ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

Τάδε έφη ο εθνικός μας ψυχαναλυτής Στέλιος Ράμφος


Για τις ευθύνες των Ελλήνων στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, αλλά και πώς βλέπει τις εξελίξεις με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μίλησε ο γνωστός καθηγητής και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ.
 Ο κ. Ράμφος υπογράμμισε τον διπλό εαυτό του Έλληνα που προσπαθεί να συμφιλιώσει το αίσθημα της Ανατολής με τους κανόνες της Δύσης, ενώ έκανε λόγο για «πολιτισμικό πρόβλημα των Ελλήνων από αιώνες που τους εμποδίζει την επαφή με την πραγματικότητα. Αυτός ο φόβος της πραγματικότητας οδηγεί στη σημερινή εθνικοποίηση των φαντασιώσεων».

Ο κ. Ράμφος στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη υπευθυνότητας από τους Έλληνες:«Δυστυχώς, δεν αναλαμβάνουμε ευθύνες. Το πρόβλημά μας είναι να μην αναλάβουμε ευθύνες και υπό αυτή την έννοια πρέπει να φταίει κάποιος άλλος». 

Επέκρινε δε τους Έλληνες τονίζοντας ότι «οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες συμπεριφορές. Τη στιγμή που μιλάμε για μια "λιτή ζωή με αξιοπρέπεια", την ίδια στιγμή δεν θέλουμε αξιολόγηση. 
Έχουμε πάρει στραβά την έννοια της αξιοπρέπειας. Αξιοπρέπεια δεν είναι η περηφάνεια, αλλά ο αυτοσεβασμός. 
Αξιοπρεπής δεν είναι κάποιος που ζητάει να τον φιλεύουν και να μην του ζητάνε λογαριασμό. 
Πόσο αξιοπρεπής είσαι όταν προκειμένου να περάσεις καλά αφήνεις να απολυθούν 1,5 εκατ. ιδιωτικοί υπάλληλοι για να μην θιγεί το Δημόσιο;», αναρωτήθηκε.

Σχολιάζοντας τις θυσίες και τις ευθύνες που έχουν αναλάβει οι πολίτες στα χρόνια της κρίσης, ανέφερε ότι «οι πολίτες κάνουν ότι κάνουν επειδή πρέπει να το κάνουν αλλά η συνείδησή τους είναι θολή».

Ο γνωστός φιλόσοφος αναφέρθηκε και στη συμφωνία με την Ευρώπη: «Τον Ιούνιο θα δούμε. Μέχρι τώρα ξέρουμε τους θεσμούς, άλλαξαν τα ονόματα. Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να κλείσει αυτό το εκκρεμές μνημόνιο. Εν τω μεταξύ, φορτωνόμαστε με καινούργια δάνεια. Δεν έχουμε βρει τρόπο να συνδυάζουμε την αξιοπρέπεια με τις πραγματικές ανάγκες», τόνισε.

Ο ίδιος διατύπωσε τον προβληματισμό του τόσο για το σχέδιο που υπάρχει, αλλά και για το ότι σιωπούν πολιτικοί όπως ο Σταθάκης και ο Δραγασάκης: «Επειδή και αυτή τη φορά δεν υπάρχει σχεδιασμός, οι εξελίξεις θα είναι βλέποντας και κάνοντας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι τον προβληματίζει η σιωπή προσεκτικών ανθρώπων όπως ο Σταθάκης και ο Δραγασάκης».

Ο κ. Ράμφος προειδοποίησε για τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένα ενδεχόμενο Grexit: «Το χειρότερο είναι ότι δεν θέλουμε να βγούμε από την Ευρώπη αλλά κινούμαστε προς τα εκεί. Η πλειοψηφία των πολιτών δεν ξέρει και δεν υποχρεούται να ξέρει τις συνέπειες ενός ατυχήματος. Θα είναι απρόβλεπτες οι συνέπειες».

Κάλεσε δε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών. «Δεν πρέπει να μείνει ο ασθενής μόνος του», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας την εικόνα του πρωθυπουργού, υπογράμμισε ότι του φάνηκε «λίγο κουρασμένος». 
«Με τον Γιούνκερ που τον είδα, ήταν κομμένος. Ο Τσίπρας συνδύαζε όμορφα την ιδεοληψία με την πραγματικότητα και τώρα ξαφνικά κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια άλλη πραγματικότητα. Έχει σταθερές πεποιθήσεις από τις οποίες δεν δείχνει να θέλει να απομακρυνθεί», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι του φάνηκε ως άνθρωπος «πολύ σκληρός». (πηγή)