ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014

Σαμαράς προς Τσίπρα: Είστε το τελευταίο αποκούμπι των βολεμένων

Βουλή, 7/12/2014: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης):
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν ήθελα ούτε είχα υπολογίσει να ξεκινήσω με αυτά που θα πω, αλλά απόψε μας απαγόρευσε ο αλαζονικός κ. Τσίπρας την ελευθερία γνώμης. Όποιος δεν ψηφίσει τον προϋπολογισμό και ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας θα τον θεωρήσει εξωνημένο, πουλημένο. Μας απαγόρευσε – διέγραψε – τη λέξη «συνείδηση» απόψε ο κ. Τσίπρας από τη Βουλή και τους Βουλευτές της. Τέτοια βάναυση προσβολή της Βουλής και των Βουλευτών δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία τριάντα χρόνια, κύριε Τσίπρα!
Και να είστε σίγουρος ότι οι Βουλευτές κατάλαβαν απόψε τι πραγματικά αντιπροσωπεύετε. Πάντως, δεν πρόκειται να δεχθούν να εκβιάζεται η ελεύθερη γνώμη τους ή να τρομοκρατείται η συνείδησή τους. Όμως, κύριε Τσίπρα, εσείς που διαβάζετε τις δημοσκοπήσεις κι έχετε καβαλήσει και το καλάμι, το πιο απλό δεν το είδατε; Δεν διαβάσατε στις δημοσκοπήσεις ότι ο κόσμος δεν θέλει τώρα εκλογές; Ποιος, λοιπόν, πάει κόντρα στην κοινωνία; Αυτός που εκφράζει τη βούληση του λαού ή εκείνος που γράφει και το λαό και την κοινωνία στα παλιά του τα παπούτσια;

Αλλά, τι λογική να έχετε; Εδώ μόλις προ ολίγου υμνήσατε έναν απεργό πείνας, αλλά ξεχάσατε ότι ο νεαρός αυτός έχει καταδικαστεί σε δεκαπέντε χρόνια κάθειρξης λόγω ληστείας με καλάσνικοφ.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και σε θάνατο θα τον καταδικάσετε;

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπορεί η σημερινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό να είχε αυτές τις αναταράξεις, δεν παύει όμως να είναι ένας αληθινός σταθμός για τη χώρα, γιατί μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος λήγει κι αρχίζει μια νέα φάση για την Ελλάδα. Και θα σταθώ σε αυτό για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει ότι πράγματι η εποχή της μεγάλης δοκιμασίας τελειώνει. Και ακόμα περισσότερο όμως πρέπει να γνωρίζει πού πηγαίνουμε.

Δεύτερον, γιατί η Αντιπολίτευση υπονόμευσε εκείνο που έγινε μέχρι τώρα και εξακολουθεί να υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Το υπονόμευσε, αλλά δεν της πέρασε. Εξακολουθεί να το υπονομεύει, αλλά και πάλι δεν θα της περάσει.

Αλλά και πολλά έχει πει η Αντιπολίτευση δυόμισι χρόνια τώρα και ακούσαμε σήμερα μια άνευρη, μια πλαδαρή μεν ανάλυση του κ. Τσιπρα, που δεν παύει όμως να έχει έναν κοινό παρονομαστή, πως ό,τι κάνατε εσείς και ό,τι λέτε εσείς είναι σωστό και ό,τι κάνουμε και ό,τι λέμε εμείς είναι λάθος. Μπορεί με την παρέα σας να συναντηθήκατε στα κλεφτά με τον Πάπα, αλλά δεν έχετε το παπικό αλάθητο. Από λάθος σε λάθος πηγαίνετε, κύριε Τσίπρα.

Θέλω να πω ότι ήρθε η ώρα να τα ακούσετε και να τα ακούσετε μαζεμένα, με στοιχεία και με σοβαρότητα, όχι στον αέρα με το τουφέκι του λαϊκισμού. Και πρώτα από όλα να ακούσετε πόσο έξω πέσατε στον προϋπολογισμό – και φέτος κα πέρσι και πρόπερσι.

Τέτοια εποχή πριν από δύο χρόνια, εδώ, μου λέγατε εμένα από το Βήμα αυτό ότι το σχέδιο προϋπολογισμού του 2013, που τότε προέβλεπε μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα δεν βγαίνει, ότι είναι εικονικός ο προϋπολογισμός. Και βέβαια σε αυτή την εκτίμηση δεν ήσασταν μόνος σας. Το περίεργο είναι ότι και κάποιοι από την τρόικα το ίδιο έλεγαν.

Αρκετούς μήνες αργότερα μας ζήτησαν να πάρουμε πρόσθετα μέτρα λιτότητας για το 2013. Εμείς τους λέγαμε ότι κάνουν λάθος και πρόσθετα μέτρα δεν πήραμε. Στις αρχές του 2014, που έκλεισαν οι λογαριασμοί της προηγούμενης χρονιάς, αποδείχτηκε ότι εμείς είχαμε δίκιο. Οι υπολογισμοί της τρόικας είχαν αποδειχτεί πολύ συντηρητικοί. Εσείς είχατε πέσει εντελώς έξω.

Η τρόικα βέβαια τότε το παραδέχτηκε πλήρως. Γιατί όχι μόνο είχαμε μηδενίσει το έλλειμμα, αλλά βγάλαμε και πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, το οποίον επίσημα καταγράφηκε στο 1,2% του ΑΕΠ, δηλαδή ήταν πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όμως, πέρσι, τέτοιο καιρό, τον Δεκέμβριο του 2013, ήμασταν πάλι εδώ σε αυτή την Αίθουσα και συζητάγαμε ξανά τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, δηλαδή της φετινής, του 2014. Και τότε τι έγινε; Θυμάστε; Και πάλι αρχίσατε το ίδιο παραμύθι, ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού μας ήταν τάχα στον αέρα κι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπαμε για φέτος θα ήταν «πέτσινο», ότι θα χρειαζόμασταν τάχα έκτακτα μέτρα, τα γνωστά ανατριχιαστικά, από εκείνα τα οποία περιγράφετε κάθε τόσο.

Εμείς βέβαια σας διαψεύσαμε, αλλά τι σύμπτωση! Και η τρόικα λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο της φετινής χρονιάς, μας είπε επίσης ότι δεν θα πιάναμε το στόχο της φετινής χρονιάς, το 2014 και ότι θα χρειαζόμασταν πρόσθετα μέτρα λιτότητας – περιοριστικά  – 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εμείς και πάλι απορρίψαμε και τη δική σας κριτική και τις απαιτήσεις της τρόικας. Επιμείναμε ότι θα πιάναμε τους στόχους. Και τώρα αποδεικνύεται ότι και πάλι και για τη φετινή χρονιά είχαμε δίκιο.

Βεβαίως η τρόικα το έχει ήδη παραδεχτεί και για φέτος ότι πράγματι κλείνουμε τη χρονιά πιάνοντας το στόχο. Για την ακρίβεια δεν τον πιάσαμε απλώς. Τον ξεπεράσαμε κατά τουλάχιστον 360 εκατομμύρια ευρώ για δεύτερη χρονιά στη σειρά.

Εκεί λοιπόν βρισκόμαστε σήμερα. Και τι συμβαίνει; Επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο. Δεν βαρεθήκατε καθόλου. Έρχεστε και πάλι και μας λέτε ότι ο προϋπολογισμός δεν θα βγει. Κι έρχεται και η τρόικα και μας λέει ότι για να πιάσουμε το στόχο του 2015 τώρα, δηλαδή το 3% πλεόνασμα, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εμείς και αυτή τη φορά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το αρνούμαστε.

Μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί ότι οι δικοί μας υπολογισμοί είναι ακριβέστεροι, της τρόικας είναι πολύ πιο συντηρητικοί, ενώ εσείς είσαστε βαθιά νυχτωμένοι στον κόσμο σας. Τώρα, λοιπόν, συζητάμε για έναν προϋπολογισμό με επίσημο στόχο για πλεόνασμα 3% για το 2015, δηλαδή για να καλύψουμε όχι μόνο τις τρέχουσες δαπάνες, αλλά και τους τόκους που πληρώνουμε στο χρέος. Με άλλα λόγια, στο σύνολο των πληρωμών του κράτους μηδενίζουμε το έλλειμμα συνολικά, ώστε να μην χρειαζόμαστε να δανειστούμε ούτε για δαπάνες ούτε για τόκους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θυμάστε: Το Μάιο του 2012 είχα πει ότι μπορεί να μηδενιστεί το έλλειμμα σε δύο ή τρία χρόνια. Τότε αρκετοί το αμφισβήτησαν. Άλλοι το ειρωνεύτηκαν. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Διότι στον τρίτο αυτό χρόνο της Κυβέρνησης πράγματι το έλλειμμα συνολικά μηδενίζεται.

Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, διότι τώρα το μνημόνιο τελειώνει. Το Πρόγραμμα Στήριξης της Ελλάδας με αναγκαστικό δανεισμό ολοκληρώνεται ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Και για να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του Προγράμματος και να περάσουμε στην επόμενη μέρα πρέπει να συμφωνήσουμε. Το είπε και ο κ. Βενιζέλος. Τι θα γίνει με τη διαφορά που έχουμε με τους δανειστές στους υπολογισμούς της επόμενης χρονιάς; Διότι δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να περιμένουμε ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς μέχρι αυτή τη φορά να φανεί ποιος είχε δίκιο. Αν και θα αποδειχθεί ότι δίκιο είχαμε και πάλι εμείς. Αυτά, εν πάση περιπτώσει, συζητούμε τώρα με την τρόικα.

Ξέρετε όλοι ότι μας ζήτησε να πάρουμε έκτακτα περιοριστικά, συσταλτικά μέτρα, εκτεταμένα, οριζόντια και πολύ οδυνηρά. Τους απαντήσαμε ότι δεν μπορούμε να τα πάρουμε, ότι δεν τα χρειαζόμαστε και ότι κάτι τέτοιο θα έκανε ζημιά στην οικονομία μας τώρα που βγαίνει από την ύφεση και μπαίνει στην ανάκαμψη.

Ναι, δεχθήκαμε κάποιες προτάσεις τους που είναι λογικές και αφορούν μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις κυρίως. Δεχθήκαμε και κάποια που τα αντέχει η οικονομία μας. Και δίνουμε και διαβεβαιώσεις ότι αν φανεί αργότερα μες τη χρονιά ότι εμείς κάνουμε λάθος και ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, θα τα πάρουμε, όπως, άλλωστε, είναι η συμβατική μας υποχρέωση. Μέχρις εκεί όμως.

Και μην σας ακούω ανήσυχους, όπως άκουσα πριν ότι τελικά μήπως χάσουμε τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, τα οποία έχουν ήδη δώσει μεγάλη ανακούφιση σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, άλλο αν εσείς δεν τα ψηφίσατε. Τώρα, όμως, ανησυχείτε. Μην ανησυχείτε. Όπως φαίνεται, δεν θα προκαλέσουν μείωση στα έσοδα. Μάλλον, αύξηση θα προκαλέσουν.

Αυτή, λοιπόν, είναι η κατάσταση σήμερα. Η διαφωνία μας με τους υπολογισμούς της τρόικας έχει μικρύνει πολύ, αλλά δεν έχει μηδενιστεί ακόμη. Η συμφωνία για την επόμενη μέρα είναι στο τραπέζι. Μπορεί, πράγματι, να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση για λόγους τεχνικούς, κυρίως γιατί ορισμένα κοινοβούλια χρειάζονται πρόσθετο χρόνο να ψηφίσουν τη νέα συμφωνία για την επόμενη μέρα. Κι αυτό θα το συζητήσουμε στο Eurogroup ακριβώς για να προστατεύσουμε την οικονομία μας. Εκεί, όμως, βρισκόμαστε.

Σίγουρα πετύχαμε πέντε πράγματα, που και τα πέντε εσείς τα αμφισβητούσατε:
Πετύχαμε να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα ένα χρόνο πριν τις προβλέψεις.
Πετύχαμε να συνεχίσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα και πάλι πάνω από τις προβλέψεις, μηδενίζοντας, όπως είπα πριν, συνολικά το έλλειμμα.
Πετύχαμε να βγούμε στις αγορές δύο χρόνια πριν τις προβλέψεις, να βγούμε στην ανάκαμψη μετά από έξι χρόνια ύφεσης, να ολοκληρώσουμε το Πρόγραμμα και να πάμε στην επόμενη μέρα ενάμισι χρόνο πριν από τις προβλέψεις. Κανείς δεν αμφιβάλει σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η Ελλάδα θα έχει βγει από την εποχή των μνημονίων σύντομα, μνημονίων αναγκαστικού δανεισμού.
Βγαίνουμε από την εποχή που οι αγορές ήταν κλειστές για εμάς, όταν, για να μη χρεοκοπήσουμε, δανειζόμασταν απευθείας από τους εταίρους μας, οι οποίοι για να μας δώσουν τα λεφτά, μας έβαζαν επαχθείς όρους.
Από αυτόν τον αναγκαστικό δανεισμό βγαίνουμε. 

Και που πηγαίνουμε; Πηγαίνουμε σε μια εποχή που θα αρχίσουμε πάλι να διογκώνουμε ελλείμματα και χρέη; Όχι! Και ευτυχώς, όχι. Και να θέλαμε, δεν μπορούμε. Κυρίως, όμως, δεν θέλουμε. Και να τρελαινόταν μια μελλοντική κυβέρνηση, δεν θα μπορούσε να γυρίσει πίσω. Αυτό δεν έχετε καταλάβει. Και γιατί δεν θα μπορούσε; Διότι απλούστατα θα έκλειναν αμέσως οι αγορές και θα αναγκαζόταν για να μη χρεοκοπήσει, ξανά να καταφύγει σε αναγκαστικό δανεισμό. Και αν δέχονταν να τη δανείσουν οι εταίροι μας, θα της έβαζαν σίγουρα ακόμα πιο σκληρούς όρους. Κι εκτός από τους εταίρους μας, εγώ δεν γνωρίζω κάποιον άλλο που θα μπορούσε να μας δανείσει τότε. Αυτή είναι η αλήθεια.

Όποιος δοκιμάσει να επιστρέψει στα ελλείμματα, στην πραγματικότητα επιστρέφει πολύ ταχύτερα σε αναγκαστικό δανεισμό, δηλαδή σε νέο ασφυκτικό μνημόνιο.

Πού οδηγεί, λοιπόν, τη χώρα σήμερα αυτή η Κυβέρνηση; Σε μια νέα εποχή όπου θα τηρούμε τους δημοσιονομικούς στόχους, θα προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα εκείνες που προάγουν την ανταγωνιστικότητα και έχουν γίνει παντού στον υπόλοιπο κόσμο. Μόνο που πλέον, από εδώ και πέρα, κάνουμε μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης και μάλιστα ταχύρρυθμης ανάπτυξης. Άρα, θα μπορούμε σταδιακά να προχωρούμε και σε μέτρα ανακούφισης.

Μια χώρα που αναπτύσσεται σταθερά, μπορεί να δίνει φορολογικές μειώσεις χωρίς να διακινδυνεύει τους δημοσιονομικούς της στόχους, χωρίς να ξανακυλάει στα ελλείμματα. Αντίθετα, μια χώρα που επιστρέφει στα ελλείμματα, δεν μπορεί να δώσει ποτέ φορολογικές μειώσεις. Στη λιτότητα θα την υποχρεώσουν να πάει και πάλι. 

Τι θα συμβεί, λοιπόν, από την επόμενη χρονιά; Θα μας δοθεί μια πιστωτική γραμμή στήριξης. Από τι ακριβώς θα μας προφυλάσσει; Από διεθνείς αναταράξεις για τις οποίες δεν θα ευθυνόμαστε εμείς, ώστε να μας δανείζουν οι αγορές χωρίς ανησυχία, δηλαδή φθηνότερα. Η πιστωτική γραμμή δεν είναι αναγκαστικός δανεισμός της χώρας. Είναι θωράκισή της για να αποφύγει στον αναγκαστικό δανεισμό και για να δανείζεται κανονικά από τις αγορές σε χαμηλά επιτόκια. Και ασφαλώς η πιστωτική γραμμή δεν μετράει στο χρέος μας, παρά μόνο εάν και όσο τη χρειαστούμε.

Οι όροι της συμφωνίας για την πιστωτική γραμμή είναι εντελώς διαφορετικοί από ό,τι ήταν οι όροι στο μνημόνιο του αναγκαστικού δανεισμού. Εδώ θα πρέπει εμείς να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, που πρέπει έτσι και αλλιώς να τηρήσουμε. Και η επιτήρηση για τον επόμενο χρόνο θα είναι πολύ πιο διακριτική στα πλαίσια του θεσμού που λέγεται «δημοσιονομικό εξάμηνο» και ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες της ευρωζώνης. Σε εμάς θα είναι λίγο πιο αυστηρή από ό,τι για τις άλλες χώρες τον πρώτο χρόνο. Όμως, σε καμμία περίπτωση δεν θα έχει και δεν θα θυμίζει την ασφυκτική επιτήρηση του μνημονίου.

Με άλλα λόγια, βγαίνουμε από το μνημόνιο και μπαίνουμε σε μια περίοδο μεταβατική ενός έτους, ώστε να είμαστε ασφαλείς και θωρακισμένοι στα πρώτα μας βήματα ως μια χώρα φυσιολογική.

Γιατί θα δανειζόμαστε από εδώ και εμπρός; Όχι για να πληρώνουμε τρέχουσες δαπάνες του κράτους, μισθούς και συντάξεις, όχι για να πληρώνουμε τους τόκους πάνω στο χρέος μας. Από του χρόνου θα δανειζόμαστε μόνο για να εξοφλούμε παλαιότερα ομόλογα που λήγουν. Δηλαδή, θα βάζουμε νέα δάνεια για να εξοφλούμε παλαιότερα δάνεια. Έτσι το σύνολο του χρέους δεν θα αυξάνεται.
Εξάλλου, ήδη μειώνεται ως απόλυτο μέγεθος και θα συνεχίσει να μειώνεται καθώς θα πολλαπλασιάζονται τα έσοδα και από τις αποκρατικοποιήσεις. Και θα μειώνεται ακόμα ταχύτερα ως ποσοστό του ΑΕΠ τώρα που αρχίζει η ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Προσέξτε, όμως, ακόμη κι αν έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα, αν δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές για να εξοφλήσουμε παλιότερα ομόλογα που λήγουν, θα εξακολουθήσει να υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας. 

Γι’ αυτό είναι ολέθριο να νομίζουν κάποιοι ότι αφού βάλαμε σε τάξη τα δημοσιονομικά της χώρας για δύο, τρεις χρονιές στη σειρά, η χώρα μπορεί και πάλι να ξεκινήσει το ξέφρενο πάρτι των ελλειμμάτων. Σας το λέω καθαρά, δεν μπορεί. Το λέω αυτό γιατί και πριν από λίγο καιρό, πριν από λίγες μέρες, ακούστηκε και αυτό το απίστευτο: Όταν πιέστηκε ο κύριος Τσίπρας να πει πού θα βρει τα χρήματα για τις παροχές που έχει υποσχεθεί, αναφέρθηκε  –αν είναι δυνατόν! – στο πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς που προβλέπει ο προϋπολογισμός μας και είπε ότι θα υπάρχει περίσσευμα εσόδων ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων το πρώτο δίμηνο του 2015 το οποίο και θα μοιράσει.

Προσέξτε: Μέχρι τώρα τι μας έλεγαν; Ότι είναι παραμύθι, ότι είναι ανύπαρκτα τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα. Ξαφνικά τώρα αλλάζουν γνώμη και μας λένε ότι όχι μόνο δεν είναι ανύπαρκτα, αλλά ότι και θα τα πάρουν για να ξοδέψουν επιτόπου. Και ίσως να σκέφτεται ότι αν του λείψουν χρήματα στη συνέχεια, θα τα πάρει από την πιστωτική γραμμή στήριξης.

Για αυτά να μην κάνετε καν όνειρα, κύριε Τσίπρα. Να μην τα σκέφτεστε. Είναι τελείως εκτός πραγματικότητας.

Αν η χώρα επέστρεφε στα ελλείμματα, δεν θα είχε πια στη διάθεσή της την πιστωτική γραμμή. Η πιστωτική γραμμή θα μας εξασφαλίζει από αναποδιές, από αναταράξεις, για τις οποίες εμείς δεν ευθυνόμαστε. Για πράγματα που εμείς ευθυνόμαστε, δεν μας καλύπτει καμιά πιστωτική γραμμή. Θα υποχρεώσουν τη χώρα να ξαναπάει σε αναγκαστικό δανεισμό. Γι’ αυτό και ο κόσμος υποψιάζεται σήμερα ότι του τάζουν πολλά, που αν πάνε να του τα μοιράσουν, θα γίνει χάος και θα αναγκαστούν να τα πάρουν πίσω πολλαπλάσια.

Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικεντρώσει την προσοχή του στη διαπραγμάτευση του χρέους. Και μίλησε πολύ απόψε για χρέος ο κ. Τσίπρας, το οποίο   – λέει  – θα ζητήσουν να κουρευτεί ένα σημαντικό μέρος του, γιατί είναι – όπως λέει  – το χρέος μη βιώσιμο.

Δεν ξέρω πώς το έχετε αντιληφθεί το χρέος. Το ερώτημα μιλάει για το αν είναι το χρέος βιώσιμο, όχι φαγώσιμο. Δηλαδή, δεν μπορούμε να το φάμε, να το καταπιούμε. Βιώσιμο. Μιλάμε για ένα χρέος το οποίο έχουμε ήδη πρωτοφανώς κουρέψει.

Δεν έχετε, όμως, καταλάβει το εξής: Όταν αυτό το χρέος – που θα σας το αποδείξω και εγώ, αλλά το έκανε και ο κ. Βενιζέλος νωρίτερα  – είναι γνωστό ότι είναι βιώσιμο και όταν εσείς λέτε, όχι με την πίκα της Αντιπολίτευσης μόνο, αλλά ως θεωρητική άποψη δικιά σας, που την έχετε δήθεν με στοιχεία τα οποία δεν έχουμε δει ποτέ, ότι είναι μη βιώσιμο, το λέτε για να σας ακούσει ποιος; Το λέτε για να σας ακούσουν οι αγορές, δηλαδή για να μη μας δανείσουν οι αγορές. Εκεί είσαστε. Μεταξύ Ελλάδας και κόμματος, είστε με το κόμμα! Εμείς είμαστε με την Ελλάδα, κύριε Τσίπρα!

Δεν αντιπολιτεύεστε, όμως, την Κυβέρνηση. Αντιπολιτεύεστε την πραγματικότητα. Τη χώρα την υπονομεύετε. Μόλις πριν μας είπατε εδώ πέρα ότι επειδή δεν είναι το χρέος βιώσιμο, η Ελλάδα δεν θα έχει σταθερότητα. Κι επειδή ανακαλύψατε τον Ταλεϋράνδο, αυτό που κάνατε είναι και έγκλημα και λάθος.

Όμως, εδώ είμαστε εμείς αυτή την κρίσιμη ώρα, για να διασφαλίσουμε το τελευταίο προαπαιτούμενο εξόδου της χώρας από τη δοκιμασία, τη σταθερότητα που εσείς τη βλέπετε όπως ο διάβολος το λιβάνι. Σας θυμίζω, λοιπόν, ότι αν είναι ή δεν είναι το χρέος βιώσιμο, ένας μόνο το αποφασίζει: Οι αγορές και κανείς άλλος.

Όταν εμείς βγήκαμε στις αγορές τον περασμένο Απρίλιο, τα νέα ελληνικά ομόλογα τα υποδέχθηκαν πολύ θερμά και όλους τους επόμενους μήνες   – ως τον Οκτώβριο περίπου  – τα επιτόκια υποχωρούσαν. Ύστερα υπήρξε μια αναταραχή στις αγορές. Και στη συνέχεια οι πάντες άρχισαν, πράγματι, να μιλούν για πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, την οποία δημιουργεί το κόμμα σας, που εκβιάζει πλέον με πρόωρες εκλογές με θέμα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και με δεδομένες, βέβαια, τις θέσεις του για επιστροφή στα ελλείμματα, έκανε αυτή την πολιτική αβεβαιότητα να γίνει μεγάλη αγωνία για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Έτσι, τα ελληνικά επιτόκια τα είδαμε να ανεβαίνουν και πάλι. Βρίσκονται, βέβαια, πολύ χαμηλότερα απ’ ότι ήταν πέρυσι τέτοιο καιρό, πράγμα που δείχνει ότι εξακολουθεί η οικονομική βελτίωση του τόπου. Είναι, όμως, ψηλότερα από τον περασμένο Αύγουστο.

Γι’ αυτό και τώρα το πρόβλημά μας είναι ακριβώς να απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα, εκλέγοντας Πρόεδρο Δημοκρατίας από την τωρινή Βουλή, κλείνοντας την τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου, υπογράφοντας συμφωνία για την επόμενη μέρα και ζητώντας τη βοήθεια χρέους που υπάρχει ήδη, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 και που προβλέπει επέκταση των χαμηλών επιτοκίων και της αποπληρωμής για αρκετά χρόνια ακόμα.

Ξεχνά ο ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, ότι το χρέος μας έχει ήδη υποστεί το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει υπάρξει ποτέ στην παγκόσμια ιστορία και ως ποσό και ως ποσοστό. Το 2012 κουρεύτηκαν 105 δισεκατομμύρια. Και ζήτησε ο κ. Τσίπρας – ακούστε  – να αγοράζει   –ώστε να αγοράσει και για μας  – η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέρος του χρέους μας, δηλαδή να δώσει φρέσκο χρήμα.

Όμως, αυτό το απαγορεύει το ίδιο το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πέραν του ότι το απορρίπτουν οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχετε καταλάβει καν με ποιους κανόνες κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αλήθεια που δεν λέγεται για το χρέος είναι ότι πληρώνουμε πράγματι επιτόκιο της τάξης του 0,8% για το ένα μέρος και 1,8% για το άλλο. Μεσοσταθμικά οι πολλές χώρες που μας δάνεισαν, πληρώνουν πολύ περισσότερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι – οι δανειστές μας, από τις χώρες που μας δάνεισαν  – για το δικό τους χρέους από ό,τι πληρώνουμε εμείς για το δικό μας. Δηλαδή, εμείς πληρώνουμε τόκους σαν να είχαμε το μισό χρέος από εκείνο που έχουμε. Ακριβώς γι’ αυτό και οι αγορές σήμερα θεωρούν το χρέος μας βιώσιμο.

Ακόμα, όσο προχωρά η ανάκαμψη, το χρέος μας – το επαναλαμβάνω  – θα μειώνεται ταχύτατα και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και εφόσον, βέβαια, εξαλείψουμε τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας και πάρουμε την πιστωτική γραμμή, θα πέσουν και άλλο τα επιτόκια που θα πληρώνουμε από δω και στο εξής.

Να, λοιπόν, και άλλοι λόγοι για τους οποίους θεωρούν το χρέος μας βιώσιμο. Φτάνει να μην υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα.

Εσείς «χτυπιέστε» ότι δεν είναι βιώσιμο και δίνετε όσο μπορείτε, με την επέμβασή σας, μια γραμμή προς τις αγορές που λέτε: «Προς Θεού, μην δανείζετε την Ελλάδα». Αυτό το κάνετε για να οδηγήσετε τον τόπο πού; Πάλι σε αναγκαστικό δανεισμό, μπροστά στο δίλημμα «κόμμα ή Ελλάδα» δυστυχώς!

Μας λέτε, όμως, ότι θα κάνετε «παροχές» που τις υπολογίζετε σε 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ, άλλο αν δικοί σας άνθρωποι λένε ότι είναι πολύ παραπάνω αυτά που υπολογίζετε. Αυτές τις παροχές θα τις χρηματοδοτήσετε από πηγές που δεν υπάρχουν και για τις οποίες δικοί σας άνθρωποι – σοβαροί  – λένε ότι δεν υπάρχει ούτε το 1/3 από αυτά τα οποία έχετε υπολογίσει.

Άρα, θα ξεκινήσετε με ένα έλλειμμα πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Και όταν κλείσουν οι αγορές, θα ζητάτε δανεικά από τους εταίρους μας και περικοπή χρέους. Δηλαδή, τι θα τους πείτε; «Και δώστε μου καινούρια λεφτά, παρακαλώ, για να κάνω παροχές και κόψτε μου και από εκείνα που χρωστάω!»

Μα, πού το έχετε δει αυτό; Σκεφτείτε, τι θα γινόταν στα ξένα Κοινοβούλια, εάν θα καλούνταν ποτέ να ψηφίσουν τέτοια μέτρα. Τι θα γινόταν σε χώρες που έχουν κατώτατο μισθό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χαμηλότερο από το σημερινό δικό μας; Για παράδειγμα, η Σλοβακία, όπως μου λέει συνέχεια ο Πρωθυπουργός της. Και, όμως, και εκείνοι χρηματοδοτούν την Ελλάδα!

Κι εσείς θέλετε να ανεβάσετε αμέσως αυτόν τον κατώτατο μισθό και να τους πείτε να δώσουν τα λεφτά γι’ αυτό το μισθό και εκείνοι. Και τι θα λέγατε σε χώρες που πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια από ό,τι πληρώνουμε εμείς τώρα και θα καλούνταν να κόψουν χρέος που τους οφείλουμε και στο οποίο εμείς πληρώνουμε ήδη χαμηλότερα από εκείνες και ύστερα να ζητήσουμε να μας δανείσουν και άλλα;

Ποιος θα στήριζε το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά; Οι Podemos της Ισπανίας, που δεν βρίσκονται καν στην Ισπανική Βουλή, ή μήπως οι Die Linke της Γερμανίας, που είχανε πάντα καταψηφίσει σχέδια στήριξης της Ελλάδας;

Σκεφτείτε κάτι ακόμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαψεύστηκε και στις προβλέψεις του για την ανάκαμψη και την ανεργία. Εδώ λέγατε ότι η ύφεση θα συνεχιστεί ακόμα πιο ψηλά. Όμως, σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, η Ελλάδα είχε ήδη το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη για το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Άρα, επίσημα άρχισε η ανάκαμψη.

Και την επόμενη χρονιά, όμως, επισήμως η Ελλάδα προβλέπεται να έχει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, μέχρι 2,9% και ακόμα ταχύτερους τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, η ανεργία θα συνεχίσει να πέφτει και με τη βοήθεια μέτρων, όπως είναι τα «κόκκινα δάνεια»  – δηλαδή ουσιαστικά μια πρωτοβουλία κουρέματος του ιδιωτικού χρέους, ιδιαίτερα του Έλληνα μικρομεσαίου  – το κοινωνικό μέρισμα και το πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που πράγματι πρέπει να γενικευθεί.

Ακόμα αυτή η Κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες και τις σκληρές ώρες στις οποίες βρέθηκε η χώρα, έκανε μεγάλες τομές και στην εξωτερική πολιτική. Ξεκινήσαμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες ομίχλης την τριγωνική συνεργασία Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος, πράγμα που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ΑΟΖ -εκτός εάν δεν σας ενδιαφέρει η ΑΟΖ- στην ασφάλεια και στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Προωθήσαμε τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ που έχει θετικές συνέργειες στη γεωπολιτική του φυσικού αερίου, αλλά και στους εσωτερικούς – αν θέλετε – συσχετισμούς του λόμπι των Ηνωμένων Πολιτειών και βεβαίως και στον τουρισμό. Και τώρα γίνεται ο άξονας Ελλάδα – Κύπρος  – Ισραήλ.

Ακόμα συνεχίζουμε τον διάλογο σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής με την Τουρκία, πράγμα που συμβάλλει σε τι; Στην εκτόνωση της έντασης, την οποία πολλοί δικοί σας αρθρογράφοι έλεγαν ότι προκαλούμε εμείς πηγαίνοντας στην Αίγυπτο, για παράδειγμα.

Μπορεί να μη λύνονται με την Τουρκία τα ανοιχτά προβλήματα ανάμεσά μας, ούτε και είναι εύκολο να λυθούν. Όμως, αποφεύγονται οι επικίνδυνες τριβές, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό και για μας και για τη γείτονα χώρα. Και ακόμα, παρά τη σημαντική επιδείνωση των σχέσεων Ευρώπης  – Ρωσίας λόγω Ουκρανίας, εμείς διαπραγματευθήκαμε και πετύχαμε σημαντική μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζουμε από τη Ρωσία, από τα 467 δολάρια στα 395 δολάρια, ενώ και από τη Ρωσία, όπως και από το Ισραήλ, όπως και από την Τουρκία έχουμε ήδη μία πολυσήμαντη αύξηση τουριστικών επισκέψεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Ακόμα, οι σχέσεις μας με την Κίνα συνεχώς αναθερμαίνονται και βελτιώνονται. Οι επαφές ανάμεσα σε εμένα προσωπικά, να το πω, και στην κινεζική ηγεσία πολλαπλασιάζονται. Ήδη οι Κινέζοι έχουν επενδύσει στον Πειραιά. Τώρα ετοιμάζουν εκεί νέα επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων.

Ήδη η Ελλάδα – θυμηθείτε το!  – αναδεικνύεται ως η πύλη εμπορίου Ευρώπης  – Άπω Ανατολής, πράγμα που αυξάνει κατακόρυφα και τον γεωστρατηγικό μας ρόλο διεθνώς, αλλά και το ειδικό μας βάρος μέσα στην Ευρώπη.

Ακόμα, ξεμπλόκαραν μια σειρά από σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, όπως το Ελληνικό –που εσάς μπορεί να μη σας συμφέρει ή να μη σας αρέσει να υπάρχει ανάπτυξη στην Ελλάδα  – ή οι συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών αεροδρομίων, τις οποίες είχαν υπολογίσει οι τράπεζες   – που είπατε πριν  – στα 350 εκατομμύρια και πήραμε 1,2 δισεκατομμύρια επιτόπου φέτος που και αυτό θα μειώσει αμέσως το έλλειμμα.

Τα αεροδρόμια φέρνουν πολλαπλάσια κεφάλαια από όσα υπολογίζαμε και ακόμα περισσότερα με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη σε κάθε περιοχή της χώρας όπου θα επενδύσουν οι επιχειρηματίες αυτοί.

Ωριμάζουν ταχύτατα και άλλες αποκρατικοποιήσεις και άλλες επενδύσεις, όπως στην ενέργεια, στους σιδηροδρόμους. Ακόμα, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς συμβόλαια έρευνας, αλλά και συμβόλαια εξορύξεων και εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων σε μια σειρά από περιοχές όπου υπάρχουν θετικές ενδείξεις ή ακόμα και βεβαιότητα για φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. Ήδη διεθνείς οίκοι θεωρούν ότι οι ελληνικές θάλασσες είναι πολύ πιθανό να κρύβουν πολύ μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων. Γι’ αυτό το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών εταιρειών συνεχώς αυξάνεται.

Ακόμα, βελτιώθηκαν και οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και στην κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ είχαμε μια πολύ θετική δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο.

Πέραν της εξωτερικής πολιτικής, προωθούμε αυτό το οποίο εσείς δεν θέλετε, τη συνταγματική αναθεώρηση. Γιατί; Διότι θα θωρακίσει την πολιτική σταθερότητα, θα εξαλείψει πολιτικές στρεβλώσεις που υπάρχουν, θα ανοίξει το δρόμο για μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και πολιτικής ομαλότητας. Όμως, αυτό πρέπει να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή και να ολοκληρωθεί στην επόμενη, ώστε να έχουμε το νέο Σύνταγμα που χρειαζόμαστε το ταχύτερο, σε δύο χρόνια.

Αν δεν εκλέξει, κύριε Τσίπρα, η τωρινή Βουλή Πρόεδρο και διαλυθεί, νέο Σύνταγμα – και να το ακούσει ο ελληνικός λαός!  – δεν πρόκειται να έχει ο Έλληνας ούτε το 2021. Κατά τα άλλα, εσείς το παίζετε ο επαναστάτης, ο εκπρόσωπος της αλλαγής!

Θα σας πει ο κόσμος ότι η Ελλάδα άλλο χαμένο χρόνο δεν αντέχει.

Φίλες και φίλοι συνάδελφοι, ως πρόσφατα η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης και τώρα γινόμαστε προπύργιο σταθερότητας σε όλη την περιοχή της, γινόμαστε επίκεντρο ισχυρών τοπικών συμμαχιών.

Με δυο λόγια, αυτή η Κυβέρνηση έχει βάλει την Ελλάδα στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής, χωρίς φανφάρες, με απλές, σίγουρες, αλλά και καινοτόμες γεωστρατηγικές κινήσεις.

Όμως, για να γίνουν πραγματικότητα όλα αυτά, πρέπει να παραμείνουμε εσωτερικά σταθερή χώρα, στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, μέσα στην ευρωζώνη και με ενισχυμένες σχέσεις με την Ευρώπη και κάθε ισχυρή χώρα του κόσμου, στην περιοχή μας και ευρύτερα, όχι να τσακωθούμε με όλη την Ευρώπη και να προσεταιριζόμαστε όλα τα αποσταθεροποιητικά στοιχεία της περιοχής μας.

Γιατί με αυτά που κάνετε αποκόπτετε την Ελλάδα από κάθε συμμαχία. Δεν φέρνετε συμμάχους. Διαταράσσετε τα ερείσματα τα οποία έχουμε φτιάξει τα δύο τελευταία χρόνια σε πολύ δύσκολες συνθήκες και αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Δεν είναι απλά ότι δεν καταλαβαίνετε από το τι γλίτωσε η χώρα μέχρι σήμερα και πού οδηγείται τώρα. Έχετε στο νου μόνο να τα υπονομεύετε.

Προσπαθήσατε να ξεσηκώσετε τα συνδικάτα για να ρίξετε την Κυβέρνηση. Δεν σας βγήκε. Προσπαθήσατε μετά να ξεσηκώσετε τα πανεπιστήμια. Δεν σας βγήκε. Προσπαθήσατε ακόμα και τους μαθητές των σχολείων – σας θυμίζω προηγούμενες κουβέντες μας, κύριε Τσίπρα  – να τους ξεσηκώσετε πέρυσι και πάλι δεν σας βγήκε. Προσπαθήσατε και τις μέρες αυτές να ξεσηκώσετε κύμα καταλήψεων και απεργιών. Δεν σας βγαίνουν. Και αναρωτιέστε γιατί. Γιατί πολύ απλά όλοι καταλαβαίνουν πια ότι δεν έχετε ούτε πρόγραμμα ούτε σχέδιο. Γίνατε ένα κόμμα ακραίας και κραυγαλέας διαμαρτυρίας, αλλά ακόμα ικανοί να κυβερνήσετε δεν είστε.

Όταν λέτε ότι θα επιτρέψετε να δοθούν και πάλι οι παροχές, ο κόσμος φοβάται. 
Όταν δικοί σας άνθρωποι λένε ότι το λεγόμενο πρόγραμμά σας φέρνει δάκρυα και αίμα, ο κόσμος φοβάται. 
Όταν δικοί σας άνθρωποι λένε ότι αν δεν πιάσει ο εκβιασμός σας για το χρέος, θα πατήσετε κάποιο κουμπί, που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς εννοείτε, ο κόσμος φοβάται. 
Όταν λέτε εσείς οι ίδιοι ότι η εφαρμογή της πολιτικής σας θα φέρει κρίσιμες στιγμές και δύσκολες καταστάσεις, ο κόσμος φοβάται. 
Δεν φοβάται απλώς. Καταλαβαίνει ότι ξαναγυρίζετε σε μνημόνια και αναγκαστικό δανεισμό ή σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ και απομόνωση της χώρας από παντού.
Δεν φοβίζουμε, λοιπόν, εμείς τον κόσμο. Εσείς τον φοβίζετε.

Και προσέξτε τώρα: Έχετε ευτελίσει και το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία ώστε να επιτευχθεί μέγιστη συναίνεση στο πρόσωπο του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Και εσείς επιμένετε όχι μόνο να μην ψηφίζετε, αλλά να απειλείτε, να στιγματίζετε, όπως είπα πριν, όποιον δεν ψηφίσει. Την πρόνοια για να υπάρξει η σταθερότητα της αυξημένης πλειοψηφίας τη χρησιμοποιείτε ως πρόσχημα για να εκβιάσετε εκλογές, για να επιτύχετε την απόλυτη αποσταθεροποίηση, που σε τέτοιες στιγμές   – όποιος διαβάζει μπροστά του το χάρτη των εξελίξεων το καταλαβαίνει  – θα ήταν καταστροφική για τη χώρα.

Επειδή δεν πείθει το επιχείρημά σας, σκορπάτε λάσπη στον ανεμιστήρα. Το είπα και πριν. Κανείς δεν φοβάται και κανείς δεν τρομοκρατείται, ιδιαίτερα όταν αυτά τα οποία λέτε αποδεικνύονται και φαιδρά και αναγκάζεστε να τα παίρνετε και πίσω. Και στον εισαγγελέα κάνατε ότι δεν ξέρατε τίποτα και σφυρίζατε αδιάφορα.

Ταυτόχρονα εσείς οι ίδιοι προσπαθείτε ανοιχτά – μας το είπατε πριν  – να προσεταιριστείτε Βουλευτές άλλων κομμάτων ώστε να μην ψηφίσουν. Είναι ο αποσταθεροποιητικός σας ρόλος που ταιριάζει απόλυτα με την απίστευτη υποκρισία σας.

Τελειώνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αλλά θα πω το εξής: Είτε θα βγάλουμε τώρα Πρόεδρο, για να σταθεροποιηθεί η πατρίδα, είτε ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Υπάρχει, όμως, ευθύνη απέναντι στην πατρίδα. Υπάρχει ευθύνη απέναντι στη Δημοκρατία. Υπάρχει ευθύνη απέναντι στους θεσμούς της και είναι υποχρέωση όλων μας να τις υπηρετούμε.

Εγώ είμαι βέβαιος ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος.
Γιατί είμαι βέβαιος, κύριε Τσίπρα; Διότι ούτε ο ελληνικός λαός θέλει αυτήν την ώρα εκλογές, ενώ οι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Και ξέρουν τι σας συμβαίνει τώρα. Δοκιμάσατε τα πάντα, δεν πετύχατε να ανακόψετε το έργο αυτής της Κυβέρνησης και τελευταίο χαρτί σας έμεινε η προεδρική εκλογή. Αν δεν καταφέρετε τώρα να προκαλέσετε ανατροπή της Κυβέρνησης, η επομένη χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη για τον τόπο και άρα πολύ χειρότερη για εσάς. Με την ανάπτυξη σε υψηλούς ρυθμούς, με τη σχέση με τους δανειστές σε νέα φάση, εσείς θα μοιάζετε σαν μια φιγούρα από το μακρινό παρελθόν.

Και κάτι ακόμα. Μιλήσατε και πριν γι’ αυτούς που κυβέρνησαν ως τώρα και έφεραν την κρίση, αλλά εσείς έχετε μαζέψει στο κόμμα σας όλους τους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές.

Εσείς μαζέψατε όλους τους επαγγελματίες της διαμαρτυρίας, της κινητοποίησης, της κατάληψης, του μπάχαλου, που μερικοί σιτίζονταν αλλού στο παρελθόν και τώρα έχουν συνασπιστεί μαζί σας για να μην ξεκολλήσει ποτέ η χώρα από το παρελθόν. 

Είστε ο εκπρόσωπος όλων εκείνων που μας έφεραν στην κρίση. Είστε ο υπονομευτής κάθε προσπάθειας για να βγούμε από την κρίση!

Θα το ξαναπώ: Είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα, κύριε Τσίπρα!

Δεν είστε ο επαναστάτης που οραματίζεται το μέλλον, είστε η τελευταία γραμμή άμυνας ενός ξοφλημένου χθες!
Δεν είστε ο εκπρόσωπος των αδικημένων. Είστε το τελευταίο αποκούμπι των βολεμένων, που βλέπουν τώρα τα απαράδεκτα προνόμιά τους να παραμερίζονται!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας καλώ να ψηφίσετε τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εδώ και δεκαετίες. Έτσι κάνουμε το μεγάλο άλμα, το συμβολικό μεγάλο άλμα στην επόμενη μέρα της Ελλάδας. Αμέσως μετά να προχωρήσουμε με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη συνταγματική αναθεώρηση που θα βγάλει οριστικά την πολιτική ζωή του τόπου από το τέλμα.

Αυτά τα τρία πράγματα, η ψήφιση του πρώτου ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η έναρξη μιας συνταγματικής αναθεώρησης, αυτά αποτελούν πραγματική επανάσταση και είναι πραγματικά τιμή, κύριε Τσίπρα, για τις συνειδήσεις αυτών των ανθρώπων σε αυτή τη Βουλή που τους έτυχε η ευθύνη να κάνουν πράγματα απίστευτα μέχρι πριν λίγο και που τους δίνεται η ευθύνη να δώσουν αληθινή προοπτική, σταθερότητα και υπερηφάνεια σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Σας ευχαριστώ πολύ.