ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015

Στατιστικές για bullying που οδηγεί σε αυτοκτονία

Με αφορμή τον τραγικό χαμό του άτυχου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, θα ήθελα  να προσθέσω κι εγώ δυο λόγια στα πολλά που έχουν ειπωθεί, αφού προηγουμένως εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στους γονείς και συγγενείς του, και ευχηθώ ανάπαυση στην ψυχή του.
Το bullying ή εκφοβισμός είναι η σύγχρονη μορφή κανιβαλισμού μεταξύ μερίδας των νέων. Τα υπολανθάνοντα πρωτόγονα ένστικτα του ανθρώπου - τα οποία η ανεκπαίδευτη Παιδεία δεν μπόρεσε διότι δεν θέλησε κι ούτε γνωρίζει πώς να εξημερώσει, ώστε να πλάσει νέους καλούς-καγαθούς - υποδαυλίζονται καθημερινά με την κουλτούρα του φόβου και της βίας που προπαγανδίζεται, σκόπιμα ή ασυνείδητα, από την έβδομη τέχνη, τα ΜΜΕ, το Διαδίκτυο, τη Βουλή,  συχνά την οικογένεια, και το πεζοδρόμιο.
Είναι επομένως τουλάχιστον υποκριτικό η κοινωνία να πέφτει από τα σύννεφα όταν συμβαίνουν τραγικά γεγονότα όπως η αυτοκτονία του Βαγγέλη εξαιτίας του διαρκούς εκφοβισμού που υφίστατο στη Γαλακτοκομική Σχολή όπου φοιτούσε.
Αν δεν ενσωματωθεί στην εκπαίδευση, αρχίζοντας από τη Στοιχειώδη, μάθημα ή μαθήματα εξανθρωπισμού του ανθρώπου και εξημέρωσης του ζώου που κρύβει μέσα του, τέτοια τραγικά φαινόμενα θα υπάρχουν και μάλιστα θα πολλαπλασιάζονται, όσα μέτρα ενδοσχολικής "αστυνόμευσης" κι αν ληφθούν.

Για την ανησυχητική συχνότητα τέτοιων γεγονότων παραθέτω σχετικό άρθρο σε μετάφραση:

«Ο εκφοβισμός και η αυτοκτονία

Υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ του εκφοβισμού και της αυτοκτονίας, όπως υποδεικνύεται από τις πρόσφατες αυτοκτονίες που σχετίζονται με εκφοβισμό στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. (...)

Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από αυτοκτονίες που σχετίζονται με bullying στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο έχουν επισύρει την προσοχή στη σχέση μεταξύ του εκφοβισμού και αυτοκτονίας. Αν και πάρα πολλοί ενήλικες εξακολουθούν να βλέπουν το bullying ως "απλά μέρος του να είσαι ένα παιδί", είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που οδηγεί σε πολλές αρνητικές συνέπειες για τα θύματα, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκτονίας. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει επίσης μια σύνδεση ανάμεσα στο να είναι ένας νταής και την αυτοκτονία.

Τα στατιστικά στοιχεία για τον εκφοβισμό και την αυτοκτονία είναι ανησυχητικά:
* Η αυτοκτονία είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου μεταξύ των νέων ανθρώπων, με αποτέλεσμα περίπου 4.400 θανάτους ετησίως, σύμφωνα με το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) των ΗΠΑ. Για κάθε αυτοκτονία μεταξύ των νέων ανθρώπων, υπάρχουν τουλάχιστον 100 απόπειρες αυτοκτονίας. 
Πάνω από 14% των μαθητών του Λυκείου έχουν σκεφτεί ν' αυτοκτονήσουν, και σχεδόν το 7% το έχουν επιχειρήσει.

Θύματα μεταξύ των νταήδων είναι από 2 έως 9 φορές πιο πιθανό να σκεφτούν την αυτοκτονία από τα μη-θύματα, σύμφωνα με μελέτες από το Πανεπιστήμιο Yale.

Μια μελέτη στη Βρετανία διαπίστωσε ότι τουλάχιστον το ήμισυ των αυτοκτονιών μεταξύ των νέων σχετίζονται με τον εκφοβισμό.

10 έως 14 ετών κορίτσια μπορεί να είναι σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτοκτονία, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη.

*Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρθηκαν από το ABC News, περίπου το 30%  των μαθητών είναι είτε θύτες είτε θύματα εκφοβισμού, και καθημερινά 160.000 παιδιά μείνουν στο σπίτι  αντί να πάνε στο σχολείο εξαιτίας του φόβου του bullying.

Αυτοκτονία που σχετίζεται με το bullying μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε είδος εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένων του φυσικού εκφοβισμού, συναισθηματικού εκφοβισμού, παρενόχλησης στον κυβερνοχώρο, και το sexting, δηλαδή η κυκλοφορία προκλητικών ή γυμνών φωτογραφιών ή μηνυμάτων σχετικά με ένα άτομο.

Ορισμένα σχολεία ή περιοχές έχουν πιο σοβαρά προβλήματα με το bullying και την αυτοκτονία που σχετίζεται με τον εκφοβισμό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πρόβλημα bullying στο σχολείο. Θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με την τάση μαθητών που εκτίθενται στην αυτοκτονία να σκέπτονται την αυτοκτονία και για τους εαυτούς τους. 

Μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια της αυτοκτονίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Εμφάνιση σημείων κατάθλιψης, όπως συνεχής θλίψη, απομάκρυνση από τους άλλους, απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες δραστηριότητες, ή διαταραχές στον ύπνο ή το φαγητό.

*Μιλώντας για ή δείχνοντας ενδιαφέρον για το θάνατο ή τη διαδικασία θανάτου.

*Συμμετοχή σε επικίνδυνες ή επιβλαβείς δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων απερίσκεπτης συμπεριφοράς, κατάχρησης ουσιών, ή αυτοτραυματισμό.

* Παραδίδοντας αγαπημένα ιδιόκτητα πράγματα και αποχαιρετώντας ανθρώπους.

*Λέγοντας ή εκφράζοντας ότι δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν τα πράγματα.

* Κάνοντας  σχόλια ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα χωρίς αυτούς.

Εάν ένα άτομο εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε του για τις ανησυχίες σας και  βρείτε βοήθεια γι' αυτό αμέσως, όπως έναν σύμβουλο, γιατρό, ή θάλαμο έκτακτης ανάγκης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην είναι προφανές ότι ένας έφηβος σκέφτεται την αυτοκτονία, όπως όταν η αυτοκτονία φαίνεται να προκαλείται από ένα ιδιαίτερα κακό επεισόδιο εκφοβισμού. Σε αρκετές περιπτώσεις όπου τα θύματα εκφοβισμού σκότωσαν τον εαυτό τους, οι νταήδες είχαν πει στον έφηβο ότι αυτός ή αυτή θα πρέπει να αυτοκτονήσουν ή ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος χωρίς αυτούς. Άλλοι που ακούν τέτοιου είδους δηλώσεις θα πρέπει να είναι γρήγοροι στο να τους σταματήσουν και να εξηγήσουν στο θύμα ότι ο νταής είναι λάθος».
Περισσότερα εδώ.