ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: ο "καλός" της κοινοβΟλευτικής παρέας


Χθες έπεσαν και οι μάσκες "ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ"! Μαθαίνει γρήγορα τα κοινοβουλευτικά κόλπα ο Σταύρος Θεοδωράκης, και προσπαθεί να τα έχει με όλους καλά. Το κράτος έχει συνέχεια, μας είπε, και άρα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι υπογραφές της προηγούμενης συγκυβέρνησης για την εκχώρηση των αεροδρομίων στους Γερμανούς.
Στο θέμα της ΕΡΤ, όμως, το κράτος δεν έχει συνέχεια και πρέπει να ξηλωθεί η ΝΕΡΙΤ διότι απέτυχε! Βρε το Σταύρο, βρε το Σταύρο, το περίμενες εσύ ότι θα είχε τέτοια ραγδαία εξέλιξη στη μάθηση;

Συμμερίζεται επίσης και την αγωνία της Κινέζικης Πρεσβείας  και ρωτάει "Θα δώσουμε το λιμάνι στους Κινέζους, ναι ή όχι;"
Δεν αντιστάθηκε ούτε στο λαϊκισμό, κάνοντας ότι δεν κατάλαβε τι εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν έλεγε ότι το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων είναι ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ηθικό.
Όπως και οι προλαλήσαντες αντιπολιτευόμενοι πρόεδροι κομμάτων, έφαγε τη λέξη ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ και απαξίωσε τη λέξη ηθικό!
Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να καταλάβεις το ποιόν ενός ανθρώπου, αρκεί να είναι κανείς παρατηρητικός. Εκτός βέβαια αν οι διαμαρτυρηθέντες για τη λέξη "ηθικό" δεν είναι λαϊκιστές αλλά απλά χαμηλής νοημοσύνης και δεν έπιασαν το νόημα.
Τώρα αν πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ λαϊκίστικης υποκρισίας και βλακείας, θα είχαμε μέγιστο πρόβλημα. Και τα δύο κουσούρια των εθνοπατέρων είναι καταστροφικά για τη χώρα.
Είπε όμως και αρκετά σωστά ο Σταύρος, για να μην τον αδικούμε. 

Βουλή, 30/3/2015- ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»):

Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, είμαι ευγενής και θα αρχίσω με τα ερωτήματα που μου απευθύνατε. Με ρωτήσατε εάν το «Ποτάμι» ψηφίζει και στηρίζει την προσπάθειά σας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Πρώτον, να σας πω - γιατί δεν ήσασταν στη Βουλή - ότι ψηφίσαμε τις διατάξεις για την ανθρωπιστική κρίση, αν και θεωρούσαμε ότι είναι ψίχουλα σε σχέση με αυτά που έπρεπε να δώσουμε. Σας θυμίζω δηλαδή ότι το νομοσχέδιό σας μιλάει για 200 εκατομμύρια. Αν υπολογίσουμε ότι έχουμε ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας - που είναι παραπάνω, αλλά αν υποθέσουμε ότι είναι ένα εκατομμύριο - μιλάμε για 200 ευρώ τον χρόνο για κάθε έναν από αυτούς.

Επίσης, σας θυμίζω βέβαια ότι το «Ποτάμι» πρότεινε μία άλλη μεταρρύθμιση, πολύ πιο ριζική, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κάτι που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει πιλοτικά στην Ελλάδα - δυστυχώς μόνο πιλοτικά - και θα μπορούσε εάν υπήρχε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να μην ένιωθαν επαίτες οι φτωχοί αυτής της χώρας.

Μας ρωτήσατε για τις εκατό δόσεις. Και βέβαια τις ψηφίσαμε. Όμως οι εκατό δόσεις είναι μεταρρύθμιση; Είναι μια τακτοποίηση λογιστική, είναι η υλοποίηση μιας εκκρεμότητας, προσπαθείτε να τακτοποιήσετε μια εκκρεμότητα. Δεν είναι μεταρρύθμιση οι εκατό δόσεις. Τις ψηφίσαμε.

Μας ρωτήσατε για την ΕΡΤ, αν συμφωνούμε. Είπαμε λοιπόν - και από την προηγούμενη φορά νομίζω από αυτό εδώ το Βήμα - ότι συμφωνούμε για μια καινούρια δημόσια τηλεόραση, γιατί το πείραμα της προηγούμενης Κυβέρνησης απέτυχε, απέτυχε παταγωδώς. Να πάμε λοιπόν να φτιάξουμε μια καινούρια δημόσια τηλεόραση. Να σας πω κάτι όμως: Γιατί φέρνετε τώρα τον νόμο της ΕΡΤ χωρίς να φέρνετε παράλληλα και τη ρύθμιση για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες; Δεν είναι το ίδιο σημαντικό;

Εμείς σας καλούμε, λοιπόν, και σας λέμε ότι σε αυτόν τον νόμο που έχετε ετοιμάσει για την ΕΡΤ, που είχατε μια βιασύνη να ετοιμάσετε έναν νόμο για την ΕΡΤ, πραγματικά μεγάλη βιασύνη, αντίστοιχα θα έπρεπε να επιδείξετε τον ίδιο ζήλο για μια ρύθμιση για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Είναι το ίδιο θέμα, εμείς το θέλουμε και φέρτε το μαζί με την ΕΡΤ να το συζητήσουμε. Εκτός αν μας ενδιαφέρει κυρίως να τακτοποιήσουμε κάποιες υποσχέσεις προς κάποιους δημοσιογράφους και δεν μας ενδιαφέρει η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. 
Εμάς μας ενδιαφέρει να ρυθμίσουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να μην υπάρχουν άρχοντες ανεξέλεγκτοι στη ραδιοτηλεόραση και βέβαια μια δυνατή δημόσια τηλεόραση, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Αφού απάντησα στα ερωτήματά σας, θα μου επιτρέψετε να θέσω κι εγώ μερικά ερωτήματα. Πολύ πρόσφατα, στο πλευρό της κυρίας Μέρκελ, είπατε «Πάμε μαζί», πάμε μαζί με τη Γερμανία, πάμε μαζί με τη σύμμαχο Γερμανία για να αλλάξουμε προφανώς τις σχέσεις μας με την Ευρώπη. Πολύ πρόσφατα - και θα τον ακούσατε, δεν είναι σήμερα εδώ, νομίζω ότι είναι στη Μόσχα - είπε ο κ. Λαφαζάνης ότι η σύγκρουση πρέπει να γίνει με τη γερμανική Ευρώπη. 
Δεν υπάρχει μία μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο αυτές πολιτικές; Πάμε μαζί με τη Μέρκελ, πάμε μαζί με τους Γερμανούς ή πάμε κόντρα;

Να σας πω κάτι και το ξέρετε: Αυτό που είπε ο κ. Λαφαζάνης δεν προσβάλλει βέβαια τους Γερμανούς. Αυτό που είπε ο Λαφαζάνης προσβάλλει τους Γάλλους - και θα σας το είπανε - προσβάλλει τους Ιταλούς. Όταν μιλάς για γερμανική Ευρώπη αυτό προσβάλλει τους συμμάχους της χώρας σε αυτή τη μάχη για την αλλαγή της Ευρώπης και θα πρέπει να μας πείτε αν ισχύει το ένα ή αν ισχύει το άλλο.

Επιμένω σε κάποια ερωτήματα: ιδιωτικοποιήσεις ή παραχωρήσεις ή επενδύσεις - πείτε το όπως θέλετε. Θα το δώσουμε το λιμάνι στους Κινέζους, ναι ή όχι; Υπάρχει μία αγωνία και από την κινέζικη πρεσβεία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, να σας διακόψω; Μιλάτε για κάτι που δεν ελέχθη.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»): Όχι, κύριε Πρόεδρε. Θα μιλήσετε μετά, κύριε Αντιπρόεδρε. Έχετε τη δυνατότητα μετά να απαντήσετε. Επιτρέψτε μου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Μιλάτε για κάτι που δεν ελέχθη.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»): Τι δεν ελέχθη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Θεοδωράκη, δέχεστε την διακοπή;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»): Εγώ επειδή είμαι καινούργιος σας λέω: Ας παραβούμε τη διαδικασία και ας απαντήσει ο κύριος Αντιπρόεδρος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Όχι, κύριε Θεοδωράκη. Η διαδικασία προβλέπει ότι αν δέχεται ο διακοπτόμενος μπορώ να δώσω το λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»): Δέχομαι, λοιπόν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Δραγασάκη, έχετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Θέλω να πω εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι είχα μια αναλυτική συνάντηση με την κινέζικη ηγεσία και είμαι πρόθυμος να ενημερώσω το Σώμα για αυτήν με την πρώτη ευκαιρία. Εκεί, στη συζήτηση που κάναμε, μιλήσαμε όχι για ιδιωτικοποίηση αλλά μιλήσαμε για ένα μοντέλο, το οποίο προτείνει η Κυβέρνησή μας, με συμμετοχή του Δημοσίου, ένα κοινοπρακτικό σύστημα. Αυτό ήθελα να σας πω ούτως ώστε να μην αναφέρεστε σε…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»): Είναι σαν να μου λέτε…
 (Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Επιτρέψτε μου, κύριοι συνάδελφοι.
Ο εσωκομματικός αγώνας Δραγασάκη-Δρίτσα έληξε 0-1; Να σας πω κάτι; Πρέπει να δώσετε μια πιο συγκεκριμένη απάντηση στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Την απαιτούν οι Κινέζοι. Το ξέρετε. Την απαιτούν όχι ως μεγάλη δύναμη αλλά ως άνθρωποι που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα.

Εμείς σας είπαμε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση μας και σε όλα τα ζητήματα – προσέξτε –  δεν είμαστε και με το χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα, κύριε Πρόεδρε και κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης. Είμαστε σαφείς και πρέπει νομίζω μετά από δύο μήνες να αρχίζετε και εσείς να είστε λίγο σαφείς με τα πράγματα και με τα διλήμματα. Δεν υπάρχει και το ένα και το άλλο.

Να σας πω κάτι; Είναι σωστό αυτό το χαρτί που κυκλοφορεί για τις προτάσεις μας - γιατί δεν έχετε δώσει εσείς ένα συγκεκριμένο χαρτί, δεν ξέρουμε τι συζητάει η διαπραγματευτική σας ομάδα - αλλά αν είναι σωστό ρωτώ: Θα δώσουμε τα αεροδρόμια στους Γερμανούς; Μπορείτε να μας ενημερώσετε γι’ αυτό; Είναι μέσα στο φάκελο της διαπραγματευτικής μας ομάδας; Δίνουμε τα αεροδρόμια στους Γερμανούς; Συμφωνούμε με αυτή τη συμφωνία που έχει αρχίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση;
Δώστε κάποιες απαντήσεις.

Ήμουν στα Χανιά και μου λένε ότι αποκλείεται, γιατί ο κ. Σταθάκης που τώρα είναι Υπουργός εκ δεξιών του κ. Τσίπρα έχει πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση από μια κυβέρνηση αριστερή να δοθούν τα αεροδρόμια στους Γερμανούς. Θα δοθούν, όπως λέει η δική σας διαπραγματευτική ομάδα ή και αυτό είναι κάτι που εμείς φανταστήκαμε;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Η δική σας άποψη ποια είναι;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»): Η δική μας άποψη; Εμείς την είπαμε στην Κρήτη και είναι πολύ ξεκάθαρη. Βλέπετε, απαντώ στα ερωτήματά σας πολύ άμεσα και θα ήθελα να κάνετε και εσείς κάτι αντίστοιχο. Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Λέμε ότι η συμφωνία από τη στιγμή που έχει πάρει τις πρώτες υπογραφές και έχει δρομολογηθεί – και αυτό ισχύει και για κάθε άλλη συμφωνία –  πρέπει να τηρηθεί με την εξής έννοια, ότι η χώρα έχει μια συνέχεια. 
Εκτός αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει μείζον θέμα διαφθοράς, μείζον θέμα «λαμογιάς». Εκεί βέβαια να το φέρει και να φέρει τα στοιχεία και να πάμε όλοι και να πούμε «παίρνουμε πίσω αυτή τη συμφωνία».

Αν σχεδιάζαμε εξαρχής το χάρτη των ιδιωτικοποιήσεων με τα αεροδρόμια, θα κάναμε κάτι διαφορετικό. Θα χωρίζαμε τουλάχιστον σε δύο κατηγορίες τα αεροδρόμια, θα είχαμε δύο μπλοκ, για να υπάρχει ένας μεγάλος ανταγωνισμός και να μην υπάρχει ένας άνθρωπος που θα είχε τα αεροδρόμια, αλλά να υπάρχουν τουλάχιστον δύο, για να κερδίσει η κοινωνία κάτι παραπάνω.

Σας άκουσα, κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης αλλά το χειροκρότημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πυκνό και δεν κατάλαβα επακριβώς τι είπατε. Θα ήθελα να πείτε ποια είναι τελικά η άποψή σας για το κατοχικό δάνειο. Είναι ηθικό θέμα ή είναι υλική απαίτηση; Γιατί είπατε εδώ ότι είναι υλικό, υπάρχει υλική απαίτηση και στη Γερμανία είπατε ότι είναι ηθικό ζήτημα και τώρα μάλλον επιστρέφετε στην προηγούμενη, την άποψη της Κυβέρνησης εσωτερικού, ότι είναι ένα υλικό ζήτημα.

Για μας - επειδή πάλι θα με ρωτήσετε - να σας πω: Το κατοχικό δάνειο είναι υλική απαίτηση. Εμείς λέμε ότι το κατοχικό δάνειο - και το είπαμε από την πρώτη στιγμή - είναι μια εκκρεμότητα της Γερμανίας προς την Ελλάδα, όπως και οι διεκδικήσεις στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, σε περιοχές της Κρήτης.

Είναι μια συγκεκριμένη εκκρεμότητα. Διαφωνήσαμε βέβαια με αυτό το φοβερό που άφησαν κάποιοι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να πλανάται σε τέσσερις συνεντεύξεις, ότι «εάν δεν μας δώσουν σύντομα τα λεφτά θα αρχίσουμε τις δημεύσεις, θα πάρουμε το Γκαίτε ή κάποιο άλλο ίδρυμα».

Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Η Ελλάδα δεν θα βγει από αυτό το βούρκο αυτή τη στιγμή εάν δεν υπάρξουν επενδύσεις. Θα πρέπει να ενημερωθείτε, κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι σήμερα τραγική.

Θα ξέρετε ότι μέσα στο δίμηνο είχαμε εξακόσιες επιχειρήσεις που έκλεισαν στην Αττική - εξακόσιες επιχειρήσεις!- διακόσιες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη και τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ - όχι τα δικά μου στοιχεία - λένε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 αναμένονται οκτώμισι χιλιάδες «λουκέτα». 
Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας με το 44% να δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει μισθούς στις επιχειρήσεις.
Κι ένα τελευταίο ερώτημα: Ισχύει η συμφωνία με τους Αμερικανούς; Γιατί αν ισχύει και πουλήσαμε τα πετρέλαια ήδη και πήραμε το 30% των κοιτασμάτων και αν ισχύει και το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» «Λεφτά υπάρχουν», όλες οι κουβέντες που κάνουμε εδώ είναι περιττές.

Δώστε όμως μία απάντηση και μην καλυφθείτε πίσω από τη γενικόλογη τοποθέτηση κάποιων συμβούλων σας ή κάποιων Υπουργών στους διαδρόμους της Βουλής «Μην παίρνετε και σοβαρά αυτά που λέει ο Υπουργός Αμύνης». Είναι Υπουργός Αμύνης! Είναι στην Αμερική και λέει ότι υπάρχει πρόταση για 70%-30%. Ισχύει; Έχει εκπονηθεί κάποια μελέτη που λέει ότι έτσι πρέπει να κινηθούμε;

Είμαστε μαζί σας - και εγώ δεν φοβάμαι να το πω - στο να δώσουμε κάποιες μεγάλες μάχες για τη μεγάλη υπόθεση του χρέους. Εμείς το λέγαμε και προεκλογικά. Εσείς μιλάγατε για «κούρεμα». Εμείς λέγαμε ξεκάθαρα ότι πρέπει να υπάρξει μια αναδιάρθρωση του χρέους. Το λέμε και τώρα, πρέπει να υπάρξει μία αναδιάρθρωση του χρέους. Λέμε κάτι επιπλέον, ότι τα λεφτά των ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να δώσουμε μάχη να μην πηγαίνουν στο χρέος. Πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και να πηγαίνουν τα λεφτά σε ένα επενδυτικό ταμείο. Είναι απαραίτητα αυτά λεφτά για την οικονομία αυτή τη στιγμή.

Συνεχίζοντας τον μικρό κατάλογο των σημείων όπου είμαστε μαζί σας, θα σας πω - και το είπα και πριν - να φέρετε τη ρύθμιση για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Είμαστε μαζί σας.

Είμαστε μαζί σας στο να βρούμε επιτέλους μία απάντηση για αυτούς της Λίστας Λαγκάρντ. Από την πρώτη ομιλία που έκανα εδώ στη Βουλή είπα ότι υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από τη Λίστα Λαγκάρντ κι είναι η Λίστα Νικολούδη. Το είπα και στον Υπουργό που τον επισκέφθηκα.

Είμαστε μαζί του στην προσπάθεια να ελέγξουμε αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω, το «μαύρο χρήμα», αυτούς που έχουν τα λεφτά τους στην Ελβετία και αυτούς που με οποιονδήποτε τρόπο κερδοσκόπησαν εις βάρος του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια.

Όσον αφορά στη SIEMENS να μας δώσουν απαντήσεις οι Γερμανοί. Το είπα σήμερα σε αυτούς που με επισκέφθηκαν από τη Γερμανία.

Και βέβαια να δώσουμε τη μάχη για να πάρουμε απαντήσεις για το τι συνέβη στην Ελβετία. Εδώ έχω να σας κάνω μία συγκεκριμένη πρόταση. Επειδή οι Ελβετοί μάλλον δεν θα μας ακούσουν  -εννοώ ότι θα καθυστερήσουν πολύ το αίτημά μας - θα πρότεινα στην Κυβέρνησή σας να προσπαθήσει να βάλει την Ελλάδα μαζί με κάποιες άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχες απαιτήσεις από την Ελβετία, δηλαδή να δώσουν οι Ευρωπαίοι - αφού θέλουν να μας βοηθήσουν, γιατί αυτό το πράγμα δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος για αυτούς - μαζί με τη δική τους μάχη και τη μάχη της Ελλάδας. Δηλαδή να μπούμε στο άρμα της Ευρώπης, διεκδικώντας από την Ελβετία απαντήσεις για αυτούς που έχουν τα λεφτά στο εξωτερικό.

Θα μου επιτρέψετε εδώ να πω κάτι που έθεσα πριν από μερικές μέρες και δεν πήρα απάντηση. Οι τράπεζες έχουν στραγγίξει. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη συζήτηση για το πού πάει η χώρα, για το αν κινδυνεύουμε, για το αν θα έχουμε το ίδιο νόμισμα το καλοκαίρι κλπ.

Υπάρχει μία κίνηση που θα πρέπει να κάνουν οι Υπουργοί σας και υπάρχει και μία κίνηση που θα πρέπει να κάνουν όλοι οι Βουλευτές. Τα λεφτά των Υπουργών, τα λεφτά των Βουλευτών, που είναι στην Ευρώπη πρέπει να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες.

Να παίρνουμε όλοι, και οι πολιτικοί και ο λαός, το ίδιο ρίσκο. Γιατί νιώθω ότι κάποιοι μιλούν εκ του ασφαλούς, δηλαδή λένε «Μην φοβάστε, δεν κινδυνεύουμε αλλά εγώ για καλό και για κακό τα λεφτά μου τα έχω έξω». Όχι, να έρθουν τα λεφτά εδώ. Δεν τους ενοχοποιούμε. Πολύ λογικά κάποια στιγμή πιθανόν να είχαν μία δουλειά στο εξωτερικό και τα λεφτά να ήταν στο εξωτερικό. Λέω τώρα που ανέλαβαν κυβερνητικά καθήκοντα και δεν το περίμεναν, να έρθουν τα λεφτά πίσω.

Σας είπα σε ποια πράγματα θα σας στηρίξουμε, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και σε όλα τα υπόλοιπα. Θα μου επιτρέψετε να σας μιλήσω λίγο και για τα πράγματα στα οποία θα μας βρείτε απολύτως απέναντί σας.

Δημιουργείτε ήδη πολλά προβλήματα ως Κυβέρνηση σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα, στον τομέα της παιδείας. Ήταν πρωτοφανές αυτό που έκανε αυτή η Κυβέρνηση, με το «καλημέρα σας» να έρθει και να καταργήσει τα πρότυπα σχολεία.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Δεν κατήργησε τίποτα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»): Τους είπαμε ότι μία αριστερή –όπως θέλει να λέγεται- Κυβέρνηση παρότι συνεργάζεται και όχι με τόσο αριστερούς, θα έπρεπε να υιοθετήσει μία θέση που το «Ποτάμι» είχε ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Και είναι –ξέρετε- η πρόταση του Ματέο Ρέντσι και στην Ιταλία: Δημιουργία πρότυπων σχολείων σε όλη τη χώρα, στις φτωχές περιοχές. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»)

Αντί γι’ αυτό, εσείς καταργείτε τα πρότυπα σχολεία, καταργείτε τις εξετάσεις των καθηγητών, βάζετε σε απομόνωση τους μαθητές που θέλουν…

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ (Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων): Μπορώ να διακόψω;

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»): Επιτρέψτε μου να τελειώσω, τουλάχιστον, τη φράση μου.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Υβρίζετε, κύριε Υπουργέ της Παιδείας, τους καθηγητές που ήρθαν χωρίς να πάρουν λεφτά, για να βοηθήσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και τους είπατε κάτι περί βλακείας περίπου ότι ήταν αυτό που έκαναν. Ήρθαν εδώ να βοηθήσουν χωρίς λεφτά μεγάλοι πανεπιστημιακοί από όλη τη χώρα, από όλη την Ευρώπη, από όλη την Αμερική –τα ξέρετε τα ονόματα- κι εσείς τους είπατε ότι ήρθαν αδίκως.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Με τηλεδιάσκεψη…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»): Βέβαια, φροντίσατε την επόμενη μέρα να πείτε ότι αυτό που προέχει είναι οι «αιώνιοι» να ξαναγίνουν «αιώνιοι».

Θα έπρεπε να μείνουν οι καθηγητές εδώ και να συνεχίσουν να βοηθούν την προσπάθεια του ελληνικού πανεπιστημίου.

Θα μπορούσα να συνεχίσω -αλλά θα προσπαθήσω κάπου εδώ να τελειώσω- το μακρύ κατάλογο που αφορά εκείνα στα οποία εμείς θα συγκρουστούμε μαζί σας. Είναι οι ιδεοληψίες ενός τμήματος του κόμματός σας. Σε αυτές τις ιδεοληψίες εμάς θα μας βρείτε απέναντι, διότι έχουμε την αίσθηση ότι πάρα πολλοί από τους Υπουργούς της Κυβέρνησής σας πολεμούν το ανέφικτο, θέλοντας να αποφύγουν τη μάχη με το εφικτό.

Υπάρχει, κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, ένα δίλημμα, αλλά δεν είναι αυτό που θέτετε. Το πραγματικό δίλημμα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι: Σύγκρουση με τα συμφέροντα, με τις συντεχνίες, με το λόμπι της δραχμής ή ευρωπαϊκή πορεία; 
Αυτό είναι το δίλημμα, αν θα πρέπει να συγκρουστούμε δηλαδή και με τα συμφέροντα και με τις συντεχνίες και με το λόμπι της δραχμής που αρχίζει και δημιουργείται στη χώρα και έχει κάποιους θιασώτες ανάμεσα στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Το δίλημμα τις επόμενες μέρες πολύ απλά είναι ένα: Μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και Ευρώπη ή έξοδος και εθνική τραγωδία; 
Αυτό είναι το δικό μας δίλημμα και θα πρέπει να δώσετε μία απάντηση. Εμείς θα υπερασπιστούμε σ’ αυτή τη Βουλή κάθε προσπάθεια για κράτος δικαίου, δυναμική οικονομία και κοινωνική προστασία.

Επιτρέψτε μου να κάνω μία μικρή σύσταση σε κάποιους από την Κυβέρνηση που δείχνουν μία πολύ μεγάλη αδυναμία στα προεκλογικά συνθήματα. Πρέπει να αρχίσουν να περνούν από την ηδονή των συνθημάτων στην ηδονή της δράσης, όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης.
Ευχαριστώ πολύ.

*****
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Δευτερολογία):
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει να πω ότι για άλλη μία φορά η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είναι κατώτερη των περιστάσεων. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Τσίπρας έχει πάρα πολλά στο κεφάλι του, τον συμπονώ, αλλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να το τελειώσει αυτό. Δεν μπορούμε δηλαδή να ερχόμαστε εδώ να συζητήσουμε και η διαδικασία να διαλύεται κάθε φορά από κάποια υπερβολή της κ. Κωνσταντοπούλου. Σας θυμίζω την ονομαστική ψηφοφορία που δεν έκανε μετά από -σωστές- συστάσεις του πρωθυπουργικού Γραφείου.

Δεν είναι δυνατόν η Πρόεδρος της Βουλής να βαθμολογεί τους ομιλητές. Δεν συμβαίνει σε κανένα Κοινοβούλιο. Μπορεί αν θέλει να έχει αντίθετη άποψη και να κατέβει στα έδρανα να την πει, αλλά δεν μπορεί να βαθμολογεί τους ομιλητές, ακόμα και αν οι παρατηρήσεις της σε πολλά πράγματα μπορεί να έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Είναι Πρόεδρος της Βουλής. Δεν βαθμολογεί.

Και βεβαίως δεν αντιλαμβάνομαι πώς σε μία συζήτηση των Αρχηγών των κομμάτων μπορούν να παίρνουν το λόγο και οι Υπουργοί. Και γιατί τον πήραν δύο και να μην τον πάρουν και άλλοι δέκα που θέλουν να μιλήσουν; Ή θα τηρήσουμε τη λογική και τον Κανονισμό ή θα πάμε σε μία Προεδρία εντελώς προσωπική με την υπογραφή της κ. Κωνσταντοπούλου.

Τώρα, θα ζητούσα από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης να μην συγκρίνεται με το παρελθόν και να μην έχει τόσο μεγάλη αγωνία να απαντά στο παρελθόν.
Θα τον καλούσα να μιλήσει περισσότερο για το μέλλον και για τη δική του «ταμπακιέρα» δηλαδή, και όχι για αυτά που έκανε ή δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας - και να φύγουμε από αυτό το άγχος - ότι ο ελληνικός λαός αποφάσισε. Είπε δηλαδή ότι το παλαιό πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε κι ότι πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση. Θα πρέπει λοιπόν, επειδή ακριβώς αυτό είναι το μήνυμα του ελληνικού λαού, να δώσουμε απαντήσεις, κύριε Τσίπρα, σε σχέση με τη μεγάλη εικόνα, να μας δώσετε εσείς δηλαδή τις απαντήσεις σε σχέση με τη μεγάλη εικόνα.

Σας στηρίξαμε στην Ευρώπη. Το Ποτάμι είναι ένα ευρωπαϊκό κίνημα. Κάποιοι αυτό το θεωρούν και το σχολιάζουν ως αρνητικό. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι είναι χρήσιμο αυτή την ώρα να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κίνημα στη Βουλή. Και ξέρετε ότι σας στηρίξαμε. Μιλήσαμε θετικά για την προσπάθειά σας και ακουστήκαμε και από τον κ. Σουλτς και από άλλους ανθρώπους που μας ακούνε στην Ευρώπη. Είπαμε δηλαδή ξεκάθαρα - και δεν δειλιάζουμε να το πούμε κι εδώ - ότι πρέπει να βοηθηθεί ένας Πρωθυπουργός να κάνει μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν τόσα χρόνια. Όμως νομίζω ότι τα ψέματα τελείωσαν. Εννοώ τα ψέματα για την οικονομία. 
Σας καλώ λοιπόν - για να μην παραβώ πολύ τον χρόνο - να δημοσιοποιήσετε τι διαπραγματεύονται οι άνθρωποι σας, η ομάδα σας, στην Ευρώπη.
(...)
Σας καλώ λοιπόν να δημοσιοποιήσετε το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, όχι τα λογιστικά μέτρα, όχι τις ταυτοποιήσεις. Κάποιες απ’ αυτές είναι απαραίτητες, κάποιες απ’ αυτές – ίσως οι προσδοκίες – είναι εκτός πραγματικότητας. Σας καλώ να πείτε συγκεκριμένα, αν όχι σήμερα που δεν θα έχετε το χρόνο, τις επόμενες μέρες, τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και πάνω στις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις να ζητήσετε τη στήριξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Το είπα και το επαναλαμβάνω: Αυτό το Κοινοβούλιο μπορεί να έχει μία μεγάλη ευρωπαϊκή πλειοψηφία, αρκεί να είσαστε κι εσείς αποφασισμένος να συγκρουστείτε με αυτούς που θέλουν τη χώρα να συζητάει συνέχεια για το παρελθόν και να μην κάνει άλματα στο μέλλον, όπως κάνει αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, μάλλον όλη η Ευρώπη, με την Ελλάδα να είναι ακόμα σε βήμα σημειωτόν. 
Ευχαριστώ.