ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

Ο θρησκευτικός χαμαιλεοντισμός του Αλέξη Τσίπρα


Δεν κρίνω τους ανθρώπους, και επομένως ούτε τα δημόσια πρόσωπα, από τα θρησκευτικά και θεολογικά τους πιστεύω. Τα θέματα αυτά είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, και δεν πέφτει λόγος σε κανέναν άλλο να υπεισέρχεται. Ωστόσο, όταν βλέπω σκόπιμη υποκρισία και προσποίηση σε δημόσιο πρόσωπο, τότε το κρίνω. Παίρνω θάρρος και από το παράδειγμα του Ιησού, ο οποίος κατά την τριετή διακονία του είχε κηρύξει αμείλικτο πόλεμο στους Φαρισαίους υποκριτές.

Είδαμε λοιπόν τον, κατά δική του παλαιότερη ομολογία, άθεο πρωθυπουργό μας Αλέξη Τσίπρα να φοράει θρησκευτική προβιά τη Μεγάλη Παρασκευή και τη νύχτα της Ανάστασης, για επικοινωνιακούς λόγους, και ειλικρινά απογοητεύτηκα.
Θα πουν κάποιοι, ο Αλέξης μπορεί να μεταλλάχτηκε και από άθεος, λόγω αριστερής παράδοσης (!), να έγινε Ορθόδοξος. Και αυτό το δικαίωμα το έχει, φυσικά, ο καθένας και η πίστη δεν πρέπει να είναι στατική αλλά εξελισσόμενη, ως αποτέλεσμα διαρκούς εσωτερικής πνευματικής αναζήτησης και έρευνας. Από αυτή την άποψη, πολλά μπορεί να έχουν συμβεί από τη στιγμή της ορκωμοσίας του Αλέξη Τσίπρα "στην τιμή και τη συνείδησή του" μέχρι προχτές που παρακολούθησε τον Επιτάφιο.

Φοβάμαι, όμως, ότι τίποτα δεν άλλαξε στα πιστεύω του κ. Τσίπρα, και θεωρώ τις όψιμες θρησκευτικές κινήσεις του άκρως υποκριτικές για στάχτη στα μάτια του θρησκευόμενου λαού.

Δεν καταλαβαίνει όμως ο πρωθυπουργός μας ότι η υποκρισία μολύνει πρώτα πρώτα την ίδια τη συνείδησή του στην οποία ορκίζεται και ατιμάζει την τιμή του, στην οποία επίσης ορκίζεται.

Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει την πνευματική δύναμη, ή δεν τον συμφέρει πολιτικά και κομματικά, να υποστηρίξει εμπράκτως τα πιστεύω του σε κάθε περίπτωση. Το ότι στο πασχαλιάτικο μήνυμά του απέφυγε ν' αναφερθεί στο Χριστό ως Κύριο της Ανάστασης, επιβεβαιώνει τους φόβους μου. Ο Αλέξης Τσίπρας  εξακολουθεί να περιφρονεί την Ορθοδοξία και τα πιστεύω της, γι' αυτό άλλωστε και δεν έκανε θρησκευτικό γάμο ούτε βάφτισε τα παιδιά του. Και επαναλαμβάνω, δικαίωμά του όλα αυτά και σεβαστές οι επιλογές του κάθε ατόμου. Εκείνο όμως που δεν μπορεί να γίνει σεβαστό από τους σκεπτόμενους ανθρώπους είναι η υποκρισία.

Ας το προσέξει αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, διότι μεταξύ των ψηφοφόρων του μπορεί να είναι και κάποιοι σκεπτόμενοι πολίτες που αηδιάζουν με το χαμαιλεοντισμό του.

******
Υ.Γ.
Προσωπικά βίωσα τη μοναξιά μου και τούτο το Πάσχα, διότι δεν πιστεύω σε κάποια δόγματα και πρακτικές της Ορθοδοξίας. Μου λείπουν, βέβαια, οι παραδόσεις της Μεγάλης Εβδομάδας με τις οποίες γαλουχήθηκα, αλλά δεν μπορώ να προσποιηθώ και να συνεορτάσω με τους πιστούς που δέχονται την Ορθοδοξία ως τη μόνη αποκεκαλυμμένη Αλήθεια. Επιλέγω τη μοναξιά και την απόρριψη εκ μέρους των θρησκευόμενων από την υποκρισία που είναι άκρως τοξική για τη συνείδηση και την πνευματικότητα.