ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015

Ποια είναι τα τρία σενάρια τρόμου μετά το δημοψήφισμα


Τριών κακών προκειμένων, το μη χείρον (πρώτο σενάριο), βέλτιστον. 
******
Ο Πρωθυπουργός έχει ταξιδέψει αναρίθμητες φορές στις Βρυξέλλες τους τελευταίους 5 μήνες. Όμως η σημερινή του επίσκεψη είναι διαφορετική, γιατί έχει μεσολαβήσει ένα πολιτικό γεγονός-τομή στις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της Ευρωζώνης: το δημοψήφισμα της Κυριακής και το εκρηκτικό «Όχι» με το οποίο οι πολίτες απέρριψαν τις προτάσεις των Βρυξελλών.

Το δημοψήφισμα και οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης έχουν βαρύνει αποφασιστικά το κλίμα στις Βρυξέλλες κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 19 χωρών της Ευρωζώνης που έχει μοναδικό θέμα στην ατζέντα την «ελληνική κρίση».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων που βρίσκονται πολύ κοντά στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών,ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί απέναντι σε ομολόγους του που είναι από «ιδιαίτερα προβληματισμένοι» έως «έξαλλοι» με τον τρόπο που έχει διαπραγματευθεί μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση.

Άλλωστε το ίδιο κλίμα αποτυπώνουν και οι δημόσιες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων μετά την Κυριακή. Ολοι κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος επισημαίνοντας ότι μετά το δημοψήφισμα «το χάσμα Αθήνας και δανειστών έχει μεγαλώσει επικίνδυνα και οι δυσκολίες για μια συμφωνία είναι πλέον πολύ μεγαλύτερες».

«Ο Τσίπρας θα έχει απέναντί του 16 τουλάχιστον εχθρικούς ομολόγους του» έλεγε πηγή των Βρυξελλών. «Οι οποίοι θα θεωρούν ότι κοροϊδεύει και εκβιάζει την Ευρώπη με τους χειρισμούς του» προσέθεσε.

Οι μόνοι δυο που δεν θα είναι κάθετα απέναντί του αναμένεται να είναι ο Κύπριος Πρόεδρος και ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αναζητεί μεσολαβητικές πρωτοβουλίες για τη γεφύρωση του χάσματος.

Επί της ουσίας η Ευρωζώνη, σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την Κομισιόν,φαίνεται ότι καταλήγουν σε τρία σχέδια τα οποία θα παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση και θα την καλέσουν να ξεκαθαρίσει άμεσα ποιο αποδέχεται,χωρίς μεγάλα χρονικά περιθώρια.

Τα σχέδια αυτά είναι τα εξής:

Σχέδιο πρώτο: Η Αθήνα θα κληθεί να υπογράψει την πρόταση Γιουνκέρ,΅αλλά με ακόμη σκληρότερο πλαίσιο. Η γνωστή πρόταση «εμπλουτίζεται» με το πακέτο μέτρων που έχει προτείνει το ΔΝΤ και αφορά παρεμβάσεις στο εργασιακό,το ασφαλιστικό,τις ιδιωτικοποιήσεις, το πλήρες άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.

Επιπλέον θα ζητηθεί η άμεση ψήφιση από τη Βουλή,ενώ θα εμπεριέχονται και αυστηρές ρήτρες επιτήρησης για την υλοποίησή της.Είναι πολύ πιθανό το «καρότο» να είναι μια ρητή αναφορά σε μελλοντική διευθέτηση του ελληνικού χρέους,στα πρότυπα αντίστοιχης αναφοράς που είχαν δώσει τον Νοέμβριο του 2012 στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Σχέδιο δεύτερο: Έναρξη όλων των διαδικασιών για «συντεταγμένη» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ,σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός δεν αποδεχθεί το πρώτο σχέδιο.Σε αυτό το σενάριο,η ευρωζώνη θα προσφέρει κάθε δυνατή τεχνική κυρίως βοήθεια για να είναι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα όσο πιο ελεγχόμενη,παρότι όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η προοπτική θα είναι ζοφερή για την Ελλάδα και τους Ελληνες.

Σχέδιο τρίτο: Μια μεταβατική περίοδος όπου η Ελλάδα μπαίνει σε ένα ιδιότυπο «τάϊμ-άουτ», δηλαδή δεν είναι ούτε μέσα ούτε έξω από το ευρώ.Σε αυτό το σχέδιο οι οριστικές αποφάσεις αναβάλλονται για ένα εξάμηνο,η χώρα δεν αποκόπτεται πλήρως από την ευρωζώνη, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται,όσο επίσης και η πλήρης έλλειψη χρηματοδότησης και ρευστότητας.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση οφείλει να εκδώσει «υποσχετικούς τίτλους οφειλής»,δηλαδή «χαρτιά» με τα οποία θα επιχειρεί να αποπληρώνει το ελληνικό δημόσιο μισθούς και συντάξεις.

«Τάιμ άουτ» δηλαδή και παράλληλο νόμισμα.

Τι θα γίνει αν ο Τσίπρας αποδεχθεί το πρώτο σχέδιο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κύκλων από τις Βρυξέλλες ο Α. Τσίπρας θα πιεστεί στη Σύνοδο Κορυφής να «αποδεχθεί» το πρώτο σχέδιο. Πόσο πιθανό είναι δεν το γνωρίζει κανείς. Εκτιμάται ότι αν ο Πρωθυπουργός το αποφασίσει είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες αναδιάταξης του κυβερνητικού σχήματος.

Μπορεί να χρειαστεί να διακόψει δεσμούς με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ που θα διαφωνήσουν με αυτή την προοπτική.Μπορεί να αναζητηθούν ευρύτερες συνεργασίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όλες αυτές οι «τεκτονικές» αλλαγές είναι σχεδόν βέβαιο ότι στις αρχές του φθινοπώρου θα οδηγήσουν σε εκλογές,οι οποίες όμως -αν έχει προχωρήσει η συμφωνία Αθήνας και δανειστών- θα γίνουν με την προϋπόθεση ότι δεν θα διαταραχθεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.

Πάντως για όλα αυτά ο κύβος θα ριφθεί σήμερα στην έκτακτη Σύνοδο των Βρυξελλών. Το μόνο που δεν αποδέχονται οι ευρωπαϊκοί κύκλοι είναι νέες παλινδρομήσεις και αναβολές.
 (thetoc)