ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

Το Business Insider πλέκει το εγκώμιο του Γιάνη Βαρουφάκη

Όπως γράφει στο βιογραφικό του, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας έχει ειδικευθεί στη "θεωρία των παιγνίων". Ας ελπίσουμε κι ας ευχηθούμε ο Γιάνης να μην παίξει εν ου παικτοίς! Πάντως μου θυμίζει την παροιμία “κάνε με τρελό να με φοβούνται όλοι”.

Το άρθρο του Business Insider

«Βαρουφάκης: Αυτός ο Έλληνας γκουρού της θεωρίας των παιγνίων είναι ο πιο ενδιαφέρων άνθρωπος στον κόσμο.
H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εξερράγη την Τρίτη με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών να εκτοξεύεται στο 11,3%.
Η έκρηξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή όπου λαμβάνουν χώρα 'ταχέως εξελισσόμενες' συζητήσεις για το πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση χρέους.
Στο επίκεντρο αυτών των διαπραγματεύσεων βρίσκεται ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ο άνθρωπος που είναι η φωνή και το πρόσωπο της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας σήμερα.
Η θέση του για το τι πρέπει να γίνει για να μειωθεί το χρέος των Ελλήνων φαίνεται να αλλάζει καθημερινά, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν αυτό λειτουργεί προς όφελός του.
Ο Βαρουφάκης, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως 'ελευθεριάζοντα μαρξιστή', έγινε υπουργός Οικονομικών αφού το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια ηχηρή νίκη στις ελληνικές εκλογές του Ιανουαρίου.

Πριν από την εκλογή του στο κοινοβούλιο ο Βαρουφάκης ήταν καθηγητής οικονομικών (και για λίγο συνεργάστηκε ως οικονομολόγος με εταιρεία video games). Διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται και ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

Ντύνεται κατάλληλα. 
Στις φωτογραφίες των διαπραγματεύσεων με διάφορους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο ίδιος εμφανίστηκε με πουκάμισο έξω από το παντελόνι και χωρίς γραβάτα. Φάνηκε ότι μετέφερε το μήνυμα: Δεν παίζω με τους κανόνες σας.

Ο Βαρουφάκης, ακαδημαϊκά, έχει ειδικευτεί στη "θεωρία των παιγνίων", στη μελέτη των στρατηγικών αποφάσεων. Ο Τζέιμς Γκάλμπρεθ, συνάδελφός του καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Τέξας μιλώντας στο Bloomberg τόνισε ότι ο Βαρουφάκης είναι γνώστης "όσο κανένας άλλος στον πλανήτη" και ότι "η σκέψη του βρίσκεται παραπάνω από μερικά βήματα μπροστά'' στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της Ελλάδας που είναι γνωστή ως τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν).

Αλλά αν αυτό είναι αλήθεια, ο Βαρουφάκης δεν το βγάζει με έναν ψυχρό υπολογισμό. Το βγάζει με έκρηξη. Η Ελλάδα δήλωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με την Τρόικα και ο Βαρουφάκης έγραψε σε ανάρτησή του στο προσωπικό του blog, κατά των μέσων ενημέρωσης που διαστρεβλώνουν τα κίνητρά του.

Σε εκείνο το σημείο, όλοι άρχισαν να ανησυχούν ότι η Ελλάδα βγαίνει από τις ράγες. Ο Βαρουφάκης φάνηκε να επιδιώκει αυτό που είναι γνωστό στο πλαίσιο της στρατηγικής ως η "θεωρία του τρελού". Βασικά, αν ενεργείς αρκετά ως τρελός, ο εχθρός σας θα σας φοβηθεί και θα σας δώσει περισσότερα από αυτά που θέλετε.

Αλλά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Βαρουφάκης ξεκίνησε το ταξίδι του στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του οποίου συναντήθηκε με διάφορους ηγέτες και φάνηκε ότι άρχισε να κάνει αυτό που έλεγε ότι δεν θα κάνει: Να διαπραγματεύεται. Ή τουλάχιστον να αρχίσει τις προ των διαπραγματεύσεων συζητήσεις. Στη Γαλλία κέρδισε κάποια υποστήριξη for his cause.

Το πρωί της Τρίτης, ο Βαρουφάκης πρότεινε μια ανταλλαγή αντί για κούρεμα του χρέους που πνίγει την Ελλάδα. Συγκεκριμένα όπως γράφουν οι FT: "Προσπαθώντας να ακουστεί πιο διαλλακτικός, ο κ. Βαρουφάκης είπε στους Financial Times η κυβέρνηση δεν μιλά πλέον την διαγραφή μέρους του χρέους (των 315 δισ. ευρώ) της Ελλάδας. Μάλλον θα ζητήσει μια ανταλλαγή χρέους για να ελαφρύνει το βάρος, μέσω δυο τύπων νέων ομολόγων. Ο πρώτος τύπος ομολόγων θα είναι σε συνάρτηση με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, τα οποία ονόμασε διηνεκή ομόλογα, θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ".

Αυτό μπορεί να είναι ελκυστικό για τους Γερμανούς οι οποίοι αντιτίθενται σε ένα κούρεμα.

Η στρατηγική του Βαρουφάκη (τολμηρή, λίγο τρελή, αλλά με προθυμία διαπραγμάτευσης) φαίνεται ότι θα μπορούσε να τον βγάλει κάπου. 
Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να αποτύχει θεαματικά
Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η τύχη του πρότζεκτ του ευρώ φαίνεται ότι εν μέρει βρίσκεται στα χέρια ενός τολμηρού, ριζοσπαστικού οικονομολόγου χωρίς γραβάτα.

Το παιχνίδι ξεκίνησε». (πηγή)