ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015

Ομιλία Αντώνη Σαμαρά στις Προγραμματικές ΔηλώσειςΒουλή, 10/2/2015 - ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεπερνώ τα φληναφήματα του Υπουργού Επικρατείας, που μόλις ακούσαμε και σας το λέω καθαρά από την πρώτη στιγμή ότι όποιος αγαπάει την πατρίδα του, θέλει να πετύχει η νέα Κυβέρνηση.
            Αλλά ακριβώς επειδή αγαπάμε την Ελλάδα, κύριε Υπουργέ, δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό της μέλλον και η ευρωπαϊκή της πορεία.

Εμείς, κύριε Τσίπρα, δεν θα κάνουμε αυτά που κάνατε εσείς επί δυόμισι χρόνια από τη θέση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δεν θα μηδενίζουμε το έργο σας. Θα αναγνωρίζουμε τα όποια θετικά πετύχετε. Και σας εύχομαι ειλικρινά να πετύχετε.

Δεν θα καταψηφίζουμε τα πάντα. Μακάρι να μας δώσετε την ευκαιρία να στηρίξουμε οτιδήποτε είναι προς το συμφέρον της χώρας.
Όμως, δεν θα σας αφήσουμε να πάτε και τη χώρα στα βράχια, πολύ περισσότερο που σήμερα αποκαλύπτεται ότι δεν είχατε κανένα πρόγραμμα, ότι δεν είχατε καμία επαφή με την πραγματικότητα.


Εκβιάσατε πρόωρες εκλογές, τις κερδίσατε με ψέματα που τώρα πια αποδεικνύονται.
Να ξέρετε – και σας το λέω προκαταβολικά, αλλά δεν σας το λέω με αντιπαλότητα  ότι η συνέπεια στο ψέμα και την πλάνη, δηλαδή η εμμονή σε πράγματα που αποδεικνύονται ψέματα και πλάνες, δεν είναι αρετή, είναι ελάττωμα βαρύτατο. 
Αντίθετα, αρετή είναι να μπορείς να πεις στον άλλο «μπορεί σε κάθε σου βήμα να με υπονόμευσες, αλλά εγώ θα σε στηρίξω, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον του τόπου. Κοίτα μονάχα μη βλάψεις τη χώρα μας». Και αυτή είναι η αρετή της Νέας Δημοκρατίας.

Να σας θυμίσω, λοιπόν, πού βρίσκεται η χώρα που παραλάβατε και πού βρισκόταν όταν εμείς την παραλάβαμε. Εμείς, λοιπόν, το καλοκαίρι του 2012 βρήκαμε την Ελλάδα με 9,5% έλλειμμα για τη χρονιά εκείνη, με 7% ύφεση, με ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων και με την αξιοπιστία της χώρας μηδενική στον υπόλοιπο κόσμο. Όταν αναλάβατε εσείς πριν από δεκαπέντε μέρες, η Ελλάδα είχε σχεδόν εξαλείψει τα ελλείμματα και πέρυσι, το 2014, έκλεισε τη χρονιά με σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα για δεύτερη χρονιά.

Μέχρι πριν λίγο, βέβαια, το κόμμα σας αμφισβητούσε τα πρωτογενή πλεονάσματα που βγάζαμε. Επί δυόμισι χρόνια τα λέγατε εικονικά και ανύπαρκτα. Τώρα τα αποδέχεστε.
Να σας θυμίσω, λοιπόν, ότι πλεονάσματα εμείς φτιάξαμε και εσείς βρήκατε. 
Εμείς ήμασταν εκείνοι που μετατρέψαμε μέσα σε δυο χρόνια τα τεράστια ελλείμματα σε πλεονάσματα. Και αν εσείς στέκεστε τώρα, είναι γιατί εμείς σας παραδώσαμε στέρεα θεμέλια.
Και μην προκαλείτε, όπως έγινε νωρίτερα στη Βουλή, για το ποιος στέκεται όρθιος και ποιος σκυφτός στο Eurogroup. Σας εύχομαι όταν μπαίνετε και κυρίως όταν βγαίνετε από το Eurogroup να είστε το ίδιο όρθιοι όπως ήμασταν εμείς.

Επειδή άκουσα και κάποιες αμφισβητήσεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της περασμένης χρονιάς, του 2014, να είμαστε σαφείς. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι και τον Νοέμβριο το πλεόνασμα για το 2014 προβλεπόταν πολύ πάνω από τον στόχο, δηλαδή το 1,5% του ΑΕΠ. Βέβαια, όπως προειδοποιήσαμε πολλές φορές, η αβεβαιότητα που δημιούργησαν οι πρόωρες εκλογές που εσείς προκαλέσατε είχε ως αποτέλεσμα την καθίζηση των εσόδων τους δύο τελευταίους μήνες, αλλά μόνο τους δύο τελευταίους μήνες και εξαιτίας σας. Πόσες φορές δεν σας είχαμε προειδοποιήσει για αυτό;
Μετά θα ήθελα να πω ότι εσείς ο ίδιος σε τηλεοπτική εκπομπή διακηρύσσατε με αλαζονεία ότι δεν πρόκειται να πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ.
Ορίστε και η σχετική σας δήλωση.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Πότε ήταν αυτό, κύριε Σαμαρά;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Ήταν τον Απρίλη του 2012 και μάλιστα δίνατε τη συνέντευξη αυτή στον κ. Θεοδωράκη.

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Δεν είχε έρθει ο ΕΝΦΙΑ, δεν υπήρχε ο ΕΝΦΙΑ το 2012.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Δεν υπήρχε ΕΝΦΙΑ το 2012.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Λίγο αργότερα σε άλλη τηλεοπτική σας συνέντευξη διευκρινίζατε ότι δεν θα πληρώσετε έτσι και αλλιώς, γιατί δεν έχετε σπίτι στο όνομά σας. Και αν θέλετε να το δείτε, είναι σε συνέντευξη του κ. Αυτιά στις 9-2-2013. Ιδού!
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Όμως, πουθενά, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν καλέσατε τον κόσμο να πληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Και την ίδια στιγμή, μάλιστα, την ίδια εποχή που μιλάμε, στελέχη του κόμματός σας και σημερινοί Βουλευτές σας καλούσαν δημόσια τον κόσμο να μην πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ.
Αν θέλετε, εδώ πέρα υπάρχει και απάνθισμα από τέτοιες δηλώσεις και θα το καταθέσω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου ειδικά ο ΕΝΦΙΑ πληρωνόταν κανονικά. Τον Ιανουάριο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο κόσμος πλήρωσε λιγότερα και τώρα ξαφνικά τον καλείτε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του για το καλό της πατρίδας. Για το καλό της πατρίδας να τις πληρώσει!

Να σας ρωτήσω κάτι, κύριε Πρωθυπουργέ: Άλλη ήταν η πατρίδα μας τότε, κύριε Τσίπρα; Ήταν διαφορετική η πατρίδα μας;

Και ακόμα, εσείς βρήκατε τη χώρα μας σε ανάκαμψη, όχι σε βαθιά ύφεση όπως εμείς. Σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία της Ευρώπης - της Κομισιόν, στην προκειμένη περίπτωση - το 2014 η Ελλάδα σημείωσε ανάπτυξη 1% - αυτό παραλαμβάνετε κι αυτό να το θυμάστε - και προβλέπεται για την τρέχουσα χρονιά ανάπτυξη 2,5%, αν δεν συμβούν έκτακτα γεγονότα, που όλοι ευχόμαστε να μην συμβούν. Η ανεργία τώρα είναι στο 25,5%, όπως και πριν από δυόμισι χρόνια. Μόνο που τώρα πέφτει σταθερά, ενώ όταν αναλάβαμε εμείς ανέβαινε ιλιγγιωδώς. Εμείς τη φρενάραμε. Εμείς την αντιστρέψαμε. Και εσείς ελπίζω πάλι να μην την αυξήσετε.

 Και ακόμα μιλάτε για αποτυχία της πολιτικής μας. Το ότι εξαλείψαμε 9,5% έλλειμμα και βγάλαμε τη χώρα σε ανάκαμψη και πληρώσαμε 6,5 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμες οφειλές και περάσαμε μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ξαναγίνει στην Ελλάδα και όλα αυτά μέσα σε δυόμισι χρόνια με συνεχή δική σας υπονόμευση, σας φαίνεται αποτυχία πολιτικής ή μήπως είναι μισαλλόδοξο αυτό που λέτε;

Το χρέος της χώρας το βρήκαμε εκτός ελέγχου. Στηρίξαμε την προηγούμενη Κυβέρνηση Παπαδήμου να το «κουρέψει» ονομαστικά κατά 105 δισεκατομμύρια. Ύστερα η δική μας Κυβέρνηση έκοψε άλλα 20 δισεκατομμύρια με επαναγορά ομολόγων πολύ κάτω από την ονομαστική τιμή. Εσείς σε όλα αυτά ήσασταν αντίθετοι.

Τώρα μας λέτε ότι το χρέος της χώρας είναι 6 δισεκατομμύρια παραπάνω από τις προβλέψεις. Μπερδεύετε το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης με το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης. Δεν έχουμε αύξηση χρέους. Τα ρέπος είναι χρηματοδοτικό εργαλείο. Δεν είναι δημόσιο το χρέος. Μην μπερδεύεστε. Το ρέπος το χρωστάει το κράτος στον εαυτό του. Σε ό,τι αφορά τη Γενική Κυβέρνηση είμαστε ακριβώς στις προβλέψεις.

Ξεχνάτε, επίσης, ότι μας χρεώνουν ακόμα ως χρέος τα 10 δισεκατομμύρια από το υπόλοιπο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του ΤΧΣ, που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Εμείς αυτά δεν σκοπεύαμε να τα χρησιμοποιήσουμε και θα τα επιστρέφαμε σβήνοντας ακόμα 10 δισεκατομμύρια χρέους. Ήμασταν καλύτερα από τις προβλέψεις. 

Αν εσείς τώρα τα χρησιμοποιήσετε για να καλύψετε ανάγκες που δημιουργείτε, τότε ναι, θα υπάρξει αύξηση χρέους. Χώρια που τότε θα σας βάλουν και νέα προαπαιτούμενα, γιατί θα αλλάξουν τη χρήση τους και θα το περάσουν αυτό το χρέος για νέο, αναγκαστικό δανεισμό.

 Επιπλέον, το πραγματικό χρέος της χώρας είναι ακόμα 16 δισεκατομμύρια πιο χαμηλό, γιατί προβλέπονται 16 δισεκατομμύρια επιστροφή από την ιδιωτικοποίηση των τριών τραπεζών στα επόμενα δύο, τρία χρόνια. Εάν εσείς δεν τις ιδιωτικοποιήσετε, θα έρθετε σε σύγκρουση με το ευρωσύστημα συνολικά και επιπλέον θα φορτώσετε άλλα 16 δισεκατομμύρια στο χρέος, που αλλιώς θα έσβηναν.

Και αφού «πάτε γυρεύοντας» να σας πω και το εξής: Εμείς από τις αποκρατικοποιήσεις που έγιναν, πετύχαμε 7,7 δισεκατομμύρια έσοδα από τα οποία έχουμε ήδη εισπράξει 3,7 δισεκατομμύρια και αυτά πάνε απευθείας στη μείωση του χρέους. Στη φετινή χρονιά προγραμματίζαμε άλλα 2 δισεκατομμύρια και θα εισπράτταμε ίσως και 3 δισεκατομμύρια. Εάν εσείς, όμως, ακυρώσετε τις αποκρατικοποιήσεις που έγιναν και δεν προχωρήσετε σε άλλες, θα χάσετε τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια και αυτά δεν θα αφαιρεθούν από το χρέος, όπως εμείς προγραμματίζαμε. Μην μιλάμε, λοιπόν, για χρέος.

Προχωρώ. Η αξιοπιστία της χώρας στο διάστημα που ήμασταν Κυβέρνηση αποκαταστάθηκε πλήρως στο εξωτερικό. Επί δύο χρόνια ο διεθνής Τύπος πρόβαλε τις επιτυχίες της χώρας σε όλα τα επίπεδα και στο δημοσιονομικό και στις μεταρρυθμίσεις και στην ανάκαμψη. Ζήταγαν ίσως περισσότερα. Ναι, στις μεταρρυθμίσεις. Κανείς, όμως, δεν αρνήθηκε εκείνα που έγιναν.

Εσείς, αντίθετα, όλα αυτά τα ειρωνευόσασταν πάντοτε. Και τώρα θέλετε να χτίσετε πάνω σε αυτές τις επιτυχίες. Εμείς θα σας βοηθήσουμε να χτίσετε, αν το εννοείτε πραγματικά. Για την ώρα, όμως, βλέπω να θέλετε μάλλον να γκρεμίσετε εκείνα τα οποία καταφέραμε. Σε αυτό φυσικά εμείς θα είμαστε απέναντι.

Και μην ξεχνάτε ακόμα πως επί της δικής μας διακυβέρνησης η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας συνεχώς αναβαθμιζόταν. Τώρα στις δεκαπέντε ημέρες της δικής σας διακυβέρνησης όλοι οι διεθνείς οίκοι υποβαθμίζουν τη χώρα μας ή ετοιμάζονται να το κάνουν. Και αυτό μην το υποτιμάτε, γιατί η αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους είναι το εισιτήριο για να βγεις στις διεθνείς αγορές και το να μπορείς να βγεις στις διεθνείς αγορές είναι το μόνο που μπορεί να σε απαλλάξει από την πίεση των δανειστών.

Με δύο λόγια, εμείς πράγματι παραλάβαμε μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη, αλλά παραδώσαμε χώρα που στέκεται στα πόδια της. Εσείς χώρα παραλαμβάνετε σήμερα. Κοιτάξτε να την παραδώσετε καλύτερα από ό,τι την βρήκατε.

Και να ξέρετε ότι από τη στιγμή που η Βουλή αποφάσισε να μην εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το τραπεζικό σύστημα έχει απωλέσει πάνω από 15 δισεκατομμύρια. Επενδύσεις που ήταν έτοιμες να προσφέρουν δουλειά σε χιλιάδες Έλληνες έχουν παγώσει. Η πατρίδα μας είναι πάλι στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου με τρόπο δραματικό. Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έγινε πάλι αντικείμενο ζωηρής συζήτησης και αυτό βλάπτει πολλαπλά και την οικονομία μας και την κοινωνική μας σταθερότητα.

Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί λέτε και διάφορες θεωρίες περί διαπραγμάτευσης, θεωρίες που άλλες φορές δείχνουν μια συμπαθητική - κατά τα άλλα - αφέλεια και άλλες φορές μια πολύ επικίνδυνη ανευθυνότητα.

Θα σας βοηθήσω λοιπόν. Όταν αναλαμβάνεις τη χώρα σου σε κατάσταση απελπιστική, με 9,5% έλλειμμα και 7% ύφεση, δεν έχεις πολλά περιθώρια. Εμείς εκεί βρισκόμασταν. Μη μας κάνετε, λοιπόν, μαθήματα διαπραγμάτευσης με βάση το τι συνέβαινε τότε.
Όταν αναλαμβάνεις τη χώρα σου σε συνθήκες τόσο δραματικές, έχεις ασφυκτικές ανάγκες. Πρέπει να τις καλύψεις. Πρέπει να ενισχύσεις τη θέση της χώρας, ώστε να μπορείς στη συνέχεια να πετύχεις κάτι καλύτερο. Αυτό κάναμε.

Καλύψαμε τις άμεσες ανάγκες. Αρχίσαμε να βελτιώνουμε τη θέση της χώρας. Περάσαμε αμέσως, από την επόμενη χρονιά, σε πλεονάσματα. Βελτιώθηκε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αυτός που τώρα, με τις πρόωρες εκλογές, έχει αποσυντονιστεί. Μειώθηκε στο μισό η ύφεση για το 2013 και περάσαμε το 2014 στην ανάκαμψη.

Όταν ενισχύσαμε τη διαπραγματευτική μας θέση, αρχίσαμε να ζητάμε περισσότερα για να πετύχουμε περισσότερα. Πετύχαμε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που δεν ήθελαν καν να την ακούσουν, μέχρι την αναστολή των πλειστηριασμών και για το 2013 και το 2014, που δεν την ήθελαν, αλλά και αυτή την κάναμε. Φυσικά θα την επεκτείναμε και στο 2015.

Πετύχαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπου ζητούσαν είσπραξη 3 δισεκατομμύρια και το κατεβάσαμε στα 2,65 δισεκατομμύρια και έτσι μειώθηκε δύο φορές ο φόρος ακινήτων. Πετύχαμε τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, του φόρου πετρελαίου κατά 30%, με διατήρηση της ενίσχυσης για τα αδύναμα νοικοκυριά.

Και βεβαίως τις εκατό δόσεις και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, που η τρόικα δεν ήθελε να ακούσει, εμείς τα επιβάλαμε, εσείς τότε δεν τα ψηφίσατε και σήμερα τα εξαγγέλλετε. 

Εξαγγείλατε αυτό που ήδη έχουμε κάνει και όπως θα δείτε, δεν είναι το μόνο. 

Ενισχύσαμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας για έναν ακόμα λόγο, γιατί στο μεταξύ βγήκαμε με επιτυχία στις αγορές, αποδείξαμε ότι μπορούμε να δανειζόμαστε ξανά ως φυσιολογική χώρα.

Τώρα μας λέτε για το email Χαρδούβελη. Μάλλον δεν το έχετε διαβάσει, γιατί εκεί μέσα αναφέρονται μέτρα που ζητούσε η τρόικα, αλλά εμείς τα απορρίπταμε όλα σχεδόν. Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά. Και τα προηγούμενα χρόνια η τρόικα επίσης ζητούσε υπέρογκα μέτρα που επίσης εμείς απορρίψαμε ως το τέλος.

Πιάσαμε τους στόχους, τους ξεπεράσαμε μάλιστα, μοιράσαμε και κοινωνικό μέρισμα, αλλά πρόσθετα μέτρα δεν πήραμε ούτε τότε. Πάρτε, αν θέλετε, ένα σχετικό έγγραφο, ήδη εμπιστευτικό από τον Νοέμβριο του 2013, για να δείτε τι μας ζητούσαν για το 2014: πρόσθετα μέτρα λιτότητας 1 δισεκατομμυρίου.
(Στο σημείο αυτό ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνιος Σαμαράς καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Δεν πήραμε κανένα και πιάσαμε και το στόχο του 2014. Μη μας μιλάτε λοιπόν για διαπραγμάτευση.

Και τις μεταρρυθμίσεις αυτές εσείς τις λοιδορούσατε επί δυόμισι χρόνια. Και τώρα έρχεται ο κ. Βαρουφάκης και μας λέει ότι συμφωνεί με το 70% των μέτρων του μνημονίου. Χθες το ξαναείπε, απόψε το ξαναμπέρδεψε. Εν πάση περιπτώσει, πιστεύω ότι θα πρέπει να έχει καταλάβει ότι εμείς μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για την τελευταία αξιολόγηση έχουμε δεχθεί λιγότερα, επισήμως όχι πάνω από το 63%.

Πείτε μου, όμως, ποια από αυτό το 70%, τα σωστά που αναγνωρίζετε σήμερα, τα τώρα ή τα παλιά, τα ψηφίσατε ποτέ εσείς στη Βουλή; Επί δυόμισι χρόνια για αυτό το 70%, που τώρα αναγνωρίζετε, δεν μας λέγατε «πουλημένους», «δωσίλογους», «οσφυοκάμπτες» και δεν ψηφίσατε ποτέ ούτε ένα; Και σήμερα κάνατε την κωλοτούμπα και δεν νιώθετε ανάγκη να πείτε έστω ένα συγνώμη για όσα συκοφαντικά λέγατε σε βάρος μας!

Και βέβαια, σύρατε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με οδυνηρές συνέπειες. Είχαμε ήδη βγει στις αγορές. Με το που εμφανίστηκε, όμως, και πάλι η πολιτική αβεβαιότητα ανέβηκαν ξανά τα spreads που ως τότε υποχωρούσαν κι έτσι έκλεισαν οι αγορές για την Ελλάδα.

Όσο πλησίαζε το φάσμα των εκλογών, τα spreads σκαρφάλωναν, το χρηματιστήριο βυθιζόταν, τα έσοδα υποχωρούσαν, η θέση μας αποδυναμωνόταν και τελικά, εκεί που πηγαίναμε για έξοδο από το μνημόνιο έναν χρόνο νωρίτερα, με πιστοληπτική μάλιστα γραμμή στήριξης, τώρα φοβάμαι ότι εσείς μας οδηγείτε σε ένα νέο μνημόνιο αναγκαστικού δανεισμού, δυστυχώς. Και εδώ είναι πια που ξεπεράσατε και τον εαυτό σας.

 Εσείς ο ίδιος προεκλογικά μας λέγατε να μην τολμήσουμε να ζητήσουμε ποτέ παράταση του μνημονίου. Και όπως λέει και αυτό που καταθέτω, λέγατε ότι η έξοδος απαιτεί «ξήλωμα» του καθεστώτος κι όχι μηνιαία ή εξάμηνη παράταση.
(Στο σημείο αυτό ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Και εδώ μέσα από τη Βουλή προχθές το ίδιο μας είπατε. Την παράταση την θεωρούσατε καταστροφική. Και τώρα διαμαρτύρεστε ότι ζητάμε παράταση μόνο για δύο μήνες και όχι για έξι. Τι να πει κανείς εδώ; Η επιστήμη πια σηκώνει τα χέρια, κύριε Τσίπρα!

 Όμως, εν πάση περιπτώσει, αν θέλετε άλλους τέσσερις μήνες παράταση του μνημονίου, γιατί δεν τη ζητάτε μόνοι σας; Φοβάστε τις συνιστώσες σας; Φοβάστε τα αποκαλυπτήρια; Και οι άλλοι τι σας φταίνε;  Χώρια που αν εμείς ζητάγαμε και παίρναμε έξι μήνες παράταση, θα μας λέγατε σήμερα ότι σας έχουμε δεμένα τα χέρια για άλλους τέσσερις μήνες. Το ξέρουμε καλά αυτό.

Και να σας πω κι αυτό. Εμείς, ζητώντας παράταση, ετοιμάζαμε το δικό μας επόμενο βήμα για τον τόπο, να βγούμε από το μνημόνιο όσο γίνεται πιο γρήγορα, τέλος Φλεβάρη. Όχι το δικό σας επόμενο βήμα, που αν ρωτήσετε κανείς δεν το ξέρει. Κανείς ακόμη δεν το γνωρίζει. Εδώ δεν το ξέρετε εσείς οι ίδιοι. Τώρα το ψάχνετε. Και το βαφτίσατε «γέφυρα» ή όπως αλλιώς θέλετε. Και δείτε τις πρώτες συνέπειες της πολιτικής σας. Τα επιτόκια εντόκων γραμματίων ανέβηκαν ήδη από το 2% ως το 2,75%.

Σε ετήσια βάση, αν δεν ανέβουν κι άλλο, αυτό σημαίνει πάνω από 100 εκατομμύρια πρόσθετη επιβάρυνση τον χρόνο, ενώ πέρυσι από τη μείωση των επιτοκίων στα έντοκα είχαμε ελάφρυνση του προϋπολογισμού κατά 200 εκατομμύρια. Καταθέτω το σχήμα αυτό στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Και ακόμη, το γεγονός ότι περνάει η ρευστότητα των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ήταν μέχρι τώρα, στον ELA σημαίνει ότι το τραπεζικό κόστος επιβαρύνεται – προσέξτε  κατά 800 εκατομμύρια τον χρόνο κι αυτό θα το υποστεί η αγορά και βεβαίως θα πλήξει την ανάκαμψη.

Ήδη σας προειδοποίησαν δημόσια οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων - ακόμη κι εκείνοι οι οποίοι συμφωνούν με το πρόγραμμά σας - ότι οι παραγγελίες από το εξωτερικό μειώνονται ή και ακυρώνονται, ότι οι εγγυητικές επιστολές από τις ελληνικές τράπεζες άρχισαν να μην γίνονται δεκτές, ότι η χώρα μπαίνει και πάλι σε έναν ασφυκτικό κλοιό οικονομικής απομόνωσης. Και αυτό σημαίνει ξανά ύφεση.

Εσείς, όμως, νομίζετε ότι έτσι κάνετε δυναμική διαπραγμάτευση. Εγώ σας λέω ότι αποδυναμώνετε έτσι τη χώρα, κύριε Πρωθυπουργέ.

Εμείς ενισχύσαμε την Ελλάδα έτσι ώστε να έχει τη λιγότερη ανάγκη από τους δανειστές της. Εμάς τώρα μας ξαναφέρνετε στην ανάγκη τους και φοβάμαι ότι πάτε να συγκρουστείτε μαζί τους από τη θέση της απόλυτης αδυναμίας.

Μιλάτε συνεχώς - και το άκουσα και πριν - για ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Για να συνεννοηθούμε κάποτε, η Ελλάδα πέρασε μια σοβαρότατη κοινωνική κρίση, από την οποία άρχισε σταδιακά να βγαίνει. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς; Δεν υπάρχει πουθενά το μαγικό κουμπί που αρκεί να το γυρίσεις για να αρχίσουν να τρέχουν τα λεφτά στους δρόμους. Όμως, η κατάσταση τον τελευταίο χρόνο άρχισε πραγματικά να βελτιώνεται. Και αν μέναμε στην πορεία αυτή, σύντομα τη βελτίωση θα την ένιωθαν πολλοί περισσότεροι.

Αν επιμένετε να δώσετε στους πάντες τα πάντα, στο τέλος δεν θα έχετε τη δυνατότητα να δώσετε σε κανέναν τίποτα και θα υποχρεώσετε τη χώρα σε οδυνηρά μέτρα. Όταν δίνεις από αυτά που δεν έχεις, τότε υποχρεώνεσαι σύντομα σε πολλαπλάσιες περικοπές. Τέτοιες «πέτσινες» παροχές οδηγούν πάντοτε σε οδυνηρές περικοπές.

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο εξαγγείλατε το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο στη συνέχεια υποσχεθήκατε να το χρηματοδοτήσετε – πώς;  με κούρεμα χρέους. Αυτό ήταν το πιο μεγάλο σας ψέμα.

Και τώρα τι θα γίνετε χωρίς κούρεμα; Σας προειδοποιούσαμε ότι κούρεμα χρέους έγινε το 2012, όταν το χρέος μας ήταν σε ιδιωτικά χέρια. Τώρα το χρέος μας είναι σε δημόσια χέρια, το χρωστάμε δηλαδή σε κράτη-μέλη, σε οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί να κουρευτεί. Κάτι τέτοιο θα μας έφερνε σε σύγκρουση με όλους. Εσείς επιμείνατε. Κεντρικό σας θέμα στην προεκλογική εκστρατεία σας ήταν ότι θα απαιτήσετε κούρεμα χρέους. Τώρα πια σας το είπαν όλοι ότι δεν γίνεται. Και μάλλον το κατάλαβε και ο κ. Βαρουφάκης, αλλά με αυτά που ακούω και από εδώ και από εκεί δεν παίρνω και όρκο.

Αυτές τις ημέρες αποκαλύφθηκε ότι πάτε σε διαπραγμάτευση από το μηδέν. Όμως, δεν έχει δοθεί η παραμικρή εικόνα ενός σχεδιασμού για το τι θα κάνετε. Οι άλλοι έχουν απορρίψει τη βασική σας απαίτηση για το κούρεμα. Και τώρα μιλάτε με γενικότητες για «συμφωνία-γέφυρα» ή για «συμφωνία-συμβόλαιο». Συμφωνία-γέφυρα ή συμφωνία-συμβόλαιο! Μέχρι τώρα μνημόνια τα λέγατε όλα αυτά, κύριε Τσίπρα. Όμως, τέλος πάντων!

Και εδώ αρχίζουν μια σειρά από παρεξηγήσεις. Σας το λέω χωρίς αντιπαλότητα, γιατί έχει τελειώσει η προεκλογική μας εκστρατεία. Σας το λέω γιατί συμβαίνει να διαχειρίζεστε τις τύχες του τόπου και γιατί δεν θέλω τίποτε να συμβεί στον τόπο.

Νομίζετε ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι αδύνατη; Κάνετε λάθος. Βεβαίως, νομικά δεν μπορούν να σε διώξουν, αλλά πολιτικά και οικονομικά μπορούν να σε αναγκάσουν μόνος σου να φύγεις. Μπορούν να σου ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις, να σου προκαλέσουν ασφυξία ρευστότητας που θα καταστήσει αναπόφευκτη την αποχώρησή σου από την Ευρωζώνη.

Φοβόμαστε όταν βλέπουμε τέτοιες πιθανές προοπτικές. Και σημασία δεν έχει εδώ ποιοι είναι οι κακοί. Σημασία έχει να μη συμβεί το κακό στη χώρα. Σημασία δεν έχει πώς θα πληρώσουν και εκείνοι για ό,τι κακό συμβεί. Σημασία έχει ότι αυτό που για εκείνους θα είναι απλώς δυσάρεστο για εμάς μπορεί να είναι ολέθριο. Και εμένα η χώρα μου με νοιάζει και όταν βλέπω κάποιον να με πηγαίνει κατευθείαν στα βράχια δεν έχω πρόβλημα με τα βράχια, αυτόν που την πηγαίνει στα βράχια προσπαθώ να προειδοποιήσω.

Νομίζατε ότι με το που θα θέσετε τις απαιτήσεις σας με δυναμικό τρόπο θα αρχίζατε να βρίσκετε συμμάχους στην Ευρώπη. Φοβάμαι ότι πέφτετε έξω. Ακούσαμε στην αρχή πολλούς παρηγορητικούς λόγους από πολλούς, αλλά τελικά όλοι σας είπαν «Πηγαίνετε να τα βρείτε με τους εταίρους σας και με το ΔΝΤ». Και ενώ λέω «ΔΝΤ», από εσάς η λέξη αυτή φαίνεται να μην υπάρχει. Θα το ξανασυζητήσουμε κάποτε.

Όμως, νομίζατε ότι πήρατε στήριξη από την Ουάσιγκτον, πλην όμως η Ουάσιγκτον δεν βάζει λεφτά. Και λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα σας έστειλε το μήνυμα να τα βρείτε με τους εταίρους και το ΔΝΤ.

Νομίζατε ότι θα σας στηρίξουν οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου. Πέσατε έξω. Η Πορτογαλία το ξεκαθάρισε απόλυτα, η Ισπανία το ίδιο. Ο σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε πως η κίνηση Ντράγκι - που ήταν η αρχή που κλείνουν οι κρουνοί, οι βρύσες της ρευστότητας - είναι απολύτως θεμιτή. Ο σοσιαλιστής Υπουργός της Ιταλίας, ο κ. Ρέντσι, σας είπε πως η κίνηση Ντράγκι είναι και θεμιτή και προσήκουσα. Επομένως, πού είναι η συμμαχία του Νότου;

Και ύστερα καταστρέφετε τα πάντα, χωρίς λόγο, από το πουθενά, χωρίς να σας το ζητήσει κανένας. Ο ένας Υπουργός σας ονομάζει την κατεξοχήν φίλη Ιταλία «χώρα χρεοκοπημένη». Ο άλλος λέει ότι υπάρχει plan Β να δανειστείτε από Ρωσία, Κίνα, Αμερική και ταυτόχρονα προβαίνει και σε χαρακτηρισμούς υβριστικούς προς τον Διοικητή της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας. Μα, είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Μια ισχυρή σχέση, κύριε Τσίπρα, θέλει χρόνια για να φτιαχτεί και θέλει μόνο λίγα λεπτά για να τη γκρεμίσετε. Οι επιπτώσεις από τέτοιες συμπεριφορές δεν σας νοιάζουν;

Διακηρύσσετε ότι δεν πάει άλλο η λιτότητα. Μα, κανείς δεν θέλει μονομερή λιτότητα. Όμως, σήμερα στρέφονται πολλοί εναντίον σας που έχουν δημόσια καταγγείλει την πολιτική της λιτότητας. Γιατί άραγε; Γιατί όλοι εμείς οι υπόλοιποι όταν λέμε ότι διαφωνούμε με τη μονομερή λιτότητα εννοούμε ότι πρέπει η οικονομία να παίρνει ανάσες, να αρχίσει να αναπτύσσεται με επενδύσεις, με μεταρρυθμίσεις που χτυπούν τη γραφειοκρατία, που προάγουν την ανταγωνιστικότητα, με εξασφάλιση ομαλής ρευστότητας, όχι να συνεχίζονται οι σπατάλες. Τις επενδύσεις τις διώχνετε.

           Ήδη με αυτά που προλάβατε να πείτε, έφυγαν όλοι οι ξένοι από το διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα έρευνας υδρογονανθράκων. Τρεις διεθνείς κολοσσοί, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, εταιρείες τους είχαν πάρει φακέλους για να υποβάλουν προσφορές και έφυγαν όλοι μετά τις εκλογές. Συγχαρητήρια!

Όμως, μόνο μια οικονομία που αναπτύσσεται μπορεί να ξεπεράσει και τα προβλήματα του χρέους και τα ελλείμματα και τα κοινωνικά ζητήματα της φτώχειας. Όμως, λέξη δεν είπατε για ανάπτυξη προχθές στην ομιλία σας, κύριε Πρωθυπουργέ. Μιάμιση ώρα προγραμματικών δηλώσεων και ούτε μία λέξη για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα.

Το πρόβλημα είναι, λοιπόν, πως όταν εσείς λέτε «λιτότητα», εννοείτε κάτι το διαφορετικό. 
Εννοείτε να εξακολουθήσουν να υπάρχουν ελλείμματα και να τα χρηματοδοτούν άλλοι. 
Εννοείτε να μην απομακρυνθεί κανείς από το δημόσιο ούτε καν εκείνοι που βρέθηκαν με πλαστά πιστοποιητικά. 
Εννοείτε να συνεχίζεται η απίστευτη σπατάλη που γινόταν στη δημόσια υγεία και που εμείς σταματήσαμε και εσείς καταψηφίζατε τότε όλα τα σχετικά μέτρα. 
Και αυτό λιτότητα είναι; Και αυτό πρέπει να ανατραπεί; 

Εννοείτε να μην υπάρχει αυστηρή αξιολόγηση προσωπικού στο δημόσιο, όταν η αξιολόγηση γίνεται παντού στον κόσμο. Και αυτό λιτότητα είναι; 
Εννοείτε να σταματήσουν και να ανατραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται παντού στον κόσμο. Και οι ιδιωτικοποιήσεις λιτότητα είναι;
 Εννοείτε να μην έρθουν επενδύσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους ανέργους. Και αυτό λιτότητα είναι; 
Αυτά πολεμήσατε στην Αντιπολίτευση και αυτά σταματάτε σήμερα ως Κυβέρνηση. Αυτά που πολεμάτε δεν είναι λιτότητα, κύριε Τσίπρα. «Ανάπτυξη» λέγονται αυτά που πολεμάτε.

Εύχομαι να σας ακούσουν με προσοχή στο εξωτερικό, να μη ζήσετε τη μοναξιά του απομονωμένου. Όμως, φοβάμαι ότι τώρα θα πάτε στις Βρυξέλλες και θα πετύχετε το ακατόρθωτο, να ενώσετε τον ευρωπαϊκό Βορρά και τον ευρωπαϊκό Νότο εναντίον της Ελλάδας. Προσέξτε το! Και η διαφορά τους ήταν ακριβώς αυτή, στο ότι οι μεν ήθελαν πολύ περισσότερο ανάπτυξη από τους άλλους. Βέβαια, θα απαντήσετε ότι εσείς έχετε την εντολή του ελληνικού λαού να τα αλλάξετε όλα. Ναι, αλλά διαβεβαιώνετε τους πάντες μέσα στη χώρα ότι δεν πρόκειται να έρθετε σε σύγκρουση με τους εταίρους μας, ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσετε έξοδο από το ευρώ. Και βεβαίως τέτοια εντολή να προκαλέσετε σύγκρουση δεν έχετε πάρει από τον ελληνικό λαό.

Ας δούμε τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ορισμένα άλλα σημεία των προγραμματικών.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού σήμερα είναι λάθος. Φοβάμαι ότι θα προκαλέσει άνοδο της ανεργίας. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα απολύσουν κάποιους για να δώσουν αύξηση στους υπόλοιπους, χώρια που μπορεί να καταστρατηγηθεί αυτή η επιλογή με επιστροφή στα μπλοκάκια, χώρια που θα χαθούν έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν λέω ότι θα εκληφθεί ως casus belli από τους εταίρους μας, γιατί δεν σας ενοχλεί αυτό. Εγώ οφείλω να σας πω ότι ανάμεσά τους υπάρχουν κράτη που μας δάνεισαν και που έχουν χαμηλότερο βασικό μισθό από εμάς και τώρα θα δουν από εμάς να τον αυξάνουμε και να τους ζητάμε επιπλέον να κουρέψουν όσα μας είχαν προηγουμένως δανείσει.

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από φέτος μπορεί να γίνει μόνο με υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και τα έσοδα που θα χάσετε, θα πρέπει να αναπληρωθούν από αλλού. Από πού και πώς; Πρόσθετα φορολογικά μέτρα μου μυρίζουν κι εδώ.

Για την αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000, είμαστε οι πρώτοι που θα το θέλαμε. Μακάρι! Πρέπει μόνο να μας πείτε από πού θα βρείτε τα 2.500.000.000 τουλάχιστον που θα χρειαστούν. Από άλλους φόρους;

Η αποκατάσταση της δέκατης τρίτης σύνταξης για ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους είναι μέτρο που μπορεί να στηριχθεί και το είχαμε και εμείς στο πρόγραμμα. Δεν είμαι πια βέβαιος ότι μπορεί να γίνει φέτος. Ίσως την επόμενη χρονιά να είναι πιο εύκολο.

Εμείς, όμως, οφείλω να σας πω ότι είχαμε προχωρήσει στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, τη θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που αφορά σε όλες τις αδύναμες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και που ξεκίνησε ήδη με επιτυχία πιλοτικά.

Προτεραιότητά μας ήταν να γενικευτεί σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό δεν σας άκουσα να λέτε τίποτα. Θα το εγκαταλείψετε; Θα το προχωρήσετε; Και με τι λεφτά θα γίνουν όλα αυτά;
Εσείς, βέβαια, δώσατε διαβεβαιώσεις ότι θα τηρήσετε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Όμως, εξαγγείλατε κάποια μέτρα για τώρα και κάποια για αργότερα. Σε όλα, όμως, σας λέω με μηδέν κοστολόγηση, με μηδέν χρονοδιάγραμμα. Συσκότιση έχετε επιβάλει στο πρόγραμμά σας.

Ζητάτε μετά να αλλάξει για φέτος ο δημοσιονομικός στόχος, από 3% στο 1,5%. Εντάξει! Όμως, να θυμάστε πως ό,τι μας βγάζει από το στόχο του 3% πλεονάσματος για φέτος, αναγκαστικά θα πρέπει να καλυφθεί με αναγκαστικό δανεισμό, με νέο μνημόνιο. Γιατί το 3% αφορά και την προγραμματισμένη πλήρη κάλυψη πληρωμών για τόκους, που δεν θα μπορεί πια να τους καλύψει μόνη της η Ελλάδα, όπως είχαμε προγραμματίσει εμείς.

Άρα, θα πρέπει και πάλι να δανειστούμε, συν όσα θα πρέπει να μας δανείσουν για την εξόφληση δανείων και ομολόγων, που φέτος λήγουν, που εμείς προγραμματίζαμε να τα καλύψουμε από πού; Από τις αγορές. Συν όσα υπολογίζουν για το δημοσιονομικό κενό φέτος, που οφείλω να σας πω έχει μεγαλώσει από το ξεχαρβάλωμα στα έσοδα που προκάλεσαν οι τελευταίες εκλογές.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα είστε υποχρεωμένοι σε νέο αναγκαστικό δανεισμό, δηλαδή σε νέο μνημόνιο. Και αν τελικά δεχθείτε – γιατί κανείς δεν ξέρει  την επέκταση του σημερινού προγράμματος, τότε θα καταλήξετε και σε αξιολόγηση για το παλιό μνημόνιο και σε νέα προαπαιτούμενα και για το καινούργιο μνημόνιο.

Γιατί, προσέξτε, ό,τι θα φορτώσετε φέτος στο λογαριασμό θα το βρείτε αμέσως μπροστά σας σε περιοριστικά μέτρα και σε καινούργια σκληρή λιτότητα. Καθαρές κουβέντες λοιπόν: Εθνική αξιοπρέπεια δεν είναι να έχεις το δικαίωμα να ζητάς να σε δανείζουν οι άλλοι επ’ άπειρον και ύστερα να σου κουρεύουν το χρέος και να σου ξαναδανείσουν. Αυτό λέγεται εθνική φαντασίωση.
Και για να είμαι δίκαιος μαζί σας, θέλω να επαινέσω κάτι που είπατε χθες ότι τα πλεονάσματα ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Συμφωνούμε απόλυτα, κύριε Τσίπρα. Αυτό σας λέμε εδώ και χρόνια. Αυτό κάναμε εδώ και χρόνια. Δημιουργήσαμε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία εσείς σήμερα εξανεμίζετε και δεν ακούσαμε μία λέξη αναγνώρισης, ότι τα πλεονάσματα δημιουργήθηκαν προφανώς από τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά με επιμονή της δικής μας Κυβέρνησης.

Εθνική αξιοπρέπεια, λοιπόν, είναι να βγάζεις πλεονάσματα, να φτάσεις τη χώρα σου να μην έχει ανάγκη από τέτοια δανεικά.

Και κάνατε και ένα άλλο επικίνδυνο λάθος. Επιμένετε ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο. Ακούστε, νομίζετε ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται μόνο από το ύψος τους, το ονομαστικό του ύψος και τη σχέση του με το ΑΕΠ; Λάθος, εξαρτάται από πολλά πράγματα και από το πόσο χρέος έχει μία χώρα – το ονομαστικό του μέγεθος – και από τη σχέση του με το ΑΕΠ και από το πόσο υψηλά επιτόκια πληρώνει και για πόσα χρόνια και από το πότε λήγει, δηλαδή το πότε το ξεχρεώνουμε.

Γιατί είναι άλλο πράγμα να υποχρεωθείς να ξεχρεώσεις 50 δισεκατομμύρια σε τρία χρόνια και να πληρώνεις 5% τόκο, δηλαδή 2,5 δισεκατομμύρια το χρόνο, πράγμα που θα σε πνίξει, και είναι εντελώς διαφορετικό να πληρώνεις 0,5% το χρόνο, δηλαδή 250 εκατομμύρια μόνο και να πρέπει να το ξεχρεώσεις σε 25 χρόνια. Αυτό δεν θα σε πνίξει. Εύκολα το ξεχρεώνεις. Το ίδιο λοιπόν ονομαστικό χρέος 50 δισεκατομμύρια έχουμε και στις 2 περιπτώσεις. Το ένα είναι μη βιώσιμο και το άλλο είναι απολύτως βιώσιμο.

Και τέλος, η βιωσιμότητα εξαρτάται και από το σε ποιον χρωστάς. Εάν χρωστάς στις αγορές ο κίνδυνος της χρεοκοπίας είναι μεγαλύτερος, ενώ αν χρωστάς στους εταίρους σου ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι πολύ μικρότερος.

Επειδή όλα αυτά, λοιπόν, επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του χρέους, εμείς μεθοδικά, όλα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα αλλάξαμε. Κόψαμε το ονομαστικό χρέος, κουρέψαμε 105 δισεκατομμύρια –το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία-, κόψαμε άλλα 20 δισεκατομμύρια αργότερα με επαναγορά χρέους σε χαμηλότερη τιμή, μετατρέψαμε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας από ιδιωτικό σε χρέος προς κράτη και διεθνείς οργανισμούς και μειώσαμε τα επιτόκια πάνω από 5%, που ήταν πριν 4 χρόνια, σε κάτω από 2% σήμερα, ενώ – προσέξτε  τα επιτόκια στο χρέος μας με τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κάτω από 0,7% ετησίως. Πηγαίνετε να τα βρείτε αλλού!

Εξασφαλίσαμε επίσης επιμήκυνση της εξόφλησης από 6 χρόνια που έχουν τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρώπης σε πάνω από 16 χρόνια κατά μέσον όρο για το ελληνικό χρέος.

Και τέλος, το πιο σημαντικό: Στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 ήδη πετύχαμε, όταν η Ελλάδα θα έπιανε τους δημοσιονομικούς της στόχους, να μας δώσουν ακόμη χαμηλότερα επιτόκια για πολύ περισσότερα χρόνια στο μέλλον και εξόφληση ακόμη πιο πέρα στο μέλλον. Αυτή ήταν η λεγόμενη ανακούφιση χρέους που είχαμε πετύχει και αυτή η ανακούφιση χρέους επιτρέπει να διαπραγματευθείς μετά μικρότερα πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Τον έχουμε ανοίξει το δρόμο γι’ αυτό.

           Έχουμε ήδη διαπραγματευτεί. Έχουμε ήδη πιάσει τους όρους για την ανακούφιση του χρέους και αυτό θα επιτρέψει χαμηλότερα πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.
Και μην ξεχνάτε ότι με την έξοδο από το μνημόνιο που προωθούσαμε και την πιστοληπτική γραμμή που θα παίρναμε, και ο ρόλος της τρόικας τότε θα άλλαζε εντελώς. Η παρουσία της, το είχαμε ήδη συμφωνήσει, θα ήταν πολύ πιο διακριτική και περιορισμένη μόνο για μερικούς μήνες ακόμα.

Εσείς φοβάμαι ότι θα την ξαναφέρετε, πιθανώς με άλλο όνομα. Αλλά δεν υπάρχει αναγκαστικός δανεισμός, δηλαδή μνημόνιο, χωρίς αυστηρή επιτήρηση. Μπορείτε να το πείτε συμβόλαιο αντί για μνημόνιο, μπορείτε να το ονομάσετε κάπως αλλιώς αντί για τρόικα. Αλλά όπως και να το ονομάσετε, αυτή θα είναι η πραγματικότητα.

Έρχεστε λοιπόν και μας κάνετε μαθήματα περί διαπραγμάτευσης χρέους. Μηδενίζετε κυριολεκτικά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία που πετύχαμε. Εγκαταλείπετε τον σίγουρο δρόμο και πάτε να κυνηγήσετε χίμαιρες με κίνδυνο να χάσετε τα πάντα.

Πήγατε έξω και είπατε το προεκλογικό σας «ποίημα». Τους είπατε για νέο ονομαστικό κούρεμα χρέους. Εισπράξατε ένα «όχι» από όλους. Τους είπατε για συνδιάσκεψη χρέους. Σας είπαν όλοι ένα ξερό «όχι». Τους είπατε για αέναα ή άληκτα ομόλογα, τα λεγόμενα perpetuals. Μα, είναι δυνατόν;

Ανασύρατε, κύριε Τσίπρα, από τα βάθη της ιστορίας ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποίησε η Μεγάλη Βρετανία, για να καλύψει ανάγκες της ενόψει του επταετούς πολέμου στα μέσα του 18ου αιώνα. Στη συνέχεια το χρησιμοποίησε και πάλι η Βρετανία, για να καλύψει τις δαπάνες της στους Ναπολεόντειους Πολέμους στις αρχές του 19ου αιώνα και τέλος, στις αρχές του 20ου αιώνα, για να καλύψει τις υπέρογκες δαπάνες της στα τέλη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Ουαου», που θα έλεγε ο κ. Βαρουφάκης!

Αυτό το πράγμα δεν χρησιμοποιείται πια από κράτη. Εδώ και πολλές δεκαετίες κανέναν σας δεν απασχόλησε. Ότι το χρησιμοποιούν σήμερα μόνον υπερχρεωμένες εταιρείες σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδονησία, αλλά με επιτόκια 8% και 9%, προφανώς δεν θα το ξέρατε. Ότι και σε αυτά τα σύγχρονα αέναα ομόλογα ο τόκος τους μεγαλώνει μετά από κάποια χρόνια και γίνεται ασύμφορος, υποθέτω ούτε αυτό το ξέρατε.

Και αυτή η πρότασή σας έπεσε φυσικά στο κενό. Γιατί αυτό που σας είπα και έχουμε διαπραγματευτεί, η «ανακούφιση χρέους», είναι πολύ καλύτερη. Δίνει χρονική επέκταση στις λήξεις, αλλά όχι για πάντα, δίνει πιο χαμηλά επιτόκια για περισσότερα χρόνια και είναι εφικτό, δεν είναι πυροτέχνημα. Ελάτε να το κάνουμε και αφήστε αυτές τις άγονες περιπλανήσεις στα βάθη της χρηματοπιστωτικής ιστορίας.

Λέτε σήμερα ότι θα προωθήσετε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Μπράβο σας. Αλλά τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν, πάτε να τις ανατρέψετε. Κανείς δεν είναι μαζί σας σε αυτό. Και μόνον γι’ αυτό κινδυνεύετε να προκαλέσετε σύγκρουση με όλους.

Λέτε ότι θα δώσετε έμφαση στο χτύπημα της φοροδιαφυγής. Μπράβο σας και μαζί σας. Αλλά όσα μέτρα πήραμε για το χτύπημα της φοροδιαφυγής, εσείς τα καταψηφίσατε.

Λέτε ότι θα χτυπήσετε τη διαφθορά. Μπράβο σας και μαζί σας. Αλλά όσα μέτρα πήραμε κατά της διαφθοράς στο δημόσιο, εσείς και τα καταψηφίσατε και τώρα πολλά τα ξηλώνετε.
Η Κυβέρνησή μας ψήφισε ήδη παίρνοντας τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές – ρωτήστε τη Lazard: δύο εξειδικευμένα ελεγκτικά κέντρα, ένα για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου, μιας μονάδας είσπραξης μεγάλων χρεών και μιας υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Εσείς τότε δεν τα ψηφίσατε, αλλά προχθές τα εξαγγείλατε, σας θυμίζω, κύριε Τσίπρα.

Εξαγγείλατε μέτρα για ενδοομιλικές συναλλαγές. Μα υπάρχει ήδη σχετική νομοθεσία. Την περάσαμε. Εσείς δεν την ψηφίσατε. Τώρα απλώς την εξαγγέλλετε!

Μιλήσατε ακόμα για το χτύπημα λαθρεμπορίου καυσίμων. Εμείς περάσαμε νόμο αυστηρότατο. Ήδη το κράτος εισπράττει 1 επιπλέον δισεκατομμύριο ετησίως και τρέξαμε όλους τους διαγωνισμούς για την προμήθεια του απαραίτητου υλικού. Πολύ σύντομα θα έχουμε τον εξοπλισμό να γίνει κι αυτό. Εσείς τώρα το θυμηθήκατε και το εξαγγείλατε.

Λέτε ότι θα χτυπήσετε τη διαπλοκή. Μαζί σας. Θυμίζω ότι επί των ημερών μας η δικαιοσύνη έβαλε αρκετούς μεγαλόσχημους στη φυλακή. Εσείς θα δούμε τι ακριβώς θα κάνετε.

Ακόμα μιλήσατε για εξεταστικές επιτροπές. Κανένα πρόβλημα. Κάντε όσες εξεταστικές επιτροπές θέλετε, κύριε Τσίπρα. Εμείς, εφόσον είναι σωστά στοιχειοθετημένα, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Σας θυμίζω τη διετία 2010 και 2011 ότι η τότε κυβέρνηση έκανε έξι εξεταστικές επιτροπές εναντίον μας. Έψαξαν τα πάντα, ακόμα και υποθέσεις που είχαν ψαχτεί ξανά και δεν βρήκαν το παραμικρό.

          Αν θέλετε να κάνετε και έξι και δεκαέξι Εξεταστικές Επιτροπές, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Προσέξτε, όμως, μην τελικά είναι όλα πυροτεχνήματα αποπροσανατολισμού, για τα δικά σας τα αδιέξοδα.

Κάνατε, όμως, και μια σειρά εξαγγελίες εδώ μέσα για πράγματα που ήδη έχουμε κάνει. Το κοινωνικό τιμολόγιο για ρεύμα στα νοικοκυριά που έχουν πρόβλημα υπάρχει ήδη. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν γίνονται, γιατί εμείς τους έχουμε απαγορεύσει. Την επαφή του πολίτη με το δημόσιο εμείς την έχουμε ελαχιστοποιήσει, σε μερικές περιπτώσεις εντυπωσιακά.

Δεν έχετε ακούσει ότι το 95% των φορολογικών δηλώσεων υποβάλλονται και διορθώνονται ηλεκτρονικά από το σπίτι; Δεν έχετε ακούσει ότι χιλιάδες πιστοποιητικά δίνονται ηλεκτρονικά; Για τις δεκάδες νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις, για ασφάλιση, για εργασία, δεν έχετε ακούσει; Για το ηλεκτρονικό κράτος που εμείς και το ψηφίσαμε και το εφαρμόσαμε;

Το αναγνώρισαν ξένοι οργανισμοί. Αναβάθμισαν γι’ αυτό το λόγο τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας και εσείς δεν το πήρατε χαμπάρι και το εξαγγείλατε ως κάτι που θα κάνετε εσείς.

Το χτύπημα της γραφειοκρατίας με την ενιαία αδειοδοτική αρχή που θεσπίσαμε, δεν το έχετε ακούσει; Το νέο νόμο για απλούστευση διαδικασιών στην έγκριση επενδύσεων, δεν τον έχετε ακούσει; Ότι όλα αυτά οδήγησαν στο να αναβαθμιστεί η χώρα κατά εκατόν έντεκα θέσεις στη διεθνή κατάταξη του ΟΟΣΑ μέσα σε δύο χρόνια για έναρξη νέων επιχειρήσεων, δεν το ξέρετε; Σας το λέω, λοιπόν, να το μάθετε. Υπάρχει ήδη και όμως, όπως όλα τα άλλα, εσείς και αυτό τότε το καταψηφίσατε.

Και μια ακόμη εξαγγελία σας έκπληκτοι ακούσαμε, που την έχουμε ήδη κάνει εμείς: Η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τους φυσικούς πόρους της χώρας είναι ήδη νόμος του κράτους, κύριε Τσίπρα, τον οποίο εσείς τότε, βεβαίως, δεν ψηφίσατε. Και αφού δεν το ψηφίσατε τότε, σήμερα τον εξαγγέλλετε, ενώ ταυτόχρονα διώχνετε τις ξένες εταιρίες που ετοιμάζονταν να κάνουν προσφορές για να πάρουν άδειες έρευνας.

Ωραίοι μεταρρυθμιστές είστε. Σαν τον νέο Υπουργό Παιδείας, ο οποίος χθες δήλωνε όχι μόνο ότι θα επαναφέρει το άσυλο παρανομίας στα πανεπιστήμια, αλλά ότι καταργεί τα πρότυπα σχολεία γιατί λέει η «αριστεία» – αν είναι ποτέ δυνατόν!  μοιάζει με ρετσινιά. Πράγματι, ωραίοι μεταρρυθμιστές είστε.

Για να μην αναφερθούμε στη δημαγωγία σας, ότι για πρώτη φορά, τάχα, χτυπάτε τα προνόμια του πολιτικού συστήματος. Θα αστειεύεστε. Σας θυμίζω ότι πρώτη απόφαση της Κυβέρνησής μας τον Ιούλιο του 2012 ήταν η σαρωτική μείωση δαπανών για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Μειώθηκαν τότε οι αποδοχές, για πρώτη φορά όλων των κρατικών λειτουργών, όπως Προέδρου Δημοκρατίας, Πρωθυπουργού, όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, Βουλευτών, Γενικών Γραμματέων Υπουργείων, υψηλόβαθμων στελεχών στη διοίκηση. Κάποιες μειώθηκαν και ώς 50%. Και ακόμα μειώθηκαν σημαντικά και προνόμια των Βουλευτών που προϋπήρχαν. Αυτά τα κάναμε ήδη από τότε. Και εσείς, βέβαια, τότε δεν τα ψηφίζατε.

Δυο λόγια για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις. Η προηγούμενη Κυβέρνηση για πρώτη φορά αντιμετώπισε αυτό που δεν άγγιζε ώς τότε κανένας: τον ποσοτικό προσδιορισμό των αξιώσεων του ελληνικού δημοσίου. Το έκανε μεθοδικά και ήδη το πόρισμα της Επιτροπής είναι στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους. Και αυτό εμείς το προχωρήσαμε, εδώ και δύο χρόνια.

Τις φυλακές υψίστης ασφαλείας που δημιουργήσαμε φαίνεται ότι πάτε και αυτές να καταργήσετε. Γιατί; Για να είναι πιο εύκολη η απόδραση; Η σχέση με καταδικασμένους τρομοκράτες και επικίνδυνους ποινικούς;

Φαίνεται ότι ακούμπησα κάποιες ευαίσθητες, λεπτές χορδές μιας συγκεκριμένης συνιστώσας, μιας συνιστώσας συγκεκριμένης.

Όλες οι χώρες στον κόσμο έχουν ειδικές φυλακές, για τέτοιους κακοποιούς. Η Ελλάδα τώρα μόλις απέκτησε. Εσείς γιατί τις καταργείτε;

Τέλος, μην διανοηθείτε να παίξετε με τα διεθνή ερείσματα και τις συμμαχίες της χώρας. Τις χτίσαμε με πολύ κόπο. Τα κρατήσαμε μέσα σε δύσκολες περιπτώσεις. Τα έχουμε απολύτως ανάγκη για την ασφάλεια της χώρας μας. Δικαίωμα αυτά τα παίξετε στα ζάρια δεν έχετε. Εντολή για να αλλάξετε τις συμμαχίες της χώρας δεν πήρατε από τον ελληνικό λαό.
Εμείς στα δύσκολα δύο τελευταία χρόνια με τις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας να χειροτερεύουν συνεχώς, καταφέραμε και κρατήσαμε τις ισορροπίες. Προσέξτε μην τις ανατρέψετε. Καταφέραμε να ενισχύσουμε τη θέση της Ελλάδας και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη, ενώ δημιουργήσαμε νέες στρατηγικές συμμαχίες με χώρες εκτός ΝΑΤΟ και εκτός Ευρώπης, από την Αίγυπτο έως το Ισραήλ και από την Κίνα έως το Αζερμπαϊτζάν.

Αν θέλετε να το συνεχίσετε αυτό, εμείς απολύτως είμαστε μαζί, θα σας στηρίξουμε. Αλλά από κάποιες πρώτες κινήσεις σας, άγαρμπες, δείξατε ότι και τις παραδοσιακές συμμαχίες θα τραυματίσετε και τις νέες θα χαλάσετε.

Και κάτι σημαντικό: Ξεκινήσαμε το μεγάλο διαγωνισμό για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα της ΑΟΖ. Είναι απαραίτητο εδώ να έχουμε ισχυρές διεθνείς υποψηφιότητες από εταιρείες, για λόγους που ο καθένας καταλαβαίνει. Άρχισαν να έρχονται οι εταιρείες αυτές. Τους διώξατε μέχρι τώρα. Προσέξτε το, προσέξτε καλά, γιατί περήφανη Ελλάδα είναι μια Ελλάδα με στηρίγματα παντού. Μια απομονωμένη Ελλάδα δεν είναι περήφανη, δεν είναι καν ασφαλής, κινδυνεύει άμεσα. Kαι δεν θέλω να πω τίποτε άλλο πάνω σ’ αυτό, αλλά είστε υπόλογοι από δω και πέρα για ό,τι συμβεί.

Και κάτι ακόμα: Μην μπερδεύετε τους αγώνες της ελευθερίας του έθνους μας, τα ηρωικά «όχι» των πατεράδων μας, με τη σύγχρονη αγωνία για περισσότερα δανεικά. Το να έχεις ανάγκη συνεχώς από δανεικά δεν είναι ελευθερία, κύριε Τσίπρα. Είναι εξάρτηση. Το να πάψεις να ζητάς συνέχεια δανεικά είναι και αξιοπρέπεια και ελευθερία. Φοβάμαι ότι εσείς μας πάτε σε νέα δανεικά.

Βέβαια, τις προγραμματικές δηλώσεις σας δεν θα τις ψηφίσουμε, γιατί μαρτυρούν στην καλύτερη περίπτωση τη σύγχυσή σας και στη χειρότερη την πρόθεσή σας να σπρώξετε τη χώρα σε σύγκρουση με όλους και σε απομόνωση απ’ όλους, να την οδηγήσετε σε περιπέτειες που εμείς κάναμε και θα κάνουμε τα πάντα για να τις αποτρέψουμε.

Επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν πρόκειται να σας υπονομεύσουμε, όπως κάνατε εσείς σε κάθε μας βήμα, ούτε βέβαια πρόκειται να επιτρέψουμε να πάτε την Ελλάδα στα βράχια. Αν εγκαίρως αλλάξετε την πολιτική σας, θα είμαστε δίπλα σας, για να διορθώσουμε ό,τι μπορεί να διορθωθεί. Να ξέρετε, όμως, πως όσο αργείτε, τόσο τελικά μεγαλώνει ο λογαριασμός. Θα τον πληρώσει ο λαός, αλλά εσείς θα τον χρεωθείτε, όπως θα χρεωθείτε αν προχωρήσετε σ’ αυτά που ακούγονται για εκλογές της δραχμής ή για δημοψήφισμα.

Τελικά πού το πάτε; Σε ρήξη; Σε δημοψήφισμα; Ελπίζω πως όχι. Θα μας πάει εκατό χρόνια πίσω. Και μόνο η λέξη «δημοψήφισμα», που άρχισαν να τη λένε κάποιοι δικοί σας, θυμίζει τη μεγάλη κρίση που προκάλεσε κάποιος άλλος Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, το Νοέμβριο του 2011. Το φάντασμα της δραχμής τότε στρογγυλοκάθισε απειλητικά πάνω από τη χώρα για πολύ καιρό. Κάναμε πάνω από έναν, ενάμιση χρόνο για να διώξουμε αυτό το φάντασμα και να συνεφέρουμε την Ελλάδα. Δεν φαντάζομαι να έχετε κατά νου να μας ξαναφέρετε τα ίδια. Ούτε να το σκέφτεστε! Πείτε και στους δικούς σας που μιλάνε γι’ αυτό, να το κόψουν.

Επειδή κάτι άκουσα από Υπουργό σας, σας λέω ότι εγώ αύριο πηγαίνω στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Δεν θα πάω εκεί ως αντίπαλός σας. Θα πάω για να στηρίξω την Ελλάδα, όπως έκανα πάντα.

Φροντίστε εσείς να μη δίνετε όπλα στους εχθρούς της Ελλάδας.
Πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα - σας το λέω εντίμως -, αλλά πρέπει να το θελήσετε κι εσείς.

Τελειώνω με κάτι που πιστεύω βαθύτατα: Η Νέα Δημοκρατία προσέφερε πολλά στην ανόρθωση της χώρας. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στη χώρα και η Νέα Δημοκρατία είναι εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ακόμα και για τα μάτια εκείνων που δεν την ψήφισαν. Αυτόν το ρόλο θα συνεχίσουμε και θα τον παίξουμε στο ακέραιο, γιατί η ευθύνη δεν είναι αδυναμία, είναι δύναμη. Το να αγαπάς την πατρίδα σου και το να την υπηρετείς από οποιαδήποτε θέση είναι αρετή, δεν είναι ελάττωμα. Η πολιτική ευθύνη είναι για τους δυνατούς, δεν είναι για τα κορόιδα και ανταμείβεται τελικά και ας δοκιμάζεται προσωρινά.

Κύριε Τσίπρα, αυτά τα τελευταία δεν τα λέω ως αντιπαράθεση με σας. Τα λέω για να σας βοηθήσω και για να σας προϊδεάσω. Υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που δεν του φτάνουν τα λόγια. Θέλει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Πού το πάτε; Τι θα κάνετε με τις υποχρεώσεις της χώρας; Πώς θα τις χρηματοδοτήσετε; Πώς θα κρατήσετε την Ελλάδα στο ευρώ αν δεν πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και αν δεν υπάρχει ρευστότητα;

Να ξέρετε ότι στη Βουλή αυτή υπάρχουν φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, που δεν θα σας αφήσουν να εκτροχιάσετε τη θέση της χώρας μας από την Ευρώπη.

Αν δεν ξεκαθαρίσετε αμέσως το τοπίο, θα υπάρχει περίπτωση να γίνετε υπαίτιος κακών εξελίξεων με δική σας ευθύνη.

Μας καλέσατε να σας στηρίξουμε, δηλαδή να κάνουμε εκείνα που εσείς δεν κάνατε. Εμείς θα το κάνουμε, κύριε Τσίπρα, φτάνει η πυξίδα σας να μη δείχνει τα βράχια.

Ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι που φωνάζετε – και είστε και καινούργιοι οι περισσότεροι , υπάρχει κάτι χειρότερο από την «κωλοτούμπα», το να πας κατευθείαν τη χώρα στα βράχια. Αυτό να θυμάστε.

Εάν σας στηρίζουμε – σας το ξαναλέω  είναι γιατί δεν θέλουμε να μπούμε σε απρόβλεπτες και επικίνδυνες καταστάσεις για τον τόπο και γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Από τη στιγμή που εσείς διαχειρίζεστε τις τύχες της χώρας, αν δείξετε υπευθυνότητα, θα βρείτε από εμάς περισσότερη στήριξη από όση φαντάζεστε. Αν όμως συνεχίσετε το δρόμο της ανευθυνότητας, τότε η παράταξή μας και εγώ θα κάνουμε το κάθε τι για να μην το πληρώσει η χώρα.
Ευχαριστώ πολύ.