ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015

Σενάρια τρόμου για κλειστές τράπεζες και κούρεμα καταθέσεων

Καμαρώστε τον υπό πλήρη σύγχυση μοιραίο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κρατάει κολυβοσημειώσεις, γράφοντας και σβήνοντας, και στην άκρη να ζωγραφίζει λουλουδάκια, την ώρα που βουλευτές της αντιπολίτευσης ιδρώνουν για να τον πείσουν να αποσύρει την τρελή απόφαση του δημοψηφίσματος.
- Το ΔΣ της ΕΚΤ αποφασίζει για την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας
- Ποια είναι τα πιθανότερα σενάρια για τις αποφάσεις

Κρίσιμες αποφάσεις για τη λειτουργία των τραπεζών τις επόμενες λαμβάνονται αυτή την ώρα τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Η τηλεδιάσκεψη είναι σε εξέλιξη και οι οιωνοί δεν είναι ευοίωνοι καθώς το BBC έχει ήδη μεταδώσει πως η ΕΚΤ θα διακόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση φέρεται ότι θα υποχρεωθεί να επιβάλει αύριο τραπεζική αργία. Αυτό σημαίνει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του BBC για διακοπή της χρηματοδότησης κατά το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται σύσκεψη της ΤτΕ με τους τραπεζίτες όπου και θα ληφθούν οι αποφάσεις και θα γίνει η σχετική εισήγηση στην κυβέρνηση για το τι πρέπει να γίνει αύριο, Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έχουν επεξεργαστεί ήδη σενάρια τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν το κλείσιμο των καταστημάτων των τραπεζών για επτά ημέρες ενώ στο διάστημα αυτό θα ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία των ΑΤΜ τα οποία θα έχουν ημερήσιο όριο αναλήψεων.

Πριν την τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ προηγήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες αναμένουν ότι μετά το χθεσινό Eurogroup και από την πλευρά της ΕΚΤ αναμένεται ένα ακόμη σκληρό μήνυμα.

Ειδικότερα δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια για τις αποφάσεις της ΕΚΤ:

Το πρώτο σενάριο θέλει την ΕΚΤ να συνεχίζει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών τη Δευτέρα και την Τρίτη, ζητώντας όμως να επιβληθούν capital control ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτη η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες. Να δίνει δηλαδή στις τράπεζες τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να καλύπτονται έναντι των καταθετών τα ημερήσια όρια των αναλήψεων πχ. τα 200 ευρώ ανά συναλλαγή. Μια τέτοια απόφαση θα κρατήσει το τραπεζικό σύστημα ανοικτό έως την Τετάρτη που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα, οπότε και οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.

Το δεύτερο σενάριο είναι οι τράπεζες να μην ανοίξουν τη Δευτέρα. Το «μαξιλάρι» των κεφαλαίων που έχει το τραπεζικό σύστημα έχει μειωθεί από τις εκροές των τελευταίων ημερών. Μόνον το Σάββατο, από το πρωί έως το απόγευμα, μέσω των ΑΤΜ και των τραπεζικών καταστημάτων που λειτουργούν είχαν αποσυρθεί καταθέσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Αν οι τράπεζες ανοίξουν τη Δευτέρα, με την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί θα υποχρεωθούν να κατεβάσουν ρολά μέσα στην ημέρα πριν τη λήξη του ωραρίου των συναλλαγών με το κοινό, επειδή δεν θα διαθέτουν επαρκή μετρητά να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική, καθώς θα σημαίνει bail in για το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εφόσον μια τράπεζα περιέλθει σε τόσο δεινή θέση για να επανεκκινήσει, κεφαλοποιείται καταρχήν από τους μετόχους και στη συνέχεια με κούρεμα των καταθέσεων στο ποσοστό που είναι αναγκαίο για να καλυφθεί η «τρύπα».

Πάντως, σε περίπτωση που οι τράπεζες είναι κλειστές τη Δευτέρα, θα υπάρχει πρόβλημα στην εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, οπότε το πιθανότερο είναι ότι η αργία των τραπεζών θα επεκταθεί και στο Χρηματιστήριο. Το ίδιο ισχύει και για τις εξαγορές αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς, με κλειστές τράπεζες δεν είναι δυνατόν να γίνουν συναλλαγές.

Όλα αυτά όταν χθες το βράδυ η γαλλική Liberation επικαλούμενη Ευρωπαίο αξιωματούχο παρουσίασε την Ελλάδα, ένα βήμα πιο κοντά στα capital controls, καθώς όπως είπε, η ΕΚΤ θα σταματήσει τον ELA, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει τη λήψη κεφαλαιακών περιορισμών ήδη από την Δευτέρα.
protothema

Τα κατάφερε ο τρελοΑλέξης με τους τρελοΣυριζαίους... 
Προτείνω όταν έρθει η ώρα της κρίσεως,  τα χρήματα όλων των Συριζαίων υπουργών και βουλευτών που είχαν βγάλει στο εξωτερικό να κατασχεθούν και οι ίδιοι να στηθούν στο Σύνταγμα για να περνάει ο κόσμος που θα του έχουν κουρευτεί οι καταθέσεις και να τους φτύνει κατά πρόσωπο. Θα είναι η πιο ήπια τιμωρία για τη συμφορά που προκάλεσαν στον ελληνικό λαό...