ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

Bloomberg View: Το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε να έχει συμμετάσχει στη διάσωση της Ελλάδας

Από τους συντάκτες του Bloomberg View

Όταν οι ηγέτες του συστήματος του ευρώ συναντηθούν απόψε, η τύχη του ενιαίου νομίσματος και του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου θα είναι στα χέρια τους. Η Ελλάδα και οι πιστωτές της μπορούν επιτέλους ν' αρχίσουν να επανορθώνουν τη ζημιά των τελευταίων μηνών - ή αλλιώς να αρνηθούν να κινηθούν,  τζογάροντας θανάσιμα στην υπονόμευση ολόκληρου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος


Το να τοποθετηθούν τα πράγματα σωστά θα είναι δύσκολο γιατί δεν απομένει εμπιστοσύνη μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδας και των άλλων. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να ανακτηθεί. Η σχεδόν τυφλή ακαμψία καιη εκτόξευση προσβολών - έχουν υπάρξει άφθονες και από τις δύο πλευρές - πρέπει να σταματήσει. Η συζήτηση πρέπει να παραμερίσει στενές τεχνικές λεπτομέρειες και να υψωθεί σε ευρύτερες πολιτικές φιλοδοξίες που διακυβεύονται.


Τρεις Αρχές πρέπει να υπερισχύσουν 

Πρώτον, οι πιστωτές θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η αποστροφή τους σε μια απερίσκεπτη κυβέρνηση, δεδομένων των όρων όπως "λεηλασία", "εγκληματικό" και "τρομοκρατία" μιλώντας για τους συνεργάτες της, δεν δικαιολογεί την τιμωρία του ελληνικού λαού ή την έκθεση των οικονομιών τους σε κίνδυνο.


Δεύτερον, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι σωστός σε ένα ζωτικό σημείο: Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης έσωσε τους πιστωτές της Ελλάδας, αλλά καταδίκασε τη χώρα του σε μακροπρόθεσμη οικονομική ένδεια. Έχει αποτύχει. Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους.


Τρίτον, κάθε δρόμος εξόδου από αυτό το χάος θα κοστίσει ακριβά και στις δύο πλευρές. Η πρόκληση είναι να ελαχιστοποιήσουν το κόστος, με την ευρεία έννοια,  και στη συνέχεια να εξηγήσουν το σκεπτικό στους ψηφοφόρους, οι οποίοι μπορεί να είναι δύσπιστοι ή εντελώς εχθρικοί.


Για να γίνει αυτό, οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να σκεφτούν ευρύτερα, και να ζυγίσουν τις πιθανές συνέπειες ενός άσχημου Ευρωπαϊκού διαζυγίου τόσο από την άποψη της οικονομικής μόλυνσης όσο και της γεωπολιτικής ζημιάς. Θα πρέπει να προβληματιστούν πάνω στην ιστορία. Ο Ψυχρός Πόλεμος ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Harry S. Truman αντιστάθηκε στη σοβιετική απειλή για την Ελλάδα· την περασμένη εβδομάδα, ο Τσίπρας πήγε στη Ρωσία να υπογράψει μια συμφωνία για την από κοινού εκμετάλλευση αγωγού φυσικού αερίου για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι θα ήταν παραβίαση των κανόνων της.

Εφαρμόζοντας τις τρεις αρχές, οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να απελευθερώσουν το υπόλοιπο των τρεχουσών κεφαλαίων διάσωσης για να κρατήσουν την Ελλάδα στην επιφάνεια μέσα στο καλοκαίρι και να προσφέρουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ως μέρος μιας νέας μακροπρόθεσμης συμφωνίας. 

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί τις απαιτήσεις της Ευρωζώνης για δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, εφαρμόζοντάς τες στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και μετά. 

Αλλά δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αξιόπιστος, οι πιστωτές θα πρέπει επίσης να επισυνάψουν ένα νέο όρο. Για να κλείσει η συμφωνία, ο Τσίπρας πρέπει να συμφωνήσει για τη διενέργεια δημοψηφίσματος το συντομότερο δυνατόν (με διατύπωση αποδεκτή από τους πιστωτές) που θέτει μια ξεκάθαρη επιλογή στουςΈλληνες ψηφοφόρους: Αποδοχή των όρων αυτών στο σύνολό τους, και να παραμείνουν στο σύστημα του ευρώ ή απόρριψή τους και έξοδος από το ευρώ.

O Τσίπρας θα έπρεπε ήδη να είχε κάνει αυτό με δική του πρωτοβουλία. Ο ίδιος δεν έχει εντολή να βγάλει την Ελλάδα από το σύστημα του ευρώ, ή ακόμη να την χρεοκοπήσει, αν και η διαπραγματευτική τακτική καμμένης-γης που εφαρμόζει δείχνει ότι ο ίδιος σκέφτεται διαφορετικά. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν κανένα από αυτά τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, οι πιστωτές χρειάζονται τη διαβεβαίωση ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις του νέου προγράμματος. Ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν έχουν καμία αξιοπιστία πια. Ο λόγος τους δεν είναι πλέον αρκετά καλός.

Ως μέρος αυτής της νέας συμφωνίας, ρητή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ήταν το καλύτερο, αλλά αυτό μπορεί να είναι πολιτικά αδύνατο για τη Γερμανία και μερικούς άλλους. Αντ 'αυτού, περαιτέρω επέκταση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και χαμηλότεροι τόκοι - υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πακετάρεις αυτό - θα αρκούσε μαζί με τους όρους του προϋπολογισμού για να καταστήσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας τόσο πολιτικά όσο και δημοσιονομικά βιώσιμη. 
Εάν το ΔΝΤ, ένας αυτόνομος πιστωτής, δεν είναι διατεθειμένο να συμπορευθεί, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της οφειλής.  
Τα δάνειά του δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν ζητηθεί. 
Γεωπολιτικοί υπολογισμοί για το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι στην αποστολή του ή στην αρμοδιότητά του.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν μόνο ένα από τα πολλά λάθη. Η όλη ιστορία είναι λάθη πάνω σε λάθη. Έχει ήδη εξαντληθεί ο χρόνος για να σπάσει αυτή η σειρά. 

******

Για να επικοινωνήσετε με τον ανώτερο συντάκτη, υπεύθυνο του Bloomberg View, γράψτε: David Shipley σε davidshipley@bloomberg.net.