ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

Ευάγγελος Βενιζέλος: Δεν θα πάμε σε Grexit αλλά θα είμαστε οι παρίες της Ευρωζώνης

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αρχίζω από το διατακτικό όσων θα πω, το συμπέρασμα. Δεν ματαιοπονούμε. Ήταν δεδομένο ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα αναλάβει αμέσως μετά την ορκωμοσία της την πρωτοβουλία να συγκροτήσει αυτή την εξεταστική επιτροπή.
Θεωρούμε την πρόταση που υπεβλήθη ένα κείμενο προκλητικό και ανιστόρητο.

Δεν την ψηφίζουμε γιατί βιάζει την κοινή λογική, αλλά  θέλουμε την επιτροπή, την καλωσορίζουμε, χαιρόμαστε που γίνεται. Βεβαίως και θα μετάσχουμε ενεργά. Ήδη έχουμε ανακοινώσει τα θέματα που θέλουμε να διερευνηθούν και έναν πρώτο κατάλογο προσώπων που θεωρούμε αναγκαίο να κληθούν στην επιτροπή. Είναι πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό πολιτικό και θεσμικό ρόλο στην Ελλάδα, τέως Πρωθυπουργοί, τέως Υπουργοί, διοικητές και πρώην διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και πρόσωπα που παίζουν σημαντικό ρόλο στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, πρόσωπα με τα οποία συνδιαλέγεται και τώρα η Κυβέρνηση και από τα οποία σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτά την πορεία του τόπου, των δημοσίων οικονομικών, τη μοίρα της Ελλάδας.

Επίσης, ξέρουμε πάρα πολύ καλά από την κοινοβουλευτική ιστορία ότι όποια κι αν είναι η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπως κι αν έχει οριστεί το αντικείμενο και η χρονική περίοδος μιας εξεταστικής επιτροπής, αυτές οι επιτροπές έχουν μια ακαταμάχητη δυναμική. Θα ασχοληθούν με όλα τα θέματα και με αυτά που εξελίσσονται, τα τρέχοντα, για τα οποία την ευθύνη έχει η σημερινή Κυβέρνηση.

Φυσικά και τίποτα δε σταματάει στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Γιατί πώς θα μιλήσεις για το έλλειμμα του 2009 και τα άλλα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία αν δεν εξετάσεις τι συνέβη το 2008, το 2007, τα προηγούμενα χρόνια;

Δεν ματαιοπονούμε και σας προτείνω να μη ματαιοπονεί κανείς μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα. Θα πάμε σ’ αυτό το εξαιρετικό φόρουμ που είναι η Εξεταστική Επιτροπή και εκεί θα δούμε τι λέει ο καθένας, τι εννοεί και ποια είναι η αλήθεια, γιατί πράγματι χρειάζεται μία κοινοβουλευτική διαδικασία για να καταγραφεί η ιστορία των τελευταίων ετών, προκειμένου να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός την αλήθεια, για να κατανοήσετε εσείς οι ίδιοι, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής Πλειοψηφίας, ποιες είναι οι πλάνες στις οποίες έχετε περιπέσει – και θέλω να είμαι επιεικής - ποιες είναι οι δημαγωγίες που έχετε εκστομίσει, ποιες είναι οι ευθύνες που έχετε αναλάβει ενώπιον του ελληνικού λαού.

Να θυμάστε όλες και όλοι ότι όλα εδώ πληρώνονται. Η ιστορία είναι πάνω από μία συγκυριακή πλειοψηφία. Μάλιστα, επειδή επαίρεστε, με μία πρωτοφανή αλαζονεία, για το  36% που σας έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές –και προσθέτω και το ποσοστό του κ. Καμμένου, οπότε το άθροισμά σας είναι 41%- σας θυμίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει δώσει πολύ μεγαλύτερες πλειοψηφίες, συντριπτικές, πανηγυρικές. Τον Ιούνιο του 2012 μας έδωσε εντολή να κάνουμε όσα έγιναν τα τελευταία δυόμισι χρόνια με 48% στα κόμματα που ακολουθούσαν την υπεύθυνη ευρωπαϊκή στρατηγική.

Όμως, αυτό που με θλίβει και με προβληματίζει είναι ότι ο Πρωθυπουργός υποβάθμισε τον εαυτό του στο ρόλο του κατηγόρου, όχι του υπογράφοντος και προτείνοντος τη σύσταση μίας Εξεταστικής Επιτροπής. Δεν επανέλαβε απλώς τα κεφάλαια που περιλαμβάνει η πρόταση λέξη-λέξη. Ήρθε εδώ για να διατυπώσει μία μεγάλη απειλή, δηλαδή ότι θα ποινικοποιηθούν οι επιλογές, ότι έγιναν επιλογές οι οποίες δεν είχαν πολιτικό κίνητρο, αλλά ενδεχομένως κερδοσκοπικό κίνητρο και δηλητηριάζει την ψυχή του έθνους και τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος, ενώ η χώρα είναι σε διάταξη μάχης και η Κυβέρνηση –υποτίθεται- διαπραγματεύεται σκληρά.

Αυτή η πρόταση ήταν έτοιμη και κατατέθηκε ως κοινό προϊόν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ την επομένη της κοινοβουλευτικής συζήτησης της προηγούμενης Δευτέρας, στην οποία είχε έρθει ο κ. Τσίπρας και είχε πει ψευδόμενος ότι ζητά συναίνεση και συστράτευση της Αντιπολίτευσης. 
Ποιας Αντιπολίτευσης; Της συκοφαντούμενης, της υβριζόμενης, της λοιδορούμενης. 
Την επόμενη ημέρα κατετέθη αυτή η πρόταση που διασπά την εθνική προσπάθεια. 
Αντί να συγκροτήσουμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αντί να βρούμε σημεία συναίνεσης, ασχολούμαστε με το τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, άρα κατ’ ανάγκη και με το τι γίνεται τώρα και τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Μιλώ για εβδομάδες, γιατί η χρονική μονάδα με την οποία κινείται η Κυβέρνηση είναι η εβδομάδα. Θέλει πολύ κόπο κάθε εβδομάδα, για να κερδηθεί μία εβδομάδα. Τώρα έπρεπε να πάει ο κ. Βαρουφάκης να προσκυνήσει στην κυρία Λαγκάρντ ανήμερα το Πάσχα των Καθολικών, προκειμένου να κερδίσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα των Ορθοδόξων. Θα δούμε την εβδομάδα της Διακαινησίμου μετά την Ανάσταση τι θα σκαρφιστεί η Κυβέρνηση για να κερδίσει διολίσθηση μίας εβδομάδος.

Άρα, λοιπόν, εμείς καταψηφίζουμε το κείμενο, αλλά υποδεχόμαστε με χαρά την Επιτροπή και τη δυναμική της. Το κείμενο έχει κι ένα άλλο μεγάλο μειονέκτημα. Είναι το ντοκουμέντο της πολιτικής τερατογένεσης, της αξιακής και ιδεολογικής ώσμωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Δεν είναι πολιτική συμφωνία. Είναι πλέον σύμπλευση αξιακού και ηθικού χαρακτήρα και αυτό πρέπει να σας προβληματίσει έντονα, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι είναι αυτό που συμβαίνει τώρα, για να δούμε τα συμφραζόμενα μέσα στα οποία θα λειτουργήσει η επιτροπή. Ο κ. Τσίπρας λέει «Είστε αντιφατικοί, κύριοι της Αντιπολίτευσης» -απευθύνεται πρωτίστως στη Νέα Δημοκρατία - «Λέτε ταυτοχρόνως ότι υπογράψαμε την παράταση, ότι συμφωνήσαμε στο μνημόνιο, αλλά ότι οδηγούμε και τη χώρα στα βράχια.».

Βεβαίως. Δεν ξέρω αν το λέει η Νέα Δημοκρατία, εμείς το λέμε. Και ξέρετε πώς το λέμε. Λέμε ότι δεν μπορείτε να πάτε ούτε μπρος ούτε πίσω. Είστε «κολλημένοι», εγκλωβισμένοι στρατηγικά. 
Σας το έχω πει πολλές φορές. Δεν έχετε εντολή για ρήξη. Δεν μπορείτε να πάτε σε ρήξη. Δεν έχετε πλειοψηφία και εσωτερική συναίνεση για στροφή και είστε υποχρεωμένοι να διατυπώνετε ένα διπλό λόγο, μια διπλή γλώσσα, άλλα στο εσωτερικό της χώρας, όπου παραμένει η αίσθηση της λεβεντιάς, της εθνικιστικής έξαρσης, της σκληρής διαπραγμάτευσης, η ιδέα ότι μπορούμε να γίνουμε «Κούγκι», και άλλα έξω, όπου η μία ταπείνωση διαδέχεται την άλλη.

Έχω πάει πολλές φορές στην αίθουσα που πήγε χθες ο κ. Βαρουφάκης και έχω μιλήσει με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ποτέ δεν εκδόθηκε ανακοίνωση της Γενικής Διευθύντριας αυτού του περιεχομένου, ταπεινωτική, ότι είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών «Ναι, ήμαρτον, θα πληρώσουμε τη δόση 9 Απριλίου. Θα πληρώνουμε και όλες τις δόσεις που υποχρεώνουν τη χώρα εις το διηνεκές.», ad infinitum
Επιπλέον, συμφώνησε πως τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα έρθουν στην Αθήνα, θα κάνουν due diligence, θα κάνουν δηλαδή ό,τι γίνεται στις εταιρείες που είναι υπό εξαγορά, υπό συγχώνευση ή υπό εκκαθάριση, εξονυχιστικό έλεγχο, κατά το Εμπορικό Δίκαιο.

Αυτή είναι η υπερήφανη και σκληρή διαπραγμάτευση, η απόλυτη ταπείνωση, στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το αφελές επιχείρημα ότι πήγε ο κ. Βαρουφάκης να δει έναν από τους πολλούς Υφυπουργούς Οικονομικών, απουσιάζοντος του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, και παρεμπιπτόντως είδε και την κυρία Λαγκάρντ, από την οποία, προφανώς, εκλήθη σε απολογία, προκειμένου να καταστεί σαφές ή ότι υπάρχει συμμόρφωση ή ότι αποχωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τα 15  δισεκατομμύρια που έχει να δώσει μέχρι το Μάρτιο του 2016, γιατί αυτό έχει τα λεφτά.

Τα άλλα ζεστά λεφτά είναι τα 11 δισεκατομμύρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που σας τα πήραν μέσα από τα χέρια και τώρα εκλιπαρείτε να πάρετε πίσω το 1,2 δις, όπως εκλιπαρείτε να πάρετε το 1,9 δις των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή αυτό που κερδίσαμε -που προσωπικά θα σας πω πέτυχα - το βράδυ 21 προς 22 Φεβρουαρίου του 2012 όταν το πήραμε αυτό το κονδύλι για να βελτιώσουμε τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους.

Λέει ο κ. Τσίπρας «διαπραγματευόμαστε». Πού διαπραγματεύεστε και επί ποιου θέματος; Διολισθαίνουμε ως χώρα.
Η οικονομία αυτή τη στιγμή ασφυκτιά. 
Η ρευστότητα αποσύρεται από την πραγματική οικονομία για να καλύπτονται οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου. 
Η κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, για την οποία σας μίλησα την προηγούμενη εβδομάδα, αποδέχεται τη λογική «Τι να κάνουμε, αφού τη βγάλαμε καθαρή, αφού έχουμε μισθούς για μια εβδομάδα, πάλι καλά είναι.».

Στο μεταξύ πάει το πρωτογενές πλεόνασμα. 
Πάει ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης. 
Πάει η ισχύς και η ευστάθεια του τραπεζικού  συστήματος, διαρροή καταθέσεων, νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης, αύξηση των κόκκινων δανείων. 
Και τώρα που μας πήρα τα 11 δισεκατομμύρια η νέα ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με τους όρους της νέας του οδηγίας, δηλαδή, δυστυχώς, κατά το κυπριακό πρότυπο, όταν θα έρθει η στιγμή αυτή. 
Εδώ είμαστε! Στριμωχνόμαστε με την πλάτη στον τοίχο και νομίζουμε ότι κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση.

Ποια είναι η υπόθεση εργασίας πάνω στην οποία στηρίζεται η Κυβέρνηση; Ότι δεν θα μας αφήσουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να πάμε σε πιστωτικό γεγονός και σε Grexit. Ναι, το πιστεύω αυτό. Δεν θα μας αφήσουν να πάμε σε διεθνές πιστωτικό γεγονός. 
Όμως, έχουμε ήδη πάει σε εσωτερική στάση πληρωμών. Και αυτή τη στιγμή σφαδάζει η οικονομία. Ναι, δεν θα πάμε σε Grexit. Θα είμαστε η μαύρη τρύπα, οι τριτοκοσμικοί εντός ευρώ, χωρίς ευρώ, χωρίς ανάπτυξη, στο περιθώριο, οι παρίες της Ευρωζώνης.

Και όλα αυτά θα τα πάτε μέχρι πού; Πείτε ότι κερδίζετε το χρόνο και πάμε 30 Ιουνίου που τελειώνει η παράταση που υπογράψατε και την κρύβετε. Τι θα γίνει στις 30 Ιουνίου; Θα σας συσκευάσουν τα παλιά λεφτά τα οποία υπάρχουν και τα οποία είναι περίπου 30.000.000.000 –τα 15.000.000.000 του ΔΝΤ, τα 11.000.000.000 του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα 4.000.000.000 της ευρωζώνης- και θα μας τα ξαναδώσουν πίσω με αυστηρούς όρους, δηλαδή με μνημόνιο.
Θα γίνει επανασυσκευασία του παλιού δανείου με νέους όρους, με το Μνημόνιο ΙΙΙ, το οποίο θα είναι ταπεινωτικό, χωρίς προοπτική εξόδου, χωρίς χρονοδιάγραμμα.
Τι σας πείραζε να ακολουθήσετε το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο που υπήρχε;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΡΕΛΗΣ: Άντε ντε!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Τι σας πείραζε να κάνετε αριστερή και σκληρή διαπραγμάτευση το Φεβρουάριο, να θέσετε τα θέματα επί της ουσίας και να βγούμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή και να περάσουμε στη νέα φάση; Και τώρα θέλετε να δούμε όλα αυτά τα οποία ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Κατ’ αρχάς με θλίβει το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ως επιχείρημα σε μία συζήτηση εντός της Βουλής που έχει χαρακτήρα κομματικής αντιπαράθεσης και καρφώνεται! 

Και καρφώνεται άγρια, διότι είπαμε ότι η εξαίρεση της περιόδου 2004-2009 από την έρευνα δημιουργεί την εντύπωση - χωρίς να ευθύνεται αυτή η πλευρά της συντηρητικής παράταξης - ότι μια πλευρά της έχει κάνει συμφωνία ασυλίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως ο κ. Καμμένος ως πυλώνας της εθνικιστικής ακροδεξιάς συμπράττει και συγκυβερνά με τον κ. Τσίπρα, έτσι υπάρχει και μία αίσθηση ηγεμονίας, η οποία αποτυπώθηκε στην πλειοψηφία της Προεδρικής Εκλογής. Αυτό είναι, δυστυχώς!
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Προέδρου)

Και χαιρόμαστε γιατί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας βάζει μέσα την περίοδο 1981…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να τον χαίρεστε! Για τον Καραμανλή λέει!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ναι, αν ο κ. Καραμανλής έχει τον κ. Νικόπουλο παραστάτη, σώθηκε! Περιμένει τον κ. Νικολόπουλο να τον προστατεύσει!
(Γέλωτες στην Αίθουσα)

Εμείς περιμένουμε τη συνέχεια από τη Δημοκρατική Συντηρητική Παράταξη, μία καθαρή θέση ότι φυσικά δεν υπάρχει καμία σχέση και ότι πρέπει να διερευνηθούν όλα. Και είδα με χαρά ότι ο Κώστας Καραμανλής υπογράφει μετά τον Αντώνη Σαμαρά την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να διερευνηθεί όλη η περίοδος από το 1981 μέχρι το 2015. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.
Δεν μας πειράζει να αρχίζει από το 1981. Δεν πειράζει! Δεν μας ενοχλεί η εξαίρεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
(Γέλωτες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Όμως, βεβαίως η λογική είναι να αρχίσει από την ένταξη στην ΟΝΕ επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, γιατί υπάρχουν ιστορικά κριτήρια, επιστημονικά, όπως είπε και ο κ. Λοβέρδος. Όμως, επίσης δεν μας πειράζει να ξεκινήσουμε από τον Οκτώβριο του 2009, γιατί η δυναμική της συζήτησης θα μας πάει και προς τα πίσω και προς τα εμπρός. «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον»!

Όμως, είναι πραγματικά θλιβερό να έρχεται ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και να λέει σήμερα εδώ στη Βουλή από το Βήμα ότι πρέπει να ερευνήσουμε πώς έγινε η νοθευμένη αύξηση του ελλείμματος του 2009. Υιοθετεί, δηλαδή, τη συνομωσιολογία του κ. Καμμένου.

Δεν ξέρει ο κ. Τσίπρας ότι η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποιούσε το Σεπτέμβριο του 2009 ότι το ταμειακό έλλειμμα του ενιαμήνου είναι ήδη διψήφιο, δηλαδή 10%; Όταν το ταμειακό έλλειμμα σε δωδεκάμηνη βάση είναι 13%, δεν είναι λογικό το δημοσιονομικό να ξεπεράσει το 15%;

Θα μας τα πουν, όμως, αυτά οι ειδικοί, θα μας τo πει η Eurostat, θα μας τo πει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο οποίο η σημερινή Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, η κυρία Κατσέλη, έλεγε ως Υπουργός της Κυβέρνησης Παπανδρέου, το Μάρτιο του 2010, «πρέπει οπωσδήποτε να καταφύγουμε γιατί έχει λεφτά, δεν θα μας θέσει όρους και το επιτόκιο του δανείου του θα είναι 1%». Δηλαδή καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Λέει ο κ. Τσίπρας: «Να δούμε πώς έπεσε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Μα, δεν ρωτάει την κυρία Κατσέλη; Δεν ρωτάει τον κ. Κουρουμπλή; Δεν ρωτάει την κυρία Σακοράφα, την κυρία Τζάκρη, τον κ. Παραστατίδη;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Την κυρία Παναρίτη.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ας ρωτήσει πράγματι την κυρία Παναρίτη, άλλη ένθερμο οπαδό της ένταξης στους κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Αυτή είναι η διαδραστική ομιλία έτσι;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Λέει ο κ. Τσίπρας: «Τι έγινε στις Κάννες;» Να του πω τι έγινε στις Κάννες; Ό,τι έγινε στις Βρυξέλλες στην Επταμερή.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Στις Βρυξέλλες στην Επταμερή  υπήρξε μια ανακοίνωση των Προέδρων των τριών ευρωπαϊκών οργάνων: Του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup. Και του είπανε: «Πήγαινε στην Τρόικα, στο Eurogroup και το ξανασυζητάμε». Ακόμη πιο σκληρή η κυρία Λαγκάρντ. Αυτό έγινε στις Κάννες. 

Στις Κάννες έγινε ό,τι δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να παίξει τώρα με δημοψήφισμα ή με εκλογές. 
Τι δημοψήφισμα; Το δημοψήφισμα για δημοσιονομικά θέματα απαγορεύεται συνταγματικά.
Και όπως κι αν το πεις, θα είναι δημοψήφισμα για το ευρώ, «ναι ή όχι στο ευρώ». 
Ο κ. Τσίπρας έχει ζήσει προληπτικά τις Κάννες του και θα πάει σε εκλογές; 
Τι θα πει στις εκλογές; 
Την αμφιθυμία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, τα εύκολα λόγια; 
Τι θα πει; 
Στροφή στην υπευθυνότητα ή ρήξη και έξοδο από το ευρώ; 
Δεν υπάρχουν αυτά. Ο εγκλωβισμός είναι απόλυτος. 
Οι Κάννες είναι εξαιρετικό θέμα συζήτησης για τον κ. Τσίπρα. Πρέπει να μελετήσει τα κείμενα εις βάθος.

Και βεβαίως πήγα Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παπανδρέου και μετά από λίγες ημέρες αναγκάστηκα να παραμείνω - επειδή μου το ζήτησαν οι πολιτικοί Αρχηγοί αυτό, με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας - Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του κ. Λουκά Παπαδήμου. Και κάποια στιγμή ξαναγύρισα ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, γιατί το θέμα μου δεν ήταν να βάλω τα προσόντα μου στον τόκο και να περιμένω να καταστραφεί η χώρα για να γίνω Πρωθυπουργός.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΡΕΛΗΣ: Τι θυσία!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Όχι, το θέμα μου ήταν να μπω μπροστά στον πόλεμο της γενιάς μας και να κερδίσουμε τον πόλεμο αυτόν.
Η χώρα είναι όρθια. Γιατί είναι όρθια; Θέτετε ένα καταπληκτικό δίλημμα. Λέτε: «Η χώρα ήταν σε μια κατάσταση το 2010 και ξαφνικά λόγω μνημονίου είχαμε ύφεση, ανεργία και τεράστια κοινωνικά προβλήματα». Ναι. Αυτό είναι το δίλημμα;

Να μείνουμε όπως ήμασταν το 2009 ή να πάμε σ’ αυτήν την κατάσταση; Το δίλημμα ήταν εάν θα επιλέγαμε αυτήν την κατάσταση με το κόστος της ή τη απόλυτη καταστροφή: Όχι σωρευτική ύφεση 25%, αλλά ριζική και άμεση απώλεια του 75% του ΑΕΠ. 
Όχι ανεργία 26%, αλλά ανεργία 60%. Αυτό ήταν το δίλημμα.

Και λέτε τώρα, το λέει και ο κ. Φίλης: «Φοβερό. Δεν κάνατε το κούρεμα και την αναδιάρθρωση το 2010, αλλά το 2011-2012». Ναι, έπρεπε να το είχαμε κάνει από το 2010. Δεν υπήρχαν σύμμαχοι και συσχετισμοί. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν απολύτως αντίθετη. Οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης ήταν απολύτως αντίθετες. Το κάναμε με καθυστέρηση από τον Ιούλιο του 2011 και μετά. Άλλαξε η σύνθεση του χρέους, έφυγαν ομόλογα από τον ιδιωτικό τομέα και πήγαν στο δημόσιο; Έφυγαν από τις γερμανικές τράπεζες και πήγαν στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία; Όλα είναι φαντασιοπληξίες και ψέματα.

Ξέρετε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πόσο ήταν το χρέος σε απόλυτους αριθμούς το 2004;
Ήταν 180 δισεκατομμύρια. 
Το 2009 ήταν 300 δισεκατομμύρια. 
Αυξήθηκε 120 δισεκατομμύρια.
Από τα 300 δισεκατομμύρια τώρα, μετά από πέντε χρόνια, έχουμε πάει στα 320 με σωρευτική ύφεση 25% και με σωρευτικά ελλείμματα μέχρι τη στιγμή του πρωτογενούς πλεονάσματος. 
Εάν δεν είχε μεσολαβήσει το PSI, το κούρεμα και η αναδιάρθρωση το ελληνικό χρέος θα ήταν 400% του ΑΕΠ. Θα ήμασταν μία χώρα πέρα από τον τρίτο κόσμο, του τέταρτου κόσμου.

Ξέρετε πόσα λεφτά, πόσα ομόλογα υπήχθησαν στη διαδικασία του κουρέματος γιατί τα κατείχε ο διεθνής ιδιωτικός τομέας; Από τα 300 δισεκατομμύρια υπήχθησαν 230 δισεκατομμύρια. Τα 230 δισεκατομμύρια από τα 300 στις 8 Μαρτίου του 2012 τα κατείχαν ιδιώτες και κουρεύτηκαν αρχικά τα 106 ονομαστικά και στη συνέχεια άλλα 20, σύνολο 126, σε καθαρή παρούσα αξία 180 δισεκατομμύρια.

Όταν κουρέψετε ένα ευρώ ελάτε να συγκριθούμε. Όταν κουρέψετε ένα ευρώ και αναδιαρθρώσετε ένα ομόλογο ελάτε να μου το δείξετε και θα σας πω μπράβο.

Δεν φύγανε καθόλου λεφτά από τις γερμανικές τράπεζες, για να πάνε σε ελληνικά ταμεία και σταματήστε αυτό το μπούμερανκ με τα ταμεία. Τώρα παίρνετε λεφτά των ταμείων και τα κάνετε repos και έντοκα γραμμάτια. Και δεν θα μπορέσετε να τα δώσετε πίσω.

Ναι κούρεψε το δημόσιο τα ταμεία. Υπέρ ποίου κουρεύτηκαν τα ομόλογα; Υπέρ του δημοσίου. Εάν δεν υπήρχε κράτος θα υπήρχαν ταμεία; Το κράτος δεν μπορεί να επιστρέψει με επιχορηγήσεις τα ποσά αυτά στα ταμεία; Ξέρετε πόσα ήταν τα ποσά αυτά; Ήταν 14 δισεκατομμύρια. Ξέρετε πόση ήταν η ετήσια επιχορήγηση του κράτους προς τα ταμεία για μια χρονιά; Ήταν 17 δισεκατομμύρια. 

Ξέρετε ότι το ΙΚΑ σεβάστηκε τις οδηγίες μας και απεκατέστησε το χαρτοφυλάκιό του στο 130%; Αλλά οι δικές σας κομματικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες ταμείων, κυρίως επικουρικής ασφάλισης, μας έγραφαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και προκάλεσαν τεράστια βλάβη στα ταμεία. Αυτό θα διερευνηθεί. Είναι πολύ ωραίο θέμα τα ταμεία.

Και οι τράπεζες. Ποιες τράπεζες; Τώρα ο κ. Δραγασάκης βλέπει συνεχώς ξένους επενδυτές μετόχους τραπεζών και διοικήσεις τραπεζών. Έχουν άλλο σχήμα ανακεφαλαιοποίησης;

Τώρα δεν έχουν τα 11 δισεκατομμύρια και θα κάνουν ανακεφαλαιοποίηση με το κυπριακό παράδειγμα, δυστυχώς. Τώρα με αυτά που γίνονται διαρρέουν οι καταθέσεις και δυστυχώς από τότε που η χώρα μπήκε σε προεκλογική περίοδο, και αυτό συνεχίζεται, η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών καταρρέει. Ξέρετε από τα 39 δισεκατομμύρια, που έχουμε δώσει για τη στήριξη των καταθέσεων, δηλαδή, των τραπεζών πόσα ανακτούσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πριν το Δεκέμβριο, λόγω χαρτοφυλακίου μετοχών; Τα 25, ενώ η σύμβαση προέβλεπε 16. Κάθε κίνηση που κάνετε που ρίχνει τη χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών είναι βλάβη του δημοσίου.

Το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης υπέγραψε την παράταση χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, παρανόμως ξέρετε τι ευθύνη συνεπάγεται; Ξέρετε τι ευθύνη συνεπάγονται οι αντιφατικές δηλώσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις; Τι συνεπάγεται να λένε οι Υπουργοί ότι μπορεί και να μην πληρώσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις και να οδηγηθούμε σε πιστωτικό γεγονός; Τι σημαίνει για τη χώρα, ως βλάβη, η υποβάθμιση από τον Fitch και άλλους οίκους; Τι σημαίνει εκτίναξη των spreads;

 Ελάτε στην Εξεταστική να τα δούμε όλα αυτά. Και θα δούμε και πολλά άλλα. Θα δούμε τι σημαίνει να ξεκινάς με πρωτογενές έλλειμμα με τιμές σημερινές 12,5% και να παραδίδεις τη χώρα με πρωτογενές πλεόνασμα, μια χώρα που ήταν σε ύφεση από το 2008, μια χώρα που είχε έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή, έλλειμμα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας 15% από το 2007, μια χώρα που το 2009 πλήρωνε 12 δισεκατομμύρια για τόκους και τώρα πληρώνει 5.

Είναι σαν να έχουμε κουρέψει το 60% όλου του χρέους, και αυτού που οφείλουμε στον ευρωπαϊκό και διεθνή δημόσιο τομέα. Γι’ αυτό όλα είναι τόσο απλά, τόσο καθαρά και είναι τόσο ωραίο να κάνουμε τη συζήτηση αυτή, να δούμε γιατί η Ελλάδα είναι αυτό που είναι και η Πορτογαλία έχει βγει, η Ιρλανδία έχει βγει, η Κύπρος βγαίνει, να δούμε τι θα συνέβαινε αν είχαμε πάει στην ασύνταχτη χρεοκοπία.
 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
Και, βέβαια, σημασία έχει τώρα να μας πει επιτέλους ο κ. Τσίπρας - αυτό όφειλε να πει σήμερα - τι θα γίνει, πού πάμε, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα. Περιμέναμε να μας το πει την προηγούμενη Δευτέρα. Τι γίνεται με το χρέος; Καλά η Επιτροπή της κυρίας Προέδρου. 
Πρωτοφανής η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας σε τεχνική Επιτροπή της Βουλής. Μου είπε ότι σημασία έχει η ομιλία μου, γιατί εκεί είπα ότι η Ελλάδα θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της. Το κρατώ αυτό, αλλά μπορούσε να το πει και από το Προεδρικό Μέγαρο. Τι θα γίνει τώρα; 
Επιτροπή μέσα για το επονείδιστο χρέος; 
Και έξω; Τσιμουδιά έτσι; Κανένα θέμα.
Τι είπε ο κ. Βαρουφάκης στην κ. Λαγκάρντ; Τίποτα. Τι είπε ο κ. Τσίπρας στην επταμερή; Τίποτα. 
Τι έχει να πει; Να ζητήσει την εφαρμογή των αποφάσεων που εμείς πήραμε τον Φεβρουάριο και το Νοέμβριο του 2012.

Ακούστε, έχουμε τραβήξει πολλά, έχουμε σηκώσει πολλά. Το ΠΑΣΟΚ έχει και εσωτερικά προβλήματα και ακρωτηριάστηκε. Όμως, τώρα η παράταξη ενιαία, με όλες τις δυνάμεις της και για όσα έγιναν από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τώρα και για όσα γίνονται, θα εμφανιστεί στο όνομα της αλήθειας, στο όνομα της ιστορίας και της αυτογνωσίας του τόπου αυτού και θα επιβάλει την αλήθεια μες στην εξεταστική επιτροπή. Γιατί θεωρούμε ότι είναι μια εξαιρετική, μοναδική ευκαιρία να καταλάβει ο ελληνικός λαός. Και θα καταλάβει, γιατί θα αρχίσει να βιώνει τη νέα πραγματικότητα. 
Και τότε αυτήν τη νέα πραγματικότητα δεν την εξωραΐζει καμία δημοσκόπηση, καμία αυταρέσκεια, καμία δημαγωγία!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας)