ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

Επετειακές δηλώσεις Κάρολου Παπούλια και... άδεια λόγια ν' αγαπιόμαστε


Tρίτη 28 Οκτωβρίου 2014
Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια μετά την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
«Ήταν μια εξαιρετική παρέλαση. Ήταν ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα, οι ένοπλες δυνάμεις, ο λαός της, όλοι είμαστε πολύ δυνατοί και είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε απειλή. Σήμερα είναι μια εξαιρετική ημέρα. Είναι μέρα μνήμης, εξαιρετικής τιμής και σεβασμού σ΄ αυτούς που το 1940 πολέμησαν και ανέτρεψαν τις φασιστικές ορδές του Μουσολίνι. Έδωσαν ένα μήνυμα στην Ευρώπη, ότι μπορεί η δημοκρατική Ευρώπη να επικρατήσει και πράγματι νίκησε.
Σήμερα ο ελληνικός λαός αγωνίζεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Εύχομαι με ενότητα, με αλληλεγγύη, με αγάπη ο ένας στον άλλον να ξετυλίξουμε τις αρετές εκείνες που ξετύλιξαν εκείνοι που αγωνίστηκαν και σκοτώθηκαν στα αλβανικά βουνά. Και αν ξετυλίξουμε αυτές τις αρετές μας, είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουμε και τη κρίση. Η κρίση δεν θα μας νικήσει. Υποφέρουμε, το ξέρω, αλλά νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε την μάχη για να την ξεπεράσουμε και ελπίζω ότι θα την ξεπεράσουμε.»

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013 
Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια μετά τη παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
Γιορτάζουμε σήμερα μια μεγάλη επέτειο, μια πολύ σημαντική επέτειο: Τιμάμε σήμερα τους νεκρούς αυτής της μεγάλης μάχης του ελληνικού λαού εναντίον της χολέρας του ιταλικού φασισμού το 1940. Ήταν η πρώτη αντιφασιστική νίκη της Ευρώπης που αφύπνισε την τότε Ευρώπη που κοιμόταν μέσα στους συμβιβασμούς του Μονάχου του 1938. Και η Ελλάδα ήταν προμαχούσα, όπως πάντοτε, σε όλους τους αγώνες για την ελευθερία και τα ανθρώπινα ιδανικά.
Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνά η σημερινή Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός έδωσε τότε το αίμα του και ό,τι μπορούσε να δώσει. Και σήμερα έδωσε αυτό που μπορούσε για να ξεπεραστεί η κρίση. Και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από την Ευρώπη. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να δώσει κάτι περισσότερο. Αυτό που έπρεπε να δώσει το έδωσε. Αυτό είναι το μήνυμά μας. Και μην νομίσουν ότι μπορεί να υποκύψουμε σε εκβιασμούς. Ποτέ ο ελληνικός λαός δεν υπέκυψε σε εκβιασμούς. 
Χρόνια πολλά γι’αυτή τη μεγάλη μέρα.»

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012
Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια μετά την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

«Γιορτάζουμε σήμερα δύο μεγάλες επετείους της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, όταν ο ελληνικός στρατός εξόρμησε για να πραγματώσει τα όνειρα του Ελληνισμού. Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης ήταν μία ανατροπή στα τότε δεδομένα και καθιέρωσε πολιτικοστρατιωτικά την Ελλάδα στον περίγυρο της. Έτσι η Ελλάδα, με τις νίκες του στρατού και την απόλυτη στήριξη του λαού πέτυχε τα όνειρα που προσδοκούσε ο Ελληνισμός.
Και φτάνουμε στον άλλο μεγάλο σταθμό, που γράφτηκε στα βουνά της Αλβανίας και που είχε ιδιαίτερη σημασία, όπως ομολογούν όλοι. Η καθυστέρηση των χιτλερικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Ελλάδας, είχε σαν συνέπεια την ανατροπή των σχεδίων του Χίτλερ, γιατί δεν μπόρεσε το χειμώνα του 1941 να καταλάβει τη Μόσχα. Και κατέρρευσαν τα σχέδια του Χίτλερ. Αυτό το ομολόγησαν όλοι τότε. Σήμερα, πολλοί θέλουν να το ξεχνούν και θέλουν να το ξεχνούν γιατί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τι οφείλει η Ευρώπη σ΄ αυτή την μικρή Ελλάδα.

Εμείς όμως προχωράμε μπροστά. Ο ελληνικός λαός χειμάζεται σήμερα. Αλλά έχει την ίδια ψυχή εκείνου του λαού των βαλκανικών πολέμων και του έπους του 1940. Είμαι αισιόδοξος ότι, παρά τις δοκιμασίες του ελληνικού λαού θα βγούμε από την κρίση και πρέπει να βγούμε από την κρίση. Γιατί και σε εκείνη την ιστορική εποχή υπήρξε η μεγάλη ήττα του 1897. Κι όμως ο ελληνικός λαός, η Ελλάδα, έδωσε το παρόν και αποκατέστησε την δύναμή της και την πολιτικοστρατιωτική της σημασία σε όλον τον κόσμο, εκείνο τον κόσμο.

Και σήμερα πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί. Πρέπει όμως να βγούμε γρήγορα. Γιατί δεν μπορεί να ζητάς περισσότερα από αυτό τον λαό. Τα έχει δώσει όλα. Και νομίζω ότι στην Ευρώπη κάτι αλλάζει. Αλλάζει με την παραδοχή ότι ο ελληνικός λαός επέτυχε πολύ περισσότερα απ΄ ότι επέτυχε η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και όλες αυτές οι χώρες που δοκιμάζονται. 
Ελπίζω οι επόμενοι μήνες να είναι μήνες που θα εμπνεύσουν στον λαό μας την ελπίδα, ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση. Κι αυτό θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Με αυτά τα λόγια θέλω να ευχηθώ σε όλους σας ότι καλό μπορεί να περιμένουμε, και ελπίζω γρήγορα αυτή την ελπίδα που όλοι την έχουμε μέσα μας και δεν έχουμε γονατίσει ακόμα, να πραγματώσει όλα αυτά που κάποτε τα θεωρούσαμε και σήμερα τα θεωρούμε αδύνατα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.»

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011
Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια από τον χώρο της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Δεν θέλω να αποχωρήσω, ήρθα εδώ για να τιμήσω την πόλη, μια ιστορική πόλη και να τιμήσω την ημέρα. Είναι όμως ορισμένοι, οι οποίοι θέλουν να ματαιωθεί αυτή η εκδήλωση. Λυπάμαι πάρα πολύ.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Κοιτάξτε, ο ελληνικός λαός δίνει μια μεγάλη μάχη, την έδωσε σαν σήμερα πριν από χρόνια. Σήμερα εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να ξεπεράσει αυτή την δύσκολη στιγμή. Πρέπει όλοι μας να βάλουμε τις δυνάμεις μας.
Θεωρώ ότι η τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει θετικά στοιχεία τα οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε, να συστρατευθούμε και να ξεπεράσουμε την κρίση, έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από δουλείες και από επιταγές τρίτων, να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να παραδώσουμε το σπίτι μας στα παιδιά μας καθαρό και αλώβητο.»

Μήνυμα Κάρολου Παπούλια στις 28 Οκτωβρίου 2010 

«Το Έπος του 1940 είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία μας. Η ελληνική αντίσταση, στα βουνά της Πίνδου και στις οροσειρές της Αλβανίας, προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό για τους άνδρες και τις γυναίκες, που ξεπέρασαν φόβους, ανθρώπινες αδυναμίες, όρια. Ο ηρωϊσμός των Ελλήνων έγινε παράδειγμα για τους λαούς της Ευρώπης που βρίσκονταν ήδη κάτω από την καταπίεση της ναζιστικής και φασιστικής θηριωδίας. Αυτοί οι αγώνες μας κάνουν περήφανους και μας δεσμεύουν.
Έχουμε το ιστορικό καθήκον να διασφαλίσουμε στη νέα γενιά το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια. 
Η χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και το πέρασμα απέναντι το οφείλουμε στους σημερινούς 18άρηδες που ξεκινούν το ταξίδι με το βάρος του χρέους στην πλάτη τους. Καλούνται να πληρώσουν έναν λογαριασμό για τον οποίο δεν έχουν καμία ευθύνη. Όσο πιο γρήγορα τους απαλλάξουμε από αυτό το άχθος, τόσο πιο γρήγορα θα ησυχάσει η συλλογική συνείδηση».

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009
Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια μετά την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
«Ο αγώνας συνεχίζεται σήμερα σε πολλά επίπεδα για την υπεράσπιση της πατρίδας και της εδαφικής της ακεραιότητας, για ένα καλύτερο περιβάλλον, για καλύτερη υγεία, για καλύτερη παιδεία, για μια καινούργια κοινωνική συνείδηση, συνείδηση αλληλεγγύης για τον αδύναμο και τον κατατρεγμένο, για τη δημιουργία μιας πατρίδας που θα αγκαλιάζει όλους μας και ιδιαίτερα τους νέους που ζουν με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.»