ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

Αλέξης Μητρόπουλος: Να επιστρέψετε τα 26 εκ. που έχασαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το κούρεμα!

Βουλή, 3/10/2014 - ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Επειδή ακριβώς, κύριε Υπουργέ, θεωρούμε το ασφαλιστικό εθνικό θέμα υψίστης προτεραιότητας, σας καλούμε να μην τολμήσετε εφεξής να κάνετε όποια πρωτοβουλία, να χρησιμοποιήσετε όποια έκθεση δήθεν αντικειμενικού και ουδέτερου ινστιτούτου για να πλήξετε περαιτέρω τις συντάξεις. Σας καλούμε να μην εφαρμόσετε τις ρήτρες, διότι τι σημαίνει ότι εγγυάστε τις συντάξεις;

Θα σας διαβάσω δικό σας νόμο. 

Ποια εγγύηση; Έχετε θεσπίσει ρήτρα αυτόματης μείωσης των συντάξεων. Θα καταθέσω τη σχετική ρύθμιση, αφού διαβάσω νωρίτερα ότι το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με προϋπόθεση μη ύπαρξης ελλείμματος σε αυτό και το επόμενο έτος – διαβάζω το άρθρο 42 του ν. 4052  αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και το χειρότερο έπεται. 

Ποια εγγύηση; Αυτό θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση και αν απαιτούνται περισσότερες προσαρμογές των συντάξεων, θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Ποια εγγύηση; Έχετε θεσπίσει ρήτρες αυτόματης μείωσης. Και μην εγκαλείτε τον Τσίπρα και τους Στρατούλη, Καραγιαννίδη, Χαραλαμπίδου, Μπόλαρη, Τσουκαλά, Σταθά, κλπ, λέγοντας «πού θα βρει ο Τσίπρας τα 13 δισεκατομμύρια;»
Θα γυρίσετε πίσω πρώτα τα είκοσι έξι που έχασαν τα ταμεία από το κούρεμα. 
Θα γυρίσετε τμήμα από την ανεργία των δεκαεπτά μονάδων πάνω. 
Θα γυρίσετε πίσω, εσείς και η τρόικα, τα δεκαπέντε που έχασαν από την μείωση των ιδιωτικών μισθών.

Επαίρεστε – σελίδα 8 της ΕΡΓΑΝΗ σας, έργο σας 
 και λέτε έχουμε ισοζύγιο απολύσεων-προσλήψεων. Δεν το λέτε, όμως, στην κοινωνία και πείθετε τη γριά μάνα μου, διότι εκεί που λέτε ένα εκατομμύριο νέες προσλήψεις, εννιακόσιες πενήντα απολύσεις, δεν λέτε ότι οι μισές από τις νέες θέσεις σας είναι μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας. 

Σας διαβάζω τη σελίδα 8 της «Εργάνης» σας. Θα καταθέσω τον πίνακα – μη σημειώνετε, είναι δικός σας πίνακας. «Σύνολο», λέτε …

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Δημοσιευμένα είναι αυτά.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το είπατε στην τηλεόραση. Είπατε ότι έχουμε ισοζύγιο. Ακούστε το ισοζύγιο, κύριε Πρόεδρε: από τις πεντακόσιες δημιουργήσατε το οκτάμηνο του 2014 540.000 θέσεις σταθερής απασχόλησης, αλλά 348.061 μερικής και 132.632 εκ περιτροπής.

Ποιος είναι ο άθλος σας, όταν γεμίζετε τον κόσμο ψευδοαπασχόληση, όταν τινάζετε την αγορά εργασίας σε αυτά τα πεντάμηνα, εξάμηνα του τρακοσάρικου, τετρακοσάρικου και διαλύετε με τη νέα μέθοδο αυτή την αγορά εργασίας; 
Διότι, όπως σας είπα, το ασφαλιστικό είναι συνάρτηση του εργασιακού και καταργώντας μια θέση του χιλιοδιακοσάρικου, δημιουργείτε  όπως κάνετε τούτη την περίοδο για να ξεσκουριάζουν μόνο οι άνεργοι,  προγράμματα ξεσκουριάσματος ανέργων είναι τα πεντάμηνα και τα εξάμηνα  μειώνετε, όπως λέτε, λίγο την ανεργία, αλλά γεμίζετε ψευδοαπασχόληση την αγορά εργασίας. 

Τι θέλω να πω; Προχθές στα «ΝΕΑ» -φιλική και έγκυρη εφημερίδα- διάβασα «Κραχ στον ΟΑΕΕ». Σήμερα εμείς όλοι οι συνάδελφοι της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, ανταποκριθήκαμε στις προκλήσεις σας. Εφτά φορές σας έχω ακούσει και τηλεοπτικά να μονολογείτε αλλά και εδώ ότι δεν έχουμε προτάσεις. 
Σας είπαμε ότι το μνημόνιο οδήγησε σε κραχ τα ταμεία. Αν εφαρμοστούν οι ρήτρες μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά και οι ρήτρες εγγύησης της βασικής σύνταξης, θα εφαρμοστούν επί αυτού του πλανητικού μνημονιακού τοπίου, δηλαδή της απόλυτης κατάρρευσης των αποθεματικών και των εισφορών.

Κάτι είπατε και επιτρέπω – όπως και εσείς κύριε Πρόεδρε, βεβαίως  να απαντήσετε στο ερώτημα. Είπατε ότι τα 360 ευρώ βασική σύνταξη αφορούν μόνο τους νέους ασφαλισμένους. Σας θέτω το εξής ερώτημα: Η 1/1/2015 θα βρει τους συνταξιούχους να είναι δύο εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες. Θα προστεθούν για το 2015 άλλοι είκοσι χιλιάδες. Τολμήσατε και είπατε στα έδρανα της Βουλής ότι τα 360 ευρώ θα αφορούν μόνο τους νέους συνταξιούχους του 2015, τους είκοσι χιλιάδες και ότι τα 360 ευρώ εγγύηση μόνο δεν αφορά τους ίδιους συνταξιούχους; 

Μην ρωτάτε τον κ. Κόκορη. Αυτό είπατε. Αν τα 360 ευρώ βασική σύνταξη την 1/1/2015 αφορούν μόνο τους νεοσυνταξιούχους του 2015, να μας το πείτε. Αλλά αν το κράτος θα εγγυάται από 1/1/2015 τη βασική σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους – παλιούς και νέους  και θα αφήνετε την ευθύνη στα ταμεία για να εγγυώνται το παραπανίσιο, το αναλογικό κομμάτι, να το πείτε διότι αυτό δεν είναι καθησύχαση στους ασφαλισμένους, είναι ακραία αγωνία και ακραία ανησυχία. 

Άρα, η ρήτρα ότι οι επικουρικές συντάξεις εφεξής δεν θα έχουν καμία συνδρομή από το κράτος και η ρήτρα ότι το κράτος από 1/1/2015 θα εγγυάται τα 360 ευρώ για όλους και ύστερα θα φεύγει αφήνοντας το ΙΚΑ, το ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ να εγγυάται το παραπανίσιο, οδηγεί σε κραχ τα ταμεία και οδηγεί σε κίνδυνο τις συντάξεις. Και αυτό δεν είναι κινδυνολογία του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Να καταργήσετε τις ρήτρες – και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, σε μισό λεπτό. Επαναλαμβάνω ότι επειδή έχετε ακέραια την ευθύνη για το ότι έχουν στεγνώσει τα ταμεία λόγω των ακραίων μνημονιακών συνεπειών – σας είπα επτά και κατέθεσα μόνο κυβερνητικά έγγραφα σήμερα στη Γραμματεία της Βουλής μας  καλείστε: πρώτον, να επαναρτιώσετε τα ταμεία κατά το κούρεμα – τα 13 δισεκατομμύρια που λέτε ότι δεν θα βρει ο Τσίπρας είναι 26 του κουρέματος  γρήγορα σε συνεννόηση με την τρόικα. 

Δεύτερον, να παγώσετε τις ρήτρες, ήτοι τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τη ρήτρα εγγύησης μόνο της βασικής σύνταξης, διότι είναι ρήτρες μόνιμης μείωσης επικουρικών και κυρίων συντάξεων. Κυρίως – το λέω με σεμνότητα, τρίτον, μην τολμήσετε να φέρετε κι άλλα μέτρα σε αυτό το Κοινοβούλιο, τώρα που η Βουλή καλείται με την ψήφο εμπιστοσύνης, που είναι ακραία κοινοβουλευτική τεχνουργία – πανουργία!  να αμνηστεύσει την τρόικα για την καταστροφή που έχει κάνει στην πατρίδα και να δώσει συγχωροχάρτι για την τετράχρονη μνημονιακή καταστροφή. 

Ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται άλλη λεηλασία, δεν ανέχεται άλλο εμπαιγμό, δεν ανέχεται άλλο κοινοβουλευτικές «ντρίπλες». Θέλει περηφάνια, αξιοπρέπεια και συνεννόηση για να απαλλάξει το λαό μας από το άγχος και να τον βάλει σε μία ρότα ανάπτυξης. Μόνο η Αριστερά, μόνο η πρόοδος, μόνο το σταμάτημα της καταστροφής του μνημονίου μπορούν να δώσουν διέξοδο.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξιος Μητρόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)