ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015

Ο Μέγας Αθανάσιος ήταν κατά της λειψανολατρίας

"Οι Μελιτιανοί που εκθέτουν λείψανα χριστιανών μαρτύρων το κάνουν για χρήματα και προσβάλλουν τον Κύριο". Μ. Αθανάσιος: 015, XLI/CSCO 151, 43, 25-29 

"Οι Μελιτιανοί πήραν μάρτυρες από την Καθολική Εκκλησία και τους τοποθέτησαν σε ανάκλιντρα για να τους προσκυνάει όποιος θέλει. Η συμπεριφορά τους αυτή είναι άδικη." Μ. Αθανάσιος, 015, XLI/CSCO 151, 42, 13-27Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Η Αγία Βαρβάρα έκανε το θαύμα της και έδειξε πως είναι στις καρδιές των ανθρώπων, αλλά είναι και μια ανακεφαλαίωση της πίστεώς μας ότι τα ιερά λείψανα των Αγίων είναι αυτά που δυναμώνουν και κάνουν τους ανθρώπους πρότυπα σε αυτήν την κοινωνία. Πρότυπα που έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη σε όλους τους χώρους".

Ώστε κατά τη γνώμη σας είναι τα άψυχα λείψανα που "δυναμώνουν και κάνουν τους ανθρώπους πρότυπα σ' αυτή την κοινωνία"! Δεν είναι το Άγιο Πνεύμα, δεν είναι το παράδειγμα του Χριστού και η διδασκαλία του, αλλά είναι τα λείψανα, τα οστά τα γεγυμνωμένα! Αφήστε που τα πρότυπα μεταξύ των Χριστιανών, αλλά κυρίων ανάμεσα στον κλήρο, σπανίζουν στην Ορθόδοξη χώρα μας.


Ωστόσο, περί πίστεως ουδείς λόγος, Αρχιεπίσκοπε Ιερώνυμε. Αν θέλουν οι άνθρωποι να προσκυνάνε σκελετούς, ενάντια στις εντολές του Χριστού, κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει. Να βγείτε όμως και να ομολογήσετε ευθαρσώς ότι η Ορθοδοξία δεν είναι μονοθεϊστική θρησκεία αλλά πολυθεΐα και ειδωλολατρία.

Και κάτι ακόμα, μήπως μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί συνηθίζεται στο λαό μας η ανατριχιαστική λαϊκή κατάρα: "να πεθάνεις και να μη λιώσεις;" Μήπως, δηλαδή κάποιος που καταριέται τον εχθρό του που τον μισεί, στην ουσία του εύχεται να γίνει άγιος; Διότι το κριτήριο της αγιότητας για κάποιον υποψήφιο αγιοποίησης είναι ότι τον ξέθαψαν και δεν είχε λιώσει. Έτσι δεν είναι κύριε Ιερώνυμε;

Πότε όμως εμφανίστηκε η λειψανολατρία στο κόσμο; Αιώνες πριν από τον Χριστιανισμό! Οι Αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν τα οστά και την τέφρα των ηρώων τους. Οι Πέρσες προσκυνούσαν τα λείψανα του Ζωροάστρη, και ανάμεσα στους Βουδιστές η λειψανολατρία είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο.  Στη Σιγκαπούρη υπάρχει ναός και μουσείο με το ιερό δόντι του Βούδα!

 Η Encyclopedia Americana (1942 ed., vol. 11, p. 158) γράφει: "Η λειψανολατρία είναι η χαμηλότερη από τις ανοργάνωτες μορφές λατρείας μεταξύ των απολίτιστων φυλών, και υπάρχει ειδικά ανάμεσα στους Νέγρους της Αφρικής,  αλλά επίσης και ανάμεσα  στους ιθαγενείς της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, στους Πολυνήσιους, τους Αυστραλούς και τους Σιβηριανούς." 

M’ Clintock & Strong’s Cyclopœdia (vol. 8, p. 1028) συνοψίζει τη λειψανολατρία ως εξής: "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λατρεία των λειψάνων είναι ένας παραλογισμός, χωρίς εγγύηση των Γραφών, ερχόμενη σε απ' ευθείας αντίθεση με την πρακτική της αρχέγονης Χριστιανικής Εκκλησίας, και ασυμφιλίωτη με την κοινή λογική". (πηγή)

Περισσότερα για τη λειψανολατρία εδώ κι εδώ.

Ακούστε τώρα τι άλλο είπε ο Αρχιεπίσκοπος, μπας και γίνετε σοφότεροι. Είπε ότι λαός έχει ανάγκη από λόγο κι όχι από λόγια, και οι ακροατές του απορούσαν και εξίσταντο διερωτώμενοι ποια είναι η διαφορά; Προφανώς ο κ. Ιερώνυμος είχε την ψευδαίσθηση ότι απευθυνόταν σε λογίους...


Κληθείς να σχολιάσει, εξερχόμενος του ναού, τη χθεσινή τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη περί ωρίμανσης της συζήτησης για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε: «Τώρα να μην χαλάσουμε την ατμόσφαιρα. Αυτό θέλει πολύ συζήτηση και έχουμε απαντήσεις ολοκληρωμένες. Αυτοί που σκέφτονται τέτοια πράγματα θα το μετανοήσουν». (πηγή)

Το τελευταίο ακούγεται σαν απειλή. Εσείς τι λέτε; Θυμάστε που ο κ. Ιερώνυμος είχε πει σε μια συνέντευξη ότι ο χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας έχει γίνει; Δείτε το εδώ


Πάντως, εάν η Εκκλησία αντιπροσωπεύει το φως, όπως ισχυρίζεται, και το κράτος το σκότος, τότε για έναν ακόμη λόγο το ιερό διαζύγιο είναι επιβεβλημένο. Άλλωστε οι προφήτες και ο Ιησούς ήταν πάντα στα μαχαίρια με την εξουσία.
Και τώρα λίγα λόγια για το βίο της Αγίας Βαρβάρας:  Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια όμορφη γυναίκα, κόρη τοπικού άρχοντα, του Διόσκορου, επί Αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Κι επειδή ήταν όμορφη, ο πατέρας της την έκλεισε σ' έναν πύργο, όταν εκείνος έφυγε για ταξίδι. Κατά τον εγκλεισμό της ανακάλυψε με διαλογισμό την αληθινή θρησκεία και από ειδωλολάτρισσα έγινε Χριστιανή. Κι επειδή ο πύργος είχε μόνο δύο παράθυρα, έδωσε εντολή ν' ανοιχτεί κι ένα τρίτο θέλοντας να μαρτυρήσει την πίστη της στον τριαδικό Θεό.

Όταν γύρισε ο πατέρας της θύμωσε με το τρίτο παράθυρο, και θύμωσε ακόμη περισσότερο όταν την είδε να κάνει το σταυρό της. Προσπάθησε λοιπόν να την αποκεφαλίσει, κι αυτή τράπηκε σε φυγή. Κατά τη διάρκεια της φυγής της βρέθηκε στο βουνό όπου κρύφτηκε σ' ένα βράχο ο οποίος άνοιξε θαυματουργικά στα δύο για να την κρύψει.
 Όμως ένας βοσκός που είδε το θαύμα, το ανέφερε στον πατέρα της, ο οποίος συνέλαβε τελικά την αγία Βαρβάρα και την οδήγησε στον έπαρχο της περιοχής, Μαρκιανό. 

Σ το Μαρκιανό η αγία ομολόγησε την πίστη της και περιγέλασε τα είδωλα. Ο έπαρχος διέταξε το βασανισμό της με βούνευρα, αγκίστρια και σφυριά. Πληγωμένη και βαριά τραυματισμένη η Αγία κλείστηκε στη φυλακή όπου τη νύχτα πήγε ο Χριστός και θεράπευσε τις πληγές της. Όταν είδε το θαύμα ο έπαρχος διέταξε περισσότερα βασανιστήρια. Ένα από αυτά θα ήταν η περιφορά της στους δρόμους γυμνή. Όταν όμως πήγαν να την γυμνώσουν, ένα νέφος κατέβηκε από τον ουρανό και τύλιξε το σώμα της Αγίας μη επιτρέποντας σε κανένα να το δει.
 Βλέποντας το θαύμα μια γυναίκα, ονόματι Ιουλιανή, έγινε κι αυτή Χριστιανή και ο έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό και των δύο γυναικών. Την εντολή του επάρχου θέλησε να εκτελέσει με τα ίδια του τα χέρια ο πατέρας της Αγίας Βαρβάρας.

Γυρίζοντας στο σπίτι ο πατέρας της Διόσκορος δέχτηκε τη θεία δίκη υπό μορφήν κεραυνού που τον χτύπησε και έγινε στάχτη. Για το λόγο αυτό η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα του πυροβολικού. (πηγή)

Καληνύχτα στους πεπλανημένους πλάνην οικτράν!