ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014

Εμμανουήλ Κριαράς: Χρειάζεται μεταβολή του πολιτικού συστήματος


 "Πάνε τάχα οι πόλεμοι να λύσουν προβλήματα και δημιουργούν νέα, αντί να λύσουν τα παλαιότερα. Πρέπει να είναι εξορκισμένοι." Εμμανουήλ ΚριαράςΑπομαγνητοφώνηση του 1ου video

«Είχα την ατυχία, θα έλεγα, να ζήσω πολλούς πολέμους. Θυμάμαι και τον πόλεμο του ’14, και ασφαλώς ένα κομμάτι από τον πόλεμο του 2012-2013. Θυμάμαι τις νίκες του ελληνικού στρατού κατά το 2012, θυμάμαι τη δολοφονία του Γεωργίου του Α’ εδώ στη Θεσσαλονίκη... 
Τον πόλεμο αυτό κατά κάποιο τρόπο τον έζησα διότι και συγγγενείς είχαν μετάσχει στον πόλεμο... και τον ίδιο τον πόλεμο τον είδα και σε εικόνες, σε αυτές τις φωτογραφίες που δημοσίευαν οι εφημερίδες. Βέβαια εγώ έζησα πολύ περισσότερο τον πόλεμο 2014-2018, που βρισκόμουνα πια στην Κρήτη, στα Χανιά, και έχω δει τις συνέπειες αυτού του γεγονότος.

Επέπρωτο να γνωρίσω και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να τον γνωρίσω από πιο κοντά διότι ήμουνα περισσότερο ώριμος. Και βέβαια όλοι αυτοί οι πόλεμοι στην ψυχή μου άφησαν κατάλοιπο όχι ευχάριστο. Δηλαδή να ζει κανείς κατά τη διάρκεια πολέμων, να υποφέρει ο ίδιος, να υποφέρει η οικογένειά του, να υποφέρει το έθνος του, να υποφέρει ο κόσμος ολόκληρος, διότι επρόκειτο για δύο μεγάλους πολέμους του ’14 και τον άλλον του ’38, ’39. Πολύ δυσάρεστα.

Κατόπιν ζήσαμε την κατοχή η οποία ήταν ουσιαστικά συνέχεια του πολέμου. Ζήσαμε τις συνέπειες του πολέμου οι οποίες ποτέ δεν είναι ευχάριστες, διότι πάνε τάχα οι πόλεμοι να λύσουν προβλήματα και δημιουργούν νέα, αντί να λύσουν τα παλαιότερα. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι κατάλοιπα στην ψυχή των ανθρώπων αφήνουν οι πόλεμοι. Πρέπει να είναι εξορκισμένοι. 

Βέβαια το πράγμα να αποφεύγονται οι πόλεμοι δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται συνεννόηση μεταξύ των λαών, μεταξύ των ανθρώπων, που είναι κάτι τι δύσκολο, αφού δεν το επιτυγχάνομε πολλές φορές μέσα και στο δικό μας λαό να συμφωνήσουμε, να πούμε θα πάρουμε αυτή την κατεύθυνση. 
Από τη φύση του ο άνθρωπος είναι εγωιστής, είναι εγωκεντρικός, επομένως θέλει αυτός να επικρατήσει ο άλλος να υστερήσει...

Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση η ψυχολογική που διέπει τον άνθρωπο από τότε που εμφανίζεται στη γη. Ομοιότητες μεταξύ περιόδων φυσικά μπορούν να υπάρξουν. Και υπάρχουν. Αλλά όμοιες περίοδοι ακριβώς δεν υπάρχουν. Δηλαδή, από άλλα πράγματα υποφέραμε στην κατοχή, πείνα είχαμε στην κατοχή, διώξεις είχαμε, έλλειψη ελευθερίας είχαμε, αλλά και μπορεί και σήμερα να έχουμε κάτι ανάλογα φαινόμενα. Αλλά και μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση ανάλογη – ανάλογη κατάσταση.»


Εμμανουήλ Κριαράς - 2 από tvxorissinora
Εμμανουήλ Κριαράς - 4 από tvxorissinora

Απομαγνητοφώνηση του 4ου video
(Και ο μακαρίτης Εμμ. Κριαράς - Θεός σχωρέσ' τον - υπήρξε μετά Χριστόν προφήτης του γλυκού νερού... Όταν επί δεκαετίες η χώρα μας κατρακυλούσε σταθερά στο γκρεμό, πού ήταν; Τι έκανε; Τι έλεγε; Μήπως ύψωσε προφητική στεντόρεια φωνή κατά του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και δεν τον άκουσα; Αν το έκανε και το αγνοώ, ζητώ συγνώμη!)

"Τα λάθη της Μεταπολίτευσης είναι ότι δεν προσπαθήσαμε να εξυπηρετήσουμε τα κοινά συμφέροντα. Είναι και των κομμάτων παράλειψη και σφάλματα που δεν μπορέσαμε να προχωρήσει η ζωή μας η οικονομική, η πνευματική, η καλλιτεχνική, να προχωρήσει ομαλά. Αλλά με ανωμαλίες, δηλαδή με πρακτική δανεισμού, με τακτική όχι απόλυτης ειλικρίνειας, με τακτική εξυπηρέτησης μιας ορισμένης κατηγορίας... πώς να πούμε, εξυπηρέτησης εκεί που δεν χρειαζόταν εξυπηρέτηση.
Δηλαδή εξυπηρέτηση των τάσεων που δεν οδηγούν σε ομαλότερη κοινωνική ζωή. 

Όταν μια χώρα δεν πηγαίνει καλά αλλά υποχωρεί, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι απέτυχαν. 
Αλλά ποιοι απέτυχαν; Εγώ νομίζω ότι απέτυχε το πολιτικό σύστημα το οποίον υφίσταται και σήμερα. Άρα χρειάζεται μεταβολή του πολιτικού συστήματος. 
Τώρα πώς θα γίνει, πότε θα γίνει και πώς θα γίνει; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ! 
Και να γίνει το συντομότερο. 

Και να γίνει με συναίσθηση του λαού ότι πρέπει να γίνει το καλύτερο. Και το καλύτερο είναι όχι να κοιτάζει ο καθένας μας το δικό του συμφέρον αλλά να κοιτάζει και, προσθέτω και, δεν λέω μόνο να κοιτάζει του ξένου το συμφέρον που είναι αδύνατον, αλλά να κοιτάζει και του διπλανού του το συμφέρον. Να υπερβαίνει δηλαδή πολλές φορές ο άνθρωπος, ο πολίτης, τον εαυτό του. Ε, αυτό είναι δύσκολο, αλλά είναι απαραίτητο. Αλλιώς η κοινωνία δεν προχωρεί. Η κοινωνία θα προχωρήσει με τον ίδιο ρυθμό που προχωρούσε ως τώρα. Και τώρα διαπιστώνουμε τις συνέπειες του κακού δρόμου που ακολουθήσαμε.
 Η πραγματική δημοκρατία είναι μεγάλη λέξη. Ποτέ δεν έχει κανείς πραγματική δημοκρατία. Διότι δημοκρατία δεν είναι ένα δικαίωμα ψήφου. Δεν φτάνει αυτό. Και μάλιστα δικαίωμα ψήφου που να είναι καμιά φορά και ακαταλόγιστο. Διότι όταν ψηφίζεις εσφαλμένα, δεν ωφελείς. Και το 'εσφαλμένα' ισχύει για τον ένα και για τον άλλο. Δεν ισχύει; 
Πρέπει να δημιουργείται κάθε φορά μια κοινή γνώμη η οποία να οδηγεί σε κάτι τι λογικό, σε κάτι τι συνετό. Πάντα δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα. Και γι' αυτό καταντήσαμε όπου καταντήσαμε."
Εμμανουήλ Κριαράς - 6 από tvxorissinora

Τάδε έφη Εμμανουήλ Κριαράς: "Το άτομο πρέπει να ξεπερνά τον εγωισμό του όταν βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα προβλήματα."

Ας ξεπεράσουν τον εγωισμό τους οι κομματάρχες και η οικονομική ολιγαρχία πρώτα, για να δώσουν το καλό παράδειγμα και στο λαό!