ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

Γερμανός διπλωμάτης: Η σκληρή γραμμή μας απέδωσε

«Εμπιστοσύνη από τις Βρυξέλλες», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του περιοδικού «Der Spiegel», στο οποίο επισημαίνεται ότι κατ' αρχάς αποσοβήθηκαν το «Grexit» και η χρεοκοπία, αλλά η επέκταση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα αφήνει ανοιχτά πολλά ερωτήματα και αναβάλλει αρκετές αποφάσεις.
«Είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς», τονίζει ο συντάκτης.

 «Αν αυτή η αντιπαράθεση για το χρέος μεταξύ Ευρωζώνης και Ελλάδας ήταν μια παρτίδα πόκερ, τότε στο τέλος καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να πει ότι κέρδισε το τζάκποτ», σχολιάζει ο αρθρογράφος και αναφερόμενος στις δηλώσεις των Γερούν Ντάισελμπλουμ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνη Βαρουφάκη μετά το τέλος του Eurogroup, κάνει λόγο για «συγκρατημένες αντιδράσεις» οι οποίες μάλλον δεν αποτελούν έκπληξη.

«Η προσωρινή συμφωνία για τετράμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα αποτρέπει μεν μια ενδεχόμενη ελληνική κρατική χρεοκοπία, αλλά αφήνει ταυτόχρονα πολλές λεπτομέρειες ανοιχτές και αναβάλλει αρκετές αποφάσεις. Λειτουργεί περισσότερο ως συμφωνία κατάπαυσης του πυρός παρά ως σύναψη ειρήνης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην ανακαλέσει μεταρρυθμίσεις χωρίς να προηγηθεί συμφωνία και να μην λάβει μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας, ενώ διαβεβαιώνει ότι επιθυμεί να ολοκληρώσει επιτυχώς, μέχρι τις 30 Ιουνίου, το πρόγραμμα βοήθειας – συμπεριλαμβανομένων των όρων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.

«Αυτή είναι μια τεράστια παραχώρηση εκ μέρους της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία διεξήγαγε προεκλογικό αγώνα ακριβώς ενάντια σε αυτό το πρόγραμμα βοήθειας – και έδωσε στους ψηφοφόρους της ελπίδες για ένα κούρεμα χρέους, για το οποίο πλέον δεν γίνεται συζήτηση», επισημαίνει ο συντάκτης.

Στο δημοσίευμα περιγράφεται η διαδικασία των χθεσινών διαπραγματεύσεων και το πώς το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία και σημειώνεται ότι αφού, κατόπιν διαβουλεύσεων, είχε προκύψει ένα κείμενο απόφασης, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμλπουμ το έθεσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του είπε «Ή αυτό ή τελειώσαμε».

Σύμφωνα δε με το Spiegel, η ελληνική πλευρά είχε γενικά υπερεκτιμήσει την προθυμία της ευρωομάδας για παραχωρήσεις. Το περιοδικό επικαλείται μάλιστα δήλωση Γερμανού διπλωμάτη ότι, «το Eurogroup στάθηκε και πάλι ενωμένο απέναντι στην Αθήνα, η σκληρή γραμμή μας απέδωσε» και προσθέτει ότι η Γαλλία επεδίωκε μεγαλύτερη κατανόηση για την Αθήνα, αλλά όχι τόσο αποφασιστικά όσο αναμενόταν.

Σημαντικός ωστόσο ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τονίζει ο συντάκτης και επισημαίνει ότι ο κ. Ντράγκι προειδοποιούσε επίμονα για τον κίνδυνο κρίσης στις ελληνικές τράπεζες. 
Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel, η ΕΚΤ επέμενε για επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, ο οποίος θα μπορούσε να σημαίνει, όπως γράφει, όριο στις ημερήσιες αναλήψεις και στα εμβάσματα προς το εξωτερικό.

«Είναι λοιπόν όλα εντάξει στην διαμάχη για το χρέος; Όχι, κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία – οι οποίες υπομένουν οι ίδιες σκληρές μεταρρυθμίσεις – θα πρέπει ασφαλώς να είναι δυσαρεστημένες με την κατά την άποψή τους επιεική μεταχείριση της Αθήνας». (arouraios)