ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014

SOS! Όχι στο Ξυλόκαστρο τα σκουπίδια άλλων Δήμων!


Στην ελληνική "δημοκρατία" οι προνοητικοί και υπεύθυνοι Δήμοι (όπως και οι νοικοκυραίοι πολίτες) τιμωρούνται από το κράτος-μπάχαλο... 
Τιμωρία θα υποστεί και ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης επειδή φρόντισε για την υγειονομική ταφή των σκουπιδιών του. 
Λεπτομέρειες στα επόμενα άρθρα:

«Φρόσω Γκαïνά: OXI σε άλλη υποβάθμιση  
Να μην μεταβληθεί ο Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης σε σκουπιδότοπο της Πελοποννήσου

Αγαπητοί συμπολίτες του δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης,
Θεωρώ χρέος μου να σας ενημερώσω γι’αυτά που συμβαίνουν στο δήμο μας. Δυστυχώς κάποιοι αποφασίζουν για εμάς , χωρίς εμάς!

Ένα σημαντικό θέμα συζητήθηκε χθες 12/8/2014 από το Δ.Σ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης με θέμα την «Μεταφορά απορριμμάτων από άλλους δήμους στο Χ.Υ.ΤΑ Ξυλοκάστρου».

Ο χώρος Υγειονομικής ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α) Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Φενεού πριν από 10 και πλέον χρόνια σχεδιάστηκε ώστε να δοθεί λύση στα απορρίμματα.
Αντί λοιπόν σήμερα να έχουμε αναβαθμίσει τον Χ.Υ.Τ.Α σε Χ.Υ.Τ.Υ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) αναγκαζόμαστε να δεχτούμε και τα απορρίμματα άλλων δήμων όπως Τρίπολης και Ερμιονίδας.

Είναι γνωστό ότι από τους Χ.Υ.Τ.Α απελευθερώνεται στο περιβάλλον μία ποικιλία χημικών βλαπτικών παραγόντων όπως μεθάνιο,CO2, οξείδια του θείου, βενζόλιο και ατμοί μετάλλων. Η δυνατότητα ρύπανσης του περιβάλλοντος υπάρχει και κατά την περίοδο που ο Χ.Υ.Τ.Α είναι εν λειτουργία, αλλά και μετά την διακοπή της λειτουργίας του. Οι κύριοι οδοί έκθεσης των ανθρώπων είναι μέσω του αναπνευστικού συστήματος, της κατανάλωσης νερού (λόγο ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα) αλλά και της δερματικής έκθεσης για τους εργαζομένους σε Χ.Υ.Τ.Α.

Τα θέματα που προκύπτουν με την μεταφορά απορριμμάτων από τους δήμους Ερμιονίδας και Τριπόλεως σήμερα (γιατί αύριο μπορεί να προκύψουν κι άλλα πολλά) είναι:

a) H χωρητικότητα του Χ.Υ.Τ.Α Ξυλοκάστρου είναι 250.000 τόνους. Η ποσότητα απορριμμάτων των περιοχών Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Φενεού είναι περίπου 13.000 τόνοι τον χρόνο και η διάρκεια του Χ.Υ.Τ.Α περίπου 20 χρόνια. Εμείς θα επιβαρυνθούμε περίπου με 6.000 τόνους το μήνα από τα απορρίμματα των δύο επιπλέον περιοχών, που σημαίνει 72.000 τόνους το χρόνο. Επομένως επισπεύδουμε το χρόνο ζωής του Χ.Υ.Τ.Α.

b) Διαχείριση διασταλλαζόντων υγρών (κοινώς στραγγίσματα) και ρυθμοί απόθεσης απορριμμάτων πολλαπλάσιοι των 13.000 τόνων το έτος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αφομοιωθούν από τον Χ.Υ.Τ.Α μας .

c) Υποβάθμιση γενικότερα της περιοχής όπου βρίσκεται (ανεξάρτητα με τα μέτρα προστασίας που μπορεί να έχουν ληφθεί) αφού ο κίνδυνος ρύπανσης και μόλυνσης του υπόγειου υδροφορέα της περιοχής αλλά πιθανόν και της ευρύτερης περιοχής είναι μεγάλος.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι είμαστε μεν κατά βάση Αγροτικός δήμος, είμαστε όμως και τουριστικός. Και αντί στην εποχή της κρίσης να στηρίζουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά (και η καθαριότητα είναι η βάση του πολιτισμού) την επιβαρύνουμε, την υποβαθμίζουμε και πάει λέγοντας… 
Σε λίγο καιρό θα ολοκληρωθεί και το έργο του προαστιακού που βρίσκεται στην ίδια περιοχή (150μ. τουλάχιστον στην ευθεία). Τι θέλουμε λοιπόν; Ανάπτυξη-Πρόοδο-Πολιτισμό ή τριτοκοσμική υποβάθμιση;

Σε ΚΥΑ στις 13/3/2013 τονίζεται ότι η μεταφορά απορριμμάτων στο Χ.Υ.Τ.Α Φυλής από την Τρίπολη και την Ερμιονίδα θα σταματήσει όταν αρχίσει η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α Ξυλοκάστρου. 

Στο ΦΕΚ στις 4/4/2014 με νέα ΚΥΑ αποφασίζεται ρητά ότι ο Χ.Υ.Τ.Α Ξυλοκάστρου θα υποδεχθεί τα σκουπίδια των ανωτέρω δήμων με υπογραφή "Μιχελάκης-Μανιάτης" Υπουργός Περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.

Το 2013 ο σύνδεσμος διαχείρισης στερεών αποβλήτων Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Φενεού (ΦΟΣΔΑ) συγχωνεύτηκε στον περιφερειακό σύνδεσμο Πελοποννήσου.

Στις 8/10/2013 στο ΦΕΚ παραχώρησης επισημαίνεται ότι ο ΦΟΣΔΑ καθίσταται καθολικός διάδοχος σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορέων που συγχωνεύτηκαν.

Σε έγγραφό του ο δήμαρχος Ερμιονίδας κος Καμίζης προς ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη, Γ. Γρ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Διδασκάλου μιλά για υπερκορεσμό του χώρου απορριμμάτων προσωρινής αποθήκευσης και ζητά να μεριμνήσουν άμεσα για την έκδοση άδειας λειτουργίας και θέση σε κανονική λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α του δήμου μας προκειμένου η εγκατάσταση αυτή να υποδεχθεί τα απόβλητα του δήμου Ερμιονίδας (σημειωτέον οι ανωτέρω δήμοι μαζί με άλλους κοντινούς μας δήμους π.χ Σικυωνίων, Κορινθίων κ.α έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμα ).

Τελειώνοντας θα ήθελα αφενός να δηλώσω πως για τους λόγους που προανέφερα, προφανώς και είμαι αρνητική για την μεταφορά απορριμμάτων από άλλους δήμους στον Χ.Υ.Τ.Α Ξυλοκάστρου και αφετέρου να ζητήσω την κοινοποίησή σας ώστε να ενημερωθούν όλοι οι συμπολίτες μας για την σοβαρότητα και επικινδυνότητα του θέματος αυτού .

Ευχαριστώ για την υπομονή σας 
Δημοτική Σύμβουλος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Φρόσω Γκαïνά»

«ΧΥΤΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΔΗΜΩΝ

 Από το 2000 οι Δημοτικές/Κοινοτικές αρχές Ξυλοκάστρου, Ευρωστίνης και Φενεού πήραν την καινοτόμο (τότε) και γενναία (διαχρονικά) απόφαση δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή Ξυλοκάστρου.Πάνω από δέκα χρόνια (10), η κατασκευή παρά το αρχικό ενθαρρυντικό ξεκίνημα ατυχώς δεν είχε ολοκληρωθεί.Μετά από νέα χρηματοδότηση και αποτελεσματική συνεργασία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου το έργο ολοκληρώνεται με επιτυχία (2014).

Την επιτυχία αυτή δεν μπορούν, οι Δημότες και οι χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής μας, να την δεχθούν ως μετατρεπόμενη σε τυπική και άτυπη τιμωρία. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τιμωρηθεί η συλλογικότητα και προνοητικότητα των τοπικών αρχών του 2000 αλλά και η τωρινή προσπάθεια όλων μας για ολοκλήρωση της εγκατάστασης.

Από το 2010 προεκλογικά και συνεχώς μετεκλογικά τονίζαμε την ανάγκη δημιουργίας δύο - τριών ΧΥΤΥ ανά αντιπεριφέρεια, έστω και με μικρή διάρκεια χρόνου ζωής αλλά κανείς δεν συναινούσε.

Θα είχε αποκατασταθεί, εάν είχαμε εισακουσθεί, η νομιμότητα και θα είχαν αποφευχθεί οι παράνομες μεταφορές και η δημιουργία νέων παράνομων χωματερών εντός και εκτός της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δυστυχώς όμως οι τοπικές κοινωνίες και δη οι Δημοτικοί ταγοί τους δεν είχαν και δεν έχουν την υπευθυνότητα που επέδειξαν οι συνάδελφοι τους του Ξυλοκάστρου. Ακόμη και σήμερα (2014) αναμένουμε επέκταση της ανακύκλωσης σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ξεκίνημα κομποστοποίησης και δημιουργία πράσινων σημείων, όπως η κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία ορίζει. Δυστυχώς, όμως παρά τις νομοθετικές προόδους ακόμη και σήμερα χωματερές καίγονται…

Μην ξεχνάμε ότι συνελήφθησαν μεταφορείς απορριμμάτων που παρανόμως τα ενταφίαζαν δημιουργώντας νέες χωματερές χωρίς μέχρι σήμερα η δικαιοσύνη να έχει λάβει απόφαση σχετικά με τους εντολείς τους.

Αυτή την παράνομη και τριτοκοσμική από κάθε άποψη πραγματικότητα δεν θα την βιώσει το διαχρονικά σοβαρό και υπεύθυνο Ξυλόκαστρο. Για όσους δεν γνωρίζουν, εδώ απονεμήθηκε η 1η Γαλάζια Σημαία σε Μαρίνα (αλιευτικό καταφύγιο) στην χώρα μας, ενώ σχεδόν κάθε παραλία μας φέρει Γαλάζια Σημαία. Εδώ λειτουργεί από το 1996, αποτελεσματικά και ελεγχόμενα, β’ βάθμια εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων. Από εδώ ξεκίνησε την δεκαετία του 1950 η πρώτη οργανωμένη υποδοχή αλλοδαπών τουριστών, ανά την επικράτεια.

Το Ξυλόκαστρο είναι συνδεδεμένο με τον Σικελιανό, τον Καρυωτάκη, με το μοναδικό αισθητικό πευκοδάσος της χώρας εντός αστικού ιστού: τον περίφημο "Πευκιά", με την Ζήρεια και την περιοχή Natura που την περιβάλει και με τους χιλιάδες θερινούς και χειμερινούς επισκέπτες. Επιδιώκει μία αειφόρο ανάπτυξη.

Δεν θα συνδεθεί με τα απορρίμματα άλλων Δήμων.

Η εγκληματική αδιαφορία άλλων δεν θα βαρύνει την περιοχή μας.

Λάμπρος Μπούκλης Περιφερειακός Σύμβουλος Επικεφαλής Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά Κιν 6944764651»