ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

Δημήτρης Στρατούλης: Δεν θα κινδυνεύσει ούτε ένα ευρώ από τις συντάξεις

Βουλή, 2/4/2015: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
Το πρώτο που ήθελα να πω στον κ. Βρούτση είναι το εξής: Αρχικά αυτό που δεν θα κάνουμε σε καμία περίπτωση είναι ότι δεν θα βάλουμε σε διακινδύνευση έστω και ένα ευρώ από τις συντάξεις. Η Κυβέρνησή μας στο σύνολό της έχει πει ότι εγγυάται την καταβολή και του τελευταίου ευρώ που προορίζεται για συντάξεις.

Το δεύτερο, κύριε Βρούτση – και είναι προτεραιότητά μας και έχει αποτυπωθεί με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποβάλει για λογαριασμό της Κυβέρνησης και του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Βαρουφάκης – είναι ότι δεν θα πραγματοποιήσουμε τις συμφωνίες που είχε κάνει η Κυβέρνησή σας με την τρόικα, που είχαν αποτυπωθεί στον κρατικό Προϋπολογισμό του 2015 και στο τρέχον Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Επομένως, δεν θα μειώσουμε τις επικουρικές συντάξεις πλέον με την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δεν θα εφαρμόσουμε το νέο μαθηματικό τύπο για τα εφάπαξ, που οδηγεί σε 30% έως 80% μείωση, αλλά ένα νέο μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνει υπόψη τι έδωσαν οι ασφαλισμένοι όλα αυτά τα χρόνια σε εισφορές, μαζί με ένα τεχνικό επιτόκιο που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα και δεν θα οδηγεί σε μειώσεις, σε σχέση με όσους πήραν εφάπαξ έως 31.8.2013.

Επίσης, σίγουρα θα καταργήσουμε διατάξεις του ν.3863/2010 και ν.3865/2010 που από φέτος άρχιζαν σταδιακά να οδηγούν σε μειώσεις των κύριων συντάξεων. Αυτό που επίσης θα κάνουμε σίγουρα - και το οποίο έχει αποτυπώσει, όπως και τα προηγούμενα, με οικονομικά μεγέθη ο κ. Βαρουφάκης στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις - είναι να μην περιορίσουμε τον αριθμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, τον οποίο είχατε συμφωνήσει και αποτυπώσει στον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι θα εξοικονομήσετε από αυτό 82 εκατομμύρια ευρώ.

Θα είμαστε συνεπείς στην προεκλογική και προγραμματική μας δέσμευση ότι ως πρώτο βήμα αποκατάστασης των μεγάλων απωλειών σε συντάξεις, οι οποίες συντελέστηκαν σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων στα χρόνια του μνημονίου, θα είναι η επαναφορά της 13ης σύνταξης, την οποία θα πάρουν στις 20 Δεκέμβρη του 2015 συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Το Πάσχα τίποτα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
Μίλησα για το δώρο των Χριστουγέννων. Αυτό έχουμε πει για όσους παίρνουν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ. Το είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, το είπαμε προεκλογικά, το είπε ο κ. Τσίπρας ως Πρωθυπουργός και το έχει αποτυπώσει ο κ. Βαρουφάκης και στις μεταρρυθμίσεις.
Επομένως, όλες αυτές οι δεσμεύσεις και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε, ώστε να μην υπάρξουν νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, ΕΚΑΣ, εφάπαξ κ.λπ., έχουν αποτυπωθεί με πληρότητα στις μεταρρυθμίσεις που υπέβαλε ο κ. Βαρουφάκης.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα που μου κάνατε, δηλαδή από πού θα βρούμε τους πόρους για να υλοποιήσουμε αυτές τις πρώτες μεταρρυθμίσεις, περιγράφονται οι τρόποι και πάλι στο κείμενο μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή η Κυβέρνηση.
Εκεί λέει ότι θα εξοικονομηθούν 100 εκατομμύρια ευρώ από την αντιμετώπιση της μαύρης, ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας. Περιγράφει με σαφήνεια ποιες θα είναι οι πρακτικές και οι έλεγχοι που θα οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Λέει επίσης στο κείμενο αυτό ότι θα εξοικονομηθούν φέτος 150 εκατομμύρια ευρώ από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και ακριβώς με ποιο τρόπο. Επίσης - όσον αφορά το δεύτερο στοιχείο - λέει ότι θα υπάρξει συνεργασία και με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, την ILO, για τις βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούνται κυρίως στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Επίσης, εκεί αποτυπώνεται το ότι από το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που περιμένουμε ως έσοδα φέτος – από τις βελτιωμένες ρυθμίσεις που κάναμε για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία – θα εξοικονομηθούν τα 300 εκατομμύρια ως επιπλέον έσοδα, από όσα έσοδα είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις από ρυθμίσεις και θα αξιοποιηθούν για αυτό το σκοπό.

Επίσης, το πιο σημαντικό είναι ότι θα συγκροτήσουμε Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα έχει έσοδα από την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας. Ένα μέρος αυτών των εσόδων θα πάει κυρίως σε κοινωνικές πολιτικές και στην κοινωνική ασφάλιση.

Επομένως, περιγράφεται τι πρέπει να κάνουμε για να μην οδηγηθούν σε ακόμη μεγαλύτερη δυστυχία οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι και περιλαμβάνεται στις μεταρρυθμίσεις που θέλει, επιδιώκει και θα προωθήσει η Κυβέρνηση μας. Άλλωστε, έχουμε περιγράψει από πού θα εξοικονομηθούν οι πόροι.

Δεν είναι θέμα μόνο λογιστικών αποτυπώσεων. Πρώτα απ’ όλα είναι θέμα ανθρωπιάς και κοινωνικών πολιτικών το ότι πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει η καταστροφή στις συντάξεις και η φτωχοποίηση, η εξαθλίωση και η απελπισία των συνταξιούχων.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.