ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2015

Είθε το Φως των Θεοφανείων να φωτίσει τους Έλληνες!


Σήμερα η Ορθοδοξία γιορτάζει τα Φώτα, ενώ η Ελλάδα πνίγεται στο πνευματικό σκοτάδι. Οι πολιτικοί μας ταγοί, τυφλωμένοι από το πάθος για εξουσία και χρήμα, έχουν κλείσει τις καρδιές τους στο φωτισμό του Πνεύματος της Αγάπης και τις έχουν γεμίσει με οργή και μίσος εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων - μίσος που μεταδίδεται και στους κομματικούς οπαδούς διαρρηγνύοντας τον κοινωνικό ιστό και βυθίζοντας τον ελληνικό λαό στη δυστυχία.

Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις! Χωρίς εθνική συμφιλίωση και συνεννόηση δεν υπάρχει μέλλον σε τούτη τη χώρα όσες εκλογές κι αν γίνουν κι όποιος κι αν “κερδίσει". Η Αλήθεια δεν είναι ούτε αριστερή, ούτε δεξιά. Κανείς δεν έχει το μονοπώλιό της. Μέρος της αλήθειας βρίσκεται παντού: και στους δεξιούς, και στους αριστερούς, και στους ακροδεξιούς και στους ακροαριστερούς. Αρκεί με αγάπη και ταπείνωση να προσπαθήσουμε να συνθέσουμε τα τμήματα της Αλήθειας που εμπεριέχονται στις ιδεολογίες όλων.
Εύχομαι το Φως του Αγίου Πνεύματος να λάμψει σήμερα στις καρδιές όλων μας, λαού και εξουσίας.  
Υπάρχει όμως ένα έγκλημα μισαλλοδοξίας που βαραίνει την πολιτική ηγεσία και σκοτεινιάζει τον ουρανό της Ελλάδας: Είναι η φυλάκιση βουλευτών της Χρυσής Αυγής για μη αποδεδειγμένα εγκλήματα.  
Κάνω έκκληση, εν ονόματι του Χριστού, να αποφυλακιστούν αμέσως για να δώσουν ελεύθεροι, όπως δικαιούνται, τη “μάχη” για τις εκλογές.  
Άλλωστε ουδείς αναμάρτητος και ο Χριστός συγχώρησε ακόμη και τους σταυρωτές του! 
Και να ξέρει ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του ότι το άδικον ουκ ευλογείται, όσους σταυρούς κι αν κάνει κι όσους αγιασμούς κι αν πιει.

Στη συνέχεια παραθέτω τις περικοπές των ευαγγελίων που αναφέρονται στα Θεοφάνεια.  Πρέπει, βεβαίως, να αποκρυπτογραφήσουμε τους συμβολισμούς και ν’ αναζητήσουμε το εσωτερικό νόημα των λεγομένων, για να μην απορρίψουμε την ιστορία ως φανταστική.

 Τα Θεοφάνεια Κατά Ματθαίον (Γ΄ 13-17)

«Τῷ καιρῷ εκείνω, παραγίνεται ὁ Ἰησοῦς ἀπὸ τῆς Γαλιλαίας ἐπὶ τὸν Ἰορδάνην πρὸς τὸν Ἰωάννην τοῦ βαπτισθῆναι ὑπ᾿ αὐτοῦ. Ὁ δὲ ᾿Ιωάννης διεκώλυεν αὐτὸν λέγων· ἐγὼ χρείαν ἔχω ὑπὸ σοῦ βαπτισθῆναι, καὶ σὺ ἔρχῃ πρός με;
 Ἀποκριθεὶς δὲ ὁ Ἰησοῦς εἶπε πρὸς αὐτόν· ἄφες ἄρτι· οὕτω γὰρ πρέπον ἐστὶν ἡμῖν πληρῶσαι πᾶσαν δικαιοσύνην· τότε ἀφίησιν αὐτόν· καὶ βαπτισθεὶς ὁ Ἰησοῦς ἀνέβη εὐθὺς ἀπὸ τοῦ ὕδατος· καὶ ἰδοὺ ἀνεῴχθησαν αὐτῷ οἱ οὐρανοί, καὶ εἶδε τὸ Πνεῦμα τοῦ Θεοῦ καταβαῖνον ὡσεὶ περιστερὰν καὶ ἐρχόμενον ἐπ᾿ αὐτόν· καὶ ἰδοὺ φωνὴ ἐκ τῶν οὐρανῶν λέγουσα· οὗτός ἐστιν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ᾧ εὐδόκησα.»

Απόδοση στη νεοελληνική:

Τον καιρό εκείνο, έρχεται ο Ιησούς από την Γαλιλαίαν εις τον Ιορδάνην προς τον Ιωάννην για να βαπτισθή από αυτόν. Ο Ιωάννης όμως τον εμπόδιζε λέγοντας, "Εγώ έχω ανάγκην να βαπτισθώ από σένα και συ έρχεσαι σ’ εμένα;". Αποκρινόμενος δε ο Ιησούς τουείπε, "Άφησε αυτά επί του παρόντος, διότι έτσι είναι πρέπον σ’ εμάς, να εκτελέσωμεν κάθε εντολήν". Τότε ο Ιωάννης δεν του έφερε αντίρρησιν. Όταν ο Ιησούς βαπτίστηκε, αμέσως ανέβηκε από το νερό και ιδού, άνοιξαν οι ουρανοί και είδε το Πνεύμα του Θεού να κατεβαίνη σαν περιστερά και να έρχεται επάνω του. Και φωνή από τους ουρανούς έλεγε, "Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, εις τον οποίον ευαρεστήθηκα".

*********
Τα Θεοφάνεια Κατά Μάρκο (Α’ 9-11)

«Καὶ ἐγένετο ἐν ἐκείναις ταῖς ἡμέραις ἦλθεν ὁ ᾿Ιησοῦς ἀπὸ Ναζαρὲτ τῆς Γαλιλαίας καὶ ἐβαπτίσθη ὑπὸ ᾿Ιωάννου εἰς τὸν ᾿Ιορδάνην. Καὶ εὐθέως ἀναβαίνων ἀπὸ τοῦ ὕδατος εἶδε σχιζομένους τοὺς οὐρανοὺς καὶ τὸ Πνεῦμα ὡς περιστερὰν καταβαῖνον ἐπ᾿ αὐτόν· Καὶ φωνὴ ἐγένετο ἐκ τῶν οὐρανῶν: σὺ εἶ ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν σοὶ ηὐδόκησα.»

Απόδοση στη νεοελληνική:

Και συνέβη εκείνες τις ημέρες ο Ιησούς ήλθε από τη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας και βαπτίστηκε από τον Ιωάννη στον Ιορδάνη. Και αμέσως, καθώς ανέβαινε από το νερό, είδε τους ουρανούς να σχίζονται και το Πνεύμα σαν περιστερά να κατεβαίνει πάνω του. Και φωνή έγινε από τους ουρανούς που έλεγε: συ είσαι ο υιός μου ο αγαπητός, σε σένα ευαρεστήθηκα.

*********

Τα Θεοφάνεια Κατά Λουκά (Γ'  21-22)

«᾽Εγένετο δὲ ἐν τῷ βαπτισθῆναι ἅπαντα τὸν λαὸν, καὶ ᾽Ιησοῦ βαπτισθέντος καὶ προσευχομένου ἀνεῳχθῆναι τὸν οὐρανὸν καὶ καταβῆναι τὸ πνεῦμα τὸ ἅγιον σωματικῷ εἴδει ὡς περιστερὰν ἐπ᾽ αὐτόν, καὶ φωνὴν ἐξ οὐρανοῦ γενέσθαι, Σὺ εἶ ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν σοὶ εὐδόκησα.»

Απόδοση στη νεοελληνική

Και αφού βαπτίστηκε όλος ο λαός, και του Ιησού βαπτισθέντος και προσευχομένου, ανοίχτηκαν οι ουρανοί και κατέβηκε το Πνεύμα το Άγιο σε σωματική μορφή σαν περιστερά, και φωνή έγινε από τον ουρανό λέγουσα, Συ είσαι ο υιός μου ο αγαπητός, σε σένα ευαρεστήθηκα.

Τα Θεοφάνεια Κατά Ιωάννη (Α' 28-34)

 «Ταῦτα ἐν Βηθανίᾳ ἐγένετο πέραν τοῦ ᾽Ιορδάνου, ὅπου ἦν ὁ ᾽Ιωάννης βαπτίζων.  
Τῇ ἐπαύριον βλέπει τὸν ᾽Ιησοῦν ἐρχόμενον πρὸς αὐτόν, καὶ λέγει, ῎Ιδε ὁ ἀμνὸς τοῦ θεοῦ ὁ αἴρων τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου.  Οὗτός ἐστιν ὑπὲρ οὗ ἐγὼ εἶπον, ᾽Οπίσω μου ἔρχεται ἀνὴρ ὃς ἔμπροσθέν μου γέγονεν, ὅτι πρῶτός μου ἦν.  
Κἀγὼ οὐκ ᾔδειν αὐτόν, ἀλλ᾽ ἵνα φανερωθῇ τῷ ᾽Ισραὴλ διὰ τοῦτο ἦλθον ἐγὼ ἐν ὕδατι βαπτίζων.  
Καὶ ἐμαρτύρησεν ᾽Ιωάννης λέγων ὅτι Τεθέαμαι τὸ πνεῦμα καταβαῖνον ὡς περιστερὰν ἐξ οὐρανοῦ, καὶ ἔμεινεν ἐπ᾽ αὐτόν· κἀγὼ οὐκ ᾔδειν αὐτόν, ἀλλ᾽ ὁ πέμψας με βαπτίζειν ἐν ὕδατι ἐκεῖνός μοι εἶπεν, ᾽Εφ᾽ ὃν ἂν ἴδῃς τὸ πνεῦμα καταβαῖνον καὶ μένον ἐπ᾽ αὐτόν, οὗτός ἐστιν ὁ βαπτίζων ἐν πνεύματι ἁγίῳ. 
Κἀγὼ ἑώρακα, καὶ μεμαρτύρηκα ὅτι οὗτός ἐστιν ὁ υἱὸς τοῦ θεοῦ.»

Απόδοση στη νεοελληνική

Αυτά έγιναν στη Βηθανία, πέραν του Ιορδάνη, όπου ήταν ο Ιωάννης και βάφτιζε. 
Την επομένη βλέπει τον Ιησού να έρχεται προς αυτόν, και λέγει, Ιδού ο αμνός του Θεού που σηκώνει την αμαρτία του κόσμου. Αυτός είναι εκείνος περί του οποίου είπα, Πίσω μου έρχεται άνδρας ο οποίος υπήρξε μπροστά μου, διότι είναι ανώτερός μου.  
Και εγώ δεν εγνώριζα αυτόν, αλλά για να φανερωθεί στον Ισραήλ για τούτο ήλθα και βαφτίζω στο νερό. 
Και έδωσε μαρτυρία ο Ιωάννης λέγοντας ότι, Είδα το πνεύμα να κατεβαίνει σαν περιστερά από τον ουρανό, και έμεινε πάνω του. Και εγώ δεν γνώριζα αυτόν, αλλά εκείνος που με έστειλε να βαπτίζω στο νερό μου είπε, Εκείνος στον οποίο θα δεις το Πνεύμα να κατεβαίνει και να μένει, εκείνος είναι που θα βαπτίζει με Πνεύμα Άγιο. 
Και εγώ είδα και έδωσα μαρτυρία ότι αυτός είναι ο Υιός του Θεού.

*********