ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Ηλίας Κασιδιάρης ερωτά Παναγιώτη Λαφαζάνη για το ενεργειακό

Βουλή, 22/05/2015 -- ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης):
Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 166/28-4-2015 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αττικής του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή κ. Ηλία Κασιδιάρη προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου και την ενεργειακή πολιτική.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Βεβαίως, έχω το λόγο, αλλά πρέπει να ξέρετε, κύριε Πρόεδρε, ότι σήμερα από τις 7 το πρωί είμαι στο καρτοτηλέφωνο των φυλακών και προσπαθώ να δω αν θα συντονιστεί το Τμήμα Μεταγωγών με τις φυλακές, επειδή έχουν χαθεί οι αιτήσεις μου για να έρθω στη Βουλή να κάνω την επίκαιρη ερώτηση. 
Τελικά, με καθυστέρηση δυόμισι ωρών εγκρίνεται το αίτημά μου από τον εισαγγελέα και βρίσκομαι τώρα εδώ στη Βουλή, αφού προηγουμένως τα περιπολικά με τις σειρήνες έτρεχαν στη Λεωφόρο Συγγρού με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων!

Είχατε πει την προηγούμενη φορά, όταν μίλησα εδώ -ενώ παρενέβη αργότερα ο Φρούραρχος για να απομακρυνθώ από τη Βουλή, επειδή είχα το «θράσος» να μιλήσω σε νομοσχέδιο- ότι κατανοείτε την ένταση του λόγου μου λόγω της προφυλάκισης. Δεν είναι η προφυλάκιση, κύριε Πρόεδρε, είναι η κοροϊδία, ότι συνεχίζουμε στην Ελλάδα να μιλάμε για δημοκρατία, για Σύνταγμα, για εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου και εγώ βιώνω αυτή τη στιγμή ένα αίσχος, όπως και άλλοι Βουλευτές του κόμματός μου που είναι τώρα στη φυλακή, ο κ. Κούζηλος και ο κ. Γερμενής.

Αυτό δεν είναι δημοκρατία, κύριε Πρόεδρε, να προσπαθώ δυόμισι ώρες να συντονίσω τα τμήματα με τις φυλακές, για να καταφέρω τελικά με ενάμιση μήνα καθυστέρηση να κάνω μια επίκαιρη ερώτηση, η οποία θέλω να πω προς τον Υπουργό ότι έχει πληθώρα θεμάτων. Είναι μια επίκαιρη ερώτηση που έχω βάλει δεκαπέντε θέματα μέσα, διότι δεν ήξερα πότε θα έρθω, αν θα έρθω και υπό ποιες συνθήκες να κάνω τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Έχω δώσει έναν όρκο στο Σύνταγμα, στους Έλληνες πολίτες να τους εκπροσωπώ και μου στερείται αυτό το δικαίωμα. Και δεν έχω χάσει τα πολιτικά μου δικαιώματα, ως γνωστόν. Δεν έχω καταδικαστεί ποτέ. 
Το γιατί βρίσκομαι στη φυλακή είναι γνωστό τοις πάσι. Το ξέρουν οι πέτρες γιατί έχουμε μπει στη φυλακή. Επομένως, να σταματήσουμε αυτή την κοροϊδία περί Συντάγματος, περί συνταγματικού τόξου και λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει δημοκρατία στην Ελλάδα.

Κατάφερα, βεβαίως, υπ’ αυτές τις άθλιες συνθήκες, με καρτοτηλέφωνα, με κάποια άθλια χειρόγραφα που έφτιαξα, να έρθω εδώ να ασκήσω κοινοβουλευτικό έλεγχο. Πάω, λοιπόν, εν τάχει σ’ αυτά τα μείζονα ζητήματα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Και εγώ από τώρα ξεκινώ το χρόνο σας.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις, αυτές που ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ σωστά, όταν ήταν αντιπολίτευση, χαρακτήριζε ζημιογόνες έως και προδοτικές για την εκμετάλλευση του χρυσού της Χαλκιδικής, αυτός είναι ένας πόρος, ο εθνικός μας πλούτος και είναι ένα τεράστιο ζήτημα που δεν έχει καταγγελθεί αυτή η σύμβαση της «Eldorado Gold» και της «Ελληνικός Χρυσός», συμφερόντων Μπόμπολα, όπως είχε πει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά ότι θα κάνει. 

Γι’ αυτό και ρωτάμε τι πρόκειται να γίνει με αυτό το ζήτημα, πότε θα γίνει επιτέλους η καταγγελία αυτής της σύμβασης και με ποιον τρόπο θα εξορυχθεί ο ελληνικός χρυσός.

Εμείς ασφαλώς και είμαστε υπέρ της εθνικής παραγωγής, υπέρ της εκμετάλλευσης του εθνικού μας πλούτου και υπέρ της εξόρυξης του ελληνικού χρυσού στη Χαλκιδική και αλλού, γιατί χρυσός υπάρχει σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας.

Πότε, λοιπόν, αυτή η ζημιογόνος, η καταστροφική για τα συμφέροντα του Δημοσίου σύμβαση θα καταγγελθεί; Ποια προοπτική υπάρχει, ούτως ώστε προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου να μην χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας; Πώς έχει σκοπό η Κυβέρνηση να προχωρήσει αυτό το θέμα;

Δεύτερο θέμα και ακόμα σημαντικότερο, επειδή μιλάμε για ορυκτό πλούτο, είναι το εξής: Η πηγή του προβλήματος της Ελλάδας είναι η έλλειψη παραγωγικότητας, ότι δεν παράγουμε απολύτως τίποτα. Ούτε ντομάτες δεν παράγουμε πλέον ούτε πατάτες. Υπάρχει, όμως, ένα θησαυρός στο ελληνικό υπέδαφος, στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελλάδος. Εδώ μιλώ συγκεκριμένα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται κυρίως νοτίως της Κρήτης, αλλά και στη Δυτική Ελλάδα, που έλεγε η προηγούμενη Κυβέρνηση ότι θα ξεκινούσε δήθεν γεωτρήσεις. 

Δεν έκανε απολύτως τίποτα. Λιμνάζει το θέμα της εκμετάλλευσης του ελληνικού ορυκτού πλούτου, του πετρελαίου του Αιγαίου Πελάγους, του φυσικού αερίου της Δυτικής Ελλάδας και νοτίως της Κρήτης εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ερωτούμε, λοιπόν, εις ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα: Πότε επιτέλους θα έχουμε εξορύξεις;

Ποιο είναι το χρονικό πλαίσιο - και εδώ ζητάμε συγκεκριμένα στοιχεία να μας πει η Κυβέρνηση - για το πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί η έρευνα και πότε θα προχωρήσει σε εξόρυξη το ελληνικό κράτος, ούτως ώστε ο ελληνικός λαός να ζήσει με βάση τα αγαθά τα οποία του παρέχει η ίδια του η πατρίδα και όχι με βάση τα δανεικά που μας δίνουν ξένοι τοκογλύφοι, για να υποδουλώσουν την πατρίδα μας και να την καταστρέψουν οικονομικά;

Ετέθη ένα μείζον ζήτημα εις ό,τι αφορά τον ρωσικό αγωγό που μέσω Τουρκίας ειπώθηκε ότι θα περάσει και στην Ελλάδα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο και στην Ελλάδα και από εκεί ενδεχομένως και στην Ευρώπη. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο γεωπολιτικό όπλο στα χέρια της πατρίδας μας. 

Όταν έθεσα την ερώτηση αυτή, πριν από ένα περίπου μήνα, είχε γίνει μεγάλη φασαρία περί μιας δήλωσής σας για 5 δισεκατομμύρια που θα εξοικονομούσε άμεσα η Ελλάδα – οι Ρώσοι βεβαίως το διέψευσαν εν συνεχεία - μ’ αυτό το έργο.

Το τρίτο σκέλος του ερωτήματός μας, λοιπόν, είναι: Ο ρωσικός αγωγός μέσω Τουρκίας θα περάσει στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη; Υπάρχει προοπτική να γίνει αυτό το έργο; Διότι είχαμε και παρεμβάσεις Αμερικανών παραγόντων, οι οποίοι ήρθαν εδώ στην Αθήνα και τράβηξαν το αυτί της Κυβέρνησης. Ζητούμε συγκεκριμένα στοιχεία, συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για το πότε επιτέλους η χώρα θα παράγει τον εθνικό μας πλούτο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ (Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Όσον αφορά την επένδυση στη Χαλκιδική στις Σκουριές για το χρυσό, αυτό το οποίο κάνει η Κυβέρνησή μας και το κάνει με συνέπεια, αυστηρότητα και σταθερότητα, είναι να προσπαθεί να τηρηθεί σε σχέση με αυτή την επένδυση πλήρως και απολύτως η δημοκρατική νομιμότητα και να προστατευθεί το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.

Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνησή μας προέβη σε σειρά ενεργειών, μεταξύ των οποίων οι κυριότερες ήταν η ανάκληση της θεώρησης αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης στις Σκουριές, προκειμένου να διεξαχθεί ενδελεχής έλεγχος αν τηρούνται πραγματικά οι προβλεπόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Επίσης, στις Σκουριές αποστείλαμε δύο σημαντικές παρατηρήσεις που εντοπίζουν μεγάλες ελλείψεις όσον αφορά στις τεχνικές μελέτες για τις μεταλλουργικές δραστηριότητες της εταιρείας στις Σκουριές και ζητάμε εξηγήσεις.

Βεβαίως κάποιοι και κάποια μεγάλα συμφέροντα στην Ελλάδα, έχουν συνηθίσει να μην ελέγχονται. Έχουν συνηθίσει να θεωρούν τον εαυτό τους κράτος εν κράτει και έχουν συνηθίσει να θεωρούν τις κυβερνήσεις περίπου ως υπαλληλικό προσωπικό. Γι’ αυτό βεβαίως πολλοί ξαφνιάστηκαν με τις ενέργειες της Κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά της και άρχισαν να αντιδρούν και μάλιστα να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους περίπου ως πολιορκητικό κλοιό απέναντι στην Κυβέρνηση.

Θέλω να πω ότι η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα με τους εργαζόμενους στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Το αντίθετο. Εμείς, στηρίζουμε, όπως στο παρελθόν και τώρα και στο μέλλον, τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Στηρίζουμε τις θέσεις απασχόλησης. Δεν έχουμε καμία διαφορά ή αντίθεση με τον κόσμο της εργασίας και ειδικότερα με τους εργαζόμενους στη Χαλκιδική.

Η αντίθεσή μας είναι με την επιχείρηση, με την εταιρία, στο κατά πόσο τηρεί τη δημοκρατική νομιμότητα, στο κατά πόσο τηρεί την περιβαλλοντική νομοθεσία και κατά πόσο προστατεύεται, με αυτά τα οποία πράττει, το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.
Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα μεταχειριστούμε κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να προστατεύσουμε αυτά τα έννομα αγαθά, αυτές τις μεγάλες αξίες, οι οποίες άλλωστε είναι προγραμματικές μας εξαγγελίες.

Όσον αφορά τον αγωγό που ενδεχομένως μπορεί να γίνει στην Ελλάδα και να φέρνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, όπως ξέρετε, η επιλογή του λεγόμενου νότιου διαδρόμου για να φέρνει η Ρωσία φυσικό αέριο προς την Ευρώπη δεν είναι μια δική μας επιλογή. Η επιλογή αυτή έγινε από τη ρωσική πλευρά, διότι θέλει να παρακάμψει τον ουκρανικό δρόμο λόγω των γνωστών πολιτικών προβλημάτων.

Σε πρώτη φάση επιχειρήθηκε αυτή η παράκαμψη του ουκρανικού δρόμου να γίνει με τον South Stream μέσω της Βουλγαρίας. Απέτυχε αυτή. Δεν συζητάω αυτή τη στιγμή τους λόγους της αποτυχίας.

Φαίνεται ότι η Ρωσία επιλέγει πλέον τον λεγόμενο νότιο διάδρομο, δηλαδή να κατασκευάσει υποθαλάσσιο αγωγό μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της ευρωπαϊκής Τουρκίας και να φέρει φυσικό αέριο στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Εμείς είπαμε το εξής απλό, το οποίο υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και το λαϊκό συμφέρον, ότι εφόσον επιλέγεται από τη Ρωσία αυτός ο αγωγός, αυτός ο διάδρομος, εμείς στηρίζουμε τη διέλευση του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο από το ελληνικό έδαφος, που θα ξεκινάει -αυτός ο αγωγός - από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μέσω της FYROM θα μπορεί να κατευθύνεται στην κεντρική Ευρώπη.

Οι συζητήσεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του έργου είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο με τη ρωσική πλευρά. Θα μπορούσα να πω ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Ο αγωγός αυτός - δεν είναι ανάγκη να αναφερθώ αναλυτικά - εφόσον γίνει, θα συνεισφέρει στη διεθνή αναβάθμιση της χώρας μας, θα διαμορφώσει την Ελλάδα σε έναν πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο. Αν συνυπολογίσουμε και τον ΤΑΠ που περνάει από την Ελλάδα και ήδη βρίσκεται σε κατασκευή, θα διαμορφώσει την Ελλάδα σε έναν πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο ροής φυσικού αερίου, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στη χώρα μας με φτηνές τιμές για το φυσικό αέριο και δημοσιονομικά οφέλη.

Επομένως, αυτός ο αγωγός για εμάς είναι απόλυτα χρήσιμος, είναι εθνικά επωφελής, ωφελεί το δημόσιο συμφέρον, ωφελεί το λαϊκό συμφέρον. Γι’ αυτό τον στηρίζουμε και θα επιχειρήσουμε μέχρι τέλους να υλοποιηθεί, εφόσον βεβαίως γίνεται αυτή η επιλογή διαδρόμου από τη ρωσική πλευρά.
Ξέρουμε και ξέρετε πολύ καλά…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Υπουργέ, υπάρχει και η δευτερολογία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ (Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Τελειώνω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Απλώς, επειδή θα μιλήσετε κι άλλη φορά…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ (Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Μα στην ουσία έχουμε να κάνουμε με τρεις ερωτήσεις. Γι’ αυτό χρειάζομαι χρόνο. Απλώς θίγω ορισμένα πράγματα για μείζονα θέματα. Τελειώνω όμως.
Ξέρετε και ξέρουμε λοιπόν ότι υπάρχουν πολλαπλές αντιδράσεις γι’ αυτόν τον αγωγό και από ευρωπαϊκούς κύκλους και από υπερατλαντικούς κύκλους. 
Εμείς αυτές τις αντιδράσεις ασφαλώς και τις παίρνουμε υπόψη μας, αλλά δεν καθορίζουμε με αυτές τις αντιδράσεις τη δική μας στάση. Η δική μας στάση καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το όφελος της χώρας μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ (Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Από εκεί και πέρα, θα πω μία κουβέντα μόνο για τους υδρογονάνθρακες, για να μην το παραλείψω εντελώς ως θέμα και θα επανέλθω στη δευτερολογία μου.
Ξέρετε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αδειοδοτικός διαγωνισμός για είκοσι θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αυτός ο διαγωνισμός λήγει στις 14 Ιουλίου. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει καλή συμμετοχή. Θα κρίνουμε τις συμμετοχές αυτές και θα προωθήσουμε αυτόν το διαγωνισμό με βάση το εθνικό συμφέρον. Πιστεύουμε ότι έτσι θα ανοίξει ένας δρόμος για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων από αυτά τα θαλάσσια οικόπεδα στη χώρα μας.
Σας ευχαριστώ.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Κύριε Κασιδιάρη, έχετε το λόγο.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Θα ήθελα λίγη ανοχή στο χρόνο παρακαλώ, γιατί ασφαλώς και έχω θέσει πολλά ερωτήματα, αλλά εξήγησα και τους λόγους. Μακάρι να είχα τη δυνατότητα να ήμουν καθημερινά στη Βουλή, όπως συμβαίνει στα δημοκρατικά πολιτεύματα, που οι Βουλευτές είναι στη Βουλή και δεν είναι στη φυλακή, ούτως ώστε κάθε μέρα να έχω ένα διαφορετικό θέμα να το αναλύω με περισσότερα δεδομένα, για να αναγκάζω και την Κυβέρνηση να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Γιατί, ασφαλώς, αυτές οι γενικότητες που ανέλυσε ο Υπουργός μόλις τώρα ήταν πολύ σωστές. Βεβαίως είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος να ανοίξει ο νότιος διάδρομος, να περάσει το ρωσικό φυσικό αέριο από την Ελλάδα και να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Συμφωνούμε απόλυτα με αυτό.

Αλλά εδώ είχαμε επίσκεψη πολύ συγκεκριμένου Αμερικανού παράγοντα, Eβραιο-αμερικανού για να είμαστε ακριβείς, δηλαδή Αμερικανού εβραϊκής καταγωγής, του Έιμος Χοκστάιν, ο οποίος ήρθε εδώ και αυτό που λένε οι πάντες, αυτό που εγράφη στον Τύπο και δεν διαψεύστηκε - να μου το διαψεύσετε εσείς αν είναι ψευδές - είναι ότι «τράβηξε το αυτί» της Κυβέρνησης, ότι πίεσε την Κυβέρνηση απειλώντας ότι δεν πρέπει να γίνει ο αγωγός αυτός, δηλαδή δεν πρέπει να δώσει δρόμο η Ελλάδα στη Ρωσία για να περάσει το φυσικό αέριό της στην Ευρώπη.

Εδώ μιλάμε για μείζονα ζητήματα, για την εθνική κυριαρχία της χώρας, για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας και πρέπει στη Βουλή να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις: Τι συνέβη με την επίσκεψη αυτού του Αμερικανού παράγοντα και αν είμαστε εντέλει εθνικά ανεξάρτητο κράτος και αποφασίζουμε τι θα γίνεται στην επικράτειά μας ή μας το επιβάλλουν ξένοι παράγοντες.

Υπενθυμίζω ότι το 2012 για το ίδιο θέμα είχε έρθει στην Ελλάδα απεσταλμένος του State Department ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, ο οποίος είχε πει: «Μην κάνετε καμία μονομερή ενέργεια εις ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης». Γιατί εκεί είναι ο μεγάλος θησαυρός της Ελλάδος, γιατί εκεί η Deutsche Bank έχει μιλήσει για 360 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και είδαμε δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, του Υπουργού Άμυνας, τις οποίες θα χαρακτηρίσω τουλάχιστον αστείες. Έγινε πρόταση στην αμερικανική πλευρά για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων 50-50 χωρίς να έχει εξουσιοδότηση από κανέναν. Είδαμε τώρα αναφορές ότι θα δώσουμε βάση, λέει, στην Κάρπαθο στους Αμερικάνους. Αν αυτές είναι κυβερνητικές θέσεις να έρθετε να τα πείτε εδώ στη Βουλή, να μην γίνονται δηλώσεις δημοσίως σε διεθνή fora και σε ξένα μέσα ενημέρωσης.

Και βέβαια, εδώ τώρα, επειδή είναι πολλά τα ζητήματα τα οποία τίθενται, είπατε κάποια πράγματα για την επιχείρηση στη Χαλκιδική, για την επένδυση, όπως είπατε. Όταν κάνατε επίκαιρη επερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατακεραύνωσαν όλοι οι Βουλευτές του προεκλογικά, όταν ήταν Αντιπολίτευση, το συγκεκριμένο έργο, τότε δεν ήταν επένδυση. Αλλά είναι ληστρική επένδυση, αν θέλετε, είναι μία επένδυση για να κονομάνε οι αλλοδαποί επενδυτές της EL DORADO και η οικογένεια Μπόμπολα στην Ελλάδα, η οποία δεν καταστρέφει μόνο το φυσικό περιβάλλον της χώρας, κυρίως διαλύει το δημόσιο συμφέρον. Κι εκεί είναι μείζονα τα προβλήματα που προκύπτουν.

Και αυτές οι ανακλήσεις αδειών έγιναν καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους και άνευ ουσίας, για να δείξει στο κοινό της η Κυβέρνηση ότι δήθεν θέλει να ελέγξει τα μεγάλα συμφέροντα. Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι η συγκεκριμένη σύμβαση δεν έχει καταγγελθεί και δεν πρόκειται να καταγγελθεί και από τον ελληνικό ορυκτό πλούτο θα τα κονομάνε συγκεκριμένα συμφέροντα και με «αριστερή» Κυβέρνηση.

Και την αποφασιστικότητα που λέτε ότι επιδείξατε δεν την είδαμε. Είδαμε πράγματι, όπως είπατε, ότι τα κανάλια προβάλανε κάποιες συγκεντρώσεις των εργαζομένων, επειδή ακριβώς αυτοί που έχουν τα κανάλια έχουν και τις συγκεκριμένες επενδύσεις, αλλά καμία αποφασιστικότητα δεν είδαμε. Αποφασιστικότητα θα σήμαινε καινούργιος διαγωνισμός και όποιος δώσει τα περισσότερα λεφτά να πάρει τη δουλειά και πάντα με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Εις ό,τι αφορά τον αγωγό ασφαλώς είναι επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα να περνούν αγωγοί από το έδαφός της. Είναι επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά, γιατί μόνο μέσω της γεωπολιτικής αναβάθμισης θα λυθεί και το μείζον οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Εις ό,τι αφορά τα Σκόπια βεβαίως, θα πρότεινα εδώ μέσα στη Βουλή να τα λέμε Σκόπια. Δεν υπάρχει λόγος να τα λέμε FYROM, όπου εκεί περιλαμβάνεται και το συνθετικό «Μακεδονία». Είναι Σκόπια και δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική Μακεδονία.

Και εις ό,τι αφορά βεβαίως τα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδος στο Ιόνιο Πέλαγος, όπου γίνεται διαγωνισμός, έχει προκύψει, όπως ξέρετε, ένα μείζον ζήτημα με τους Αλβανούς, οι οποίοι στην ουσία πληρώθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση. Παλαιότερα το ακυρωτικό τους δικαστήριο ακύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα με την ΑΟΖ και τώρα έχει προκύψει μείζον ζήτημα εκεί με τις αλβανικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδος, που δημιουργεί πρόβλημα ακόμη και στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Τέλος, αυτή την αποφασιστικότητα που είπατε σε όλα αυτά τα μείζονα εθνικά ζητήματα δεν τη βλέπουμε. Είναι ωραία αυτά τα λόγια που ακούμε, αλλά δεν τη βλέπουμε. Δεν άκουσα από εσάς, για παράδειγμα, τώρα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Πότε η Ελλάδα θα πάρει χρήματα από αυτή την ιστορία; Πότε επιτέλους θα μπει τρυπάνι στο Αιγαίο Πέλαγος, νοτίως της Κρήτης, στο Ιόνιο Πέλαγος;

Είχατε πει προεκλογικά ότι θα σκίζατε τα μνημόνια, όπως είχατε πει ότι θα σκίζατε και τις συμβάσεις αυτές με το Μπόμπολα, με την EL DORADO κλπ.. Τελικά δεν σκίστηκε απολύτως τίποτα από όλα αυτά. 
Σήμερα έρχονται νέα μνημόνια στη χώρα και οφείλω να θέσω και αυτή την ερώτηση κλείνοντας. Έχω την υποχρέωση να θέσω αυτή την ερώτηση, γιατί είστε Υπουργός, είστε και Βουλευτής, εκπροσωπείτε μία αριστερή πτέρυγα της Κυβέρνησης.

Τι θα γίνει επιτέλους με αυτή την υπόθεση του νέου μνημονίου, που είναι δεδομένο πως έρχεται; Τα μέτρα είναι δεδομένα περί ΕΝΦΙΑ, περί αυξήσεως ΦΠΑ. Αυτά είναι γνωστά τα γνωρίζουν οι πάντες, όλοι οι Έλληνες πολίτες. Πρέπει να δεσμευτείτε κι εσείς για το τι θα κάνετε, κύριε Υπουργέ, ως Βουλευτής, ως Υπουργός, ως εκπρόσωπος Ελλήνων πολιτών, ως εκπρόσωπος – επαναλαμβάνω - μίας πτέρυγας που εμφανίζεται ως αριστερή. Τι θα κάνετε; Θα τα ψηφίσετε αυτά τα μνημόνια, όπως ψηφίσατε τον Προκόπη Παυλόπουλο, για παράδειγμα, για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

Όλα αυτά ζητήματα άπτονται της επίκαιρης ερώτησής μου, διότι άπτονται της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, της εθνικής μας ανεξαρτησίας, που πηγάζει πάντα από τα οικονομικά έσοδα που μπορεί να έχει η Ελλάδα από τον ορυκτό της πλούτο. 
Εδώ και δεκαετίες ο ορυκτός πλούτος της πατρίδας μας δεν εκμεταλλεύεται προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, αλλά προς όφελος και ξένων παραγόντων. 

Στόχος, θα έλεγα, ως επί το πλείστον αυτής της υπόθεσης είναι, μετά την αφαίμαξη της χώρας από μετρητά, μετά την ισοπέδωσή μας και τη μετατροπή μας σε αποικία χρέους, η εκμετάλλευση αυτού του ορυκτού πλούτου από ξένα κέντρα εξουσίας, από διεθνείς τοκογλύφους.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ (Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Κατ’ αρχάς, εδώ εκπροσωπώ την Κυβέρνηση και όχι καμιά πτέρυγά της. Η Κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, έχει συλλογική πολιτική και εγώ αυτήν τη στιγμή αυτήν τη συλλογική πολιτική αποτυπώνω και εκφράζω.

Θα ήθελα να σας πω ότι δεν δεχόμαστε μαθήματα πατριωτισμού. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να υπηρετήσουμε την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό και αυτό κάνουμε τρεις μήνες κάτω από πολύ σκληρές και δύσκολες συνθήκες. Οι διαπραγματεύσεις τις οποίες κάνουμε είναι γιατί δεν θέλουμε να παραδοθούμε και θέλουμε μία συμφωνία η οποία να είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και να μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να σταθεί όρθια η χώρα μας και στον ελληνικό λαό να ξεφύγει από την κρίση.

Κανείς δεν «τράβηξε το αυτί» της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση δεν δέχεται να της «τραβήξει κανένας το αυτί». Εμείς μονομερώς προχωρήσαμε στην αποδοχή του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο και τον στηρίξαμε αυτόν τον αγωγό.

Προσωπικά έκανα σημαντικές επαφές και συνεργασίες στη Μόσχα, για να προωθήσω αυτόν τον αγωγό και να τον στηρίξω. Το ίδιο έκανε στη συνέχεια σε κεντρικό επίπεδο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας. Και τα κάναμε αυτά χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν και πολύ περισσότερο χωρίς να ρωτήσουμε τους υπερατλαντικούς συμμάχους μας.

Βεβαίως, ξέρουμε τις θέσεις τους, τις οποίες μας γνωστοποίησαν και σε συναντήσεις που με δική τους πρωτοβουλία είχαμε. Οι θέσεις αυτές εκφράζουν τα δικά τους συμφέροντα και τις δικές τους προτεραιότητες. Εμείς, όμως, ακολουθούμε μία πολιτική που έχει ένα και μοναδικό γνώμονα, το εθνικό μας συμφέρον.

Η Ελλάδα, όπως έχω πει πολλές φορές και θα το πω ξανά, δεν είναι ούτε προτεκτοράτο, ούτε «Μπανανία». Είναι ανεξάρτητη χώρα και ακολουθεί πλέον μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη πολιτική εξωτερικών, οικονομικών και θα πρόσθετα και ενεργειακών σχέσεων.

Όσον αφορά στις Σκουριές, τίποτα δεν κάναμε για επικοινωνιακούς λόγους. Αυτά τα οποία κάναμε σχετικά με την El DORADO και όσα κάνει στις Σκουριές ήταν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Γι’ αυτό, άλλωστε, είδατε τις γνωστές αντιδράσεις από την εταιρεία και απ’ όσους στηρίζουν τα συμφέροντα της εταιρείας σ’ αυτήν τη χώρα.

Εμείς αυτό που θέλουμε να προστατεύσουμε είναι η δημοκρατική νομιμότητα, όπως σας είπα, να προστατέψουμε το περιβάλλον, να προστατέψουμε το δημόσιο συμφέρον. Για εμάς η El DORADO δεν είναι πάνω από τους νόμους και πάνω από τις κυβερνήσεις. Αυτή είναι η θέση μας και αυτήν τη θέση θα ακολουθήσουμε μέχρι τέλους.

Σας είπα, επίσης, ότι στα μέσα Ιουλίου τελειώνουν οι διαγωνισμοί τους οποίους έχουμε προκηρύξει για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα. Από εκεί και πέρα, φαντάζομαι ότι με τη συμμετοχή που θα υπάρξει, θα δοθούν με βάση το εθνικό συμφέρον οι σχετικές αδειοδοτήσεις για έρευνα και εξαγωγή υδρογονανθράκων.

Βεβαίως, πρέπει να ξέρετε ότι αν δοθούν αυτές οι αδειοδοτήσεις, που ελπίζω να δοθούν και να έχουμε καλή συνέχεια, δεν σημαίνει ότι από τον άλλο μήνα θα έχουμε εξαγωγή πετρελαίου από τα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα. Είναι μια αρκετά μακρά διαδικασία. Οι έρευνες διαρκούν αρκετό χρόνο και πολύ περισσότερο, βεβαίως, η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, εφόσον διαπιστωθούν, βεβαίως, εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.

Αυτή η υπόθεση, βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε, θέλει χρόνο. Όμως, η προετοιμασία από τώρα, η προσπάθεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία όσο το δυνατόν ταχύτερα και η στήριξη αυτής της διαδικασίας θα αποφέρουν σίγουρα κάποια θετικά αποτελέσματα, τα οποία ελπίζουμε να είναι τα μεγαλύτερα δυνατά.
Σας ευχαριστώ.