ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015

Απάνθρωπη η κράτηση του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου

Είναι άραγε έγκλειστος παρά τη θέλησή του ο 76χρονος, μοναχός πια, ή μήπως είναι αυτοέγκλειστος από προσωπική επιλογή ως μορφή διαμαρτυρίας για την καθαίρεσή του το Μάιο του 2005; Όποια κι αν είναι η αλήθεια, στα μάτια του Χριστού είχε καθαιρεθεί από τη στιγμή που ανέβηκε στον πατριαρχικό θρόνο και δεχόταν τιμές και λατρεία αυτοκράτορα. Αυτό βέβαια ισχύει και για όλους τους Πατριάρχες και Δεσποτάδες που ανέβηκαν σε θρόνους παραβαίνοντας την εντολή του Χριστού να είναι πάντων έσχατοι και πάντων υπηρέτες.


Ας δούμε τι έγραψε η romfea.gr, στις 11/03/2015:

«Με μια επιστολή που σοκάρει, ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος απαντά στον νυν Πατριάρχη κάνοντας πολύ σοβαρές καταγγελίες-αποκαλύψεις.

Η επιστολή απευθύνεται στην εκπομπή "Μακκαβαίοι" της Romfea.gr και κοινοποιείται σε όλους τους Προκαθημένους και όλους τους Αρχιερείς.

Σε αυτή ο κ. Ειρηναίος αναφέρει ότι από τον Φεβρουάριο του 2008 δεν μπορεί να εξέλθει από το κελί του στο Πατριαρχείο.

Αφήνει αιχμές γι αυτή την κατάσταση και εναντίον πολιτικών προσώπων (αναφέροντας συγκεκριμένα την Ντόρα Μπακογιάννη) και προσθέτει ότι τα δυο πρόσωπα που κλείδωσαν τις πόρτες του είναι ο Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος και ο Θαβωρίου κ. Θεόφιλος.
Δηλώνει ότι από τον Μάϊο του 2005 και εξής, δεν του δόθηκε το λεγόμενο τάσι, το δοχείο δηλαδή με το καθημερινό μεσημεριανό φαγητό, το οποίο ο κάθε Αγιοταφίτης που ζει εντός του Πατριαρχείου παίρνει από το κεντρικό μαγειρείο.

"Εξάλλου, δεν μπορώ, και να έδιναν ακόμη φαγητό, να το πάρω από την κουζίνα, αφού οι εξωτερικές πόρτες, όπως σας ανέφερα είναι κλειστές, και δεν δύναμαι να φθάσω ως τον χώρο του Μαγειρείου", αναφέρει.

"Όλους τους χειμώνες ζεσταίνω νερό στην κουζίνα και το χρησιμοποιώ για κάθε χρήση σωματική και οικιακή. Δεν επιτρέπουν την είσοδο σε οποιονδήποτε ακόμα και γιατρό να με επισκεφθεί ή οδοντίατρο, ήδη δεν μου έχει απομείνει ούτε ένα δόντι, λέγοντας ότι πέθανα, ότι δεν υπάρχω, ότι έχω φύγει, ή παραπέμπουν όσους θέλουν να με επισκεφθούν στον Κωνσταντίνης Αρίσταρχο, ο οποίος αφού ρωτήσει τον κ. Θεόφιλο, δεν απαντά καθόλου στους προσκυνητές ή αρνείται, ότι δήθεν υπάρχουν κανόνες που δεν το επιτρέπουν, αφ’ ετέρου κι αν ανοίξουν τις εξωτερικές θύρες για να εξέλθω του Πατριαρχείου, κανείς δεν διασφαλίζει την ελεύθερή μου επάνοδο στο κελλί" υποστηρίζει.

"Αβίαστα μπορεί να καταλάβει ο κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, ότι οι συνθήκες διαβιώσεώς μου συνιστούν ένα είδος κρατήσεώς μου και ταπεινωτικής έως απάνθρωπης μεταχειρίσεώς μου" σημειώνει, ενώ υπογραμμίζει ότι "μόνο αν κάποιος είναι φυλακισμένος ή είναι υπό κράτηση ή υπό ειδικές συνθήκες περιορισμού της ελευθερίας του, έχει η αστυνομία την ευθύνη για την μετακίνηση αυτού του ατόμου ή την σε αυτό επισκεψιμότητα".

Οι καταγγελίες αναμφίβολα είναι πολύ σοβαρές και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν.
Παράλληλα το γεγονός της κοινοποίησης της επιστολής σε όλους τους προκαθημένους δεν αποκλείεται να προκαλέσει αντίδραση και από άλλες Εκκλησίες.»
Ολόκληρη η επιστολή του έγκλειστου μοναχού Ειρηναίου εδώ.

Αν αληθεύουν όλα αυτά, τότε πρόκειται περί ωμής βαρβαρότητας και θα έπρεπε η υπόθεση να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Όπως διάβασα εδώ«Ο έκπτωτος Πατριάρχης, μετά την καθαίρεσή του από τον Πατριαρχικό Θρόνο, επέλεξε τον εγκλεισμό, ως μορφή διαμαρτυρίας. 
Θεωρεί ότι έχει δίκιο και δεν το κουνάει από κει. Θεωρεί πως αν φύγει - γιατί δεν τον εμποδίζει κανείς να φύγει - θα χάσει το δίκιο του. 
Δεν αναγνωρίζει τον νυν Πατριάρχη Θεόφιλο και θεωρεί τον εαυτό του ως τον κανονικό Πατριάρχη.
 Άρα, έχει επιλέξει την απομόνωση, έχει καταδικάσει τον εαυτό του σε αυτήν, προκειμένου να υπερασπιστεί το δίκιο του.
 Άλλωστε το λέει ρητά ο ίδιος στην επιστολή που απέστειλε προς πολιτικούς και εκκλησιαστικούς ηγέτες:

"Ἐπελέξαμεν τήν μή παραίτησιν Ἡμῶν, οὐχί ἔκ τινος πάθους ἐξουσίας, ἀλλ’ ἱστάμενοι ἐν τῷ τόπῳ τοῦ τελεσιουργηθέντος ἐφ’ Ἡμᾶς προσωπικοῦ μαρτυρίου, καί τῶν σύν Ἡμῖν, στερουμένων Ἡμῶν στοιχειωδῶν ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων ὑγείας, τροφῆς, μετακινήσεως, ἰατρικῶν ἐξετάσεων, φαρμακευτικῆς περιθάλψεως..." 

 Πρόκειται, λοιπόν, για μια επώδυνη, αλλά προσωπική επιλογή.
Δεν παραιτείται, δεν αναγνωρίζει τον νέο Πατριάρχη και επιλέγει τον εγκλεισμό, ώστε να έχει μέσα στο Πατριαρχείο ένα, ας το πούμε, μετερίζι, για να συνεχίσει τον δίκαιο, κατ' αυτόν, αγώνα του. Άλλωστε στην επιστολή που μνημονεύσαμε, ο κ. Ειρηναίος ζητάει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να τον αποκαταστήσει πλήρως στο θρόνο του, συγκαλώντας προς τούτο Πανορθόδοξη Σύνοδο.»

Μαρτυρία:

Στις 4 Νοεμβρίου 2008, ο Λουκής Γ. Λουκαΐδης Δικηγόρος, Πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο, επισκέφτηκε τον μοναχό Ειρηναίο για να διερευνήσει τις συνθήκες διαβίωσης και γενικής μεταχείρισης του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων. 

Το συμπέρασμά του ήταν: «Είμαι πεπεισμένος ότι ο κ. Ειρηναίος κρατείται απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, κλειδωμένος από έξω σαν φυλακισμένος κάτω από απάνθρωπες, εξευτελιστικές και καταπιεστικές συνθήκες ζωής, χωρίς κανένα λόγο, παράνομα και ειδικά ενάντια στα σχετικά ανθρώπινα δικαιώματα που διασφαλίζονται από πολλές διεθνείς συμβάσεις και πράξεις. 

Δυστυχώς το κράτος του Ισραήλ δεν επικύρωσε το προαιρετικό πρωτόκολλο του Διεθνούς Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών πάνω στα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα, με αποτέλεσμα άτομα κάτω από τη δικαιοδοσία του να στερούνται προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους δυνάμει του Συμφώνου αυτού. 

Όμως πρέπει να προσθέσω, ότι βάσει των γεγονότων που θεωρώ ως αποδεδειγμένα στην περίπτωση αυτή τα ακόλουθα ανθρώπινα δικαιώματα του κ. Ειρηναίου που απορρέουν από το πιο πάνω Σύμφωνο, παραβιάστηκαν και συνεχίζουν να παραβιάζονται από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία του Πατριαρχείου, ειδικά από τον Θεόφιλο και τις κρατικές αρχές που τον στηρίζουν.» 
Διαβάστε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας, εδώ.