ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Αποτίμηση περιοδείας Βαρουφάκη από τον Guardian

«Η Ελλάδα και ο Βαρουφάκης χρειάζονται υποστηρικτές και όχι συμπαθούντες.
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έχει πετύχει ελάχιστα με τον ανεμοστρόβιλο της μεγάλης περιοδείας του στην Ευρώπη, και ο χρόνος εξαντλείται. 

Nils Pratley on finance


Τι πέτυχε ο Γιάνης Βαρουφάκης, Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της μεγάλης περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτήν την εβδομάδα; Όχι πολλά. Έχει συλλέξει μερικές διθυραμβικές κριτικές για τις ενδυματολογικές επιλογές του και ακούστηκε σαν μοντέλο γλυκιάς λογικότητας στις Συνεντεύξεις Τύπου του. 
Αλλά επί της ουσίας;
Χθες στο Βερολίνο ο Βόλφαγκ Σόιμπλε, Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας είχαν ήδη προχωρήσει όσο μπορούσαν περισσότερο για την ελάφρυνση του χρέους. Ο ίδιος κάλεσε την Αθήνα να βοηθήσει τον εαυτό της.  
Ο Βαρουφάκης έμεινε στην περίεργη θέση ν' αμφισβητεί τον ισχυρισμό του Σόιμπλε ότι οι δυο τους είχαν συμφωνήσει ότι διαφωνούν.

Πίσω στη Φρανκφούρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την πίεση προς την Ελλάδα αποσύροντας την πρόσβαση των τραπεζών της σε φθηνή χρηματοδότηση: τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα είναι πλέον αποδεκτά ως εγγύηση.

Οι (ελληνικές) τράπεζες μπορούν ακόμη ν' αντλήσουν ρευστότητα έκτακτης ανάγκης πηγαίνοντας μέσω  της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας. Αλλά θα πληρώνουν υψηλότερο επιτόκιο γι’ αυτό το αμφίβολο προνόμιο. Και το χειρότερο, η δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τη ρευστότητα δεν είναι ατελείωτες, διότι η ΕΚΤ μπορεί να επιβάλει όρια.

Το μήνυμα πίσω από την απόφαση της ΕΚΤ φαίνεται καθαρό: θα παίξουμε σκληρά· δεν πρόκειται να αλλάξουμε τους κανόνες εμπλοκής μας· ο χρόνος για ν' αντιμετωπίσει την πραγματικότητα η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα πλησιάζει.

Πράγματι, το τέλος αυτού του μήνα φαίνεται τώρα ένα απειλητικό και επικίνδυνα κρίσιμο σημείο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θέλει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης και υποστηρίζει ένα δάνειο-γέφυρα για περίοδο τριών μηνών ώστε να υπάρξει χρόνος για διαπραγματεύσεις. Το μήνυμα από τον Σόιμπλε ήταν  ένα ηχηρό "όχι" στο δάνειο. Μια αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κέντρων δύναμης της Ευρωζώνης ήταν πάντα στον ορίζοντα, αλλά οι θέσεις τώρα πλέον είναι άκαμπτες. Κάτι πρέπει να γίνει εδώ - και γρήγορα.

Σε έναν κόσμο ορθολογικό, ένα δάνειο-γέφυρα θα ήταν μια εξαιρετική ιδέα. Ωστόσο, προσπάθεια επίλυσης του ελληνικού χάους μέσω ακροσφαλούς διπλωματίας σε διάστημα των τριών εβδομάδων είναι τρέλα. Οι εναπομείναντες καταθέτες στις ελληνικές τράπεζες θα τρέξουν να ξεφύγουν. Η έκκληση του Βαρουφάκη για "χώρο για όλους μας ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία"ακούγεται σαν τίποτα περισσότερο από κοινή λογική. Η επέκταση της χρηματοδότησης προς την Αθήνα μέχρι το τέλος του Μαΐου δεν θα κόστιζε πολύ. Αν η ΕΚΤ περιορίζεται από τον κανονισμό της, οι πολιτικοί θα μπορούσαν να βρουν πάντα μια ρεαλιστική αφήγηση· το έχουν κάνει τόσες πολλές φορές στο παρελθόν.

Αλλά αυτό δεν είναι ο τρόπος που φυσούν οι άνεμοι. Ακόμη και ο François Hollande στη Γαλλία και ο Matteo Renzi στην Ιταλία αποκάλεσαν την κίνηση της ΕΚΤ νόμιμη και είπαν ότι ήταν ένας τρόπος για να εξαναγκάσουν μια συμφωνία. Τα μεγάλα θηρία της Ευρωζώνης φαίνονται αποφασισμένα να πιέσουν για μια γρήγορη απόφαση, αντί να αποδεχθούν το χρονοδιάγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αισιόδοξοι θα μπορούσαν ν' αναλογιστούν το γεγονός ότι η Γερμανία, ως διαπραγματευτική τακτική, πάντα επρόκειτο να κάνει την απειλή για Grexit, ή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, να φαίνεται πραγματική. Άραγε η Γερμανία θέλει πραγματικά να θεωρηθεί υπεύθυνη για την οδήγηση της Ελλάδας εκτός Ευρωζώνης; Μάλλον όχι. Αλλά η πίεση που ασκείται στο ΣΥΡΙΖΑ είναι σκληρή και έχει φθάσει, χάρη στην ΕΚΤ, νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο Βαρουφάκης έχει κερδίσει μερικούς συμπαθούντες στην περιοδεία του στις πρωτεύουσες.  Ωστόσο, αυτό που ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται είναι απόλυτοι υποστηρικτές εντός της Ευρωζώνης. Δεν έχουν συλλέξει κάποιον ακόμη.»