ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Ευάγγελος Βενιζέλος μαγεύων με τη ρητορική του

"Ξεδόντιασε", ο Βάγγος, με τα επιχειρήματά του τον Αλέξη Τσίπρα! Ο άνθρωπος είναι γεννημένος για αντιπολίτευση. Εκεί διαπρέπει με τη δεινότητα του λόγου και τις γνώσεις του. Όταν μάλιστα πρόκειται να επιδοθεί στο διαχωρισμό διαδικαστικών τριχών, όπως έγινε με το σπαραξικάρδιο επεισόδιο μεταξύ Ζωής Κωνσταντοπούλου και Αντώνη Σαμαρά, με πέτρα του σκανδάλου τον Κατρούγκαλο, εκεί είναι άπιαστος. Απολαύστε τον: 

Βουλή, 30/3/2015 - ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος):

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κάθε κοινοβουλευτική συζήτηση, ακόμη και η σημερινή, με τη συνοπτική και κολοβή διαδικασία του άρθρου 142Α, είναι καλοδεχούμενη, γιατί βοηθά πρωτίστως να καταλάβετε εσείς, κύριε Τσίπρα, και οι Βουλευτές τής Πλειοψηφίας το πώς έχετε εγκλωβιστεί, θέτοντας σε κίνδυνο τη χώρα. Βοηθάει να συνειδητοποιήσετε το πόσο ρηχά είναι τα επικοινωνιακά παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης.
Η σημερινή διαδικασία, βέβαια, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν καλύπτει την κραυγαλέα παραβίαση των νομοθετικών αρμοδιοτήτων της Βουλής. Δεν καλύπτει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση υπέγραψε την τροποποίηση και παράταση της κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης, που παραπέμπει ρητά στο μνημόνιο και στις αξιολογήσεις της τρόικας, ερήμην της Βουλής, χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση.

Κρύβατε το κείμενο της παράτασης, για να μην φανεί επιπλέον ότι σας πήραν μέσα από τα χέρια τα 11 δισεκατομμύρια του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα εκλιπαρείτε να πάρετε πίσω τα 1,2 δισεκατομμύρια, λόγω οξύτατων ταμειακών αναγκών. Ωραία σκληρή διαπραγμάτευση!

Τα σχετικά κείμενα σάς τα είχα δώσει προληπτικά και προκαταβολικά, όταν συναντηθήκαμε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 18 Φεβρουαρίου και τα ξαναέδωσα στη Βουλή στις 20 Μαρτίου.

Τώρα έρχεστε να προβείτε σε ανακοινώσεις ενώπιον της Βουλής. Ποιες είναι οι ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα; Ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα τα οποία ετέθησαν σήμερα υπόψιν του Σώματος; Κανένα. Ήρθατε να ζητήσετε από εμάς, από την Αντιπολίτευση, τα ρέστα για τα δημαγωγικά σας ψέματα, όχι μόνο τα προεκλογικά, αλλά των τελευταίων πέντε ετών. Ε, αυτό πάει πάρα πολύ, πρέπει να σας πω, κύριε Τσίπρα!

Χρωστάτε την πολιτική και εκλογική σας υπόσταση στην αντιμνημονιακή ψευδολογία και αυτό έγινε πάνω στις πλάτες της δικής μας υπευθυνότητας, λες και υπήρχε καλύτερη και ευκολότερη λύση και δεν την εφαρμόσαμε.
Ζείτε τώρα τη σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση, σκληρή όμως από την πλευρά των πιστωτών, εν έτει 2015. Σκεφθείτε τι γινόταν το 2010, το 2011, το 2012, τι ήταν αυτό που διακυβευόταν, τους κινδύνους της κατάρρευσης της χώρας, λες και είχαμε επιλογή ανάμεσα σε μια καλή λύση και μια κακή. Είχαμε τη λύση της προσαρμογής με ασφάλεια ή της ασύντακτης χρεοκοπίας και της απόλυτης καταστροφής.

Σκεφτείτε τι γινόταν τότε που λέγατε μεγάλα και εύκολα λόγια, τα οποία παραπλανούσαν και δηλητηρίαζαν τη σκέψη ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού.

Πριν από δύο μήνες σας ψήφισε το 36% του ελληνικού λαού. Προσέξτε, το 36%! Προσθέτετε και το ποσοστό των ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου, δηλαδή το 42%. Σας έχω ξαναπεί το εξής: Τον Ιούνιο του 2012, την τρικομματική Κυβέρνηση την ψήφισε το 47% του ελληνικού λαού. Δεν τόλμησε, δεν διανοήθηκε να πει κανείς τότε στη Βουλή ότι απεκαταστάθη η δημοκρατία και ότι η Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση που αλλάζει τη ροή της ιστορίας στον τόπο. Όλα κρίνονται κάθε μέρα. Η νομιμοποίηση κάθε Κυβέρνησης διαρκεί μία ημέρα και πρέπει να επιβεβαιώνεται στην πράξη.

Με ποια σκέψη σας ψήφισε το 36% του ελληνικού λαού; Με τη σκέψη ότι η χώρα πέρασε οριστικά τον κάβο και είναι ασφαλής, άρα μπορούμε να δοκιμάσουμε και κάτι άλλο. Δεν ήξερε με πόση ευκολία μπορούν μέσα σε λίγες εβδομάδες να καταστραφούν πράγματα που επιτεύχθηκαν με θυσίες ετών.

Σας ψήφισε με την προσδοκία να πετύχετε κάτι περισσότερο και κάτι καλύτερο, όχι για να ακυρώσετε τις θυσίες και τα επιτεύγματα του λαού και να πάτε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, ενώ ήταν έτοιμη να κάνει το βήμα εξόδου από το μνημόνιο και να περάσει στη φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Αντί να συνεχίσετε από εκεί που ήταν η χώρα την παραμονή των εκλογών, πήγατε χιλιόμετρα πίσω, βαθιά μέσα στο μνημόνιο με μόνη δυστυχώς προοπτική μετά τον Ιούλιο, το μνημόνιο ΙΙΙ. Το μνημόνιο ΙΙΙ, ακούσαμε τώρα στο πλαίσιο της νέας γλώσσας - όπως την έχει περιγράψει ο Όργουελ στο «1984» - δεν λέγεται «νέο μνημόνιο», αλλά «νέο αναπτυξιακό συμβόλαιο».
Αυτό, λοιπόν, το έτσι αποκαλούμενο μνημόνιο ΙΙΙ είναι ο μοιραίος στόχος τον Ιούνιο.

Τι σας πείραζε, κύριε Τσίπρα, να διαπραγματευτείτε το Φεβρουάριο επί της ουσίας, αξιοποιώντας τις δικές μας κόκκινες γραμμές, προσθέτοντας τις δικές σας, αλλά με στόχο την καταβολή των υπολειπομένων δόσεων του δανείου και της Ευρώπης και του ΔΝΤ, την έξοδο από το μνημόνιο, τη μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή, τη σταδιακή προστατευμένη επάνοδο στις αγορές;
Τι σας πείραζε πραγματικά να πάτε επί της ουσίας με τον κατάλογο μεταρρυθμίσεων, τον οποίο αρχίσατε να συζητάτε πριν από λίγες ημέρες, αόριστο, βέβαια, αταξινόμητο και ακοστολόγητο, αλλά γιατί δεν το κάνατε αυτό αμέσως;

Θα σας πω τι σας πείραζε. Οι συμβολισμοί, οι λέξεις και η προστασία των αντιμνημονιακών ψεμάτων. Λέτε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση επιχείρησε να σας εγκλωβίσει στη δίμηνη παράταση, ενώ η προηγούμενη Κυβέρνηση σας άφησε ένα καθαρό και ασφαλές πλαίσιο, για να κινηθεί η χώρα. Και αυτό το πλαίσιο το καταστρέψατε μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Φάγατε δύο πολύτιμους μήνες και επιδεινώσατε όλα τα οικονομικά μεγέθη παίζοντας ένα ανούσιο και επικίνδυνο παιχνίδι εσωτερικής κατανάλωσης. Το αποτέλεσμα;
Υστέρηση εσόδων, διαρροή καταθέσεων, ακύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ακύρωση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης, επαναφορά της αγωνίας για πιστωτικό γεγονός και Grexit, αγωνία που την καλλιεργεί η Κυβέρνηση με τις δηλώσεις των στελεχών της.

Θυμηθείτε τι λέχθηκε και τι έγινε τελικά τους δύο αυτούς μήνες, που ισοδυναμούν με χρόνια και μας γυρίζουν πίσω στο 2009. Λέγατε: «Δεν θέλουμε παράταση του μνημονίου, αλλά πρόγραμμα-γέφυρα». Τι έγινε; Υπογράψατε, ερήμην της Βουλής, πανομοιότυπη συμφωνία παράτασης και σας πήραν και τα 11 δισεκατομμύρια.

Λέγατε: «Δεν θέλουμε τις δόσεις, αλλά μόνο αύξηση του ELA για περισσότερα έντοκα γραμμάτια». Και τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που έχουν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, τα SLP’s δηλαδή, 1,9 δισεκατομμύρια που τα πήραμε ένα βράδυ ως κέρδος μας στο Eurogroup, ξημερώνοντας από 21 στις 22 Φεβρουαρίου του 2012. Ήμουν Υπουργός Οικονομικών, μετείχα στο Eurogroup εκείνο.
Τι έγινε; Εκλιπαρείτε για τις δόσεις. Αυξάνεται συνεχώς ο ELA, έχει φτάσει τα 110 με 140 δισεκατομμύρια καταθέσεων, δεν ανεβαίνει το όριο των εντόκων, αλλά τα έντοκα γραμμάτια ανανεώνονται μόνο από τις ελληνικές τράπεζες. Αποτέλεσμα; Το δημόσιο τραβά όλη τη ρευστότητα και στεγνώνει την πραγματική οικονομία.

Λέγατε: «Δεν μιλάμε με την Τρόικα».
Τι έγινε; Διαπραγματεύεστε με τους τρεις θεσμούς, το Brussels Group, το Athens Group και τρέχετε από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο!

Λέγατε: «Θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες για το χρέος. Αν χρειαστεί, δεν θα εξυπηρετήσουμε το χρέος και θα οργανώσουμε διεθνή διάσκεψη».
Τι έγινε; Στην αρχή ζητήσατε εφαρμογή των δεσμεύσεων του 2012, αυτών που εμείς συμφωνήσαμε, που είχατε καταγγείλει με πάθος. Και τώρα τα μασάτε. Από την απόλυτη σιωπή στην αοριστία, αλλά πάντως παραμετρικές αλλαγές στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 2012.

Λέγατε το ιστορικά χειρότερο: «Είναι ανοικτή η νομική διεκδίκηση για τις γερμανικές επανορθώσεις». Συμφωνούμε, το ψηφίσαμε. Και τι έγινε; Πήγε ο κ. Τσίπρας στο Βερολίνο και δήλωσε, δεσμεύοντας τη χώρα, ενώπιον της κυρίας Μέρκελ, ότι το ζήτημα είναι ιστορικό και ηθικό. Αυτό θα το επικαλεσθούν οι Γερμανοί ως επίσημη παραίτηση από τις νομικές αξιώσεις.

Καλλιεργείτε τον αντιγερμανισμό και παράλληλα δηλώνετε έτοιμοι να μοιρασθείτε τον ορυκτό πλούτο του Αιγαίου 70-30 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σας εκλαμβάνουν ως γραφικούς, όταν ακούν τέτοια πράγματα. 
Ζητάτε δάνειο από τη Ρωσία, η οποία έχει η ίδια τεράστια οικονομική κρίση και δεν έδωσε 2 δισεκατομμύρια στην Κύπρο, ενώ είναι βεβαίως μια φιλική χώρα που μπορεί να βοηθήσει με άλλον τρόπο, αλλά όχι έτσι.
Θα καταλάβουμε τι λέτε με τους Κινέζους και τι ισχύει; Φαντάζομαι ότι έχετε μπερδευτεί όλοι.

Ψάχνετε ακόμη και στο Ιράν, αν το Ιράν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, ενώ ξέρετε ότι και αυτά που χρωστάμε στο Ιράν από το πετρέλαιο δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε εμείς λόγω του διεθνούς εμπάργκο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Είστε σε ταμειακό αδιέξοδο, το οποίο παραδόξως έχετε μετατρέψει σε γεωπολιτικό αδιέξοδο για τη χώρα! Είναι μοναδικό αυτό!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Και είναι για γέλιο αυτό;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Έχετε περιέλθει…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Είναι για γέλιο αυτό;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Όχι, δεν είναι για γέλιο. Είναι για κλάματα!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Γελάτε όμως!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Είναι κλαυσίγελως! Χαίρομαι που κλαίτε εσείς!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Ντροπή!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχετε περιέλθει σε στρατηγικό εγκλωβισμό. 
Δεν έχετε ούτε κοινωνική και εθνική εντολή ρήξης ούτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία να σας στηρίξει στη στροφή προς την υπευθυνότητα.
Έχετε - σας είπα και άλλη φορά - κρίση νομιμοποίησης δύο μήνες μετά τις εκλογές.
Γι’ αυτό η επιλογή σας είναι η διολίσθηση που τρώει τις σάρκες της χώρας και η προληπτική μετακύλιση της ευθύνης για την πρόσκρουση σε τυχόν αδιέξοδο στους ξένους, στους προηγούμενους, στην Αντιπολίτευση.
Αυτό σας μάρανε! Η Αντιπολίτευση σας εμποδίζει! Δέκα εβδομάδες παίζετε το ίδιο παιγνίδι από χειρότερη θέση κάθε εβδομάδα για να κερδίσετε μια εβδομάδα.
Περάσαμε αρχικά τη φάση Βαρουφάκη. Συνεντεύξεις, συναντήσεις, ναρκισσισμοί. Η μάχη με τον κ. Ντάισελμπλουμ σώμα με σώμα στην Αθήνα.
Eurogroup 11 Φεβρουαρίου: Τίποτα.
Eurogroup 16 Φεβρουαρίου: Τίποτα.
Eurogroup 20 Φεβρουαρίου: Συμφωνία με δημιουργική ασάφεια.
Επιστολή Βαρουφάκη: Εφτά προτάσεις, με κορυφαία τους καλωδιωμένους καταδότες μικρομεσαίων φοροφυγάδων. Και φαγώθηκε ο πρώτος μήνας!

Πήγε στο Βερολίνο ο κ. Βαρουφάκης για συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε. Πρώτη σύγκληση του «Brussels Group». Φαγώθηκε και ο δεύτερος μήνας.

Αρχίζει η φάση του κ. Τσίπρα. Επταμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες. Το κοινό ανακοινωθέν των Προέδρων των τριών οργάνων της Ένωσης λέει πολύ απλά πράγματα: «Πηγαίνετε στην Τρόικα και μετά στο Eurogroup». Μετά πηγαίνουμε στην κυρία Μέρκελ, με την οποία διαπραγματευόμαστε. Αναγνωρίζουμε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μ’ αυτήν. Το αναγνωρίζει ο Πρωθυπουργός και το απολαμβάνει.

Έχουμε, λοιπόν, τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων, την οποία την παρουσίασε σήμερα ο Πρωθυπουργός. Τι είπε σήμερα ο Πρωθυπουργός; Είναι αυτό η λίστα των μεταρρυθμίσεων η κοστολογημένη; Άκουσα σήμερα να λέει ότι αυτό το οποίο προτείνουμε είναι έσοδα από λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, καπνών, αποφυγή προστίμων για μη εφαρμογή κοινοτικού δικαίου, έσοδα από μαύρη και αδήλωτη εργασία, ηλεκτρονική απόδοση ΦΠΑ, φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων.
Πόσα; Πώς; Πού; Πότε; 
Και μετά; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
Περιμένουμε το Eurogroup μαζί με το Πάσχα για να γίνει τι και για πόσο;
Μέχρι ποιο σημείο θα μας πάει η συμφωνία που επιδιώκετε;
Τι θα γίνει μετά τον Απρίλη;
Τι θα γίνει στις 30 Ιουνίου;
Ποιο είναι το δημοσιονομικό πλαίσιο;
Ποιος είναι ο δημοσιονομικός στόχος για το 2015; Δεν λέω καν για το 2016.
Πότε και πώς θα θέσετε το θέμα του χρέους και των παραμετρικών αλλαγών; Πότε;

Μιλάτε δε όλο για μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις. Το θέμα, όμως, είναι πρωτίστως το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό. Οι μεταρρυθμίσεις αξιολογούνται με κριτήριο το τι συνεισφέρουν δημοσιονομικά. Γι’ αυτό όλοι λένε «συγκεκριμένες και μετρήσιμες προτάσεις». Δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα εφάπαξ, αλλά για μέτρα τα οποία θα έχουν απόδοση και την άλλη χρονιά, γιατί αν έχεις μέτρα εφάπαξ, αυτό που κερδίζεις γίνεται κενό για την επόμενη χρονιά.

Στο μεταξύ, ενώ η ΑΥΓΗ κραυγάζει «λεφτά υπάρχουν», προχωράτε σε σάρωμα των αποθεματικών των ταμείων, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, του ΟΑΕΔ, της Περιφέρειας Αττικής, των αγροτικών επιδοτήσεων.
Και ενώ νομίζετε ότι ασκείτε φορολογική πολιτική, έχετε απλώς φοροεισπρακτικό άγχος.

Φέρατε ως κατεπείγον, αφού το καταγγέλλατε μετά βδελυγμίας, το νομοσχέδιο για τις εκατό δόσεις, ενώ υπήρχε ψηφισμένη ρύθμιση, την οποία υπονομεύσατε με τις υποσχέσεις σας και την προεκλογική δημαγωγία. 
Αφού ψηφίσατε το κατεπείγον νομοσχέδιο, την άλλη μέρα εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία ψήφισε η Κυβέρνηση που κατάγγελλε τη μέθοδο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
Την υπέγραψε, μάλιστα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βεβαίως, τον οποίο είχε καλέσει η κυρία Πρόεδρος της Βουλής να αρνηθεί την υπογραφή του σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς να τηρούνται αυστηρά οι συνταγματικές προϋποθέσεις και άλλα τέτοια.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Ήταν υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ποιους ευνοεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου; Θα δούμε στη συζήτηση στη Βουλή ποιους ευνοεί, γιατί καταργείτε πλέον τις φορολογικές ποινές για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο, όχι τα απλά πρόστιμα και τις απλές προσαυξήσεις λόγω καθυστέρησης και αδυναμίας καταβολής.
Και τι έγινε με το δεκαήμερο φορολογικών εκπτώσεων – δέκα μέρες για να καθαρίσει όποιος θέλει – που ψηφίσατε; Εισπράξαμε, λέει ο κ. Τσίπρας, εκατό εκατομμύρια ευρώ. Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ λέγατε ότι θα εισπραχθούν.
Να φέρετε να δούμε ποιοι ωφελήθηκαν απ’ αυτή τη ρύθμιση. Θα δούμε και ποιοι θα ωφεληθούν από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα είναι ότι μετατρέπετε την ελληνική κοινωνία σε κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Λέτε «είμαστε φοβεροί, γιατί δεν χρεοκοπήσαμε και γιατί καταφέραμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις». Τέλεια! Μετά, γιατί να μην είναι ευχαριστημένοι όλοι; Είναι η λογική του Χότζα. Μπήκαν όλα τα ζώα μέσα στο σπίτι και δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Έβγαλαν ένα και αναπνέουν.

Θέτετε το αυτοεκβιαστικό δίλημμα: Αν δεν μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και διεθνείς υποχρεώσεις, θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Βεβαίως. Πάντα πληρώνεις πρώτα μισθούς και συντάξεις, σχολεία και νοσοκομεία.
Αν φτάσεις, όμως, σε αυτό το δίλημμα, σε λίγες μέρες δεν θα έχεις να πληρώσεις ούτε για μισθούς και συντάξεις.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Τον επόμενο μήνα δεν θα έχεις!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Καταγγέλλει με λίγα λόγια η Κυβέρνηση τους εταίρους γιατί δεν τηρούν το μνημόνιο και δεν μας δίνουν τις δόσεις. Δεν τηρούν το μνημόνιο που η ίδια η Κυβέρνηση δεν θέλει να πει ότι εφαρμόζει.
Το θέατρο της παράλογης θρασυδειλίας!

Παρακαλώ!
Τώρα ζητάτε να σας χειροκροτήσουμε.
Το ερώτημα είναι: Για να καταστρέψετε τη χώρα ή για να «την κάνετε γυριστή» χωρίς πολιτικό κόστος; Τι από τα δύο είναι;

Η απάντηση είναι: Ε, όχι! Τέτοιου είδους βοήθεια μην περιμένετε ούτε για την καταστροφή ούτε για «την γυριστή» χωρίς κόστος. Στηρίζουμε την εθνική στρατηγική, τη μια και μόνη που υπήρχε και υπάρχει, την εθνική συναίνεση, την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Ακούσατε να λέει τίποτα ο κ. Τσίπρας για αυτά; Μας κάλεσε σε μία συζήτηση επί της ουσίας; Μας κάλεσε σε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης; Και ξέρει ότι στείλαμε επιστολή και ζητήσαμε από τους σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες ηγέτες να βοηθήσουν την Κυβέρνηση πριν το EUROGROUP της 20ης Φεβρουαρίου. Δεν σας απασχολούν αυτά.
Στηρίζουμε, λοιπόν, την εθνική στρατηγική, αλλά δεν στηρίζουμε τον τυχοδιωκτισμό, την αλαζονεία, την ανευθυνότητα.

Καταφέρατε να κατακτήσετε την εξουσία. Και πρέπει να σας πω εδώ να το σημειώσετε αυτό, γιατί κάποτε θα το συζητήσουμε διεξοδικά, ότι η ευθύνη της πολιτικής μυωπίας των Ευρωπαίων, ιδίως των Γερμανών, είναι πολύ μεγάλη για το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε τελικά έτσι, ώστε να σχηματιστεί η ετερόκλητη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τώρα το απολαμβάνετε.

Γελάτε, ενώ θα έπρεπε να κλαίτε, όπως σας είπε ο κ. Φίλης. Το απολαμβάνετε, έχοντας παραδώσει στον κ. Καμμένο «τα άγια των αγίων» των εθνικών θεμάτων.

Διαφυγές δεν υπάρχουν. Δημοψήφισμα δεν υπάρχει. Το ουσιαστικό ερώτημα θα είναι πάντα το «ναι ή όχι στο ευρώ», όπως και αν το πει κανείς. Για δημοσιονομικά θέματα απαγορεύονται τα δημοψηφίσματα.
Εκλογές; Με ποιο προγραμματικό πλαίσιο και ποια γραμμή; Δεν μπορεί να διατηρηθεί αυτή η αμφισημία.
Δεν υπάρχουν διαφυγές. Όλα πληρώνονται εδώ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ: Με την εξεταστική επιτροπή!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το 2010, όταν ξεκίνησε η κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,7% και το ΠΑΣΟΚ 44%. Σε πέντε χρόνια θα μιλήσουμε με άνεση. Το κακό είναι ότι θα μιλήσουμε σε λιγότερο από πέντε μήνες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΡΕΛΗΣ: Με ποιον Πρόεδρο;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μία. Η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εκφράζει τη χώρα συνολικά και όχι την ετερόκλητη πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Εσείς μιλούσατε για Κυβέρνηση δωσιλόγων. Εμείς σας στηρίζουμε. Ψηφίσαμε το νομοσχέδιο για τα προνοιακά, παρά το γεγονός ότι το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα ήταν ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο σχέδιο. Ψηφίσαμε τις εκατό δόσεις, παρότι υπήρχε ρύθμιση την οποία υπονομεύσατε. Δεν θα ψηφίσουμε, όμως, τη φαυλότητα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Εμείς, λοιπόν, σας στηρίζουμε, εφόσον συνειδητοποιήσετε, επιτέλους, ότι υπάρχει μία εθνική στρατηγική, εφόσον αναλάβετε την ευθύνη σας χωρίς παιχνίδια, χωρίς αυταρέσκειες και αλαζονείες, χωρίς επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς και παλινωδίες, χωρίς γραμμή τυφλής πρόσκρουσης ή διολίσθησης.

Το δικό μας μέλημα ήταν και είναι πάντα η πατρίδα και το πληρώσαμε ακριβά, αλλά δεν πειράζει, είναι ιστορικό καθήκον. Ήρθε η ώρα να καταλάβουν οι πολίτες τι περάσαμε ως έθνος, τι γλυτώσαμε - την ασύντακτη χρεοκοπία και την απόλυτη καταστροφή - τι κατακτήσαμε χάρη στη δική τους προσπάθεια.

Αυτό το εθνικό κεκτημένο, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης και της πλειοψηφίας, οφείλετε να το σεβαστείτε. Μην παίζετε με το εθνικό συμφέρον.

*********

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος)- Δευτερολογία:

Κυρία Πρόεδρε, πραγματικά λυπάμαι γιατί δεν υπάρχει συνεδρίαση της Βουλής για οποιοδήποτε θέμα και κυρίως για το κατεξοχήν σοβαρό θέμα της διαπραγμάτευσης που να μην την υπονομεύετε εσείς με παραβιάσεις του Κανονισμού, με οξύτητα, με πρόκληση έντασης.

Πριν από λίγα λεπτά συγκρουστήκατε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και οδηγήσατε την Αξιωματική Αντιπολίτευση σε αποχώρηση. Αυτό το γεγονός από μόνο του συνιστά πρόβλημα εφαρμογής του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Πριν από λίγα λεπτά δώσατε στον κ. Κατρούγκαλο τον λόγο επί προσωπικού, παραβιάζοντας τον Κανονισμό, διότι όταν πρόκειται για μομφή ο θιγόμενος, εάν υπάρχει θέμα, απαντάει στο τέλος του συζητούμενου θέματος και πάντως πριν το τέλος της συνεδρίασης, αλλά δεν παρεμβάλλεται στη ροή της διαδικασίας. Εάν του αποδοθεί γνώμη διαφορετική από αυτή που διετύπωσε στη συγκεκριμένη συζήτηση, λαμβάνει τον λόγο αμέσως.

Τρίτον, ενώ η διαδικασία αυτή του άρθρου 142Α είναι ειδική, εξαιρετική και σε αυτήν μετέχουν μόνον ο Πρωθυπουργός και οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και δεν μετέχουν οι Υπουργοί, δώσατε τον λόγο στον κ. Στρατούλη να επικουρήσει τον Πρωθυπουργό, να τον συμπληρώσει, ενώ μπορούσε να του δώσει σημείωμα για να τα πει αυτά ο κ. Τσίπρας στην προβλεπόμενη τριτολογία του.

Τι νόημα έχουν όλα αυτά; Το νόημα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε ως αίσθηση ρόλου θεσμικού. Εάν το ζητούμενο είναι πράγματι να ασχοληθούμε με τα μείζονα εθνικά θέματα και να υπάρξει συναίνεση, δεν πρέπει να υπάρχει ένα διαδικαστικό κέλυφος που προστατεύει τη συναίνεση; Δεν είναι αυτή η πρόθεση του Πρωθυπουργού. Ήταν εικονική και προσχηματική αυτή του η επιχειρηματολογία. Αλλά εσείς, ως Πρόεδρος της Βουλής, οφείλατε να δώσετε την ευκαιρία στο Σώμα να συζητήσει σοβαρά, ήρεμα, νηφάλια και συναινετικά.

Αυτή τη στιγμή έχει υποστεί η Βουλή ένα ακόμη πλήγμα, ενώ διεξάγεται η διαπραγμάτευση -υποτίθεται - στις Βρυξέλλες και υπάρχει εθνικό συμφέρον και πρωτίστως ενδιαφέρον και συμφέρον της Κυβέρνησης να υπάρξει αποτέλεσμα. Άρα υπάρχει παραβίαση του Κανονισμού επί τον τύπον όλον και επί της ουσίας.

Δεύτερον, θεωρώ ότι έχετε την ικανότητα και τη μνήμη να μην πέσετε για τρίτη φορά στο ατόπημα και να πείτε ότι όταν ζητάει ο Πρόεδρος μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον λόγο επί του Κανονισμού, χρειάζεται έγγραφο με δύο υπογραφές. Μπορεί να ζητηθεί και προφορικά, χωρίς καν έγγραφο. Το έστειλα, για να μην διαπληκτίζομαι. Το έστειλα για να το διαβάσετε, για να μην έχουμε εντάσεις. Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει η ουσία.
Αλλά βέβαια τίποτα σε μια δημοκρατία δεν είναι πιο σημαντικό και πιο ουσιαστικό από τη διαδικασία και τους θεσμούς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Βενιζέλε, έχετε απόλυτο δίκιο, παραβίασα τον Κανονισμό, γιατί σας έδωσα τον λόγο, όπως επίσης παραβίασα τον Κανονισμό, γιατί σας επέτρεψα να μιλήσετε το υπερτετραπλάσιο του χρόνου που σας αναγνωρίζει ο Κανονισμός.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Είστε άξια της μοίρας σας! Σηκώνω τα χέρια ψηλά!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Διευκρινίζω για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: Σύμφωνα με το άρθρο 68 του Κανονισμού της Βουλής, ο επικαλούμενος προσωπικό εις βάρος του ζήτημα ζητεί από τον Πρόεδρο την άδεια να μιλήσει.
Ακούστε το, κύριε Βενιζέλο, για να το γνωρίζετε.
Το αίτημα αυτό δεν μπορεί να υποβληθεί πριν ολοκληρωθεί η αγόρευση που έδωσε αφορμή για την επίκληση προσωπικού ζητήματος και όχι βέβαια η συνεδρίαση. Η αγόρευση λοιπόν που έδωσε την αφορμή ήταν η αγόρευση του κ. Σαμαρά.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Διαβάστε παρακάτω!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Εν σχέσει με τη διαδικασία του άρθρου 142Α…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Παραποιείτε τη διαδικασία!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): … σας διαβάζω τι προβλέπει το άρθρο 142Α παράγραφος 8, όπου ρητώς προβλέπεται διάρκεια αγόρευσης και των Υπουργών.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ντροπή! Ντροπή!