ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

Ο Γιάννης Πανούσης αποδίδει στην "Αριστερά του Τίποτα" το μεταπολιτευτικό μπάχαλο

Ποια αστυνομία και τι είδους αστυνόμευση οραματίζεται ο Γιάννης Πανούσης; Πόση είναι η απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης και πώς θα την γεφυρώσει ως αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη;
Πού το πάει με το βαρυσήμαντο άρθρο του στα ΝΕΑ για την "Αριστερά του Τίποτα"; 
Στην προσπάθειά μου να καταλάβω τι εννοεί ο κ. Πανούσης, ανέτρεξα σε όλες τις σχετικές δηλώσεις και συνεντεύξεις του από την υπουργοποίησή του μέχρι σήμερα.

Πέραν του να αποζητά προσωρινές λύσεις, ο κύριος Πανούσης στοχεύει στην καρδιά της πολιτικοκοινωνικής παθογένειας των καταλήψεων που δεν θεραπεύτηκε με την καταστολή στα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης. 
Ποια είναι άραγε η ρίζα του κακού; Μήπως ένα τμήμα της κοινωνίας απλά τρελάθηκε;
Κάποιος πρέπει να πει στον κ. Πανούση ότι το αναρχικό κίνημα των κουκουλοφόρων μπαχαλάκηδων δεν θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν δεν αποκαλυφθούν εκείνοι που το χρηματοδοτούν.
Ψιλά γράμματα θα μου πεις, μόνο για ευφάνταστους συνομωσιολόγους...
 Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από δηλώσεις του κ. Γιάννη Πανούση:

28/1/2015, Γιάννης Πανούσης στον Ant1: «Τα περί αφοπλισμού δεν τα πιστεύω...Είναι διαφορετικό πράγμα να ξέρει ένας αστυνομικός πότε βγάζει το όπλο, πού το στρέφει και γιατί το κάνει. 
Είναι διαφορετικό πράγμα η αστυνόμευση ενός κοινωνικού κινήματος και είναι διαφορετικό πράγμα η αστυνόμευση μίας τρομοκρατικής οργάνωσης.(...)  
Όπλο θα έχει (ο αστυνομικός), αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι θα το έχει προτεταμένο για να φοβίζει τον άνθρωπο που διαδηλώνει για τα δικαιώματά του...Θα πρέπει να συμφιλιώσουμε τους πολίτες με την αστυνομία... Η αστυνομία είναι θεσμός δημοκρατίας, δεν είναι θεσμός κατά της δημοκρατίας».(πηγή)

********

28/1/2015 Γιάννης Πανούσης στο MEGA, για τα κάγκελα που απομακρύνθηκαν από το Σύνταγμα, μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη: «Δεν λύνει το μέτρο αυτό κανένα πρόβλημα ασφάλειας». Η πρωτοβουλία είχε εξαγγελθεί από το νέο αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση. (πηγή)

********

29/1/2015, Γιάννης Πανούσης, στον ΣΚΑΙ: Η Αστυνομία δεν μπορεί να γίνει θεσμός κατά της δημοκρατίας... Δεν μπορεί ο αστυνομικός να είναι χρήσιμος όταν μας προστατεύει και να είναι μπάτσος σε μια πορεία.... 
Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η συμφιλίωση της Αστυνομίας με το συνταγματικό και δημοκρατικό πλαίσιο και την κοινωνία...
Η Αστυνομία δεν πρέπει να οπλοφορεί, ούτε καν να υπάρχει μέσα στο γήπεδο, σύμφωνα με το νόμο, αλλά να είναι έξω... Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στις διαδηλώσεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί να υπάρχουν 100 διαδηλωτές και 200 ένοπλοι αστυνομικοί... 
Πρέπει να υπάρχει μια γενική επιτήρηση. Προφανώς θα έχουν όπλο, που θα δείχνει ότι ο νόμος και η τάξη είναι εδώ, αλλά είναι άλλο πράγμα όταν το στρέφεις ή πυροβολείς. (πηγή)

********

 29/1/2015, Γιάννης Πανούσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το πρώτιστο καθήκον για έναν αρμόδιο σε ζητήματα προστασίας του πολίτη είναι να καταλάβει και ο πολίτης ότι προστατεύεται από τον θεσμό της Δημοκρατίας που λέγεται αστυνομία και να καταλάβει επίσης και η αστυνομία ότι δεν στρέφεται κατά των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, γιατί τότε είναι θεσμός κατά της Δημοκρατίας.
Άρα να συμφιλιωθούμε, να συμφιλιωθεί η αστυνομία με τον πολίτη και ο πολίτης με την αστυνομία. Αυτό είναι το βασικό. Τα άλλα έπονται... 
Η πρότασή μου θα είναι πεζές περιπολίες, αστυνομικός της γειτονιάς, προφανώς εκεί που χρειάζεται κάτι παραπάνω να υπάρξει ενίσχυση με μοτοσυκλέτες κ.λπ., αλλά και τοπικά συμβούλια πρόληψης, δηλαδή συμμετοχή στην αντι- εγκληματική πολιτική. 
Δεν πρέπει σε κάθε γωνιά του δρόμου να έχουμε μια κλούβα και έναν αστυνόμο. 
Αυτά είναι πράγματα που μπορεί να λειτουργήσει μία αυτορρυθμιζόμενη κοινωνία. 
Ξέρω πού πονάει η αστυνομία, ξέρω πού πονάει η Δημοκρατία, πού πονάει η κοινωνία, πού πονάνε τα δικαιώματα και οι ελευθερίες, πού πονάει ο Έλληνας σε αυτήν τη φάση. 
Το θέμα είναι πώς θα τα φέρουμε όλα αυτά σε μία αρμονία και όχι σε σύγκρουση. (...) 
Κατά τη γνώμη μου οι αστυνομικοί δεν πρέπει να είναι άοπλοι. Το ερώτημα είναι ξέρουν πότε βγάζουν το όπλο; Ξέρουν πού το στρέφουν; Ξέρουν πότε πυροβολούν; Ή θεωρούν ότι το όπλο δίνει μια μαγκιά και μια εξουσία απέναντι στον άοπλο και διαμαρτυρόμενο πολίτη, τον συνταξιούχο, τον εκπαιδευτικό κ.λπ.
Άρα υπάρχουν οριοθετήσεις. Δεν μιλάμε φυσικά για το κοινό έγκλημα, δεν μιλάμε για την τρομοκρατία- υπάρχει ειδική υπηρεσία.(...)
Δεν διέταξα εγώ να φύγουν τα κάγκελα από τη Βουλή... Δεν πήρα κάποιον και του είπα "να φύγουν τα κάγκελα." Αυτό δείχνει ότι όλοι μέσα μας ξέρουμε ότι ορισμένα πράγματα δεν πρέπει να είναι έτσι. Όπως είπατε, λειτούργησε σε συμβολικό επίπεδο αυτή η κίνηση».(πηγή)

********

2/2/2115, Γιάννης Πανούσης στο Βήμα 99,5: Τα χημικά δεν είναι για να κυνηγάς συνταξιούχους ή εκπαιδευτικούς. Νομίζω ότι αυτά πρέπει να τελειώσουν. 
Για να ρίξεις χημικά, σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε μια ακραία μορφή, οπότε και οι άλλοι χρησιμοποιούν όπλα, από μάρμαρα μέχρι οτιδήποτε άλλο. (...) 
Εάν υπάρχει μια πληροφορία ή το απρόβλεπτο, προφανώς η Αστυνομία θα είναι πέριξ του γηπέδου, αλλά όχι με όπλα. Μόνο αν γίνει κάτι ή αν υπάρχει μια πληροφορία ότι ετοιμάζονται να κάνουν κάτι.(...) Εάν όμως είναι να έχουμε Αστυνομία επειδή μαζεύεται 10.000-15.000 κόσμος, τότε πρέπει να έχουμε Αστυνομία στην πλατεία, στη γωνία, στο γραφείο. Παντού!» (πηγή)

********

8/2/2015, Γιάννης Πανούσης στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»: Ο κ. Πανούσης προαναγγέλλει την αλλαγή ονόματος των ΜΑΤ και τον πλήρη επανασχεδιασμό της λειτουργίας τους, τη συγχώνευση των μηχανοκίνητων ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ, την «εξαφάνιση» των ΜΑΤ από τα γήπεδα και τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Δημοκρατικού Ελέγχου Αστυνόμευσης που θα «ανακρίνει» τους στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. και τον ίδιο σε περίπτωση που παρεκτραπούν αστυνομικοί σε επεισόδια.
«Θέλω να δω προσωπικά ορισμένες υποθέσεις αστυνομικής βίας του παρελθόντος. Οι φάκελοι που παραδόθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς μπορεί να φαίνονται άψογοι αλλά να μην είναι. Έχω παρατηρήσει μαρτυρικές καταθέσεις copy paste» ανέφερε ο κ. Πανούσης σχολιάζοντας την αστυνομική αυθαιρεσία.
«Αστυνομικός χωρίς όπλο είναι κοινωνικός λειτουργός. Το θέμα είναι να ξέρει πότε και πώς να το χρησιμοποιεί... Έχουμε ανάγκη από Μονάδες Ειδικών Καταστάσεων, οι οποίες θα φέρουν όπλα».

Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς αστυνόμευση. Ωστόσο, αυτό που προτείνει είναι «να επανασχεδιαστεί η λειτουργία τους και να αλλάξουν όνομα για σημειολογικούς λόγους. Να επανεξετάσουμε δηλαδή ποιο ρόλο θα έχουν, πότε θα παρεμβαίνουν. (...)
Τα χημικά κόβονται μαχαίρι, τόνισε ο κ. Πανούσης, ο οποίος διευκρίνισε πως θα χρησιμοποιούνται μόνο στην περίπτωση που θα έχουμε "πόλεμο" και όχι σε παππούδες και γιαγιάδες. «Αυτοί που ρίχνουν χημικά και αυτοί που τα δέχονται ξέρουν πώς να προφυλαχτούν και έχουν πάνω τους μάσκες. Έτσι την πληρώνει ο απλός κόσμος που τυχαίνει να περνά από το σημείο και αρχίζει να κλαίει», ανέφερε κλείνοντας. (...)
«Οι σύγχρονες Αστυνομίες δεν έχουν θέση στα γήπεδα... Δεν μπορεί ο φίλαθλος να βγαίνει από το γήπεδο και να βλέπει παντού ασπίδες και διμοιρίες. Οι σύγχρονες Αστυνομίες δεν λειτουργούν με τη λογική ότι πρέπει να βρίσκονται δίπλα στους φιλάθλους, γιατί έτσι μπορεί να τους ερεθίζουν και να προκαλούνται επεισόδια... Η γενικότερη λογική μας είναι ότι δεν θα βλέπουν ΜΑΤ και άρα δεν θα ξεσπάνε πάνω τους».(πηγή)

********

9/2/2015, Γιάννης Πανούσης στη Βουλή: «Οι αστυνομικοί θέλουν να συμφιλιωθούν με τον λαό... Η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να κατανοήσει ότι η συλλογική δράση δεν αποτελεί παράγοντα διατάραξης της δημόσιας τάξης... Η Αστυνομία θα αντιμετωπίσει δραστικά περιπτώσεις αναταραχής, γνωρίζοντας όμως ότι δεν είναι εχθρός της Αστυνομίας ο κάθε διαδηλωτής...
Οι επιτυχίες της Αστυνομίας ανήκουν στην Αστυνομία. Για τις αποτυχίες την ευθύνη έχω εγώ».(πηγή)

 ********

14/2/2015, Γιάννης Πανούσης στη Real News: «Αν υπάρχουν θύλακες της Χρυσής Αυγής ή οποιασδήποτε ακραίας πολιτικής αντίληψης ή και θύλακες διαφθοράς, παρακαλώ να αυτοδιαλυθούν. Γιατί, εάν δεν αυτοδιαλυθούν, θα τους διαλύσω. (...)
Τις φυλακές τύπου Β', όπου υπάρχουν σκληροί εγκληματίες, οι καταδικασμένοι για νεοτρομοκρατία, ποιοι τις ελέγχουν; Αυτοί ελέγχουν τους φύλακες ή οι φύλακες ελέγχουν αυτούς; 
Το κράτος, δηλαδή, ελέγχει την τρομοκρατία ή η τρομοκρατία το κράτος;». (...)
Διακηρύσσει το τέλος των επιχειρήσεων-σκούπα, λέγοντας ότι «με τη σκούπα σκουπίζεις σκουπίδια και οι άνθρωποι δεν είναι σκουπίδια».
Για την Αριστερά τονίζει πως «πολύ δύσκολα θα σηκώσει κεφάλι άλλο κόμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ».  (πηγή)

 ********

20/2/2015 - NEWSBOMB, Συνέντευξη Γιάννη Πανούση στο Γιώργο Οικονόμου:

Δημοσιογράφος:Τελικά, εσείς πώς ονειρεύεστε την ιδανική αστυνομία;

Γ. Πανούσης: «Η αστυνομία έχει τρεις ρόλους, μπορεί και τέσσερις. 
Έναν κοινωνικό ρόλο που θέλω να τον αναθέσω στον αστυνομικό της γειτονιάς. 
Έναν προληπτικό ρόλο που πρέπει ο αστυνόμος να μπορεί να ενημερώνει τα σχολεία, τους δημάρχους, τα τοπικά συμβούλια, για το πώς μπορούμε να προλάβουμε καταστάσεις. 
Έναν αποτρεπτικό που είναι οι πεζές περιπολίες, άρα δυσκολεύεις το έγκλημα.
Και προφανώς έναν κατασταλτικό, διότι και όλα αυτά αν τα κάνεις, υπάρχουν κάποια οργανωμένα κυκλώματα που θέλουν να σκοτώσουν, να ληστέψουν, να βιάσουν οπότε αυτό δεν είναι για να παίζεις. Δεν γίνεται εσύ να είσαι άοπλος και ο άλλος να έχει καλάσνικοφ. Αλλά δεν ξεκινάμε από το κατασταλτικό, δεν είναι αυτό το πρώτο μέλημα μας, να δείξουμε την εξουσία».

Δημοσιογράφος: Χρειάζονται κάποιες συγκεκριμένες τομές για επιτευχθεί αυτός ο στόχος; 

Γ. Πανούσης: «Χρειάζεται καλό κλίμα, ατμόσφαιρα, καλή συνεννόηση και κατανόηση. Αλλαγή κάποιων πραγμάτων και μετά εκπαίδευση για τις νέες γενιές. Να καταλάβουν ότι ο αστυνομικός δεν είναι ο μπράβος που δέρνει στον δρόμο. Θα κάνει μια κοινοτική αστυνόμευση, θα κάνει μια επιστημονική αστυνόμευση και θ’ αντιμετωπίσει το έγκλημα. Αλλά και τον χειρότερο εγκληματία τον συλλαμβάνεις χωρίς ν’ ασκείς βία, πολλώ μάλλον όταν είναι διαδηλωτής, απολυμένος, δυσαρεστημένος κλπ.». 

Δημοσιογράφος: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εφαρμόσετε στην πράξη, πράγματα για τα οποία έχετε αρθρογραφήσει κι έχετε διδάξει στο παρελθόν;

Γ. Πανούσης: «Η διαφορά όταν γράφεις ένα βιβλίο, συνίσταται στο εξής: Εκεί είσαι αντιμέτωπος με την επιστημονική σου μεθοδολογία, με όσα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο κλπ. Όταν πας να το εφαρμόσεις πρέπει να συνεκτιμήσεις κοινωνικά, πολιτισμικά, οικονομικά, πολιτικά στοιχεία τα οποία δεν σ’ ενδιαφέρουν όταν γράφεις ένα βιβλίο. Άρα, δεν μπορείς να κάνεις μια αυτόματη μεταφορά της επιστημονικής άποψής σου στην πραγματική ζωή. Πρέπει να δεις πώς το αντιμετωπίζει η κοινωνία, η αστυνομία και ποιες αντιδράσεις θα υπάρχουν. Δεν αλλάζεις γραμμή… Εγώ αυτό το οποίο πιστεύω πως πρέπει να γίνει το είπα. Τώρα ότι κάποιοι αντέδρασαν έτσι και κάποιοι αλλιώς θα τα λάβω υπόψη μου και θα κινηθώ στην διακριτική ευχέρεια ενός πλαισίου. Αλλά ούτε θα φορέσω καπέλο την άποψή μου, ούτε θα την εγκαταλείψω». 

Δημοσιογράφος: Στις πρώτες συνεντεύξεις σας ως Υπουργός, απαντήσατε πολλές φορές σε ερωτήματα που αφορούσαν τη στάση της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στις πορείες. Τι γίνεται όμως, με την παραβατικότητα που υπάρχει στην περιφέρεια; 

Γ. Πανούσης: «Η καθημερινότητα αντιμετωπίζεται από την αστυνομία, δεν χρειάζεται να δώσω εγώ κάποια συγκεκριμένη εντολή στον αρχηγό ή στους διευθυντές με οδηγίες για το πώς θ’ αντιμετωπίσουν τον τσαντάκια, τον παιδόφιλο, τον ληστή… Αυτά τα κάνει η αστυνομία στην καθημερινότητά της. 
Το ερώτημα είναι αν έχει μαζευτεί στο κέντρο της Αθήνας μια οργανωμένη εγκληματικότητα, τι κάνεις για να μπορέσεις να την αποκεντρώσεις. Πώς να μεταφέρεις το πρόβλημα στην περιφέρεια; Δηλαδή να σώσεις το κέντρο της Αθήνας και να μεταφέρεις την εγκληματικότητα στο Παγκράτι, δεν είναι επιτυχία… Άρα, αυτά θα τα δούμε στην πορεία. Θα κάνουμε χάρτη εγκληματικότητας για να δούμε σε κάθε σημείο τι συμβαίνει. Ακόμα όμως, δεν έχω φτάσει εκεί». 

Δημοσιογράφος: Μήπως εκεί ο αστυνομικός είναι πιο «μόνος»; Με δεδομένο πως κάποιες φορές πληρώνει από την τσέπη του για να καλύψει κάποια υπηρεσιακά θέματα. Κυρίως στα νησιά συμβαίνει αυτό…

Γ. Πανούσης: «Αυτό είναι σωστό. Και στο επίπεδο της εξάσκησης και σε επίπεδα άλλα, της προσωπικής του ασφάλειας. Μπαίνετε σε ένα καυτό ζήτημα που έχει να κάνει με τα οικονομικά. Εγώ ούτε καν εξήγγειλα στη Βουλή τα 43 εκ. ευρώ που χρωστάμε για τα αναδρομικά, όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματική η περικοπή και είπα δεν το έκανα, γιατί είναι δεδομένο. Πρέπει να το δούμε, όπως το θέμα του εξοπλισμού και των οχημάτων. Χρειάζεται μια αναδιοργάνωση της αστυνομίας (...)».

Δημοσιογράφος: Στη διάρκεια της ομιλίας σας στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης κάνατε λόγο για επιστημονική αστυνόμευση και κοινοτική αστυνόμευση. Μπορείτε να μας το αναλύσετε;

Γ. Πανούσης: «Δεν μπορεί ένας αστυνόμος να είναι υπεύθυνος για μια γειτονιά στην οποία υπάρχουν πρόσφυγες, μετανάστες, μουσουλμάνοι και να προσπαθήσει να τη διαχειριστεί σα να είναι όλοι Έλληνες Χριστιανοί. Άρα πρέπει να έχει στοιχεία του πολιτισμού των κατοίκων, της περιοχής ευθύνης του. Ταυτόχρονα δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου αν δεν έχεις μια επαφή με τον δήμαρχο, με τις άλλες δομές πρόληψης όποιες είναι αυτές (τοπικά συμβούλια, εκκλησία κλπ.). Άρα αυτή η κοινοτική αστυνόμευση είναι ένα καινούργιο μοντέλο.

Το άλλο είναι η επιστημονική. Δηλαδή, ο αστυνόμος είναι λιγάκι CSI. Πρέπει να εξιχνιάζει τα εγκλήματα όχι μόνο με πληροφορίες, με παρακολουθήσεις κλπ. Υπάρχει ένας επιστημονικός τρόπος. Η διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχει αυτή τη στιγμή υποδομή και προσωπικό ειδικό για να μπορέσει να προχωρήσει σε αυτό. Αυτό δεν έχει να κάνει με το έγκλημα του δρόμου όπου πρέπει να πιάσεις τον ληστή και τον βιαστή. Δεν θα κάτσεις να κάνεις ανάλυση της έννοιας του βιασμού. Αν όμως έχεις έναν «serial killer», θέλει μια επιστημονική αντιμετώπιση του θέματος».
(...)
Δημοσιογράφος: «Δεν θα γίνει πολιτική εκμετάλλευση των επιτυχιών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής», είπατε πρόσφατα. Ανύψωση του ηθικού για το προσωπικό των δύο Σωμάτων;

 Γ. Πανούσης: «Αυτό που μπορώ να σας πως είναι το εξής: Πρόσφατα η αστυνομία συνέλαβε δύο ληστές, αύριο θα το ξανακάνει. Εγώ δεν μπορώ να ποζάρω στο πλάι τους και να λέω τους "πιάσαμε". Εγώ δεν έπιασα κανέναν. Οι επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. λοιπόν είναι αποκλειστικά δικές της. Η ευθύνη των αποτυχιών είναι δικιά μου διότι αυτός είναι ο ρόλος μου. Δεν έχω λόγο να πολιτικολογώ πάνω σε επιχειρήσεις της αστυνομίας». 

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάποια σκέψη στην Κυβέρνηση γι’ αλλαγή στο μισθολογικό κομμάτι αφού είναι δεδομένος ο υψηλός βαθμός επικινδυνότητας; Για παράδειγμα όσες νυχτερινές υπηρεσίες κι αν κάνουν οι αστυνομικοί η αμοιβή είναι συγκεκριμένη.

 Γ. Πανούσης: «Αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Η προσαρμογή δεν είναι σκέψη. Τα αναδρομικά και η προσαρμογή στους παλιούς μισθούς είναι δεδομένα. Το ξέρει ο κ. Δραγασάκης, το ξέρει ο κ. Βούτσης, όλος ο κόσμος. Αυτό δεν είναι μυστικό. 
Το ζήτημα είναι να φύγουμε πρώτα από αυτή τη συγκυρία, να ολοκληρωθούν με το καλό οι διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια θα δούμε αυτά τα θέματα. Για την επικινδυνότητα, τα νυχτερινά, τα πενθήμερα όλα αυτά θα τα δούμε. Αλλά όταν η Ελλάδα δίνει αυτή τη μάχη στο Eurogroup δεν μπορώ να πάω να πω κοιτάξτε έχω πρόβλημα εδώ. Διότι πρόβλημα έχουν και οι δικαστικοί, οι στρατιωτικοί, οι εκπαιδευτικοί, διάφορες κατηγορίες εργαζομένων. Προφανώς και πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν διότι αστυνόμος χωρίς λεφτά, ηθικό και status, χωρίς να τον αναγνωρίζει κανένας, να τον λένε μπάτσο και να θες να αποδώσει, δεν γίνεται».

Δημοσιογράφος: Aναφορικά με το κομμάτι της τρομοκρατίας, υπογραμμίσατε πως χρειάζεται βαθύτερη ανάλυση μέσα στη Βουλή με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων; Υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο σχέδιο;

 Γ. Πανούσης: «Εγώ δεν το καταλαβαίνω αυτό που γίνεται. Το 2002 είχα γράψει, συλλάβατε την "17 Νοέμβρη" που "γεννήθηκε" το 1974. Γιατί δεν κάνατε μία ανάλυση πώς "γεννήθηκε", πώς έμεινε, ποιους στοχοποίησε; Όχι ποιος εκτέλεσε. Όχι… 
Ερχόμαστε στη νέα τρομοκρατία. Ωραία δεν τελείωσε το 2002, εμφανίστηκε ξανά με άλλες μορφές. Συλλαμβάνονται κάθε τόσο διάφοροι άνθρωποι. 
Γιατί δεν μελετάει η Βουλή το πολιτικοκοινωνικό φαινόμενο; 
Όχι αν συνελήφθη ο τάδε… 
Τι είναι αυτό το πράγμα που νέοι άνθρωποι μπαίνουν σε μία τέτοια αντίληψη ότι βάζοντας τρεις βόμβες ή σκοτώνοντας νομίζουν ότι αλλάζουν το ρουν της ιστορίας; Που δεν ισχύει κιόλας». (πηγή)
(...)
********

27/2/2015:  «Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν από αντιεξουσιαστές στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Πέμπτης (26/02) μετά την ολοκλήρωση αντικυβερνητικής πορεία ενάντια στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup. Οι αντιεξουσιαστές έστησαν οδοφράγματα με φωτιές και κάδους στην οδό Πατησίων και την οδό Στουρνάρη. 
Στη συνέχεια μπήκαν στο κτίριο του Πολυτεχνείου και το χρησιμοποίησαν ως «ορμητήριο» για να επιτεθούν με βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών και ανδρών ΜΑΤ που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του διακριτικά από απόσταση. 
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Πανούσης έδωσε εντολή τα ΜΑΤ να παρακολουθούν διακριτικά τα επεισόδια, ώστε να μην γίνει μάχη σώμα με σώμα ανάμεσα στους Αστυνομικούς και στους αντιεξουσιαστές.»(πηγή)

********

3/3/2015: Τα «βήματα» για να θεμελιωθεί μια νέα σχέση μεταξύ της Αστυνομίας και των πολιτών, προσδιόρισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης. Σε δήλωσή του, ο κ. Πανούσης σημείωσε ότι η Αστυνομία οφείλει πρώτη να δώσει δείγματα της νέας αντίληψης σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών. «Η κατασταλτική και μόνο λειτουργία της Αστυνομίας – απαραίτητη στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας – δεν πρέπει να αποτελεί την πρώτη λύση, αλλά την έσχατη» ανέφερε ο κ. Πανούσης. Σύμφωνα με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η Αστυνομία, προκειμένου να δείξει το «καλό» της πρόσωπο θα πρέπει να προβεί στις εξής κινήσεις: 
(...)
• Αποφυγή χρήσης βίας ή χημικών σε διαδηλώσεις και ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας πολιτών και φορέων. Μόνο σε ελεγχόμενες – εκ των προτέρων και εκ των υστέρων – περιπτώσεις κινδύνου ζωής πολιτών ή αστυνομικών ή εκτεταμένων επεισοδίων και καταστροφών και μετά από συνεννόηση με τη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία μπορεί να επιτραπεί κατ’ εξαίρεση η αμυντικού χαρακτήρα χρήση.

• Ρητή απαγόρευση ύβρεων, προπηλακισμών και εν γένει άσκηση περιττής ή ρατσιστικής βίας κατά τη σύλληψη ή προσαγωγή ατόμων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες. Με τη σύλληψη ολοκληρώνεται η αστυνομική ενέργεια και απάδει οποιοσδήποτε άλλος φυσικός ή ψυχολογικός καταναγκασμός. (πηγή)

********

20/3/2015: Στη στάση της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές και στους «μπαχαλάκηδες» αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. «Η αστυνομία δεν είναι αρμόδια να λύνει τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, ούτε τα ακαδημαϊκά προβλήματα της χώρας. Θυμάμαι καταλήψεις έξι μηνών, όχι πέντε ημερών. Θυμάμαι να καίνε τα αυτοκίνητα στις διαδηλώσεις του χώρου αυτού. Σαράντα χρόνια καίνε στα Εξάρχεια. 
Άρα είναι ένα κοινωνικό, είναι ένα ακαδημαϊκό πρόβλημα τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια. 
Κανείς δεν μπορεί να λύσει αυτό το κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα. 
Η αστυνομία δεν είναι αρμόδια να λύνει τις παθογένειες της μεταπολίτευσης. 
Αυτοί που παράγουν το πρόβλημα πρέπει να το λύσουν...πρέπει να το λύσει η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα», είπε ο κ. Πανούσης. 

Αναφερόμενος στα πανεπιστήμια σημείωσε πως «αν θέλει το πανεπιστήμιο να έχει πανεπιστημιακή αστυνομία ή περιφρούρηση ή οτιδήποτε άλλο ας το κάνει.»

Σε ερώτηση γιατί δεν επενέβη η αστυνομία στη Νομική, απάντησε: «Ήταν θέμα στάθμισης. 
Πρέπει να δεις τι θα συμβεί στη σημερινή νοοτροπία και συγκυρία αν μπούνε μέσα αστυνομικοί, έχουν φυσική επαφή, σπάσουν δύο - τρία κεφάλια, σπαστούν και δύο κεφάλια των αστυνομικών. Οι ίδιοι που λένε γιατί δεν μπήκατε θα λένε γιατί μπήκατε έτσι... 40 χρόνια δεν σπάνε κεφάλια; Έγινε τίποτε;», επισήμανε. (πηγή)

********

20/3/2015, ΑΠΕ: Στις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αφορούν θέματα όπως, οι καταλήψεις δημόσιων κτηρίων, η πλατεία των Εξαρχείων και η φρούρηση γραφείων κομμάτων και πολιτικών προσώπων, απάντησε το γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Το γραφείο του κ. Γιάννη Πανούση, τονίζει στην ανακοίνωση/απάντηση ότι αυτά τα κόμματα «επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά την προσήλωσή τους στο δόγμα "μηδενική ανοχή"».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: «Σύμφωνα με τις βασικές αρχές της πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τα θέματα που αφορούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και γενικότερα τις κοινωνικές διεργασίες, ακολουθούνται διαδικασίες διαμεσολάβησης και συνεννόησης και όχι ιδεοληπτικοί δογματισμοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί. 
Στα πρόσφατα γεγονότα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επέδειξαν ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση. 
Η στάθμιση των κινδύνων, μέσα στο κλίμα ανομίας που κληρονομήσαμε, συνιστά κρίσιμο παράγοντα επέμβασης ή μη.
Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να ανατρέξουν σε πληθώρα περιστατικών της δικής τους περιόδου. Είναι ευκαιρία να αντιληφθούν τα στείρα αποτελέσματα της μηδενικής ανοχής και των μηχανισμών βίαιης καταστολής που οι ίδιοι είχαν επιβάλει. 
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία των παρελθόντων ετών, που επιβεβαιώνουν την αναποτελεσματικότητα των προηγουμένων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και στον τομέα αυτό. (...)».(πηγή)

********

22/3/2015: Κατηγορηματικά αντίθετος με τη μέθοδο της καταστολής από τις δυνάμεις της Αστυνομίας εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. 
Ο κ. Γιάννης Πανούσης τόνισε πως αυτό το σύστημα δεν απέδωσε και υπεραμύνθηκε της στάσης της Αστυνομίας στα πρόσφατα επεισόδια στο Πολυτεχνείο. 
«Το παλιό σύστημα της καταστολής δεν λειτούργησε. Έκαναν προχθές πορεία οι 1.000 με τα ρόπαλα και δεν έκαναν τίποτα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ξεκαθάρισε πως η αστυνομία είναι αρμόδια για το οργανωμένο έγκλημα και όχι για να λύσει τα προβλήματα της μεταπολίτευσης. 
Τέλος, διευκρίνισε ότι τα περιστατικά βίας που σημειώνονται εντός του πανεπιστημίου αφορούν τη σύγκλητο. (πηγή)

 ********

28/3/2015:  Γιάννης Πανούσης: «Το όριο δεν είναι τα καμένα αυτοκίνητα. Αν συνεχίσουν αυτό το βιολί, είναι δεδομένο ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να αφήνει αυτά τα πράγματα ατιμώρητα... Αν αυτοί θεωρούν ότι είμαστε σε πόλεμο, τότε η δημοκρατία, οι δομές της, η Αστυνομία και τα δικαστήρια θα κάνουν την δουλειά τους. Δεν θα αφήσουμε να καεί όλη η Αθήνα λέγοντας "δεν πειράζει, παλιά καιγόταν και ο Πειραιάς"».

«Διάλογος δεν πρέπει να γίνει για κανέναν λόγο. Η Δημοκρατία δεν κάνει διάλογο με αυτούς που δεν έχουν πρόσωπα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός, διαφωνώντας ουσιαστικά με τον κ. Παρασκευόπουλο που είχε κάνει λόγο για διάλογο με τους κουκουλοφόρους.

 Ο κ. Πανούσης σημειώνει επίσης ότι η Αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τους καταληψίες της Νομικής και «θα μπουν όλοι στη δικογραφία» μαζί με το ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη που συνελήφθη.(...). (πηγή

********

3/4/2015, Γιάννης Πανούσης στα ΝΕΑ: «Πρέπει να συνεννοηθούμε και να αφήσουμε στην μπάντα τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, τα οποία συνήθως εκδίδουν άνθρωποι "χωρίς πρόσωπο". 

Αριστερά και μάλιστα Κυβερνώσα Αριστερά, σημαίνει ισοελευθερία, δικαιώματα, κοινωνική πολιτική, δημόσιο έλεγχο, δικαιοσύνη.

 Όποιος θεωρεί ότι στο σύγχρονο διεθνές και ευρωπαϊκό πεδίο Αριστερή Διακυβέρνηση σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη (δίχως προσωπική, κοινωνική, εθνική ασφάλεια, δίχως στρατό και δίχως αστυνόμευση, ίσως και χωρίς δικαστές ή φυλακές), όποιος πιστεύει ότι τα διδάγματα της Ιστορίας μας είναι περιττά (αφού όλοι οι λαοί είναι «αδελφωμένοι» - sic) και ότι η Παιδεία μας επιτρέπει κάθε ανομική δράση (sic) τότε όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Αριστερά αλλά ούτε και με τη Δημοκρατία. 

Αυτήν την Αριστερά του Τίποτα δεν τη χρειάζονται ο τόπος και ο λαός. 

Η ώρα της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν είναι η ώρα των ανέξοδων ιδεολογημάτων και των ανούσιων τσιτάτων αλλά η ώρα της εμπέδωσης θεσμών πολιτικής νομιμοποίησης και κοινωνικής συναίνεσης. 

ΥΓ1: Έχει επιστημονικό ενδιαφέρον το ότι μερικοί "καθαρόαιμοι αριστεροί" (ποιος τους έχρισε άραγε;) θεωρούν "φασιστικό" ό,τι δεν τους αρέσει και το υβρίζουν ως χυδαίο. Ιδού το ήθος των "γνησίων"...

 ΥΓ2: Θα ήθελα να μάθω πώς νοούν οι "καθαρόαιμοι" την "αριστερή Αστυνομία". Να καίγονται οι αστυνομικοί από τους κουκουλοφόρους; Κι αν ναι, ποιοι εκπροσωπούν τη Δημοκρατία και την Κοινωνία και από ποιους ελέγχονται;» (πηγή)

3/4/2015, Γιάννης Πανούσης στην Καθημερινή: «Οι καταλήψεις – οι οποίες όταν δεν έχουν συμβολικό χαρακτήρα, άρα μικρή διάρκεια και κυρίως όταν δεν έχουν σαφές αίτημα – συνιστούν μια παθογένεια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Μια ανομική διεκδίκηση του τύπου "όλα επιτρέπονται", "όλα είναι δικαίωμα", "νόμος είναι το δίκιο του καταληψία" που δυστυχώς έγινε μέρος της πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας.
Η Αριστερά δεν αντελήφθη ότι αυτή η λογική και πρακτική είναι αυτεπίστροφον όπλο (γνωστό ως μπούμερανγκ) και ότι τις περισσότερες φορές δεν έχει καμία σχέση με κοινωνικά κινήματα και συνταγματικά δικαιώματα αλλά με βίαιη επιβολή της όποιας ομάδας όχι στην Κυβέρνηση αλλά στη Δημοκρατία. 
Αν δεν μπούνε κανόνες και όρια τότε πολύ γρήγορα θα εκφυλιστούν και οι αξίες της Αριστεράς.» (πηγή)