ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

Συνιστά κούρεμα ή όχι η "έξυπνη μηχανική χρέους" του Βαρουφάκη;


Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει σχέδιο για τερματισμό του αδιεξόδου του χρέους.

Tony Barber, Financial Times, London

Παραθέτω ολόκληρο το άρθρο σε μετάφραση

 «Η ριζοσπαστική νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποκάλυψε τη Δευτέρα τις προτάσεις της για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τους πιστωτές της, με την ανταλλαγή των εκκρεμών χρεών με νέα ομόλογα που συνδέονται με την ανάπτυξη, τρέχοντας ένα μόνιμο πλεόνασμα του προϋπολογισμού και στοχεύοντας στους πλούσιους φοροφυγάδες.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο νέος υπουργός Οικονομικών, παρουσίασε το σχέδιο στον απόηχο μιας δραματικής εβδομάδας κατά την οποία οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ταρακούνησαν τους εταίρους της στην Ευρωζώνη και αναζωπύρωσαν τους φόβους για τις πιθανότητες της χώρας να παραμείνει στην νομισματική ένωση.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ Βαρουφάκη στο Λονδίνο, ο George Osborne, Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, χαρακτήρισε την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη ως το “μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία".

Προσπαθώντας ν’ ακούγεται καταπραϋντικός, ο κ Βαρουφάκης δήλωσε στους Financial Times ότι η κυβέρνηση δεν θα απαιτούσε πλέον διαγραφή μέρους των € 315 δις εξωτερικού χρέους της Ελλάδας. Μάλλον θα ζητήσει "μενού ανταλλαγής χρέους" για να ελαφρύνει το βάρος, συμπεριλαμβανομένων δύο τύπων νέων ομολόγων.


Ο πρώτος τύπος, συναρτημένος με οικονομική ανάπτυξη, θα αντικαθιστούσε ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης, και ο δεύτερος, τον οποίο ονόμασε "διαρκή ομόλογα", θα αντικαθιστούσε ελληνικά ομόλογα ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Είπε ότι η πρότασή του για μια ανταλλαγή χρέους θα ήταν μια μορφή “έξυπνης μηχανικής χρέους” που θα μπορούσε να αποφύγει την ανάγκη χρησιμοποίησης ενός όρου όπως "κούρεμα" χρέους, πολιτικά απαράδεκτου στη Γερμανία και άλλες πιστώτριες χώρες, επειδή ακούγεται στους φορολογούμενους σαν ολοκληρωτική απώλεια.

Αλλά υπάρχει ακόμα έντονος σκεπτικισμός σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και ιδίως στο Βερολίνο, για την ακροσφαλή διπλωματία της νέας κυβέρνησης και τις εκκλήσεις της για τερματισμό των πολιτικών λιτότητας.

"Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι επεξεργαζόμαστε ένα συνδυασμό πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού και ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων”, είπε ο κ Βαρουφάκης, ένας αριστερός ακαδημαϊκός οικονομολόγος και πολυγραφότατος blogger. "Θα πω, ‘Βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας κάποια δημοσιονομικά περιθώρια για να γίνει αυτό, αλλιώς θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και να γινόμαστε μια παραμορφωμένη παρά μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα’.”

Η επίσκεψή του στο Λονδίνο ήταν μέρος της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο την οικοδόμηση υποστήριξης για μια νέα προσέγγιση της ελληνικής κρίσης χρέους. Μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Osborne τον κάλεσε "να ενεργήσει υπεύθυνα", προσθέτοντας ότι ήταν επίσης σημαντικό το γεγονός ότι η ευρωζώνη είχε ένα καλύτερο σχέδιο για την απασχόληση και την ανάπτυξη.

"Είναι μια αυξανόμενη απειλή για τη Βρετανική οικονομία. Και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι στην Ευρώπη, όπως και στη Βρετανία, επιλέγουμε την ικανότητα αντί για το χάος", είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού - μετά από πληρωμές τόκων - από 1 έως 1,5 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ακόμα και αν αυτό σήμαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα που κυριαρχεί στον κυβερνώντα συνασπισμό, δεν θα εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις για δημόσιες δαπάνες βάσει των οποίων εξελέγη.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα στοχεύσει πλούσιους Έλληνες που δεν είχαν καταβάλει το μερίδιο φόρων που τους αναλογεί κατά τη διάρκεια της εξαετούς οικονομικής ύφεσης του έθνους. "Θέλουμε να δοθεί προτεραιότητα στο κεφάλι του ψαριού, και μετά πάμε κάτω στην ουρά", είπε.

Ο υπουργός ανέμενε δυσκολίες στην αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και στις "κερδοσκοπικές συμπεριφορές" μεταξύ των ολιγαρχών επιχειρηματιών της Ελλάδας και άλλων πλουσίων ανθρώπων, αλλά υποσχέθηκε: "Εμείς δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιτύχουμε. Αν πρόκειται εξαφανιστούμε από τα κατεστημένα συμφέροντα, θα είναι τιμή μας να έχουν πέσει αγωνιζόμενοι τον καλό αγώνα."

Ερωτηθείς εάν πίστευε ότι οι εταίροι της  Ελλάδας στην Ευρωζώνη είχαν δίκιο να ανησυχούν για το σχέδιο της κυβέρνησης να επαναπροσλάβει χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, ο κ Βαρουφάκης είπε: "Αν κοιτάξετε τι έχει συμβεί τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει υπάρξει μια μαζική μείωση στο δημόσιο τομέα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι αποτελεσματικός - η ελληνική γραφειοκρατία είναι ένα είδος υπ’ αριθμόν ένα Δημόσιου Εχθρού." 

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει μια ευκαιρία "να χτυπήσει στη ζεστή σχέση μεταξύ κατεστημένων συμφερόντων στο δημόσιο τομέα και κατεστημένων συμφερόντων στον ιδιωτικό τομέα που δρουν ως τροχοπέδη για τη δημιουργικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ελευθερία και τη δημοκρατία", είπε.

Η κυβέρνηση σχεδίαζε να παρουσιάσει τις προτάσεις της σε αναλυτική μορφή στους ευρωπαίους εταίρους της πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.

"Ό, τι και να σκεφτούν οι εταίροι μας για το ότι ανήκουμε στη ριζοσπαστική αριστερά, είμαστε σοβαροί για τη μεταρρύθμιση, σοβαροί ως προς το να είμαστε καλοί Ευρωπαίοι και σοβαροί ως προς το να ακούμε. Το μόνο πράγμα από το οποίο δεν θα υποχωρήσουμε είναι η άποψή μας ότι το τρέχον ανεφάρμοστο πρόγραμμα (που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές μας) θα πρέπει να επανεξεταστεί από την αρχή", είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης βρισκόταν στο δεύτερο σκέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας που ξεκίνησε στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο και έχει στόχο να κερδίσει υποστήριξη για μια επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος διάσωσης των € 245 δις που ξεκίνησε το 2010 με την επείγουσα βοήθεια από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα ελπίζει να εξασφαλίσει ένα "πρόγραμμα-γέφυρα” τεσσάρων μηνών, από τώρα μέχρι την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ θα υποσχεθεί να κρατήσει  στην επιφάνεια το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, συνεχίζοντας να παρέχει ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους.

Αντί να ζητήσει τα € 7 δις ενίσχυση που επρόκειτο να καταβληθούν στην Ελλάδα το περασμένο έτος, αν είχε πετύχει τη δημοσιονομική πολιτική και τους όρους διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έθεσαν οι πιστωτές της, η κυβέρνηση θα ζητήσει μόνο € 1,9 δις - ισοδύναμο,  είπε ο κ. Βαρουφάκης,  με τα  κέρδη της ΕΚΤ από τις αγορές της σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου μετά τη διάσωση του 2010.

“Η εντολή (του λαού) μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε ένα μικρό πράγμα - να μας δοθούν λίγες εβδομάδες για να προτείνουμε τις δικές μας ιδέες στην ΕΚΤ, τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ", δήλωσε ο υπουργός. "Η ιδέα ότι οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις υπέγραψαν επίσημα προγράμματα που δεν έφεραν αποτέλεσμα, και ότι θα πρέπει να είμαστε υποχρεωμένοι  απλά να ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή απαρέγκλιτα, είναι μια πρόκληση  στη δημοκρατία."

"Έχουμε το μειονέκτημα ότι είμαστε άπειροι. Είμαστε, επίσης, μια ευρεία σύναξη", πρόσθεσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά σε συνεργασία με ένα μικρό δεξιό εταίρο. "Αλλά έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας στο διάβολο ακόμη, και δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που ποτέ δεν έχει χρηματοδοτηθεί από τους ολιγάρχες. “

Ένας επενδυτής παρών στη συνάντηση 90 λεπτών με τον κ Βαρουφάκη στο Λονδίνο, τη Δευτέρα το βράδυ, δήλωσε ότι το μήνυμα του νέου Έλληνα Υπουργού Οικονομικών πήγε κάτω "αρκετά καλά". Οι θεσμικοί επενδυτές έφυγαν ανακουφισμένοι ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να πιέζει για αναδιάρθρωση του χρέους που οφείλει στην τρόικα των πιστωτών σε επίπεδο κράτους μάλλον παρά στους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, των οποίων τα δάνεια είχαν επαναδιαπραγματευθεί το 2012. » (πηγή)