ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όραμα για τη χώρα μέσα στην Ευρωζώνη

Βουλή, 5/6/2015: ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, κ. Σταύρος Θεοδωράκης.
Τον αναμένουμε να εισέλθει.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος του Κόμματος το Ποτάμι): Κυρίες και κύριοι, συγγνώμη για την ολίγων δευτερολέπτων καθυστέρηση.

Είναι πράγματι μια μεγάλη ευκαιρία σήμερα να πούμε ορισμένες αλήθειες σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Όμως, παραξενεύομαι, κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, που αναρωτηθήκατε πριν από λίγο εδώ από το Βήμα για το εάν είναι τρυκ η πρόταση του κ. Γιούνγκερ.

Συνομιλείτε καθημερινά μαζί του, συνομιλείτε καθημερινά –απ’ ότι αντιλαμβάνομαι- με την κ. Μέρκελ. Εσείς θα πρέπει να μας δώσετε, λοιπόν, την απάντηση για το εάν είναι τρυκ αυτό που κάνουν οι σύμμαχοί μας, οι εταίροι μας, οι δανειστές μας.  Θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι εσείς έχετε την ευθύνη αυτής της διαπραγμάτευσης. Δεν είστε ο ταχυδρόμος να μεταφέρετε ένα ερώτημα. Είστε ο Πρωθυπουργός που πρέπει να δώσετε εσείς τη δική σας ερμηνεία στις κινήσεις των Ευρωπαίων.

Περιμέναμε –είναι η αλήθεια- όχι μόνο εμείς, αλλά νομίζω όλος ο ελληνικός λαός σήμερα, κυρίες και κύριοι, λίγες περισσότερες αλήθειες από τον κύριο Πρωθυπουργό, μεγαλύτερη ειλικρίνεια, σταράτα λόγια. Περιμέναμε να μας πει ότι πραγματικά έχουμε λίγες μέρες μπροστά μας για να κάνουμε μία συμφωνία.

Εάν δεν κάνω λάθος, κύριε Τσίπρα, ο χρόνος μας τελειώνει τη 14η Ιουνίου. Μέχρι τότε η Ελλάδα πρέπει να έχει αποφασίσει. Νομίζω ότι μετά – και διορθώστε με εάν δεν είναι έτσι στη δευτερολογία σας  δεν θα έχουμε τα περιθώρια να συνεννοηθούμε με τα κοινοβούλια των άλλων κρατών.

Νομίζω ότι το 14 Ιουνίου είναι μία ημερομηνία που δεν μπορούμε να φύγουμε πέρα απ’ αυτήν.
Υπάρχει όμως ένα ζήτημα και θα πρέπει να απαντήσετε. Νομίζω ότι η χώρα μας έχασε ένα πολύτιμο χρονικό διάστημα. Χάσατε δηλαδή κάποιους μήνες που δεν κάνατε απολύτως τίποτα, ενώ θα μπορούσατε να κάνετε πολλά. Και νομίζω ότι μόνο στη Ρίγα στα τέλη Μαΐου καταλάβατε ότι τα ψέματα τελειώνουν και πρέπει να έχουμε μία συμφωνία με τους εταίρους μας.
Υπάρχει δηλαδή ένα πολύ μεγάλο ερώτημα που δεν έχετε απαντήσει: Τι κάνατε εκατόν τριάντα ημέρες;

Επειδή σας άκουσα να αναφέρεστε στη διάθεση του κόσμου και συχνά αναφέρεστε στις δημοσκοπήσεις, θα είδατε πλέον ότι σχεδόν οι μισοί πολίτες, το 47-48% λέει ότι διαπραγματεύεστε λάθος και μόνο ένα 30% λέει ότι διαπραγματεύεστε με σωστό τρόπο.

Όπως επίσης οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κάτι άλλο, το οποίο ελπίζω να το έχετε προσέξει: Ο κόσμος θέλει μια έντιμη συμφωνία και δεν τον πειράζει αν κάποια από τα προεκλογικά σας ψέματα, κατά εμάς, παραμεριστούν. Αυτό που θα πρέπει να σας προβληματίσει όμως είναι ότι στις ίδιες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται το κυβερνητικό σας μπλοκ, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, να μην θέλουν αυτήν την έντιμη συμφωνία.

Από τον Φεβρουάριο σας είχαμε καλέσει να μην αφήσετε το χρόνο να περάσει, να αφήσετε τις επικοινωνιακές δημαγωγίες, να διαπραγματευτείτε σοβαρά, κλείνοντας τη διαπραγμάτευση μέσα στο Μάρτιο. Μπορούσατε να το κάνετε τότε που ζούσατε έναν πραγματικό μήνα του μέλιτος με τους ευρωπαίους.

Σας λέγαμε ότι έπρεπε να προχωρήσετε άμεσα σε αποκρατικοποιήσεις, σας κάναμε και μερικές προσθήκες, ότι τα έργα που είναι να προχωρήσουν, να αποκρατικοποιηθούν, να κρατήσει το Ελληνικό Δημόσιο 20-30%, αλλά αυτοί που βάζουν τα λεφτά βέβαια να έχουν την ευθύνη των αποκρατικοποιήσεων, να επιμείνετε για πρωτογενή πλεονάσματα κάτω του 1%, μια θέση κλειδί για τη διαπραγμάτευση την οποία έπρεπε να είχατε ξεκαθαρίσει πολύ πριν από την τελευταία σας πρόταση. 

Και βέβαια σας είχαμε καλέσει από το Μάρτιο να δώσετε προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις, στη φορολογική διοίκηση, στη φορολογική δικαιοσύνη, στη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση. 
Και βέβαια όλους αυτούς τους μήνες κάνατε ακριβώς το αντίθετο προκρίνοντας τη δημαγωγία, το λαϊκισμό, τη μεταρρύθμιση του καλωδιωμένου τουρίστα, την κατεδάφιση της παιδείας και τους κομματικούς διορισμούς.

Κύριε Τσίπρα, η Κυβέρνησή σας αρέσκεται στους αυτοσχεδιασμούς, πολλές φορές καταστροφικούς αυτοσχεδιασμούς, αν προσέξουμε το τι έχει γίνει στην παιδεία, στο μεταναστευτικό και στο Δημόσιο.

Για ποια κοινωνική ευαισθησία μιλάμε, όταν φέτος οι δαπάνες υγείας θα κατρακυλήσουν στο 4,3% του ΑΕΠ έναντι του 7% του κοινοτικού μέσου όρου; 
Θα μου πείτε ότι αυτό είναι μία μνημονιακή υποχρέωση. Εκεί, λοιπόν, πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρξει μεγάλη σύγκρουση, γι’ αυτά θα έπρεπε θα δώσετε τη μάχη. Και θα έπρεπε σήμερα να μπορούμε να μιλάμε για νοσοκομεία που στοιχειωδώς λειτουργούν και όχι για εντατικές που θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη. 

Αντί, λοιπόν, να προχωρήσετε στη μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση του νοσοκομειακού χάρτη, εξοικονομώντας ανθρώπινους πόρους και χρήματα, προκρίνατε την αντικατάσταση των διοικήσεων, για να βολέψετε τα «δικά σας παιδιά».

 Το προτάσσω αυτό το ζήτημα, γιατί όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί – θα το ξέρετε ελπίζω  η διαδικασία της εξεύρεσης στελεχών για τα νοσοκομεία βρίσκεται στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή καλούνται οι τοπικές επιτροπές να αποφασίσουν ποιοι θα είναι αύριο οι διοικητές στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Αυτή είναι περίπου η πολιτική σας απέναντι και στην παιδεία. Αυτά τα έχουμε πει όμως και άλλη φορά.

Το μεγάλο ερώτημα που υπάρχει και στο οποίο δεν έχετε δώσει καμία απάντηση, κύριε Τσίπρα, είναι ποια είναι η αναπτυξιακή σας πολιτική, ποια είναι η αναπτυξιακή σας πρόταση. Ακούμε ωραίους τίτλους και πραγματικά σε αυτό το κεφάλαιο της έκθεσης ιδεών το κόμμα σας και το επιτελείο σας μπορεί να παίρνει άριστα. Αλλά, πέρα από τους τίτλους, τι άλλο μπορούμε να πούμε;

Είδα με προσοχή τις προτάσεις σας σε αυτές τις σαράντα επτά σελίδες. Θα είμαι πολύ σύντομος. Δεν θα μιλήσω για πολλές μικρές ή μεγάλες ανακρίβειες που υπάρχουν σε αυτές τις σαράντα επτά σελίδες. Μιλάμε όμως όλοι για το μεγάλο ζήτημα των εξαγωγών, ότι αυτή η χώρα δεν θα πάψει ποτέ να είναι με απλωμένο το χέρι εάν δεν αυξήσει την παραγωγή της, αν δεν αυξήσει τις εξαγωγές της.

Βλέπω λοιπόν στη σελίδα 36, στο Κεφάλαιο ΒΒ, «Προώθηση εξαγωγών» και μετά κενό. Ακόμα κι ένας πρωτοετής φοιτητής της ΑΣΟΕΕ θα είχε να συμπληρώσει δυο-τρεις περισσότερες λέξεις σε αυτή τη μεγάλη, σημαντική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει στη χώρα μας υπέρ των εξαγωγών. 

Στις σαράντα επτά σελίδες απουσιάζουν συγκεκριμένες προτάσεις, πέρα από τα πολύ μεγάλα, ωραία λόγια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημά σας, κύριε Πρωθυπουργέ, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι πως το κόμμα σας δεν έχει ένα σχέδιο κι ένα όραμα για τη χώρα μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην Ευρωζώνη. 
Μια μερίδα του κόμματός σας, κύριοι συνάδελφοι, βασικοί Υπουργοί σας είναι αντιευρωπαϊστές, είναι κρατιστές, είναι κομματοφύλακες, είναι εχθροί της δημιουργικότητας, της εφευρετικότητας, της παραγωγής και της δημιουργίας εθνικού πλούτου. Αμφισβητούν το σύνολο του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, περιφρονούν τους συντελεστές του και θέλουν να τον πνίξουν. Γι’ αυτούς οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είναι αόρατοι. 

Συμμετέχουν δηλαδή πολλοί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς συνειδητά στην «τρόικα», αυτή που εμείς ονομάζουμε «καταστροφική τρόικα του εσωτερικού, της χρεοκοπίας και της δραχμής», αυτοί που είναι οι υπονομευτές της διαπραγμάτευσης.

Και θα έπρεπε, κύριε Τσίπρα, να τραβήξετε μια διαχωριστική γραμμή και να εμποδίσετε τα στελέχη σας να αναφέρονται με τόση ευκολία στα σενάρια ρήξης και χρεοκοπίας της χώρας. 
Σας έχουμε δηλαδή με κάθε τόνο καλέσει να ξεκαθαρίσετε τις σχέσεις σας με την εσωτερική σας αντιπολίτευση και συνολικά με το μέτωπο που είναι κόντρα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Πώς είναι δυνατόν να δέχεστε καθημερινά να υπάρχουν στελέχη σας που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας; Θα τους ακούτε, τους ακούμε κι εμείς, Υπουργοί και στελέχη που κατά βάθος πιστεύουν ότι ο Πούτιν και η Σοβιετική Ένωση υπάρχει και συνεχίζει, είναι αυτή η Ρωσία σήμερα. 

Πώς είναι δυνατόν οι τύχες της χώρας να εξαρτώνται από Βουλευτές που με εγκληματική ανευθυνότητα αναφέρονται στα παράθυρα για έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων, για χρεοκοπία και εξωπλανητικές λύσεις χρηματοδότησης; 
Θα πρέπει να σας πω, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι αυτό είναι ζήτημα δημοκρατίας, ότι δεν είναι πλουραλισμός όταν το μισό κόμμα θέλει ρήξη και δραχμή, είναι υποχώρηση στον σκοταδισμό.

Κύριε Τσίπρα, επιλέξατε να είστε μόνος σας στη διαπραγμάτευση. Σας είχαμε προτείνει, από την επόμενη μέρα κιόλας της εκλογικής σας επιτυχίας, ότι θα πρέπει να υπάρχει μια εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης. Και όταν λέω «εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης», δεν εννοώ εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης των κομμάτων, εννοώ εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης με ανθρώπους που γνωρίζουν τις συνθήκες και στη χώρα και στην Ευρώπη. 
Το αρνηθήκατε. Θέλατε να πάτε με τα δικά σας στελέχη, τα οποία κάποια στιγμή τα αποσύρατε, βάλατε κάποια άλλα. Το λέω γιατί τώρα είναι αργά για να κάνετε κάποιες τελευταίες αλλαγές, αλλά θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, θα πρέπει δηλαδή να ξανασκεφτείτε ότι η επόμενη μεγάλη διαπραγμάτευση που θα γίνει για το χρέος, η επόμενη μεγάλη διαπραγμάτευση που θα γίνει για τα θέματα που θα μείνουν ανοιχτά, όπως είναι το ασφαλιστικό, θα πρέπει να είναι μια εθνική διαπραγμάτευση και όχι μια διαπραγμάτευση μόνον των στελεχών σας.

Πάμε όμως στα ερωτήματα τα οποία θέσατε: χαμηλά πλεονάσματα, λύση στο χρέος, προστασία των συντάξεων και χαμηλών μισθών, αναδιανομή εισοδημάτων, επαναφορά εργασιακών διαπραγματεύσεων, αναπτυξιακό πρόγραμμα. Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου μπορούν να συμφωνήσουν με αυτούς τους ωραίους τίτλους, αλλά εσείς είστε υποχρεωμένος να δώσετε κι ένα περιεχόμενο σε αυτούς τους τίτλους και δεν το κάνετε. Πέρα λοιπόν από το να ονοματίζουμε με ωραίο, πράγματι, τρόπο τα προβλήματά μας και τις λύσεις που δίνουμε, είσαστε υποχρεωμένοι, σε ένα άμεσο χρονικό διάστημα, αν όχι μέχρι τη συμφωνία, αλλά την επόμενη μέρα της συμφωνίας, να μας πείτε πώς τα αντιλαμβάνεστε όλα αυτά.

Θα πρέπει να σας πω ότι εμείς κάνουμε μια συνεχή προσπάθεια στο εξωτερικό για να στηρίξουμε την προσπάθεια της χώρας και θέλω με την ευκαιρία αυτή, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, να απευθυνθώ και στους συμμάχους μας και να τους πω ότι δεν πρέπει να χάνουν τη μεγάλη εικόνα.
Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ απέναντί τους. Η μεγάλη εικόνα είναι οι Έλληνες και θα πρέπει η Ευρώπη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κρατηθεί η Ελλάδα στο κέντρο της Ευρώπης.)
Θα πρέπει δηλαδή οι σύμμαχοί μας με κάθε τρόπο, μαζί με εσάς, να βρουν μία λύση τις επόμενες δύσκολες μέρες για τη χώρα.

Το Ποτάμι, το ωφέλιμο κίνημα για τη χώρα, χωρίς αριστερές και δεξιές ανακυκλώσεις, χωρίς αριστερές και δεξιές ιδεοληψίες, θα είναι παρόν σ’ αυτή την τελευταία προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία για τη χώρα.

Δεν ζητάμε εκδίκηση, δεν ζητάμε δικαίωση. Είμαστε το κίνημα της προοδευτικής λογικής και θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πρόταση που θα έχει την υπογραφή της Κυβέρνησης και την υπογραφή των εταίρων μας, αρκεί να έχουμε αποφασίσει να αφήσουμε οριστικά πίσω τα παιγνίδια ρήξης, τα παιγνίδια χρεοκοπίας και να μπούμε σε μία πορεία ανάπτυξης και μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Σας ευχαριστώ.