ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Αισιόδοξες οι δηλώσεις Βαρουφάκη μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup


Γιάνης Βαρουφάκης: This was my first Eurogroup meeting, and it was fascinating. We had a very constructive and extensive discussion of all the facets of the Greek crisis and the way in which the Eurogroup can facilitate the transition to a new phase in the history of the Greek social economy, so that we overcome  the  deflationary crisis, humanitarian crisis and so on. We had many different interesting opinions. 
We had the opportunity to table our views and now we are proceeding to the next meeting which is in very few days, on Monday, hoping that by the end of that one there is going to be a conclusion to the deliberations in a manner that is optimal from both the perspective of Greece and  our European partners. Thank you.

Να μιλήσω στα ελληνικά τώρα, παιδιά;
Δημοσιογράφοι: Ναι, ναι!

Γιάνης Βαρουφάκης: Σήμερα είχα τη χαρά να βιώσω το πρώτο Eurogroup εδώ στις Βρυξέλλες. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, έντονος διάλογος, δόθηκε ευκαιρία σε όλους και ιδίως σ’ εμάς που ήμασταν, αν θέλετε, οι τιμώμενοι της ημέρας ,γιατί το ένα θέμα στην ατζέντα, στην ημερήσια διάταξη, ήταν η Ελλάδα.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουμε τις απόψεις μας για το πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κρίση συνεχίζει να ξανάρχεται και να ξανάρχεται στα Ευρωπαϊκά φόρα. 

Καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μια νέας συνθήκης, ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη, έτσι ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι στα πρωτοσέλιδα, να πάψει να είναι αντικείμενο συζήτησης συνέχεια, ξανά και ξανά στο Eurogroup. 
Η συζήτηση μετά από αυτό πήρε μία πολύ ενδιαφέρουσα τροπή, γιατί μιλήσαμε τόσο για την ουσία όσο και για τη διαδικασία. 

Η σημερινή συνάντηση στο Eurogroup ποτέ δεν είχε σκοπό να καταλήξει σε μία συμφωνία.  Στόχος της συνάντησης αυτής, γι’ αυτό και η ειδική συνεδρία, ήταν να γνωριστούμε, ν’ ακούσουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση την ρηξικέλευθη ανάλυσή μας για τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει και γιατί αποδείχτηκε τοξικό και ιδιαίτερα καταστροφικό για την κοινωνική οικονομία, τις προτάσεις μας όσον αφορά τόσο την ουσία όσο και τη διαδικασία που μπορούμε να ακολουθήσουμε έτσι ώστε να υπάρξει μια καθαρτική, θεραπευτική συμφωνία στο τέλος της συνεδρίας που θα έχουμε τη Δευτέρα. Οπότε συνεχίζουμε, προχωράμε και τη Δευτέρα θα έχουμε τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup. 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Σημεία σύμπτωσης υπήρξαν;

Γιάνης Βαρουφάκης: Στο ερώτημα αν υπήρξαν σημεία σύμπτωσης, πολλά και με πολλούς, και σε κάποια με όλους. Δεν πρόκειται ν’ αναφερθώ σε συγκεκριμένα σημεία. 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Μετά από αυτή τη συζήτηση είστε αισιόδοξος; Θα φύγετε δηλαδή για την Αθήνα πιστεύοντας ότι θα βρεθεί μία λύση;

Γιάνης Βαρουφάκης: Πρέπει πάντα να είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα, τα οποία τελικά δεν υπάρχουν ποτέ ως αδιέξοδα. Από το 1950 έτσι η Ευρώπη εξελίσσεται, από διαφωνία σε διαφωνία, από κρίση σε κρίση, και μετεξελίσσεται κι έχει γίνει αυτό που έχει γίνει.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Θέσατε αίτημα δικό μας για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος;

Γιάνης Βαρουφάκης: Κανένα αίτημα δικό μας για παράταση. Έγιναν συζητήσεις, από πολλές μεριές μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει μία δανειακή συμφωνία και πρέπει να την επεκτείνουμε. 
Εμείς εξηγήσαμε ότι εκλεγήκαμε με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος. Ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τους τρεις οργανισμούς, με τη ΕΚΤ, το ΔΝΤ, την Κομισιόν, με τους εταίρους μας με το Eurogroup. 
Αλλά το ζητούμενο για μας είναι πώς να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται. Η μία αρχή ποια είναι ότι όταν έχεις μια συμφωνία, ένα συμβόλαιο, έχει ισχύ. Το κράτος έχει συνέχεια. Μπορεί να μην υπογράψαμε εμείς αυτό το συμβόλαιο, το υπέγραψαν άλλοι πριν από μας, αλλά αυτό μας δεσμεύει. 

Από την άλλη μεριά, όμως, υπάρχει και μια άλλη αρχή. Ότι είχαμε εκλογές και εκλέχτηκε μία καινούργια κυβέρνηση με ένα δικό της πρόγραμμα και τη δική της άποψη γι’ αυτό το συμβόλαιο, γι’ αυτό το πρόγραμμα. 
Η δημοκρατία τι κάνει; Παντρεύει  τέτοιες αλληλοσυγκρουόμενες αρχές. Και η δική μας δουλειά ως πολιτικοί στο Eurogroup είναι να βρούμε έναν τρόπο να τα παντρέψουμε αυτά έτσι ώστε να υπάρξει μια "γέφυρα" σε κάτι καινούργιο, το οποίο να μην αναπαράγει τα προβλήματα που αναπαράγονταν προηγουμένως. Και νομίζω ότι προχωράμε όσο καλύτερα μπορούμε.

(Η ερώτηση δημοσιογράφου στα Αγγλικά δεν ακουγόταν καθαρά)

Γιάνης Βαρουφάκης: This Eurogoup was never meant to settle any issues. I was invited because I am the new kid on the block, so to speak. I was given a wonderful opportunity and a very warm welcome to present our views, our analysis, our proposals, both regarding substance and regarding the  roadmap. And since we are meeting again on Monday,  I think it is perfecty normal, natural, that we should simply move to the Monday meeting.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Υπήρξαν απειλές από τους εταίρους;

Γιάνης Βαρουφάκης: Όχι, καμία απειλή, καμία απειλή, καμία απειλή.

Ερώτηση Δημοσιογράφου:Υπήρχαν προτάσεις για συμβιβασμούς;

Γιάνης Βαρουφάκης: Πολλές. Αλλά είναι πολύ αργά για να κάνουμε ένα πλήρη κατάλογο των συμβιβασμών

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Αν δεν υπάρξει συμβιβασμός ως τη Δευτέρα, ποια είναι τα ρίσκα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν θέλω να μιλήσω υποθετικά, θα μου επιτρέψετε. Ήρθαμε εδώ για να βρούμε λύση. Η μη-λύση δεν είναι στο πλαίσιο της σκέψης μας.
Λοιπόν σας χαιρετώ. 
Ευχαριστώ πολύ.

(Πηγή video απ’ όπου απομαγνητοφώνησα τις δηλώσεις thetoc)