ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014

Ο Δ. Στρατούλης για το ζοφερό το μέλλον των συντάξεων


Eπίκαιρη επερώτηση είκοσι έξι Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και των αποθεματικών τους και τις περικοπές των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών.

Βουλή, 3/10/2014 - ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, προχωρήσαμε σε αυτήν την επίκαιρη επερώτηση, ανταποκρινόμενοι σε μεγάλες ανησυχίες, αβεβαιότητες και ερωτηματικά που έχουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι στη χώρα μας, εξαιτίας πολύ έντονων πιέσεων, οι οποίες ασκούνται στην Κυβέρνηση από την τρόικα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ΟΟΣΑ, για νέες δραστικές μειώσεις των κύριων συντάξεων, των επικουρικών και εφάπαξ, αλλά τελευταία και των προνοιακών επιδομάτων για τα άτομα με αναπηρία.

Θεωρούμε δικαιολογημένη την ανησυχία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων της χώρας μας, διότι έχουν χάσει πάρα πολλά το διάστημα των βάρβαρων και απάνθρωπων μνημονίων αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε εμείς -τα οποία είναι επίσημα στοιχεία- τα τεσσεράμισι αυτά χρόνια οι συντάξεις μειώθηκαν από 14,3% - στην καλύτερη περίπτωση, που ήταν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, στους οποίους κόπηκαν μόνο τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας - μέχρι 40% έως και 50% στους υπόλοιπους συνταξιούχους, που η σύνταξή τους συνήθως υπερέβαινε τα 1.000 ευρώ.

Και δεν ήταν ούτε ένας ούτε δύο. Ήταν, κύριε Πρόεδρε, έξι μνημονιακοί νόμοι αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια, με τους οποίους έγιναν δραστικές μειώσεις των συντάξεων. Έχουμε επίσημο πίνακα, τον οποίο θα καταθέσουμε για τα Πρακτικά της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο τα ποσά τα οποία εισέπρατταν από το 2009 μέχρι τις 31-12-2013 οι συνταξιούχοι κύριας, επικουρικής σύνταξης, μαζί με το ΕΚΑΣ και τα δώρα και επιδόματα άδειας μέχρι όταν υπήρχαν, ήταν τα εξής: 
Ενώ το 2009 συγκεντρωτικά – τα έχουμε και ανά κατηγορία  εισέπρατταν οι συνταξιούχοι γι’ αυτές τις συντάξεις 28.902.000.000 το χρόνο, στις 31-12-2013 ο απολογισμός αναφέρει ότι το 2013 πήραν 23.835.000.000 ευρώ. 

Αυτό σημαίνει ότι τα αυτά τα τέσσερα χρόνια των μνημονίων οι συνταξιούχοι των ταμείων κύριας και επικουρικής σύνταξης, που ανήκουν, κύριε Υπουργέ, στο δικό σας Υπουργείο, στην εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, πήραν 5.067.000.000 λιγότερα, ενώ, ταυτόχρονα, ο αριθμός των συνταξιούχων την ίδια περίοδο δεν είναι ο ίδιος που ήταν το 2009. Έχει αυξηθεί δραματικά, γιατί ξέρετε ότι είχαμε βίαια ώθηση σε συνταξιοδοτήσεις όσων είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, διότι κάθε φορά φοβούνταν νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Επομένως, έχουν πολύ μεγάλη ανησυχία, γιατί είδαν ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις - οι κυβερνήσεις είτε του Γιώργου Παπανδρέου, είτε του κ. Παπαδήμου, είτε των Σαμαρά-Βενιζέλου - τέσσερα χρόνια τώρα ό,τι ζητούσε η τρόικα, ό,τι ζητούσαν οι δανειστές, ό,τι ζητούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΟΟΣΑ, ενώ στην αρχή φαίνονταν ότι είχαν κάποιες λεκτικές αντιστάσεις, όταν τέλειωναν οι δήθεν διαπραγματεύσεις, τα έδιναν όλα για την τρόικα, με αποτέλεσμα να χαθούν πόροι ύψους περίπου 5,67 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τσέπες και κυριολεκτικά από το τραπέζι, από το ψωμάκι και το γιαούρτι των συνταξιούχων.

Ανησυχούν, λοιπόν, γιατί δεν αντέχουν άλλες μειώσεις. Με βάση, λοιπόν, αυτό, ήθελα να ρωτήσω το εξής, κύριε Υπουργέ: Υπάρχουν μεγάλες πιέσεις της τρόικα για να γίνουν νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις με αυτές τις εισφορές αλληλεγγύης - μορφές ΛΑΦΚΑ - όχι πλέον από 1.000 ευρώ και πάνω, που γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά από 600 ευρώ και πάνω.

Δεύτερον, υπάρχουν πιέσεις της τρόικα να μειωθεί η κατώτερη σύνταξη από 486 ευρώ το μήνα σε 330 ευρώ, διότι τόσο θεωρούν ότι είναι το ανταποδοτικό μέρος της, ενώ το άλλο το θεωρούν προνοιακό.

Και βεβαίως, απ’ ό,τι διαβάζουμε – εσείς τα ξέρετε, κάνατε διαπραγματεύσεις χθες, θα κάνετε και σήμερα  έχουν βάλει και στο τραπέζι της συζήτησης το να αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις για την κατώτερη σύνταξη. Δηλαδή, αντί για 4.500 ένσημα, να χρειάζονται 6.000 και αντί για δεκαπέντε χρόνια εργασίας και ασφάλισης, να χρειάζονται είκοσι. 

Το ερώτημα, κύριε Υπουργέ, είναι το εξής: Τι θα κάνετε; Θα συμφωνήσετε με αυτό ή απλά θα προσπαθήσετε να κερδίσετε κάποιο χρόνο, ενδεχομένως, επειδή έχει διαπιστώσει η Κυβέρνησή σας ότι δεν υπάρχουν οι εκατόν ογδόντα Βουλευτές για να ψηφίσουν την πρόταση της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διαισθάνεστε εκλογές;

Το επόμενο ερώτημα είναι το εξής: Από μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες έχει διαρρεύσει ουσιαστικά το πόρισμα του ΚΕΠΕ, στο οποίο αναθέσατε να κάνει μία μελέτη για το πώς και με ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να υπάρξει μία βελτίωση των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης και κυρίως να υπάρξουν ενιαιοποιήσεις. Η διαρροή η οποία έχει γίνει είναι ότι η μελέτη του ΚΕΠΕ – με το πρόσχημα των δήθεν αδικιών μεταξύ κλάδων ασφαλισμένων  προτείνει ενιαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος σε τρία ασφαλιστικά ταμεία και μετά σε ένα. 

Για εμάς το πρόβλημα δεν είναι η ενιαιοποίληση. Εμείς είμαστε υπέρ των ενιαιοποιήσεων, αρκεί να μην γίνονται προς τα κάτω, αλλά να γίνονται στον ανώτερο δυνατό συντελεστή με διάλογο και με μεγάλες μεταβατικές διατάξεις. Εδώ, όμως, φαίνεται ότι προτείνεται ενιαιοποίηση από το ΚΕΠΕ με το ανώτερο δυνατό επίπεδο για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με την κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν από τα εξήντα δύο χρόνια, που αφορούν γυναίκες εργαζόμενες με ανήλικα παιδιά, άτομα με αναπηρία και εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα και με το μικρότερο δυνατό επίπεδο και όριο, όσον αφορά το επίπεδο των συντάξεων. 
Το ερώτημα είναι: Λέει αυτά η μελέτη του ΚΕΠΕ; Ποιος είναι ο προσανατολισμός της Κυβέρνησής σας; Θα τα υιοθετήσει;

Τρίτον και πάρα πολύ σοβαρό, κύριε Υπουργέ: Θα μιλήσω για την εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» στα επικουρικά ταμεία και στα εφάπαξ. Δεν θα μιλήσω στην πρωτολογία μου για τη «ρήτρα θανάτου», γιατί είναι απίστευτη ρήτρα αυτή η οποία μπήκε στο ΕΤΕΑ και στις επικουρικές συντάξεις από τον κανονισμό παροχών. «Ρήτρα θανάτου» – λέει  σε κάποιον αν πει από τώρα ότι δεν θα πάρουν τη σύνταξή του οι δικαιούχοι όταν πεθάνει - η γυναίκα του, τα παιδιά του - και θα πάρει περισσότερη σύνταξη τώρα. Θα το αφήσω αυτό για να το συζητήσουμε μετά. Θα μιλήσω, όμως, για τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και βιωσιμότητας» που βάλατε στις παροχές εφάπαξ και κυρίως στα επικουρικά ταμεία.

Κύριε Υπουργέ, αφού αυτό εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου του 2014, έξι μήνες πριν από τη συμφωνία που είχατε κάνει με την τρόικα ότι θα είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2015, είχαμε ήδη αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα ήταν ότι μειώθηκαν οι επικουρικές συντάξεις κατά 5,3% την 1η Ιουλίου και ότι τα εφάπαξ για όσους έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης και αίτηση για εφάπαξ παροχή μετά την 1η Οκτωβρίου του 2013, θα φτάσουν από 29.000 ευρώ έως 35.000 ευρώ που είναι σήμερα, στα 3.500 ευρώ, 4.500 ευρώ, 5.000 ευρώ, 6.000 ευρώ, 8.000 ευρώ.

Θα επιμείνετε στην εφαρμογή αυτής της ρήτρας, κύριε Υπουργέ, της ρήτρας που αφανίζει κυριολεκτικά τις επικουρικές και τα εφάπαξ, ισχυριζόμενος μάλιστα με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις σας ότι έτσι εξασφαλίσατε τις επικουρικές και τα εφάπαξ των επόμενων γενεών; Τέτοια εφάπαξ θέλετε να εξασφαλίσετε στις επόμενες γενιές; Τέτοιες επικουρικές όπου, επειδή προβλέπεται ότι ανά τρίμηνο θα λαμβάνονται υπόψη ο δείκτης μηδενικού ελλείμματος και η ρήτρα βιωσιμότητας, θα μειώνονται συνεχώς μέχρι εξαφάνισής τους ή ενσωμάτωσής τους – γιατί θα είναι πολύ μικρές πλέον  στην κύρια σύνταξη; Θα επιμείνετε στην εφαρμογή αυτού του δείκτη;

Έχω έναν πίνακα που θα καταθέσω ο οποίος δείχνει ότι μηνιαία το τελευταίο επτάμηνο από τις παροχές που δίνει το ΕΤΕΑ, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, έναντι των ασφαλιστικών εισφορών που συγκεντρώνει αυτό το Ταμείο, υπολείπονται 63 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Αυτό σημαίνει, κύριε Υπουργέ, ότι την 1η Νοέμβρη που έχουμε το τρίμηνο επανεξέτασης του δείκτη μηδενικού ελλείμματος, πρέπει να μειώσετε εκ νέου τις επικουρικές συντάξεις κατά 3,2%. Αυτό με βάση τη δική σας λογική, εμείς λέμε να μη μειώσετε τίποτα. Αν λάβουμε υπόψη ότι αυτή η τάση θα συνεχίζεται μεταξύ τού τι παρέχει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και τού τι συγκεντρώνει σε εισφορές ή αν δεν κάνετε τώρα τη μείωση φοβούμενοι τις εκλογές, θα πάτε τον ερχόμενο Απρίλη να κάνετε μειώσεις 12% με 15% στις επικουρικές συντάξεις.

Θα συνεχίσετε μ’ αυτό το δείκτη, κύριε Υπουργέ; Θα εξαφανιστούν οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ. Δεν έβγαλε συμπεράσματα η Κυβέρνησή σας μέχρι τώρα για το πού οδηγεί αυτό;

Τέταρτο ερώτημα: Μελέτη του ΟΟΣΑ – βέβαια ο κ. Κουρουμπλής θα το αναλύσει περισσότερο, τα ξέρει καλύτερα απ’ όλους μας  προτείνει επανεξέταση όλων των προνοιακών επιδομάτων τα οποία δίνονται στα άτομα με αναπηρία με βάση περιουσιακά, εισοδηματικά και άλλα κριτήρια και προτείνει είτε την κατάργησή τους με βάση αυτά τα κριτήρια, είτε τον συμψηφισμό και την ενσωμάτωσή τους με το λεγόμενο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα ανακοινώσετε, κύριε Υπουργέ, στις 14 του Οκτώβρη.

Μάλιστα, το ίδιο το ΕΚΑΣ που παίρνουν οι πιο φτωχοί συνταξιούχοι, η μελέτη του ΟΟΣΑ θεωρεί ότι είναι κι αυτό προνοιακό επίδομα το οποίο πρέπει να καταργηθεί από 1η Ιανουαρίου του 2015 που ισχύει ο νέος νόμος υπολογισμού των συντάξεων, ο ν. 3863/2010. Θα τα μειώσετε αυτά; Θα εφαρμόσετε τις οδηγίες του ΟΟΣΑ; Μέχρι τώρα, όπως έγινε με τις τιμές των προϊόντων, με τα επαγγέλματα που εξαφάνισε η Κυβέρνησή σας, όλα αυτά με κατευθύνσεις και εντολές του ΟΟΣΑ τα κάνατε. Θα πάτε σ’ αυτή την κατεύθυνση; Θα θεωρήσετε, όπως λέει ο ΟΟΣΑ, ότι είναι προνοιακό, που είναι ένα μεγάλο μέρος της βασικής κατώτερης σύνταξης και θα την πάτε και αυτή στα 330 ευρώ;

Δεν μας καθησυχάζουν οι χθεσινές σας δηλώσεις, κύριε Υπουργέ, ότι δεν θα κάνετε νέες μειώσεις συντάξεων και νέα αύξηση ορίων ηλικίας. Δεν μας καθησυχάζουν γιατί έχετε κάτι σίγουρο στα χέρια σας που οδηγεί σε μείωση των συντάξεων.

Είναι εφαρμογή του ν. 3863/2010 από 1-1-2015, με βάση τον οποίο, αν εφαρμοστεί πλήρως, και η κατώτατη σύνταξη θα μειωθεί από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ ακριβώς  – αν πάρετε υπόψη τον τρόπο υπολογισμού που λέει ο σχετικός νόμος  και η βασική σύνταξη δεν θα είναι 360 ευρώ, που έλεγε ο νόμος Λοβέρδου, γιατί το έχετε δει αυτό, κύριε Μητρόπουλε, με δεδομένα του 2010, με το δείκτη τιμών καταναλωτή και το ΑΕΠ του 2010, γιατί αυτοί οι δύο δείκτες θα παίρνονται υπόψη. Και τώρα αν πάρουμε υπόψη της περσινής χρονιάς, όπως λέει ο νόμος Λοβέρδου, ο ν. 3863/2010, η βασική σύνταξη θα είναι 323 ευρώ που θα εγγυάται το κράτος από 1-1-2015.

Αν λάβουμε υπόψη ότι μειώθηκε και η δημόσια χρηματοδότηση στο ασφαλιστικό σύστημα και διαιρέσουμε αυτούς που θα δικαιούνται τη βασική σύνταξη, τους συνταξιούχους της επόμενης χρονιάς, με το ποσό το οποίο διαθέτετε, που από 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ η κρατική ενίσχυση φέτος και πάει 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ το ’15, το ’16, το ’17 με το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή το καλοκαίρι, ούτε καν 323 ευρώ δεν θα είναι για τον καθένα η βασική σύνταξη. Αν κάνουμε αυτή τη διαίρεση, μπορεί να βγαίνει και 280 ευρώ το μήνα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Ολοκληρώστε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Ολοκληρώνω. Όσον αφορά το άλλο κομμάτι της ανταποδοτικής σύνταξης, της λεγόμενης αναλογικής, που είναι η βασική, εγγυημένη σύνταξη -360 ευρώ έλεγε ο νόμος, 323 ευρώ την πάτε, ίσως και λιγότερο  το υπόλοιπο το αναλογικό σύμφωνα με τα χρόνια που έχεις, τις εισφορές κ.λπ., πάλι εάν υπολογίσουμε με βάση το ν. 3863/2010, θα έχουμε και εκεί δραματικές μειώσεις. Θα έχω την ευκαιρία στη δευτερολογία μου να δώσω και περισσότερα στοιχεία και να καταθέσω και πίνακες.

Τελειώνω λέγοντας το εξής: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση τη Δευτέρα απ’ ό,τι φαίνεται θα καταθέσει πρόταση εμπιστοσύνης στη Βουλή. Για εμάς την εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση δεν μπορούν να τη δώσουν εκβιαζόμενοι Βουλευτές, αλλά μόνο ο λαός με λαϊκή ετυμηγορία. Η Κυβέρνηση δυστυχώς φοβάται το λαό και μπαίνει σε τέτοια κόλπα. Αυτή η ενέργεια της Κυβέρνησης αποτελεί μια απεγνωσμένη, αναποτελεσματική, αμυντική κίνηση για να κερδίσει μόνο κάποιο ελάχιστο πολιτικό χρόνο, τέσσερις μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές. 

Όμως και αυτή η κίνηση της Κυβέρνησης δεν θα αποτρέψει την εκλογική και πολιτική συντριβή της, η οποία θα γίνει γρήγορα πραγματικότητα με αγώνες του ελληνικού λαού και με τη ψήφο του και κυρίως με αγώνες και τη ψήφο των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων, των οποίων έχουν εκθεμελιωθεί οι συντάξεις και η κοινωνική ασφάλιση και οι οποίοι οδηγούνται πλέον με νέες μειώσεις συντάξεων από 1-1-2015 στην απόλυτη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση και φτώχεια. 
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Δευτερολογία ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ: Άκουσα προσεκτικά τον κύριο Υπουργό στην απάντησή του κι έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις.

Πρώτη παρατήρηση: Περιέγραψε μια κατάσταση, κύριε Πρόεδρε, παθογένειας – πολύ μεγάλης παθογένειας  στο ασφαλιστικό σύστημα τα προηγούμενα χρόνια. Σωστά το ανέφερε αυτό γιατί πράγματι υπήρχε αυτή η παθογένεια. 
Τίνος, όμως, δημιούργημα ήταν; Ήταν δημιούργημα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που χρησιμοποιούσαν όλα αυτά τα χρόνια το ασφαλιστικό σύστημα ως εργαλείο για πελατειακές σχέσεις και ως αγελάδα για άρμεγμα για λογαριασμό τραπεζιτών, μεγαλοεφοπλιστών, μεγαλεμπόρων, μεγαλοβιομηχάνων, που κατατεθειμένα άτοκα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για πολλά χρόνια στην Τράπεζα της Ελλάδας – και μέσω αυτής διοχετευμένα σε εμπορικές τράπεζες  τροφοδοτούσαν όλα αυτά τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την υποτιθέμενη ανάπτυξη της χώρας. 

Επιπρόσθετα, όταν επικαλέστηκε ο κύριος Υπουργός τις «μαϊμού» συντάξεις, δεν κατάλαβα γιατί απευθυνόταν σε μας, στο ΣΥΡΙΖΑ; Δημιούργημα των δικών σας κυβερνήσεων είναι, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και των πελατειακών δικτύων, τα οποία είχατε στήσει και της ανυπαρξίας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση, λοιπόν, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που κατέστρεψε παντελώς τα ασφαλιστικά ταμεία, το λαό και την ίδια τη χώρα να ισχυρίζεται ότι μπορεί σήμερα να τα σώσει. Πρέπει να φύγει, πριν ολοκληρώσει την καταστροφή και του ασφαλιστικού και του λαού και της χώρας.

Δεύτερη παρατήρηση: Δεν μας απαντήσατε – παρότι επέμενα πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ, για δεύτερη φορά μέσα σε δεκαπέντε μέρες σε αυτήν την Αίθουσα  τι θα κάνετε με τα προνοιακά επιδόματα που σας ζητάει να μειωθούν, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ο ΟΟΣΑ, με το ΕΚΑΣ που σας ζητάει ο ΟΟΣΑ και η τρόικα να το καταργήσετε για τους πιο φτωχούς συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους. Τι θα κάνετε για τις πρόωρες συντάξεις πριν τα 62 χρόνια των γυναικών με ανήλικα παιδιά, των ΑμΕΑ και των εργαζομένων στα βαριά κι ανθυγιεινά που σας ζητάνε να τις καταργήσετε και τι θα κάνετε με τις προϋποθέσεις της κατώτατης σύνταξης που σας ζητούν –όπως είπα- τα δεκαπέντε χρόνια να γίνουν είκοσι, τα 4.500 ένσημα να γίνουν 6.000.

Σας ξαναρωτώ, κύριε Υπουργέ, τι θα κάνετε με αυτά τα ζητήματα και τις απαιτήσεις της τρόικας; Αν είναι να πείτε «ναι» – που συνήθως «ναι» λέτε , η Κυβέρνησή σας πρέπει να φύγει, πριν ολοκληρώσει και από αυτήν τη σκοπιά την ανθρωπιστική καταστροφή. 

Τρίτη παρατήρηση: Είπατε ότι δεν θα μειώσετε τις συντάξεις – ήσασταν απόλυτος σε αυτό  και ότι είναι απολύτως εγγυημένες. Κύριε Υπουργέ, δεν είπατε την αλήθεια και μας παρακολουθούν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες κι εκατομμύρια ασφαλισμένοι. Δεν είπατε την αλήθεια – ανεξάρτητα τι θα πείτε στην τρόικα και αν θα υποχωρήσετε σε αυτά που σας ζητάει, το αφαιρώ αυτό  για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί υπερασπίσατε με πάθος από το Βήμα εδώ της Βουλής – και σας ακούσαμε  το μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, που βασικό τους στοιχείο είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η οποία – αφού επανεξετάζεται η κατάσταση αυτών των ασφαλιστικών ταμείων ανά τρίμηνο  οδηγεί σε συνεχείς μειώσεις τους. 
Τι θα κάνετε την 1η Νοέμβρη, σε ένα μήνα δηλαδή από σήμερα, που με την τρίμηνη επανεκτίμηση θα σας βγάλει, βάσει αυτού του δείκτη, ότι θα πρέπει να μειώσετε πάλι κατά 3,2% τις συντάξεις, αφού το έλλειμμα στο Ταμείο επικουρικής ασφάλισης είναι 63,55 εκατομμύρια ευρώ το μήνα; Θα τις μειώσετε πάλι, αφού λέτε ότι θα εφαρμόσετε το δείκτη; Τι θα κάνετε, αφού επιμένετε σε αυτήν τη ρήτρα; Γιατί δεν απαντάτε για το αν θα έχετε αυτήν τη συγκεκριμένη μείωση;
Και δεύτερον, δεν λέτε την αλήθεια, γιατί με βάση το ν.3863/10 τον περιβόητο νόμο Λοβέρδου, τον οποίο είπατε από το Βήμα της Βουλής ότι πιστά θα εφαρμόσετε, προκύπτουν τα εξής:

Πρώτον, η νέα κατώτατη σύνταξη από 1/1/15 θα είναι 26,18 ευρώ, που είναι το ημερομίσθιο, επί 15 –που λέει ο νόμος ότι από 1/1/15 θα υπολογίζεται με αυτόν τον τρόπο- σύνολο 392,70 ευρώ, από 486 ευρώ που είναι σήμερα. Εάν μάλιστα δεν μειώνατε τον κατώτατο μισθό με νόμο το 2012, θα ήταν 33,04 – που ήταν τότε το ημερομίσθιο  επί 15, σύνολο 495,60 ευρώ.

Δεύτερον, η βασική σύνταξη, που από 1/1/2015 θα είναι συμπλήρωμα της αναλογικής σύνταξης, ήταν 360 ευρώ το 2010 και είπατε και σήμερα ότι αυτό το εγγυάται το κράτος με χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με το συντελεστή, ο οποίος διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή, με το συνυπολογισμό αυτό και αν πάρουμε υπ’ όψιν ότι από το 2010 μέχρι το 2014 μειώθηκε 25% το ΑΕΠ και έχουμε αποπληθωρισμό, η βασική εγγυημένη σύνταξη θα είναι στην καλύτερη περίπτωση όχι 360 ευρώ, αλλά 323 ευρώ –χωρίς να υπολογίσω τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. 

Τρίτον, δεν λέτε αλήθεια, κύριε Υπουργέ, γιατί για την αναλογική σύνταξη όσων φύγουν από 1/1/2015 λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού από 1/1/2011 –τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, θα συνυπολογίζονται εισφορές, έτη ασφάλισης και ύψος αποδοχών γεγονός που θα οδηγήσει σε μια σύνταξη- για ένα μισθό 1.500 ευρώ από 534 ευρώ σήμερα, σε 453,77 ευρώ το 2016, στα 401 ευρώ το 2020, στα 364 ευρώ το 2022 και στα 334 ευρώ το 2026. Γιατί δεν λέτε αλήθεια, κύριε Υπουργέ, ότι θα τις μειώσετε τις συντάξεις εφαρμόζοντας το ν. 3863/2010;

Τέλος, κύριε Υπουργέ, ήθελα να πω το εξής: Με τις πολιτικές της λιτότητας που συνεχίζει η Κυβέρνησή σας, οι οποίες διαιωνίζουν μειωμένους μισθούς και υψηλή ανεργία, οι απώλειες εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων θα αυξάνονται, με αυτό το επιχείρημα θα μειώνετε τις συντάξεις και θα συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος.

Για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτές τις πολιτικές και για μπει τέλος, πρέπει να φύγει η Κυβέρνησή σας.

Λέτε ότι δεν λέμε προτάσεις. Τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν τον ακούσατε; Τον Χρήστο Καραγιαννίδη, τον συνάδελφό μου, σήμερα που σας έκανε πακέτο προτάσεων που πρόβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τον ακούσατε; Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά της 13ης σύνταξης δεν είναι πρόταση; Προτάσεις, κύριε Υπουργέ, είναι μόνο όταν προτείνονται μειώσεις των συντάξεων; Εν πάση περιπτώσει, πού θα βρούμε τους πόρους; Θα κόψουμε το λαιμό μας να τους βρούμε από εκεί που τους χαρίζετε, στους εφοπλιστές – προχθές – , στις off shore εταιρείες και σε όσους είναι στις λίστες. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.