ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Απάντηση Παναγιώτη Νικολούδη στον Ηλία Κασιδιάρη

Βουλή, 3/4/2015: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ (Υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς):

Κύριε εκπρόσωπε (σ.σ.: Τυχαία άραγε η αποφυγή του ονόματος του κ. Κασιδιάρη ή απλά ρατσιστική;), θα απαντήσω καταρχήν συνοπτικά σε ένα προς ένα τα επιμέρους ερωτήματα της επίκαιρης ερώτησής σας.
Η πρώτη απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει ποινική διαδικασία σε βάρος του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου. Για το ζήτημα του ελέγχου του πόθεν έσχες γνωρίζετε - και δεν είναι σχήμα λόγου - καλύτερα και από μένα, ως κοινοβουλευτικός – αφού εγώ δεν είμαι κοινοβουλευτικός  – ότι η Βουλή ελέγχει τους Υπουργούς. Δεν μπορούν οι Υπουργοί σε καμία περίπτωση να ελέγξουν τη Βουλή. Η αρμοδιότητα του ελέγχου των πόθεν έσχες Υπουργών ή τέως Υπουργών ανήκει εις την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Κατά συνέπεια, έχω μια αδυναμία να σας ενημερώσω για οτιδήποτε πάνω σε αυτό το θέμα.

Δεύτερον επιμέρους τμήμα της ερώτησης, που αφορά τον έλεγχο των οικονομικών του πολιτικού κόμματος ΠΑΣΟΚ: Η απάντηση είναι ότι διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με τα οικονομικά του κόμματος αυτού και έχει σχηματιστεί η υπ’ αριθμ. ΑΒΜΑ2013/2207 ποινική δικογραφία.

Όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι της ερώτησης, που αφορά στο τι συμβαίνει με τη λίστα Λαγκάρντ, τη λίστα Λουξεμβούργου κτλ., με παραγγελίες του Οικονομικού Εισαγγελέα διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για τη λίστα και για το θέμα ενδεχόμενης φοροδιαφυγής Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα στο Λονδίνο. Υπάρχει, λοιπόν, σε εξέλιξη έρευνα.

Για τους κυρίους Χ. Μιονί και Σ. Παπασταύρου έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου μετά από την υπ’ αριθμ. 283/4-10-2012 εισαγγελική παραγγελία και ο έλεγχος διεξάγεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ. Συμπληρώνω ότι με αφορμή και την ερώτησή σας έδωσα πολύ πρόσφατα εντολή να συντομευθεί και να ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στον έλεγχο των off shore. Έτσι μου τις αναφέρουν. Προσωπικά, έχω μία διαφορετική άποψη. Όταν εγώ λέω off shore, εννοώ άλλου είδους εταιρείες, εκείνες που δεν έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, αλλά κάπου αλλού και έχουν κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Εδώ, προφανώς εννοεί τις εταιρείες του αναγκαστικού νόμου 89/1967, που έχουν έδρα στην Ελλάδα και για αυτό έχουν ΑΦΜ και...

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Εγώ δεν εννοώ αυτό. Όχι, αυτό το λέτε εσείς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Δεν εννοείτε αυτό;

Εν πάση περιπτώσει, η απάντηση δεν διευκρινίζει. Από τις επτακόσιες εξήντα έξι off shore εταιρείες έχουν ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ εβδομήντα δύο. Είναι σε εξέλιξη έρευνες για άλλες τριακόσιες εξήντα πέντε εταιρείες. Αυτή είναι η κατάσταση ελέγχου των off shore.

Τέλος, επειδή εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να απαντάω σε οποιαδήποτε ερώτηση μου τίθεται, για το θέμα του πώς αξιολογώ από την πλευρά μου το γεγονός ότι ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης πήρε κάποιο δικαστικό λειτουργό τηλέφωνο, η απάντησή μου είναι ότι εγώ δεν θα έπαιρνα κανένα δικαστικό λειτουργό για να τον επηρεάσω. Από εκεί και πέρα όμως, δεν θα έλεγα σε καμία περίπτωση ότι είναι τελείως άτοπο ο Υπουργός Δικαιοσύνης να πάρει έναν οποιοδήποτε δικαστικό λειτουργό για να τον ερωτήσει ή για να πληροφορηθεί κάποια πράγματα.
Ελπίζω να έγινα αρκετά σαφής.
Ευχαριστώ πολύ.

********

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ (Υπουργός Επικρατείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Καταρχήν, θα πρέπει να σας πω ότι έχω μια ίσως και απολύτως διαφορετική αντίληψη της διαφθοράς. Για μένα δεν υπάρχει πολιτική διαφθορά.
Η διαφθορά είναι η παράνομη αξιοποίηση δημόσιας εξουσίας για την εξυπηρέτηση δημόσιων συμφερόντων.
Είναι ο πληρέστερος ορισμός που επικρατεί σε όλη την ευρωπαϊκή…

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ευτελούς…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ (Υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς): Όχι, δεν είναι ευτέλειας ή όχι. Αν κάνω κάτι από την πλευρά μου χρησιμοποιώντας τη δικαστική εξουσία μου για να σας κλείσω φυλακή ή για να σας συκοφαντήσω, είναι άλλο. Είναι ποινικό αδίκημα, δεν είναι διαφθορά. Για να το ξεκαθαρίσουμε. Εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι η άποψή μου για το τι είναι διαφθορά και νομίζω δεν είναι μόνο δική μου, είναι η πιο καθιερωμένη.

Πράγματι, έχετε δίκιο να ζητάτε περισσότερες εξηγήσεις για τη λίστα Λαγκάρντ. Σας λέγω, λοιπόν, για να έχετε την πληρέστερη ενημέρωση, ότι ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ είναι καταρχήν, εξαιρετικά δύσκολος, δεδομένου ότι η Ελβετία θεωρεί ότι με παράνομο τρόπο έφυγαν αυτά τα στοιχεία από τη συγκεκριμένη τράπεζα και αρνείται να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία.

Ωστόσο, εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία και θα ήθελα με ευκαιρία την ερώτησή σας να ενημερώσω όσο γίνεται περισσότερο, είναι το εξής: Ακούστε, το να επιχειρήσει κάποιος φορολογικό έλεγχο στηριζόμενος μόνο στη λίστα Λαγκάρντ ή βλέποντας τη κεχωρισμένα και μεμονωμένα – ή τη λίστα Λαγκάρντ ή τη λίστα Λουξεμβούργου ή οποιαδήποτε άλλη θέλετε, τη λίστα Νικολούδη, που είπανε κάποια φορά, που περιλαμβάνει τα εμβάσματα που έφυγαν από εδώ και πήγαν στο εξωτερικό – είναι, λοιπόν, περίπου βέβαιο ότι θα καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Γιατί έχεις μόνο το δέντρο και δεν βλέπεις το δάσος.

Ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης και αξιοποίησης αυτής της λίστας είναι μαζί με άλλα στοιχεία να τη συνεκτιμήσεις. Να βρω, για παράδειγμα, αν ο Χ ελεγχόμενος έχει πόσα σε μία ελληνική τράπεζα, πόσα σε άλλη ελληνική τράπεζα, πόσα χρηματιστήριο κλπ., μαζί να βρω αν συναντάται και στη λίστα Λαγκάρντ, που σημαίνει ότι έστελνε χρήματα έξω, και αυτή η συνολική εικόνα είναι η μόνη εικόνα που μπορεί να αντιπαραβληθεί με το τι δήλωνε όλα τα προηγούμενα χρόνια και να σου δώσει τη διαφορά. Αν κοιτάξεις μόνο την εικόνα, δεν είναι απλώς άτοπο, είναι λάθος. Και καλό θα είναι παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψη αυτή μου την άποψη.

Το θέμα των offshore, έτσι όπως το προσδιορίζετε εσείς, θα πρέπει να σας πω ότι είναι γενικά εξαιρετικά δύσκολο. Αναπόφευκτα και πάλι καταφεύγω στην προηγούμενη ιδιότητά μου, δεδομένου ότι τη γνωρίζετε κι εγώ δεν έχω κανένα λόγο να την κρύψω. Αληθές είναι ότι επί των ημερών μου και χρησιμοποιώντας μια πολύ μακρά εμπειρία και πάρα πολύ καλές διεθνείς σχέσεις, είχα καταφέρει σε πάρα πολλές περιπτώσεις, με τη χρησιμοποίηση και αξιοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών με αντίστοιχες αρχές, όπως είναι η Ανεξάρτητη Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, να πετύχω σε κάποιες περιπτώσεις τη συλλογή πληροφοριών.

Ωστόσο, σας παρακαλώ να λαμβάνετε υπόψη σας ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο και κυρίως ότι είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί η ελληνική πολιτεία από μόνη της να το λύσει. Θα πρέπει να λυθεί σε ευρύτερα πλαίσια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Κύριε Υπουργέ, κάνατε εξαιρετική εμφάνιση και ήταν άκρως διαφωτιστική με την ευκαιρία της ερώτησης του κ. Κασιδιάρη. Νομίζω ότι πρέπει να δοθεί συνέχεια.(...)