ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

Γιάνης Βαρουφάκης: Η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας

 Βουλή, 2/4/2015: ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομικών):

Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε (Κεγκέρογλου), για το ερώτημά σας. Θα ξεκινήσω με αυτό το οποίο εσείς είπατε στην αρχή και που θέσατε ως ερώτημα. Με ρωτήσατε ουσιαστικά - και εγκαλέσατε - εάν η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση δημιουργεί τάσεις ασφυξίας στην αγορά και γιατί η διαπραγμάτευση αυτή χρονοτριβεί και δεν κλείνει.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση εμπεριέχει αυτά τα συστατικά της ασάφειας και της ανασφάλειας στις αγορές, δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας και συνεπώς έχει αντίκτυπο αρνητικό.
Από την άλλη μεριά, όμως, γνωρίζετε πολύ καλά τι σημαίνει διαπραγμάτευση. Διαπραγματευόμαστε το μέλλον της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, όπως κάποιοι το διαπραγματεύθηκαν ή δεν το διαπραγματεύθηκαν το 2010 και μετά το 2012.
Να το πω απλά, θα μπορούσαμε να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση τώρα, κύριε Κεγκέρογλου. Θα μπορούσε την προηγούμενη εβδομάδα, τις προηγούμενες τέσσερις βδομάδες. Θα έπρεπε οι επικουρικές συντάξεις να έχουν μειωθεί 70% με 80%. Θα έπρεπε να έχουμε δεχθεί την αύξηση της φορολογίας του ΦΠΑ στα νησιά. Θα έπρεπε να έχουμε κάνει ό,τι έλεγε το e-mail Χαρδούβελη. Θα έπρεπε να έχουμε δώσει περαιτέρω ώθηση στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των προηγούμενων πέντε ετών.

Αυτό μου λέτε; Μου λέτε ότι σφάλαμε επειδή δεν προσυπογράψαμε όλα αυτά τα οποία ο ελληνικός λαός εξέλεξε εμάς να μην προσυπογράψουμε και έστειλε εσάς στα έδρανα της Αντιπολίτευσης επειδή τα είχατε υποσχεθεί;
Αν αυτό είναι κάτι το οποίο αποτελεί τη θέση σας, θα χαιρόμουνα πάρα πολύ αν το εκφράζατε ευθαρσώς. Ας έρθουμε, όμως, τώρα στο αφορολόγητο. Πράγματι, κύριε συνάδελφε, η καθιέρωση αφορολόγητου ποσού 12.000 θα δώσει ανάσες σε όλους, ιδίως εκείνους που επλήγησαν περισσότερο, φορολογούμενοι - αν είναι δυνατόν - σε μία πολιτισμένη χώρα από το πρώτο ευρώ.

Η κατάργηση του αφορολόγητου ήταν μέγιστη ντροπή και είμαι σίγουρος ότι και εσείς που την εισάγατε και την ψηφίσατε – γιατί έγινε επί ημερών της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – δεν νιώθατε καλά τη στιγμή που το κάνατε. Το γνωρίζω αυτό και δεν το λέω ειρωνικά. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι εκείνη τη στιγμή που το προτείνατε, το κυρώνατε και το προωθούσατε, οι συνάδελφοι του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος ένιωθαν καλά με τη συνείδησή τους, όταν για το 2011 μειώνατε το αφορολόγητο από τις 12.000 στις 5.000, μετά το 2013 το εκμηδενίσατε, αντικαθιστώντας το με απαλλαγή 2.100 ευρώ σε όσους έφερναν αποδείξεις και πέρυσι καταργήσατε και αυτή τη φοροαπαλλαγή για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τώρα που ο ελληνικός λαός απεφάνθη γι’ αυτές τις πολιτικές, ξάφνου βιάζεστε να επανέλθει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Εμείς όμως, κύριε Κεγκέρογλου, βιαζόμαστε πραγματικά. Σας διαβεβαιώνω ότι ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ακυρωνόντουσαν και δεν θα γίνονταν ποτέ αν προσυπογράφαμε το e-mail Χαρδούβελη, το οποίο εσείς προσυπογράψατε.

Θα επιστρέψει το αφορολόγητο. Αναφέρομαι στις δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού, Νάντιας Βαλαβάνη, στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης στη Βουλή. Το δεύτερο εξάμηνο είπε ότι θα διαμορφωθεί το νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν το 2016. 
Στο νέο φορολογικό σύστημα θα θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο όριο και η ενιαία και προοδευτική κλίμακα με πολλές διαβαθμίσεις. Αυτό υποσχεθήκαμε, αυτό θα πράξουμε.

Όσον αφορά στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών, κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι το κοινοβουλευτικό έργο θα εβοηθείτο αν οι συνάδελφοι απηύθυναν τις ερωτήσεις τους στον αρμόδιο υπουργό, που είναι η κ. Βαλαβάνη. Αλλά μιας και βρίσκομαι εδώ σήμερα, να το απαντήσω εγώ.

Μετά την ψήφιση του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος του ν. 4172 που ισχύει από την 1/1/2014, καταργήθηκε ο υπολογισμός του εισοδήματος των αγροτών με την προηγούμενη μέθοδο. Βάσει του νέου κώδικα που η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και το παρουσίασε ως μεγάλη τομή στο φορολογικό σύστημα, εκδόθηκαν και ερμηνευτικές εγκύκλιοι από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στις οποίες ορίζεται ότι από 1/1/2014 ο προσδιορισμός των κερδών από αγροτική δραστηριότητα θα γίνει με λογιστικό τρόπο: έσοδα μείον έξοδα.

Επομένως, αν μετανιώσατε και δε θέλετε να στηρίξετε αυτά που νομοθέτησε η κυβέρνηση που στηρίζατε, σας παρακαλώ να καταθέσετε τη δική σας πρόταση για το θέμα της φορολόγησης των αγροτών στην Αναπληρώτρια Υπουργό, που είναι αρμόδια επί του θέματος και εφόσον είναι εμπεριστατωμένη η πρότασή σας να είστε σίγουρος ότι θα εξεταστεί.

Τέλος, ως προς αυτό που αναφέρατε, όσον αφορά μια προφορική εντολή σε κάποιες ΔΟΥ στην Κρήτη, θα το κοιτάξουμε. Εγώ δεν είμαι γνώστης αυτού του θέματος. Θεωρώ ότι οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνονται στην ώρα τους.

Να ξέρετε ότι η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών μέσα σ’ αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργούν οι δανειστές, επιβάλλοντάς μας πολιτικές που ούτε εσείς θέλετε να επιβληθούν, βελτιστοποιούμε τον τρόπο διαχείρισης των δημοσιονομικών και των φορολογικών ζητημάτων.
Σας ευχαριστώ πολύ.