ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα νησιά μας!

Για 37 ημέρες συνεχίζει να είναι αποκλεισμένος ο Άη Στράτης. H τοπική αρχή και οι απελπισμένοι κάτοικοι εκπέμπουν SOS. Ο λόγος του αποκλεισμού είναι η επίσχεση εργασίας του καραβιού που είχε το δρομολόγιο Λαύριο - Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος – Καβάλα είναι ο λόγος του αποκλεισμού.
Η Δήμαρχος έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό κάνοντας και παράπονα για τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θεόδωρο Δρίτσα, σύζυγο της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Η 27χρονη δήμαρχος, Μαρία Κακαλή, είναι γέννημα θρέμμα του ακριτικού «Άη Στράτη».
Μιλώντας στη HuffPost Greece, είπε τα εξής:

«Έχω γεννηθεί εδώ και μένω εδώ, με μόνη διακοπή τα χρόνια που σπούδασα νηπιαγωγός. Είμαι κόρη ψαρά. Ξέρω τι σημαίνει για το νησί μας να μην έρχεται το πλοίο. Και για τους κατοίκους και για τους ψαράδες που θέλουν να στείλουν σε Αττική και Θεσσαλονίκη την ψαριά τους, αλλά και για τους κτηνοτρόφους. Οι δραστηριότητές τους άλλωστε είναι αυτές που κρατούν ζωντανό το νησί με εξαίρεση του μήνες που έχουμε τουρισμό.
 (...)
Πριν στείλω αυτή την επιστολή, είχα προσπαθήσει πολύ να βρεθεί μια λύση. Και με το υπουργείο Ναυτιλίας ή ακόμη και προσπαθώντας να πείσω κάποια Μέσα Ενημέρωσης να ασχοληθούν με το θέμα.
 (...) 
Εδώ είμαστε μια μικρή κοινωνία. Ό,τι πρόβλημα υπάρχει ο νησιώτης θα έρθει στον Δήμαρχο αναζητώντας λύση. Το καταλαβαίνω αυτό και το σέβομαι. Και όλοι μας στο Δήμο προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Πρέπει να έχουμε κάτι να τους πούμε.
 (...)
Μια φορά την εβδομάδα έρχονται στο γραφείο μου οι ψαράδες και ζητούν λύση. Έχουν σταματήσει να ψαρεύουν γιατί τα αλιεύματά τους δεν μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους. Βλέπετε, από τη στιγμή που δεν εκτελείται δρομολόγιο που συνδέει το νησί με λιμάνι της Αττικής, μόνη εναλλακτική είναι το τοπικό δρομολόγιο με το πλοίο Αιολίς, που συνδέει τον Άγιο Ευστράτιο με τη Λήμνο. Ακόμη και η Λήμνος όμως συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την ηπειρωτική Ελλάδα μόνο δύο φορές την εβδομάδα και το δρομολόγιο δεν βοηθάει για τη μεταφορά αλιευμάτων και ζώων αφού είναι ένα ταξίδι 22 ωρών αντί για εννέα ώρες που διαρκεί το απ' ευθείας δρομολόγιο Λαύριο- Άγιος Ευστράτιος. 
(...)
Είναι δύσκολα. Η οικονομία του νησιού πλήττεται, οι κρατήσεις σε τουριστικά καταλύματα ακυρώνονται. Οι άνθρωποι εδώ ζουν από την αλιεία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό που τελευταία έχει τονωθεί. Περιμένουν από εσένα να δώσεις λύσεις σε όλα, αλλά δεν μπορείς. Και τα προβλήματα είναι πολλά. Μια μικρογραφία αυτών που υπάρχουν και στην Αθήνα.
(...)
Τελευταία έχουν γυρίσει αρκετοί πίσω. Ακόμη και τα σχολεία μας έχουν αρκετά παιδιά. Σήμερα από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο έχουμε περί τα 40 παιδιά και περί τα δέκα που είναι ακόμη μικρά και δεν πηγαίνουν σχολείο.
(...)
Την επιστολή στον Πρωθυπουργό, τη στείλαμε την περασμένη εβδομάδα. Στο μεταξύ είχαμε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και τελικά κηρύχθηκε έκπτωτη η πλοιοκτήτρια εταιρία, κάτι που σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για  ν' αναλάβει το δρομολόγια προς τον Άγιο Ευστράτιο. 
Ο υπουργός Ναυτιλίας, δεσμεύτηκε πως θα κάτι ό,τι μπορεί ώστε να μπει ένα έκτακτο δρομολόγιο, έστω και μια φορά την εβδομάδα. Άρα θα περιμένουμε και αυτή την εβδομάδα. Πάμε για λύση την επόμενη. Στη συνεδρίαση βέβαια, θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και θα δούμε εάν θα προβούμε στις κινήσεις στις οποίες αναφερόμαστε και στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό.
 (...)
Αυτές οι κινήσεις φυσικά θα είναι κλιμακούμενες και φυσικά θα αποφασίσουμε όλοι μαζί. Είναι τα ίδια πάντως τα μέλη της Εθνοφρουράς που δηλώνουν έτοιμοι να παραδώσουν τα όπλα. Ξεκαθαρίζω όμως πως δεν είμαστε ακραίοι. Θέλαμε - και το κάναμε- να δώσουμε χρόνο στη νέα κυβέρνηση γιατί αντιλαμβανόμαστε και πως θα βρήκαν αρκετά προβλήματα. Αλλά θέλησαν να τα αλλάξουν όλα από την αρχή. Να τα κάνουν όλα διαφορετικά και δεν άφησαν αν υπάρξει ένα ενδιάμεσο διάστημα προσαρμογής. Δεν μπορούμε όμως να υποστούμε τόσο σοβαρές συνέπειες».

Η επιστολή της δημάρχου:
«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Λυπάμαι που καταφεύγουμε σε εσάς για την εύρεση λύσης στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί του Αγίου Ευστρατίου, αλλά δυστυχώς σε αυτή την απόφαση οδηγηθήκαμε εξαιτίας της μη σωστής διαχείρισης του θέματος αυτού, από τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας.

Από το Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας με την Ηπειρωτική χώρα.

Τις τελευταίες τριάντα τρεις ημέρες το πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα και επιστροφή είναι δεμένο στο λιμάνι του Λαυρίου, λόγω της επίσχεσής του από τους ναυτεργάτες.

Δυστυχώς λύση στο θέμα δεν έχει βρεθεί, καθώς ο Αρμόδιος Υπουργός μας είπε πως η χρονοκαθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός πως η νόμιμη διαδικασία περί έκπτωσης ή μη της αναδόχου εταιρείας είναι χρονοβόρα. 
Βέβαια εξαιτίας της σοβαρότητας του ζητήματος θα μπορούσε ο αρμόδιος Υπουργός να προβεί σε άμεση έκπτωση της εταιρείας και στην εύρεση άλλου πλοίου για την εξυπηρέτηση των νησιών του Αγίου Ευστρατίου και της Λήμνου που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.

Το νησί μας λόγω της κατάστασης αυτής έχει εκπέσει σε οικονομικό μαρασμό λόγω του ότι έχουν πληγεί άμεσα οι πρωτογενείς παραγωγικοί τομείς (αλιεία- κτηνοτροφία) λόγω αδυναμίας διακίνησης των προϊόντων τους καθώς και ο τουρισμός ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, λόγω του ότι έχουν γίνει απανωτές ακυρώσεις των κρατήσεων.

Οι φορείς του νησιού μην έχοντας άλλες λύσεις, αποφασίσαμε την ερχόμενη εβδομάδα να κλείσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες ως ένδειξη διαμαρτυρίας και οι εθνοφύλακες του νησιού μας προτίθενται να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Δεν είναι δυνατόν κ Πρωθυπουργέ οι τριακόσιοι περίπου κάτοικοι του νησιού μας που, όπως ακούγεται κατά καιρούς από την ίδια την Κυβέρνηση, φυλάττουν «Θερμοπύλες» να ζουν αυτή την χωρίς προηγούμενο αδιαφορία εκ μέρους της Πολιτείας.

Αν συνεχιστεί η κατάσταση αποκλεισμού μας από την κεντρική Ελλάδα το δημοτικό συμβούλιο θα παραδώσει στους αρμόδιους φορείς τα κλειδιά του Δήμου, με όποια συνέπεια επέχει αυτό για τους εμπλεκόμενους πολίτες και την πολιτεία.

Ευελπιστώντας στην άμεση κατά το δυνατόν παρέμβασή σας για την άμεση λύση του προβλήματος,

Με εκτίμηση 

 Η Δήμαρχος

 Κακαλή Μαρία ». (πηγή)