ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015

Δευτερολογία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή (5/6/2015)


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Κυρία Πρόεδρε της Βουλής, επειδή είστε υπόδειγμα αυτοπεριορισμού, θα ακολουθήσω τη συμβουλή σας και το παράδειγμά σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Το εκτιμώ ιδιαιτέρως.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Και εγώ. Είναι άλλωστε αμοιβαία και πρόδηλη η εκτίμηση.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ας αναρωτηθούμε τι μήνυμα έστειλε σήμερα ο κ. Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, προκαλώντας τη συζήτηση αυτή. Σε ποιον απευθύνθηκε; Απευθύνθηκε στο διεθνές ακροατήριο; Έστειλε μηνύματα στους πιστωτές, στους εταίρους, στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στους διεθνείς θεσμούς;

Απευθύνθηκε, δυστυχώς, μόνο και αποκλειστικά στο εσωτερικό ακροατήριο. Όχι στην κοινωνία, αλλά στο εσωκομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και από δίπλα, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Μάλιστα, σήμερα εξέθρεψε τον κ. Καμμένο ως θεματοφύλακα της άκαμπτης ριζοσπαστικής αριστερής πολιτικής. Αναρωτιέμαι πώς νιώθουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι Υπουργοί, οι Βουλευτές, βλέποντας τον κ. Καμμένο να κανοναρχεί, να εγγυάται την ορθοδοξία τους και τη συνέπειά τους.

Αυτό που γίνεται τώρα – σημειώστε το!  θα το πληρώσει πολύ ακριβά ο κ. Τσίπρας σε λίγες εβδομάδες.

Για να σκεφθούμε: Βοήθησε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας η σημερινή συζήτηση και η στάση του κ. Τσίπρα; Συνέβαλε στην αλλαγή του εσωτερικού πολιτικού κλίματος, στη διαμόρφωση ενός ενιαίου εθνικού μετώπου; Διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις της συναίνεσης ή επανέλαβε τελικά προκλήσεις;

Τον άκουσα στη δευτερολογία του. Άκουσα – και το λέω με λύπη - τον εξυπναδίστικο τρόπο με τον οποίο απευθυνόταν στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και δι’ αυτού στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Τον άκουσα να λέει: «Εν πάση περιπτώσει, αποδεχθείτε αυτά που έχουμε πει» ή «εν πάση περιπτώσει, σας ευχαριστώ, διότι με βοηθάτε να πω ότι δεν θα αποδεχθώ αλλαγή στον ΦΠΑ των νησιών», αλλαγή στον ΦΠΑ των νησιών που πρότεινε η Κυβέρνηση πριν από δύο μέρες με το κείμενο των σαράντα επτά σελίδων και είχε ουσιαστικά προτείνει ο κ. Βαρουφάκης από το κείμενό του του Μαρτίου του 2015, όταν ανέλυσε με αριθμούς και σχεδιαγράμματα το περιεχόμενο της Συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, αυτής που πολλοί συνάδελφοί του στην Κυβέρνηση του λένε «Κακώς την υπογράψαμε. Δεν καταλάβαμε. Έπρεπε να διασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Πήραμε μνημόνιο χωρίς λεφτά και μας πήραν και τα 11 δισεκατομμύρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Αυτά που ακούσαμε από το στόμα του Πρωθυπουργού ήταν μία υπεύθυνη εθνική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού μιας χώρας, που είναι στην κατάσταση που είναι η Ελλάδα και διαπραγματεύεται και έχει χρηματοδοτικές ανάγκες, αναπτυξιακά προβλήματα, που πρέπει να βγει κάποια στιγμή στις αγορές και να ξαναγίνει κυρίαρχη και ανεξάρτητη και να μην είναι εξαρτημένη από τα δάνεια των εταίρων της; Ή ήταν μια μίζερη, μικρόψυχη, μικροκομματική διαχείριση της συγκυρίας; Πόσο θα διαρκέσει η σημερινή συζήτηση; Ποια είναι η προστιθέμενη αξία της; Για πόσες ώρες θα τη θυμόμαστε ως συμβολή σε μια εθνική προσπάθεια;

Μας λέει ο κ. Τσίπρας, υπερήφανος: «Δεν πρόκειται η Κυβέρνηση αυτή να υπογράψει Μνημόνιο 3!». Μάλιστα! Θα υπογράψει τη μικρή συμφωνία ολοκλήρωσης του Μνημονίου 2; Θα πάρει τις υπολειπόμενες δόσεις, για να μπορέσει να καλύψει τις επιτακτικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο; Και πότε θα γίνει αυτό; Με ποιους όρους; Εκτός και αν εννοεί ότι δεν πρόκειται να υπογράψει Μνημόνιο 3, όπως εννοούσε ότι δεν θα υπογράψει την παράταση του Μνημονίου 2.

Διότι ακούσαμε την υπερήφανη δήλωση και προεκλογικά και μετεκλογικά, «Δεν θα υπογράψουμε παράταση», αλλά ο κ. Βαρουφάκης έβαλε την υπογραφή του στην παράταση της κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, που παραπέμπει ρητά στο Πρόγραμμα, που παραπέμπει ρητά στο Μνημόνιο, που, βεβαίως, είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και συνιστά τη νομική βάση της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης.

Θυμάται την άλλη υπερήφανη δήλωση «Δεν θέλουμε δόσεις. Μας αρκεί ο ELA και η αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων»; Τώρα κάνουμε «κρα» για μία δόση και λέμε «αν δεν έρθει η δόση, δεν πληρώνουμε τις δικές μας υποχρεώσεις».

Και στέλνουμε και μήνυμα υπερήφανης και άκαμπτης στάσης, ζητώντας διευκόλυνση από το ΔΝΤ να πάνε όλες οι πληρωμές στο τέλος Ιουνίου! Το τέλος Ιουνίου έρχεται. Στις 5 Ιουνίου είμαστε. Θα φτάσει και η 19η και η 30ή Ιουνίου.

Μήπως το ίδιο δεν έλεγαν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για μονομερείς ενέργειες στο επονείδιστο χρέος, για διεθνή διάσκεψη, για «κούρεμα»; Τώρα; Παραμετρικές αλλαγές, η «Lazard», να ξαναδούμε τα δεδομένα όπως τα είχαμε διαμορφώσει. Εκτός και αν όλα αυτά είναι ένα τέχνασμα το οποίο απευθύνεται σε αφελείς, αν ο κ. Τσίπρας – θα χρησιμοποιήσω έναν όρο  «νομιναλιστικά» - λέγεται αυτό - εννοεί ότι δεν θα υπογράψει ποτέ «Μνημόνιο 3», γιατί το «Μνημόνιο 3» στον νέο κόσμο του Όργουελ λέγεται «Νέα Αναπτυξιακή Συμφωνία». Για την ακρίβεια, λέγεται «Σχέδιο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας», Σ.Α.Ν.Ο.!

Απευθύνομαι, λοιπόν, στον κ. Τσίπρα ο οποίος απουσιάζει – ειδικά όταν έλαβα εγώ το λόγο - αλλά φαντάζομαι ότι υποκαθίσταται εδώ από τους κορυφαίους Υπουργούς του και του λέω: Κύριε Τσίπρα, όταν θα φέρετε ως Πρωθυπουργός πρόσθετο «κούρεμα» 1 ευρώ στο χρέος, ελάτε να μας το πείτε να σας πούμε «μπράβο!». Όταν θα φέρετε μικρότερα επιτόκια κατά ένα δέκατο της μονάδας, ελάτε να μας το πείτε να σας πούμε «μπράβο!». Όταν θα φέρετε επιμήκυνση της μέσης διάρκειας του χρέους κατά έναν μήνα, ελάτε να μας το πείτε να σας πούμε «μπράβο!».

Δεν δέχομαι, όμως, ερωτήσεις του τύπου «Θα στηρίξετε την Κυβέρνηση στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του χρέους;». Εσείς προσχωρείτε στην πολιτική μας. Το είπα και στην αρχική μου ομιλία. Γλείφετε εκεί που φτύνατε. Γιατί κατηγορούσατε αυτό που έγινε το 2012, το «κούρεμα», την αναδιάρθρωση, το «καταραμένο» PSI. Και τώρα, με τους συμβούλους μας, του 2012, προσπαθείτε να επαναφέρετε τα κείμενά μας, τα επιχειρήματά μας, δηλαδή να αξιοποιήσετε το πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει.

Και πρέπει να ξανασκεφτεί ο κ. Τσίπρας αυτό που είπε ως μια βαριά προσβολή στον πατριωτισμό μας, ότι οι πιστωτές αντλούν επιχειρήματα από το e-mail Χαρδούβελη. Ποιο; Από το κείμενο με το οποίο εμείς αρνούμασταν να αποδεχθούμε τις πιέσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, από το κείμενο με το οποίο εμείς θέλαμε να αντλήσουμε το βασικό πολιτικό επιχείρημα ότι δεν μπορούν να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ότι δεν μπορεί να γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων, δεν μπορεί να γίνουν αλλαγές στο εργασιακό.

Εκκρεμεί, όμως, η βασική ερώτηση και υπάρχει και η ευκαιρία της τριτολογίας του κ. Τσίπρα: Μπορεί να παρουσιάσει στη Βουλή ως Πρωθυπουργός ένα στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα; Καλά, δεν θα υπογράψει το «Μνημόνιο 3». Πότε θα βγει η χώρα από το μνημόνιο; Ποια είναι η επιδίωξη, ο στόχος, η δέσμευση; Όχι, από το μνημόνιο ως λέξη. Από το μνημόνιο ως κατάσταση, ακόμη και αν αυτό λέγεται Σχέδιο Αναπτυξιακής Πολιτικής. Πότε; Ποιος είναι ο στόχος; Πότε θα επανέλθουμε στις αγορές; Πότε θα πάψουμε να εξαρτώμεθα από ένα νέο δάνειο που θέτει όρους;

Είχα πει πριν από ενάμιση μήνα ότι θα ανασυσκευάσουν τα υφιστάμενα κονδύλια και θα τα εμφανίσουν ως «Μνημόνιο 3» με νέους όρους. Τώρα δεν φτάνουν τα υφιστάμενα κονδύλια του «Μνημονίου 2».

Πόσες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2016, 2017, 2018; Τι λέει το Υπουργείο Οικονομικών, εάν υποθέσουμε ότι χρειαζόμαστε στήριξη και για το 2018; Και μακάρι να σταματήσουμε εκεί.

Τα ποσά που χρειάζεται η χώρα διεθνώς υπολογίζονται σε 50 δισεκατομμύρια, δυστυχώς, εάν δεν βγει στις αγορές. Καλώς ή κακώς, κυρίαρχο κράτος είναι το κράτος που δανείζεται με λογικά επιτόκια. Γι’ αυτό το χρέος λέγεται «κυρίαρχο» και τα ομόλογα «κυρίαρχα» στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου.

Πείτε κάτι στη Βουλή, στους Βουλευτές σας. Γιατί αγωνίζονται; Γιατί παθιάζονται; Γιατί σας στηρίζουν; Με ποια προοπτική; Πείτε κάτι στην αγορά, στους επιχειρηματίες, στους ανέργους που προσδοκούν μία θέση εργασίας.

Εμείς είχαμε το σχέδιο. Και το σχέδιο δεν ήταν δικό μας, ήταν απόφαση του EUROGROUP. Κουβέντα, απορία ψάλτου βηξ, για την αναφορά μου ότι η έξοδος στην προληπτική πιστωτική γραμμή δεν ήταν επιδίωξη της κυβέρνησης, αλλά απόφαση του EUROGROUP του Νοεμβρίου του 2014.

Και, πρακτικά, εμφανίζετε αυτό το κείμενο των σαράντα επτά σελίδων, την πρόταση της Κυβέρνησής σας. Είδαμε το περιεχόμενο, είδαμε τις επιβαρύνσεις για την κοινωνία, τους πολίτες, την αγορά, την οικονομία. Είδαμε τα φορολογικά μέτρα. Αυτό το κείμενο είναι για εσάς απαράβατο όριο;

Τι λέτε; Τι θέλετε να πει η Βουλή σήμερα για να σας στηρίξει; Τι ζητάτε από εμάς;
Ο κυβερνητικός σας εταίρος καμαρώνει και σας λέει «έχουμε δεδηλωμένη». Έχετε δεδηλωμένη; Προχωρήστε. Εμείς είπαμε ότι στηρίζουμε μία εθνική προσπάθεια, αλλά δεν θα διευκολύνουμε κοινοβουλευτικά μία κυβέρνηση η οποία εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές και όχι μόνο στην οικονομία, αλλά στην εξωτερική πολιτική, στην ασφάλεια, στην παιδεία, στους θεσμούς.

Έρχεται ο κ. Τσίπρας και λέει: «Μα, είναι δυνατόν; Βρισκόμαστε σε πιστωτική ασφυξία». Πότε; Εν έτει 2015, με τη χώρα λίγο πριν την έξοδο. Σε ποια πιστωτική ασφυξία βρισκόταν η χώρα το 2009, το 2010, το 2011, το 2012; Φαντασιώνεστε τη σκληρή διαπραγμάτευση, ε; Ελάτε να σας πούμε εμείς, ελάτε να σας πω εγώ προσωπικά τι σημαίνει σκληρή διαπραγμάτευση… να σε βάζουν σε ένα τραπέζι συζήτησης για το αν η χώρα θα βγει αύριο από το ευρώ, για το αν θα υπάρχει συμμετοχή στο κούρεμα του χρέους εθελοντική, υποτίθεται, όλου του ιδιωτικού τομέα παγκοσμίως σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95%, για το αν θα εφαρμοστεί ή δεν θα εφαρμοστεί το σχέδιο εκτάκτων συνθηκών για τον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα.

Ελάτε να απαντήσετε σε αυτά. Ελάτε να μιλήσετε, εκπροσωπώντας μία χώρα με 12,5% του ΑΕΠ πρωτογενές έλλειμμα, που αν βρισκόταν ξεκρέμαστη, εκτός Ευρωζώνης και εκτός οικονομικού συστήματος, δεν θα μπορούσε να καλύψει στοιχειωδώς τις λειτουργικές ανάγκες του κράτους: Ούτε μισθούς ούτε συντάξεις ούτε νοσοκομεία ούτε σχολεία ούτε πρόνοια.

Τώρα αντιμετωπίζουμε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας. Τίποτα δεν συγκρίνεται με αυτά που έχουμε βιώσει. Τα έχετε συκοφαντήσει όλα αυτά, τα έχετε λοιδορήσει, τα έχετε αλλοιώσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Αυτό θα πληρωθεί ακριβά!

Για να μην πληρώσει, όμως, η χώρα και το κόστος να είναι μόνο πολιτικό κόστος δικό σας και όχι εθνικό κόστος της χώρας, μπορείτε να αξιοποιήσετε τη συζήτηση, όπως γίνεται σε όλα τα κοινοβούλια των σύγχρονων κοινοβουλευτικών δημοκρατιών, χωρίς να χαμογελάτε, χωρίς αλαζονεία, χωρίς αυτή την αυταρέσκεια ότι πρώτη φορά εκφράστηκε η δημοκρατία…

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Εσείς σε μας;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ναι, εγώ σε σας. Ειδικώς προσωπικώς σε σας, που εκθέτετε, προσβάλλετε και ταπεινώνετε τη χώρα, που ακκίζεστε χωρίς να έχετε συνείδηση της ευθύνης σας και πολιτικά και προσωπικά. Και έχετε το θράσος να λέτε…

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Σε μας;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Σε εσάς. Ναι, σε σας και στον κ. Τσίπρα που σας διόρισε και σας κρατά στη θέση αυτή.

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ντρέπεστε;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ναι, να ακούσετε τι λέει η Αντιπολίτευση! Να τη σεβαστείτε!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ: Ηρεμήστε, κύριε Βενιζέλο! Έλεος! Μας κουνάτε και το δάκτυλο!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Γιατί αν δεν σέβεστε το διάλογο και την αλήθεια, τότε δυστυχώς οι οιωνοί είναι πολύ κακοί για τη χώρα!

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Το κύκνειο άσμα σας είναι αυτό, κύριε Βενιζέλο! Το κύκνειο άσμα σας!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Υπενθυμίζω ότι η Κυβέρνηση έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και αυτό λέγεται «λαϊκή κυριαρχία». Για να θυμόμαστε και την κυριαρχία με τη δημοκρατική της έννοια.
Το 12,5% έλλειμμα έχω την αίσθηση ότι αποτελεί αντικείμενο ποινικής διερεύνησης που είναι εν εξελίξει.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ζητώ τον λόγο επί του Κανονισμού!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Δεν έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ζητώ τον λόγο επί του Κανονισμού!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Δεν έχετε το λόγο. Δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Θέλω τον λόγο επί του Κανονισμού!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Μιλήσατε το πενταπλάσιο από το προβλεπόμενο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Δεν έχετε δικαίωμα να μου το αρνηθείτε. Θέλω τον λόγο επί του Κανονισμού!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Καθίστε, κύριε Βενιζέλο. Δεν έχετε το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Όχι, εσείς θα καθίσετε στη θέση σας και θα είστε προσεκτική! Θέλω τον λόγο επί του Κανονισμού!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Δεν έχετε το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Έχω τον λόγο -και θα μου τον δώσετε- επί του Κανονισμού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Θέλετε το λόγο επί προσωπικού μήπως;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Επί του Κανονισμού!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Επί προσωπικού μήπως;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Επί του Κανονισμού!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Σας δίνω τον λόγο επί προσωπικού για ένα λεπτό.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Ακούστε, κυρία Πρόεδρε, ο Κανονισμός της Βουλής προσδιορίζει επ’ ακριβώς πότε και πώς απευθύνεται ο Πρόεδρος της Βουλής στο Σώμα, τι περιεχόμενο έχουν και πώς γίνονται οι ανακοινώσεις του Προέδρου προς τη Βουλή.


Αυτές οι παρεμβάσεις σας, οι δήθεν χαριτωμένες, οι δήθεν απειλητικές, οι δήθεν υπαινικτικές, διατυπώνονται κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος. Πρέπει να τιμήσετε τη θέση σας. Εάν σας πέφτει μεγάλη, παρακαλώ να προσαρμόσετε τα μεγέθη της συμπεριφοράς σας.