέα
Τιμώ τη φιλία σας και σας ευχαριστώ που θα ταξιδέψουμε παρέα.»