ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Η αποσυρθείσα κοινή ανακοίνωση της συνεδρίασης του Eurogroup

 Peter Spiegel, Financial Times blogs, 12/2/2015

[Ενημέρωση] Σε απάντηση στη δημοσίευσή μας παρακάτω, η ελληνική κυβέρνηση σήμερα  το πρωί αρνήθηκε ότι είχε ποτέ συμφωνήσει με το κείμενο πήραμε στα χέρια μας.
«Σε καμία στιγμή η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έδωσε συναίνεση στο κείμενο που έχει δημοσιευθεί», δήλωσε ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Το ρεπορτάζ μας βασίζεται σε διάφορες πηγές από πολλαπλές αντιπροσωπείες, έτσι ώστε να επιμένουμε στην ιστορία μας. Ωστόσο, Έλληνες αξιωματούχοι επιμένουν ότι το κείμενο που συμφωνήθηκε την Τετάρτη το βράδυ ήταν στην πραγματικότητα μια παλαιότερη έκδοση της τελικής δήλωσης που δημοσιεύσαμε. Αυτοί οι αξιωματούχοι λένε ότι το συμφωνηθέν προσχέδιο άλλαξε προτού εκδοθεί σε μια συνέντευξη Τύπου αργά τη νύχτα από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο του Eurogroup,  εξαιτίας του βέτο τους. Το δράμα συνεχίζεται...
Η διακοπή των συνομιλιών της νύχτας της Τετάρτης ανάμεσα στην Ελλάδα και στους άλλους 18 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης συνέβη σε τέτοια τελευταία στιγμή ώστε  πολλοί από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του Eurogroup - συμπεριλαμβανομένου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του πανίσχυρου Γερμανού Υπουργού  Οικονομικών - δεν ήξεραν καν ότι είχε συμβεί, αφού είχαν ήδη εγκαταλείψει το κτίριο.

Σύμφωνα με αρκετούς υπαλλήλους που συμμετείχαν στις συνομιλίες, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του, μια δήλωση που είχε μάλιστα υπογραφεί από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος βρισκόταν επίσης στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση.

Μετά την έγκριση, η συνεδρίαση του Eurogroup λύθηκε, ενώ ο Σόιμπλε και αρκετοί από τους συναδέλφους του κατευθύνθηκαν στην πόρτα εξόδου. Ωστόσο, αξιωματούχοι είπαν ότι ο Βαρουφάκης έκανε μια τελευταία κλήση πίσω στην Αθήνα για να τους ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνήσει - και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έβαλαν βέτο στην ανακοίνωση.

Εμείς στο Blog των Βρυξελλών πήραμε στα χέρια μας τη δήλωση και την έχουμε αναρτήσει παρακάτω. Εν πολλοίς δίνει την αίσθηση ότι έχει ένα μικρό κομματάκι για τον καθένα. Για τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, οι οποίοι πιέζουν σκληρά την Αθήνα για να ζητήσει παράταση της τρέχουσας διάσωσης των € 172 δις, η οποία λήγει στο τέλος του μήνα, αφήνει ανοιχτή την επιλογή να «διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης» του προγράμματος.

Για τον Βαρουφάκη, υπάρχει ακόμη και η λέξη "γέφυρα" που αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο - αν και όχι με την έννοια που ο Έλληνας υπουργός πιθανώς να ήθελε, η οποία είναι μέρος μιας συμφωνίας-γέφυρας χρηματοδότησης.

Αλλά η κοινή δήλωση δεν επρόκειτο να γίνει. Παραμένει ακόμη ένα άλλο τεχνούργημα του μακροχρόνιου ελληνικού δράματος:

«Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup έχει εμπλακεί σε εντατικό διάλογο με τις νέες Ελληνικές αρχές.

Οι Ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα τεχνικές εργασίες για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης της Ελλάδας. Οι Ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αν αυτό είναι επιτυχές, αυτή θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις Ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβασιακές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.»