ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

Ο Γιάννης Βρούτσης υπερασπίζεται τις περικοπές συντάξεων


Βουλή, 3/10/2014 - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας):
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μιλήσω ευθέως και χωρίς περιστροφές. 
Οι συντάξεις των Ελλήνων είναι απόλυτα εγγυημένες. 
Δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή μείωση στις κύριες συντάξεις και όσον αφορά το ερώτημα το οποίο τίθεται εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για το τι θα κάνει η Κυβέρνηση για το ασφαλιστικό σύστημα θα σας πω πολύ απλά, όπως θα περιγράψω και στην πρωτομιλία μου, ότι εμείς το νοικοκυρέψαμε, το εξορθολογίσαμε, το σταθεροποιήσαμε και το μετατρέψαμε σε βιώσιμο.

Είχα καλέσει αρκετές φορές την Αξιωματική Αντιπολίτευση, το ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, να έρθει να κάνουμε μία δημόσια συζήτηση για το ασφαλιστικό. Δυστυχώς, ακόμη υπεκφεύγετε. Γιατί η σημερινή συζήτηση ουσιαστικά μετατρέπει την ερώτησή σας προς την Κυβέρνηση μόνο, για το τι θα κάνει για το ασφαλιστικό. Ξέρετε τι κάναμε και ξέρετε τι θα κάνουμε για το ασφαλιστικό. Θα σας το πω και στη συνέχεια. Δεν απαντάτε, όμως, για το τι θα κάνετε εσείς.
Όμως, εάν συμπεράνω από τις τοποθετήσεις των εισηγητών σας ή από τις ερωτήσεις και τα αιτήματα που φέρνετε στο γραφείο μου για συντάξεις, κοστολογώ περίπου την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – το είπε και ο συνομιλητής σας, ο συνάδελφός σας λίγο πριν  στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως συντάξεις για το ασφαλιστικό.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, και τα παραμύθια έχουν όρια. 
Και κάτι ακόμη. Εάν κατά διάνοια είχατε την ευκαιρία να κάνετε πράξη αυτά τα οποία λέτε, διαβεβαιώ τους Έλληνες ασφαλισμένους εργαζόμενους και συνταξιούχους ότι τον χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσαν να ζήσουν, να πάνε δηλαδή στον γκισέ της τράπεζας και να μη βρουν τη σύνταξή τους, θα τον έβλεπαν σαν πραγματικότητα.

Κυρίες και κύριοι, ποτέ άλλοτε ένα θέμα στη δημόσια συζήτηση δεν μονοπώλησε τόσο πολύ το ενδιαφέρον όσο το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων. Ταυτόχρονα, όμως, ποτέ κανένα άλλο θέμα δεν έτυχε και τόσης επιπόλαιης μεταχείρισης και άκρατου λαϊκισμού, όπως το ασφαλιστικό.

Η σημερινή επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, το σκεπτικό της, αλλά και οι τοποθετήσεις που προηγήθηκαν, έρχονται να επιβεβαιώσουν για ακόμη μία φορά αυτή την πικρή διαπίστωση. Στην πραγματικότητα επιβεβαιώνουν ότι στο ασφαλιστικό, όπως και μία σειρά άλλων κρίσιμων ζητημάτων για τη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση. Δεν διαθέτει ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις παρά μόνο διαπιστώσεις, αόριστες υποσχέσεις που χαϊδεύουν αυτιά και έναν καταγγελτικό λόγο επιπέδου τηλεπαραθύρων που μας επιστρέφουν στην εποχή των Μαυρογιαλούρων. Τίποτε άλλο πέρα από αυτό!

Επίσης, προσωπικά περίμενα και κάποια γενναιότητα που θα την έλεγα και φιλότιμο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να αναγνωρίσει τουλάχιστον ότι σε αυτά τα δύο χρόνια έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες και έχουμε κάνει μεγάλες αλλαγές στο Υπουργείο Εργασίας – έχουμε νοικοκυρέψει πράγματα και έχουμε κλείσει παράθυρα παρανομιών –  για το γεγονός, παραδείγματος χάριν, ότι σήμερα δεν υπάρχουν «μαϊμού» συντάξεις, για το ότι πλέον δεν χορηγούνται συντάξεις με υπεύθυνες δηλώσεις, για το ότι εξασφαλίστηκε πως οι επόμενες γενιές συνταξιούχων, οι σημερινοί εργαζόμενοι, θα μπορούν να πάρουν και επικουρικές και εφάπαξ, για το ότι η είσπραξη των εισφορών και των ληξιπροθέσμων οφειλών δεν είναι πια όπως στο παρελθόν μία εθελοντική και άναρχη διαδικασία, για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων που έφεραν τα εξελιγμένα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και της ΗΔΙΚΑ. Αν αυτό τελικά δεν είναι μία μορφή μικροψυχίας και μικροπολιτικής μίας άλλης εποχής, τότε τι είναι;

Κυρίες και κύριοι, πρέπει πάντως να ομολογήσω ότι η επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει τουλάχιστον μία θετική πτυχή, ότι μας δίνει την ευκαιρία να πούμε για ακόμη μία φορά τα πράγματα με το όνομά τους. Εξάλλου, προσωπικά ποτέ δεν έκρυψα τα λόγια μου και ούτε θα το κάνω και σήμερα. Όλοι, λοιπόν, σε αυτή τη χώρα γνωρίζουν – δεν είναι πλέον κανένα μυστικό – ότι το ασφαλιστικό σύστημα ήταν σε κάποιο βαθμό και εξακολουθεί και σήμερα να είναι προβληματικό με πλήθος στρεβλώσεων, αδικιών και παθογενειών.

Ήταν ένα σύστημα που οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση αποσπασματικών υλικών εμβαλωματικών και συχνά συντεχνιακών παρεμβάσεων και γι’ αυτό το λόγο δεν ήταν ποτέ οικονομικά αποτελεσματικό αλλά και ούτε και κοινωνικά δίκαιο. Ήταν ένα σύστημα, το οποίο ωφελούσε εν τέλει τους διάφορους ειδήμονες του ασφαλιστικού και απ’ ό,τι φαίνεται με τις παρεμβάσεις μας «τους χαλάσαμε τη σούπα». Αυτή είναι η αλήθεια. Από την άλλη, όλο και περισσότερο το σύστημα δεν μπορούσε να συντηρηθεί από τους δικούς του πόρους, απορροφώντας συνεχώς αυξανόμενα ποσά κρατικής χρηματοδότησης. Παράδειγμα, από τη συνολική δαπάνη των 28,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για συντάξεις το 2013, ποσοστό περίπου 55% προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πολλοί είναι οι λόγοι που είχαν οδηγήσει σ’ αυτήν την κατάσταση. Ήταν το οργανωτικό μπάχαλο, καθώς επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια στο ασφαλιστικό σύστημα. Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις για το τι πράγματι εισέπραττε το ασφαλιστικό σύστημα ήταν ελάχιστοι έως και ανύπαρκτοι. 
Ήταν οι επικουρικές συντάξεις που δίνονταν «με το μάτι και το ζύγι», αφού δεν υπήρχε οργανωμένος μηχανισμός είσπραξης των εισφορών. Ιδιαίτερα το εφάπαξ στα ταμεία του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ήταν σε κάποιες περιπτώσεις 40%, 50%, 60% και 80% περισσότερο από τις εισφορές που είχαν καταβληθεί.

Επίσης, ήταν η τεράστια έκταση της εισφοροδιαφυγής μέσω της εκτεταμένης αξιοποίησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας ή λόγω της απουσίας μηχανισμών είσπραξης, αλλά και η διαχρονική συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων μάλιστα – όπως έγινε και πρόσφατα στην καταγραφή του ΚΕΑΟ  το 83%, αφορούσε το παρελθόν, δημιουργήθηκε τα χρόνια της ευημερίας. Οπωσδήποτε είναι και οι πιέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα λόγω της υψηλής ανεργίας των τελευταίων ετών. Αυτή είναι μια πραγματικότητα.

Ωστόσο το πράγμα είχε ξεφύγει νωρίτερα. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τη μακροχρόνια επιδείνωση της σχέσης ασφαλισμένων-συνταξιούχων λόγω της τάσης γήρανσης του ελληνικού πληθυσμού, αλλά και την τεράστια διαρροή πόρων λόγω παραβατικότητας και παρανομίας των συντάξεων, ολοκληρώνεται η μεγάλη εικόνα της παθογένειας του ασφαλιστικού μας συστήματος, το οποίο πέραν των άλλων αποτέλεσε συχνά στο παρελθόν πεδίο άσκησης μικροπολιτικών και πελατειακών συμπεριφορών. Αξιοποιήθηκε, δυστυχώς, ως πολιτικό εργαλείο επηρεασμού μικρών και μεγάλων ομάδων της κοινωνίας.

Από εκεί και πέρα, οι κατά καιρούς προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων του ασφαλιστικού ήταν σε κάποιες περιπτώσεις αξιοσημείωτες, αλλά μάλλον διστακτικές και ημιτελείς. Κάθε φορά που αναβάλαμε για λόγους πολιτικού κόστους τις ριζικές μεταρρυθμίσεις τόσο το πρόβλημα επανερχόταν με δυσμενέστερους όρους, επιβάλλοντας ακόμη πιο επώδυνες λύσεις. Ε, λοιπόν, αυτό το γαϊτανάκι των υπεκφυγών και του φοβικού «στρουθοκαμηλισμού» απέναντι στο ασφαλιστικό έπρεπε κάποτε να τελειώσει.

Κυρίες και κύριοι, τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε καταβάλει μια υπεράνθρωπη, πρωτόγνωρη προσπάθεια για το ασφαλιστικό σύστημα. Προσπαθήσαμε να οικοδομήσουμε ένα στέρεο και υγιές ασφαλιστικό με βασικές αρχές τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, την ανταποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα. Πράγματι, το νοικοκυρέψαμε, κλείσαμε τρύπες και διαρροές του συστήματος, αποκαταστήσαμε την ταμειακή του ισορροπία. Καταφέραμε να εμπεδώσουμε μια πιο υγιή ασφαλιστική συνείδηση στην κοινωνία. Κι αυτό είναι μια διαρκής προσπάθεια, γιατί παθογένειες χρόνων, στρεβλώσεις και αδικίες δεν θεραπεύονται μονομιάς.

Θα ήθελα πάντως πολύ συνοπτικά να αναφέρω τα σημαντικότερα βήματα που έχουμε κάνει προς την κατεύθυνση αυτή της εξυγίανσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας μας, αυτές τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που μας δίνουν το δικαίωμα να πούμε ότι το ασφαλιστικό της Ελλάδας έχει περάσει σε μια άλλη εποχή.

Πρώτα και κύρια σε οργανωτικό επίπεδο – το αναφέρατε κι εσείς , το σύστημα ΗΛΙΟΣ, μια από τις πιο προηγμένες βάσεις παρακολούθησης και ελέγχου συνταξιοδοτικών δεδομένων ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε αλλάξει τα πάντα σε ό,τι αφορά την οργάνωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, φωτίζοντας παράλληλα κάθε σκιά και υποψία παραβατικής συμπεριφοράς. Έτσι με την εφαρμογή του από την 1η Ιουνίου 2013 δεν υπάρχουν πλέον «μαϊμού» συντάξεις και προνοιακά επιδόματα παράνομα, καθώς όλα αυτά αναστέλλονται άμεσα μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με ληξιαρχεία, εφορίες, το σύστημα ΑΡΙΑΔΝΗ.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν χρειάζεται πλέον να γίνει ποτέ ξανά καμμία απογραφή συνταξιούχων –ποτέ ξανά, το τονίζω- ούτε στον ιδιωτικό ούτε στο δημόσιο τομέα. Παράλληλα, με το σύστημα ΗΛΙΟΣ έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα μας πλήρη, αξιόπιστα και εύχρηστα δεδομένα. Μάθαμε για πρώτη φορά πόσοι είναι οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα, πόσες συντάξεις λαμβάνονται, ποια είναι η μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη και ποια είναι η μέση σύνταξη στην Ελλάδα.

Όλα αυτά δεν τα ξέραμε. Δυστυχώς, δεν τα ξέραμε ή τα ξέραμε κατά προσέγγιση.
Δεν ξέραμε ποιος και γιατί παίρνει σύνταξη. Σήμερα το ξέρουμε. 
Δεν ξέραμε πόσοι και ποιοι κάθε μήνα μπαίνουν σε ένα Ταμείο και πόσοι εξέρχονται του συστήματος. Σήμερα το ξέρουμε. 
Δεν ξέραμε, δηλαδή, επακριβώς ποια είναι η δυναμική και το μέλλον κάθε Ταμείου. Σήμερα το ξέρουμε. 
Γιατί σωστές και αποτελεσματικές πολιτικές με κατά προσέγγιση και θολά στοιχεία, δεν γίνονται.

Και πάλι με την αξιοποίηση της πληροφοριακής βάσης του συστήματος ΗΛΙΟΣ καταφέραμε να κάνουμε πιο εύκολη και την καθημερινότητα των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων. Κανείς πλέον από τα 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχων της χώρας δεν μπήκε σε ουρές και δεν ταλαιπωρήθηκε φέτος, προκειμένου να πάρει βεβαίωση αποδοχών. Αυτό έγινε για πρώτη φορά. Δεν θα το πίστευε κανένας. Γιατί απλώς βρήκε προσυμπληρωμένη τη βεβαίωση στη φορολογική του δήλωση.

Κανένας συνταξιούχος πλέον δεν θα ξαναπεράσει το κατώφλι της εφορίας. Γιατί με το νέο τρόπο παρακράτησης στο σύνολο των αποδοχών θα προκύπτει μηδενική εκκαθάριση στο τέλος του χρόνου. Και αυτό δεν θα το πίστευε κανένας.

Κανένας ασφαλισμένος Έλληνας δεν θα ταλαιπωρηθεί πλέον και δεν θα μπει ποτέ ξανά σε ουρά για να θεωρήσει το ασφαλιστικό του βιβλιάριο. Και αυτό αν το λέγαμε, δεν θα το πίστευε κανένας.

Γι’ αυτό, λοιπόν, το πληροφοριακό σύστημα ΗΛΙΟΣ, το οποίο με τις τεράστιες δυνατότητες που έχει, άλλαξε την επιχειρησιακή και στρατηγική ικανότητα του Υπουργείου Εργασίας και των ασφαλιστικών Ταμείων, εκτός των άλλων, εξοικονόμησε και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Να περάσουμε τώρα στο ζήτημα της διάσωσης των επικουρικών ταμείων και των εφάπαξ. Ναι, καλά ακούσατε, πρόκειται για διάσωση από μία πορεία προδιαγεγραμμένης κατάρρευσης. Γιατί τα Ταμεία αυτά, σε αντίθεση με την ανταποδοτική φιλοσοφία και τη λογική με την οποία πρωτοδημιουργήθηκαν, έδιναν παροχές που ήταν τελικά πολύ υψηλότερες από τις εισφορές που είχαν στην πραγματικότητα καταβληθεί. Ο κίνδυνος να διαλυθούν ήταν περισσότερο από ποτέ υπαρκτός.

Είχαμε δύο επιλογές. Η μία ήταν να συνεχίσουμε όπως πριν. Να πάρουν όλοι οι παλιοί τις πλούσιες αποδοχές του εφάπαξ και μετά από δύο-τρία χρόνια οι σημερινοί εργαζόμενοι να μην έπαιρναν απολύτως τίποτε. Ακολουθήσαμε τη δεύτερη επιλογή, μοιράζοντας το κόστος διάσωσης σε όλους και όχι μόνο στους νέους, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης των γενεών, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια.

Με μία σειρά μέτρων, λοιπόν, ενισχύσαμε καταρχήν την εισπρακτική ικανότητα αυτών των Ταμείων. Κυριότερα, όμως, με τη μεγάλη μεταρρύθμιση καθιέρωσης ενιαίου και αντικειμενικού μαθηματικού τύπου και συντελεστή βιωσιμότητας που διασφαλίζει την ισότιμη απονομή παροχών στη βάση των εισφορών που έχουν καταβληθεί, πετύχαμε ταυτόχρονα δύο μεγάλους στόχους: πρώτον, ότι ποτέ πια στο μέλλον τα συστήματα επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ δεν θα παρουσιάσουν ελλείμματα και προβλήματα χρηματοδότησης και, δεύτερον – και σημαντικότερο  διασφαλίσαμε ότι οι σημερινές γενιές των νέων εργαζομένων θα έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να πάρουν επικουρική σύνταξη και εφάπαξ.

Και έρχεστε σήμερα, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρότασή σας, σαν να θέλετε να γυρίσετε το χρόνο πίσω, ξανά στην εποχή των ελλειμμάτων, της λογικής του «δος ημίν σήμερον», αδιαφορώντας για το συνταξιοδοτικό μέλλον των σημερινών εργαζομένων και των νέων. Υπερασπίζεστε και μιλήσατε για την επαναφορά των κοινωνικών πόρων – και μάλιστα με εμμονές  που καταργήσαμε πρόσφατα.

Εξηγήστε, όμως, στον κόσμο να καταλάβει τι ήταν οι κοινωνικοί πόροι. Εξηγήστε τους ότι πρόκειται ουσιαστικά για φόρους υπέρ τρίτων, για «χαράτσια». Ήταν οικονομικές επιβαρύνσεις, φόροι, δασμοί και τέλη που επιβάλλονταν στις συναλλαγές των πολιτών, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί προνομιακά η ασφάλιση συγκεκριμένων ισχυρών επαγγελματικών ομάδων, σε βάρος των πολλών και αδύναμων πολιτών. Αυτή είναι η δικαιοσύνη της Αριστεράς;

Καταργήσαμε, λοιπόν, εικοσιπέντε διαφορετικούς εντός εισαγωγικών «κοινωνικούς» πόρους, που αποτελούσαν στην πράξη καταχρηστικούς φόρους 176 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κατάργηση αυτών των φόρων υπέρ τρίτων, οι περισσότεροι από τους οποίους επιβλήθηκαν το 1928, το 1939, το 1940, το 1950, το 1955, την περίοδο της Κατοχής, δεν απειλεί σε καμία περίπτωση τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα έσοδά τους γυρνούν ουσιαστικά στην αγορά προς όφελος των πολιτών μέσω της μείωσης των τιμών σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Και εσείς – αν είναι δυνατόν!  αυτή τη φορολογία εναντίον των αδύναμων, εναντίον του μεγάλου πληθυσμού των Ελλήνων θέλετε να την επαναφέρετε.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι με μια σειρά διαρθρωτικών μέτρων, που ενίσχυσαν την εισπρακτική ικανότητα των ταμείων, εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων. Συγκεκριμένα, καθιερώσαμε από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο ύψους 10.550 ευρώ που έχει επιβληθεί ποτέ για την αδήλωτη εργασία. Ενοποιήσαμε τα επικουρικά ταμεία, δημιουργώντας ένα Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, το λεγόμενο ΕΤΕΑ, που θέλετε εσείς να ξαναδιαλύσετε.

Απλοποιήσαμε και ενοποιήσαμε τη διαδικασία δήλωσης και είσπραξης των εισφορών επικουρικής και εφάπαξ μέσω της αναλυτικής περιοδικής δήλωσης –που εσείς θέλετε να καταργήσετε , διαμορφώνοντας παράλληλα ενιαίους κανόνες και μέχρι τότε κατακερματισμένο σύστημα πολλών επικουρικών τομέων. Θεσπίσαμε την ηλεκτρονική και μηνιαία υποβολή της αναλυτικής περιοδικής δήλωσης. Εφαρμόσαμε και βελτιώσαμε τη διαδικασία διασταύρωσης μεταξύ υποβληθεισών αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων και πραγματικά καταβληθέντων εισφορών.

Χαρτογραφήσαμε όλη την ακίνητη περιουσία και παράλληλα καταφέραμε να μειώσουμε τις δαπάνες των ΜΚΟ του Υπουργείου Εργασίας κατά 33%. 
Δημιουργήσαμε το ΚΕΑΟ, μέσω του οποίου εφαρμόζονται στοχευμένα εισπρακτικά μέτρα στους οφειλέτες, μηνιαίες διαδικασίες και κανόνες για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, που εσείς θέλετε να καταργήσετε. 
Θεσπίσαμε τη διαδικασία συμψηφισμού επιστροφών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος σε οφειλέτες στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή αυτοί που χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές να τις πληρώνουν μέσα από τις επιστροφές των φόρων. Κι εσείς αυτό θέλετε να το καταργήσετε.

Περιορίσαμε δραστικά το μη μισθολογικό κόστος εργασίας κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να μειώσουμε τη φορολογία στην εργασία για να κάνουμε πιο ελκυστική την εργασία, να ενισχύσουμε την απασχόληση, για να βρουν οι άνθρωποι της χώρας μας δουλειά. Είναι κάτι το οποίο δημιουργεί δυναμική στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Είναι κάτι το οποίο εσείς θέλετε να καταργήσετε.

Εντοπίσαμε και κάναμε πλήθος διορθωτικών παρεμβάσεων σε σκοτεινές περιοχές του ασφαλιστικού. Παραδείγματος χάρη, καταργήσαμε την ασυλία σε κάποιους εργαζόμενους που μπορούσαν να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, όπως επίσης καταργήσαμε τις συνδικαλιστικές συντάξεις, κάτι που εσείς θέλετε να επαναφέρετε και «κλείνετε το μάτι» στη συγκεκριμένη κατηγορία.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Τι λέτε, κύριε Υπουργέ;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Τι διαμαρτύρεστε; Σας παρακαλώ!

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Εσείς το κάνετε αυτό για τα στελέχη σας και το λέτε εδώ; Δεν είμαστε καλά!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Τι είναι αυτό που κάνετε; Θα απαντήσετε στη δευτερολογία. Έχετε δευτερολογία, κυρία Χαραλαμπίδου.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Δεν μπορεί να λέει ψέματα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Σας διέκοψε κανείς; Εσείς τι είστε;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Δεν κατάλαβα! Εμείς θα κόψουμε τις συντάξεις;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Να μιλάτε όταν θα πάρετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Διορθώσαμε, όμως και πολλές αδικίες που υπήρχαν παλιά στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως η παρέμβασή μας για την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ σε σχέση με τους ασφαλισμένους των άλλων ασφαλιστικών οργανισμών, σχετικά με τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση σαράντα ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην πρωτολογία μου επέλεξα να κάνω μία περιγραφή και καταγραφή των μεγάλων αλλαγών, του μεγάλου νοικοκυρέματος, του μεγάλου εξορθολογισμού που κάναμε στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Είναι αυτό που σήμερα μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας σήμερα πατάει σε στέρεες και υγιείς βάσεις. Είναι όλα αυτά που σήμερα κάνουν το συνταξιούχο και την Κυβέρνηση να λέει ότι οι συντάξεις είναι απόλυτα εγγυημένες, αλλά είναι και όλα αυτά που εσείς θέλετε να καταργήσετε και την ίδια στιγμή υπόσχεστε 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε αύξηση των συντάξεων ετησίως.

Σταματάω εδώ πέρα και θα επανέλθω στη δευτερολογία μου. 
Ευχαριστώ πολύ.

******
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Δευτερολογία): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εξελίσσεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για το ασφαλιστικό, δυστυχώς με αναγκάζει να κάνω μία ανακεφαλαίωση, ακούγοντας και τις νέες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό, σε αυτά τα οποία εμμέσως αφήνεται να εννοηθούν. Έχουμε και λέμε:

Ο ΣΥΡΙΖΑ – και αυτό να το ακούνε όλοι οι ασφαλισμένοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι της χώρας  θα επαναφέρει τις συντάξεις στο αρχικό ύψος. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναδώσει την 13η και 14η σύνταξη. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναδώσει τις επικουρικές συντάξεις στο ύψος που ήταν. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναδώσει το εφάπαξ στο ύψος που ήταν, ακόμα και τους συντελεστές αναπλήρωσης των δημοσίων υπαλλήλων 80%-90%. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τους συντελεστές αλληλεγγύης και βιωσιμότητας, δηλαδή τους συντελεστές νοικοκυρέματος που βάλαμε στο επικουρικό και στο εφάπαξ των Ελλήνων, μέσα από το οποίο διασφαλίζεται ότι οι επόμενες γενιές θα πάρουν και εφάπαξ και επικουρική σύνταξη και ότι δεν θα ξαναγεννηθούν ποτέ ελλείμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τους κοινωνικούς πόρους, δηλαδή τους συντεχνιακούς φόρους, εκείνους τους φόρους του 1920, του 1940, του 1950 που επιβάλλονταν από ισχυρές συντεχνιακές ομάδες ενάντια στον αδύναμο ελληνικό πληθυσμό με το γνωστό πελατειακό σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναδώσει συντάξεις όπου καταργήθηκαν, έστω και αν ακόμη σήμερα λέει ότι δεν θα ξαναδώσει στους συνδικαλιστές τη συνδικαλιστική σύνταξη. Το ακούμε.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Μα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τα είπαν αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Παρακαλώ, μην διακόπτετε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα λέει ότι θα καταργήσει το 67ο έτος της σύνταξης και το 62o με σαράντα χρόνια. Απίστευτα πράγματα!

Και εγώ κάνω έναν απλό υπολογισμό: Όλη αυτή η σούμα κάνει περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Μα, ποιοι είστε; Είστε θαυματοποιοί; Πού είναι τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως; Υπάρχουν κάπου και δεν το λέτε;  Ή θα τα εμφανίσετε σαν Άγιοι Βασίληδες, αν ποτέ γίνετε κυβέρνηση;

Για να εξηγούμαστε: Είναι δικαίωμα σας να μην έχετε πρόταση. Δικαίωμά σας να μιλάτε ανεύθυνα και με λαϊκίστικο και δημαγωγικό τρόπο. Δεν είναι δικαίωμά σας, όμως, για λίγες ψήφους να βάζετε σε κίνδυνο τις συντάξεις των Ελλήνων!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα πολλά. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά – και το γνωρίζει ο ελληνικός λαός  ότι αυτά τα δύο χρόνια στο Υπουργείο Εργασίας έγιναν ασύλληπτες μεταρρυθμίσεις, που κανείς δεν το πίστευε. Όμως, δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε χωρίς να μειώσουμε τις συντάξεις των Ελλήνων, χωρίς να καταργήσουμε τους συντελεστές βιωσιμότητας, νοικοκυρέματος και αλληλεγγύης. Και είναι μια απάντηση στο ερώτημά σας: Εμείς δεν μετακινούμαστε από τις θέσεις μας. Εμείς θεωρούμε θετική μεταρρύθμιση αυτό το οποίο κάναμε.

Λέω, λοιπόν, τα εξής: Πρώτον, δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αλλαγής ηλιακών ορίων για όλους όσους συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις. Πράγματι  – και το έχω τονίσει πολλές φορές  κάθε είδους συνταξιοδοτήσεις εκτός των γενικών ορίων ηλικίας  – και το ξαναλέω  αποτελούσαν δομικές στρεβλώσεις, στην πραγματικότητα μια πολυτέλεια για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, συντηρούσαν ανισότητες και υπονόμευαν τη βιωσιμότητά του. Ωστόσο, το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία αλλαγή, ανατρέποντας οικογενειακούς προγραμματισμούς. Διότι σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του 3863/2010 έχει ήδη προβλεφθεί η σταδιακή και σε βάθος χρόνου εξάλειψή αυτών των ειδικών ορίων ηλικίας.

Δεύτερον, από 1η Ιανουαρίου 2015 αρχίζει το νέο σύστημα συνταξιοδότησης για όλους τους συνταξιούχους της Ελλάδας. Αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει καμία σύνταξη. 
Για τις νέες συντάξεις από 1η Ιανουαρίου 2015 βεβαίως και θα προσαρμοστούν στο νέο συνταξιοδοτικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί από το 2010.

Όμως, θα σας πρότεινα κάτι: Να διαβάζετε περισσότερα τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και να είστε και πιο προσεκτικοί στις μετρήσεις σε ό,τι λέτε, διότι εκτίθεστε.

Πολλές φορές στα δύο αυτά χρόνια έχω ακούσει ότι το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει τον επόμενο μήνα, τον μεθεπόμενο μήνα. Είπατε ότι μετά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα καταρρεύσει το σύστημα, μετά τους κοινωνικούς πόρους κ.λπ. Τίποτα από αυτά δεν έγινε.

Λέω, λοιπόν, για πρώτη φορά με τον πιο επίσημο τρόπο και με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας  και δεν θέλω να το επαναλάβετε ποτέ, δικαίωμά σας να λέτε ό,τι θέλετε  ότι από 1/1/2015 η βασική σύνταξη θα είναι 360 ευρώ και το 2016 η βασική σύνταξη, με βάση τους υπολογισμούς, τα στοιχεία και τους αριθμούς, θα είναι 361,08 ευρώ. 
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Επειδή ακούω έναν σχολιασμό, θα σας πω ότι αυτές οι συντάξεις είναι το κομμάτι της βασικής σύνταξης και εκεί πάνω προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη, γιατί εσείς μέχρι σήμερα λέγατε ότι το 360 ευρώ θα είναι κάτω από 200, 100, λέγατε αυθαίρετα ό,τι θέλατε. Σήμερα, λοιπόν, παίρνετε την επίσημη απάντηση, με στοιχεία από το Υπουργείο Εργασίας, και αυτή είναι η αλήθεια.

Τέταρτον, ο νέος ασφαλιστικός χάρτης είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί. Μελέτη του ΚΕΠΕ δεν έχει δημοσιευτεί. Εσείς επικαλείστε δημοσιεύματα εφημερίδων. Πράγματι πρέπει να προχωρήσουμε σε διοικητική ενοποίηση των ταμείων, χωρίς την παραμικρή μείωση στις συντάξεις. Αυτό σημαίνει δικαιοσύνη, αυτό σημαίνει διαφάνεια, αυτό σημαίνει μείωση γραφειοκρατίας, αυτό σημαίνει μεγαλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Θα το κάνουμε, αφού δούμε τα στοιχεία του ΚΕΠΕ, τις προτάσεις του, που δεν είναι δόγμα για εμάς. Θα αξιολογήσουμε τις βέλτιστες προτάσεις για να βελτιώσουμε και να κάνουμε αποδοτικότερο το σύστημα. Αν εσείς θέλετε να παραμένετε στο χθες, δικαίωμά σας.

Πέμπτον, η πλήρης εφαρμογή του συστήματος «Άτλας», το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει αυτό που δεν πίστευε κανένας στο τέλος του 2014, όσοι εργάζονται είκοσι χρόνια να δουν το ασφαλιστικό τους βιογραφικό, τα ένσημά τους, στο κομπιούτερ και στο τέλος του 2015 να δουν τα ένσημά τους όλοι οι Έλληνες, θα μας δώσει τη δυνατότητα, μαζί με το Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων που δημιουργούμε το επόμενο διάστημα, οι συντάξεις των Ελλήνων, αυτό που σήμερα πραγματικά συμφωνώ ότι αποτελεί ντροπή, τα δύο χρόνια αναμονής σε αρκετές περιπτώσεις, να γίνει υπόθεση λίγων ημερών. Αλλά δεν θα το κάνουμε με δαπάνη, μέσα από τον προϋπολογισμό του κράτους ούτε διορίζοντας καινούριους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά θα το κάνουμε με εξορθολογισμό μέσα από τα ηλεκτρονικά συστήματα που αναπτύξαμε, για τα οποία το κράτος δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ.

Από την 1η Ιουνίου 2014 ξέρετε ότι καταργήσαμε τη θεώρηση των βιβλιαρίων, μία μεγάλη επανάσταση, κάτι που επίσης δεν πίστευε κανείς και συνεχίζουμε και με νέες πρωτοβουλίες. Παθογένειες του παρελθόντος, που εννοείται ότι πρέπει να τις λύσουμε, όπως παραδείγματος χάριν αυτές των οικονομικών χρήσεων παρελθόντων ετών στα ασφαλιστικά ταμεία, προχωράμε ήδη αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο, με τον έλεγχο τριακοσίων τριάντα εννιά οικονομικών χρήσεων που δεν ελέγχθησαν ποτέ στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο έλεγχός τους ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έντεκα μηνών από σήμερα.

Επιπλέον, για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργούμε επιτέλους και το λευκό μητρώο των επιχειρήσεων. Ήρθε δηλαδή η ώρα να επιβραβεύσουμε και τους συνεπείς επιχειρηματίες, αυτούς που δεν χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, αυτούς οι οποίοι δεν απέλυσαν προσωπικό, αυτούς που διατηρούν το προσωπικό τους, τον αριθμό των εργαζομένων, ή αυτούς που το αυξάνουν. Για αυτές τις επιχειρήσεις, που δεν κατέφυγαν ποτέ σε παράνομες πρακτικές ανασφάλιστης εργασίας ή σε εργασιακές παραβάσεις, θα υπάρξει ειδική συμπεριφορά του κράτους απέναντί τους, έτσι ώστε επιτέλους να δικαιώσουμε τους έντιμους, τους συνεπείς επιχειρηματίες. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στο ελληνικό κράτος.

Έβδομον  – και αυτό είναι καινούριο  ολοκληρώνουμε ένα μεγάλο έργο, ένα έργο τιτάνιο, που δεν θα πίστευε κανένας. Μετά από ένα διάστημα θα ανακοινώσω και επίσημα στοιχεία. Το έργο αυτό αφορά την κωδικοποίηση και απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Εκεί θα γίνει σφαγή.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Όταν θα δημοσιευτούν τα στοιχεία, το τι ήταν η ασφαλιστική νομοθεσία, που με έχετε ακούσει πάρα πολλές φορές να λέω ότι ήταν ένας λαβύρινθος, ένας δαίδαλος, που οι μόνοι ωφελημένοι δεν ήταν σίγουρα ούτε οι επιχειρήσεις ούτε οι εργαζόμενοι, αλλά εκείνοι που ονομάζουμε ειδήμονες του ασφαλιστικού, γιατί αυτοί μόνο ωφελούνταν από αυτές τις διαδικασίες, θα εκπλαγείτε, σας διαβεβαιώ. Επιπλέον, προχωρούμε το 2017 σε μια ακόμη θετική εξέλιξη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Μια ακόμη προσφορά στην εργοδοσία είναι αυτό που θα κάνετε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Ενοποιούμε τις εισπρακτικές διαδικασίες του ασφαλιστικού συστήματος μαζί με το φορολογικό. Αυτό θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία, θα δώσει ανακούφιση, θα μειώσει τη γραφειοκρατική διαδικασία και θα ενισχύσει την ασφαλιστική ικανότητα, την εισπρακτική ικανότητα των ασφαλιστικών ταμείων πλέον από όλους.

Επίσης, άκουσα να μιλάτε και για το ζήτημα των εφάπαξ το οποίο διατυπώνετε και στην επερώτησή σας. Ακούστε, για να ξέρετε. 
Από το έτος 2008 έως το 2010 οι δαπάνες για τα εφάπαξ των Ελλήνων ήταν 1.295.196.000. 
Κατά τα έτη 2011 έως 2014 πληρώθηκαν με την προοπτική και αυτού του έτους, του 2014, 2.815.984.000, δηλαδή μια αύξηση 117,41%. 
Επιπλέον, έρχομαι στον αριθμό των εφάπαξ. Από το 2008 έως το 2010 δόθηκαν 39.825 εφάπαξ. 
Από το 2011 έως το τέλος του 2014, με την προβολή που κάνουμε, θα πληρωθούν 99.346 εφάπαξ, δηλαδή αύξηση 149,45%. Αυτήν την απάντηση τη δίνω από το Βήμα της Βουλής σε απάντηση αυτών που ακούω στην τηλεόραση, των ανυπόστατων, των ψευδών επικίνδυνων δηλώσεων ότι σταμάτησαν να πληρώνονται τα εφάπαξ.

Επίσης, για το ζήτημα των ανασφάλιστων υπερήλικων που τόσο κόπτεσθε θέλω να πω ότι δεν έχετε μεγαλύτερη ευαισθησία εσείς από την Κυβέρνηση. Όλοι αναγνωρίζουμε και την προσφορά τους στην πατρίδα και το πόσο ευαίσθητοι πρέπει να είμαστε. Όμως, όλα τα κάνουμε με τάξη και νοικοκύρεμα. Εμείς επιμένουμε σε αυτή τη λέξη και δεν γίνεται να ερχόμαστε εδώ να ανοίγουμε ένα τσουβάλι ελπίδας, προσδοκίας και απατηλών υποσχέσεων. 

Για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, λοιπόν, όπως πολύ καλά είπατε και γνωρίζετε και χαίρομαι γι’ αυτό, στις 14 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί επίσημα από την Ελληνική Κυβέρνηση, από το Υπουργείο Εργασίας, η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Κι όταν λέω η εφαρμογή, η υπουργική απόφαση και ο τρόπος που αυτό θα γίνει. Θα γίνει σε δεκατρείς δήμους της χώρας από δύο που είχαμε στην αρχή προβλέψει, έναν σε κάθε περιφέρεια, έτσι ώστε στους έξι μήνες που θα λειτουργήσει το πιλοτικό πρόγραμμα αδυναμίες του συστήματος να καταγραφούν, ώστε πηγαίνοντας στην καθολική εφαρμογή να μπορέσουμε να το καλύψουμε με τις λιγότερες δυνατές υστερήσεις.

Και ερωτώ: Καλά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Και σε αυτό ακόμα είστε αντίθετοι;

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσουμε σε λίγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Εν πάση, περιπτώσει για τους ανασφάλιστους υπερήλικες αυτό το οποίο κάνουμε είναι, πρώτον, ότι ήδη τους καλύπτουμε από το Μάρτιο μήνα με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από Βήματος Βουλής είχα πει ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα και τώρα, με το δεύτερο βήμα, θα καλύψουμε μέσα από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα όλους τους ανασφάλιστους υπερήλικες. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έκανα μία έκκληση με ανακοίνωση πριν από ένα διάστημα, όταν άκουσα τον κ. Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη να ανοίγει το θέμα του ασφαλιστικού με αυτόν τον απλόχερο και γαλαντόμο τρόπο. Είπα κάτι το οποίο πιστεύω και πιστέψτε με, απέναντί σας έχετε έναν άνθρωπο που ούτε ειδήμων είναι του ασφαλιστικού, που απλά έβαλε τη λογική και μία προσπάθεια να κάνει ό,τι μπορεί σε ένα λαβύρινθο και σε μία Λερναία Ύδρα που λέγεται «ασφαλιστικό της Ελλάδας».

Επειδή γνωρίζω και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι κανείς δεν είναι αιώνιος, όχι μόνο βιολογικά αλλά και πολιτικά, αυτό που μένει στο τέλος είναι όταν θα φεύγουμε από οποιαδήποτε θέση να αφήνουμε κάτι για την πατρίδα. Και όταν θα φεύγω από το Υπουργείο Εργασίας – και αυτό δεν είναι πολιτικό, αλλά ισχύει για όλους και για όλα  θέλω να παραδώσω στον επόμενο Υπουργό κάτι θετικό για την πατρίδα μου, για τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας όσα μπορώ περισσότερα.

Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι εθνική υπόθεση. Και επειδή αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, σας καλώ να είστε πιο προσεκτικοί.

Επιπλέον, επειδή είναι εθνική υπόθεση, θα σας παρακαλούσα τα ζητήματα στα οποία βλέπετε ότι υπάρχουν βελτιώσεις, να τα επικροτείτε και να τα στηρίζετε. Γιατί, αν δεν κάνουμε και αυτό, που είναι μια φιλότιμη, γενναία στάση από ένα Βουλευτή, από ένα πολιτικό κόμμα, τότε μοιραία οδηγούμαστε και πάλι σε ένα παρελθόν πολιτικό, το οποίο πρέπει να το ξεχάσουμε.

Εγώ δεν έχω τίποτε άλλο περισσότερο να πω, εκτός του ότι πράγματι σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας  – αν ακούσατε μία λέξη στην αρχή της εισήγησής μου  θα είναι και βιώσιμο. Η λέξη «βιώσιμο» είναι μία δύσκολη λέξη να την πει ο Υπουργός Εργασίας. Δεν τη λέω τυχαία. Για να πεις αυτή τη λέξη θα πρέπει να δεις κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, αριθμούς και όχι συζήτηση του καφενείου και όχι τηλεπαράθυρα.

Και τι εννοώ με αυτό; Ότι θα γίνουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά με αξιόπιστα στοιχεία αναλογιστικές μελέτες για όλο το ασφαλιστικό. Αυτές οι μελέτες θα δείξουν την πραγματικότητα, θα είναι ο καθρέφτης του ασφαλιστικού. Κανείς δεν θα μπορεί να αναιρέσει αυτή την αλήθεια. Πλήρη στοιχεία για τις μελέτες αυτές θα έχουμε τέλος Οκτωβρίου. Αυτό που έχω να πω, όμως, σήμερα είναι ότι κάποια πρώτα δείγματα και στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Πιστεύω, αυτή η δική μου δήλωση για τα στοιχεία αυτά, να ικανοποιεί όλους. Γιατί δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να βλέπει αρνητικά στοιχεία για τόσο σοβαρά ζητήματα της χώρας μας.

Ολοκληρώνω τη σκέψη μου, λέγοντάς σας ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ως Κυβέρνηση και από αυτό το δύσκολο Υπουργείο, το Υπουργείο Εργασίας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας προκειμένου να το φέρουμε στα πρότυπα των πιο εξελιγμένων χωρών της Ευρώπης. Ήδη το έχουμε κάνει.

Ακούσατε μία σειρά από αλλαγές που σήμερα ανακοίνωσα στην κατεύθυνση της διαφάνειας της δικαιοσύνης και της αποτελεσματικότητας. Εύχομαι και πιστεύω, πέρα από τις λογικά «κομματικές» λογικές που επικρατούν στο πλαίσιο της δημοκρατίας μας, να στηρίζετε αυτές τις εθνικές προσπάθειες σε ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως είναι το ασφαλιστικό. 
Ευχαριστώ πολύ.

*********
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Τριτολογία): Κύριε Πρόεδρε, θα είμαι πολύ πιο σύντομος.

Άκουσα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πάλι ένα πολιτικό αφήγημα, το οποίο πιστεύω ότι όποιος το παρακολουθεί, θα βγάλει τα συμπεράσματά του. Εγώ, όμως, βγάζω τα δικά μου ως Υπουργός και λέω τα εξής:

Σίγουρα ο ελληνικός λαός θέλει και αξιοπρέπεια και να του αποδώσουμε την ανάλογη τιμή. Μιλάμε για τον περήφανο ελληνικό λαό με τις θυσίες του και τους αγώνες του. Ο ελληνικός λαός θέλει προοπτική και ελπίδα. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει δούλεμα. Γιατί πλέον μπορεί και αντιλαμβάνεται και το ψέμα, αντιλαμβάνεται και τη δημαγωγία. Και δεν το λέω τυχαία.

Σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, τον οποίο τιμώ, είναι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – και είναι πολιτικό του δικαίωμα να τοποθετείται και να λέει το τι σκέφτεται να κάνει στο πρόγραμμά του  άκουσα μία δεύτερη βερσιόν από τον κ. Μητρόπουλο για το νέο πακέτο παροχών, αυτό στα ασφαλιστικά ταμεία. Το επιβεβαίωσε στην ομιλία του τώρα, όπου μίλησε για 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς το είπατε αυτό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Αυτή είναι η πρόταση του κ. Μητρόπουλου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό σύστημα.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπαμε εμείς αυτό. Δικό σας είναι το νούμερο των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Εγώ ρωτάω και πάλι το πού θα βρουν τα λεφτά. Απάντηση δεν πήρα.

Έκανα μία διαδρομή για το τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό. Λέει τι θα καταργήσει από ό,τι κτίσαμε. Δικαίωμά σας είναι να λέτε ότι θα γκρεμίσετε και θα καταργήσετε. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα αλλάζει – έχει αλλάξει , ότι η Ελλάδα τώρα πρέπει να μπει – που έχει μπει  στη βάση των μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει είναι πολύ μεγάλες, πολύ σημαντικές.

Εσείς είστε εραστές και θιασώτες του «χθες». Θέλετε να κρατήσετε την Ελλάδα σε ένα «χθες» που μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε.

Εμείς λέμε «όχι», θα προχωρήσουμε μπροστά. Θα την κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια και περήφανη μέσα στον ανεπτυγμένο ευρωπαϊκό κόσμο και αυτό θα το κάνουμε και στον κρίσιμο τομέα του ασφαλιστικού συστήματος.

Με εκπλήσσει, όμως, και η αξιολόγηση που κάνετε για τη μερική και προσωρινή απασχόληση. Είχα την εντύπωση αρχικά, στα πρώτα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ όταν πρωτομπήκε στην Αίθουσα της Βουλής, ότι θα καταργήσετε πλήρως τη μερική και προσωρινή απασχόληση. Κάτι τέτοιο είχατε πει.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Α, έτσι! Το γυρίζετε έτσι!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Έτσι μεταφραζόταν για πάρα πολλούς μήνες.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Α, έτσι, μάλιστα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Σας έχει κάνει και το ΚΚΕ κριτική για αυτό, διότι αυτή ήταν η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι όλους τους χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες που εργάζονται με προσωρινή και μερική απασχόληση, με νόμο που θα φέρετε στη Βουλή, θα τους κάνετε πλήρους απασχόλησης. Συνεχίζετε να το λέτε; Διότι σήμερα κατάλαβα διαφορετικά πράγματα, ότι η προσωρινή και μερική απασχόληση είναι άλλο κομμάτι.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς κάναμε κριτική για το μεγάλο κομμάτι της μερικής απασχόλησης, κύριε Πρόεδρε!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Απλά κάνετε κριτική. Άρα, κάνετε μία μεγάλη αλλαγή στη θέση σας. Αυτές είναι οι νέες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Καλά κάνει το ΚΚΕ και σας κάνει κριτική, διότι συνεχώς μεταλλάσσεστε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Καλά, εσείς στο ΚΚΕ στηρίζεστε;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Μεταλλάσσεστε από ψέμα σε ψέμα. Συγγνώμη για την έκφραση αλλά εδώ πρόκειται για μεγάλο ψέμα. Σήμερα παίρνετε μία καινούρια θέση, πιο σύγχρονη. Σας καλωσορίζουμε στο χώρο της πραγματικότητας!

Εν πάση περιπτώσει, ως Υπουργός, σας είπα και πριν την άποψή μου για το ασφαλιστικό. Είναι εθνικό ζήτημα, δεν πρέπει να παίζουμε με το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Χρειάζονται εθνικές συναινέσεις.

Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το ότι είναι ανυπόστατα και αδύνατον να γίνουν, πέρα από το ότι είναι πράγματα τα οποία θα βάλουν σε κίνδυνο τις συντάξεις των Ελλήνων, όπως είπα στην αρχή, αν κατά διάνοια τολμούσατε να εφαρμόσετε κάτι από αυτά που λέτε, οι Έλληνες συνταξιούχοι θα ζούσαν τον εφιάλτη να πάνε στο γκισέ της τράπεζας και να μην βρουν τη σύνταξή τους. 
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Αυτό που λέτε δεν είναι σωστό!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Παρόμοια με τον Γεωργιάδη μιλάτε κι εσείς!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Μάλλον λάθος καταλάβατε, άλλο είπε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Λοιπόν, επειδή δεν πρέπει να παίζουμε με τα όνειρα και τις ελπίδες των Ελλήνων, σας κάνω μία πολιτική σύσταση να είστε πιο προσεκτικοί και σε αυτά που λέτε και σε αυτά που υπόσχεστε. 
Ευχαριστώ πολύ.