ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

Ο Paul Krugman "μετά Χριστόν προφήτης"


Ο γνωστός και ανίδεος μεγαλομανής νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, που με αλλεπάλληλα άρθρα του στους New York Times ξεσήκωνε τους Έλληνες να ψηφίσουν "ΌΧΙ" στο μοιραίο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, δεν μπορούσε, λέει να φανταστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε καταστρώσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για έξοδο από το ευρώ, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι έθεταν σκληρούς όρους. Γι' αυτό προπαγάνδιζε το όχι! Αυτά είπε χωρίς ίχνος ντροπής σε συνέντευξη στο CNN, που παραθέτω στη συνέχεια. Για τέτοια επικίνδυνη ανευθυνότητα του κυρίου Κρούγκμαν μιλάμε.

Και πώς τολμάς ανεύθυνε θεωρητικέ να ξεσηκώνεις έναν ξένο λαό, που στο κάτω κάτω δεν σου πέφτει λόγος, χωρίς να γνωρίζεις κι ούτε να ρωτάς να μάθεις, κι ούτε έστω θεωρητικά να του εξηγείς τα προαπαιτούμενα, ούτε να μπαίνεις στον κόπο να συμβουλεύεις την κυβέρνησή του, ώστε το Όχι του να μην είναι καταστροφικό; Με εικασίες; Ποιος σε έβαλε να προτείνεις το Όχι; Από μόνος σου το έκανες; Από υπερβολικό ζήλο να μας "σώσεις" κι εσύ;

Κύριε Κρούγκμαν, αφού δεν μπορείς να είσαι χρήσιμος, άφησε τους λαούς και τις κυβερνήσεις τους να λύσουν τα προβλήματά τους με εκείνους που τους βοηθάνε στην πράξη και μη χώνεις τη μύτη σου παντού, βασιζόμενος σε εικασίες. Οι θεωρητικοί σαν κι εσένα έχουν κάνει πολλή ζημιά στην ανθρωπότητα. 


Συνέντευξη του Paul Krugman στο CNN, 19/07/2015

FAREED ZAKARIA: Τώρα για την άλλη μεγάλη συμφωνία που έγινε αυτή την εβδομάδα: τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους πιστωτές της. Η Τεχεράνη αντέδρασε με χαρά σ' αυτή τη συμφωνία. Η Αθήνα; Όχι τόσο πολύ. Υπήρξαν ταραχές στους δρόμους εναντίον της συμφωνίας. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης είπε ότι αυτό που οι Έλληνες συμφώνησαν να ήταν «δημοσιονομικός εικονικός πνιγμός».

Και ο επόμενος προσκεκλημένος μου, ο Paul Krugman, αποκάλεσε τη συμφωνία «τελετουργικό ταπείνωσης» για την Ελλάδα. Ο Κρούγκμαν είναι, φυσικά, οικονομολόγος βραβευμένος με Νόμπελ και αρθρογράφος στους New York Times.
///
FAREED ZAKARIA: Paul, ευχαριστώ που είσαι εδώ.

PAUL KRUGMAN:
Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

ZAKARIA:
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ελληνική κρίση έχει τελειώσει. Δεν το νομίζω.

KRUGMAN: Όχι. Θέλω να πω ότι πραγματικά δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στρατηγική, η οποία εξακολουθεί να είναι περικοπές, περικοπές. Και, ξέρετε, η λιτότητα ως μέσον για επιστροφή στη φερεγγυότητα, που δεν λειτουργούσε, ποτέ δεν έχει λειτουργήσει, στην πραγματικότητα, σε αυτού του είδους κατάσταση, και δεν θα λειτουργήσει. Έτσι, το μόνο που συνέβη είναι ότι έχουν - έχουμε πάρει μια ανάσα προς στιγμή, ίσως. Δεν είμαι καν σίγουρος γι 'αυτό. Είναι εκπληκτικό -  σε καμία περίπτωση δεν είμαστε εκτός κινδύνου.

ZAKARIA:
Ο Ken Rogoff στην εκπομπή του την περασμένη εβδομάδα είπε ότι στην πραγματικότητα έχεις κάποια ευθύνη εδώ, επειδή υποστήριξες το ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ψήφισε όχι, υποστήριξες την πρόταση του "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα που έκανε, κατά μια έννοια προκαλώντας τους Ευρωπαίους πιστωτές. Το αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι πήρε χειρότερους όρους. Πιστεύεις ότι αυτό είναι δίκαιο;

KRUGMAN: Λοιπόν, αυτό είναι σίγουρα αλήθεια - υπέθεσα - δεν διανοήθηκα καν ότι θα ήταν διατεθειμένοι  ν' αντισταθούν τόσο σθεναρά χωρίς να έχουν κάνει ένα σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης. Εγώ ...

ZAKARIA:
Αυτή είναι η Ελλάδα. Εσύ...

KRUGMAN: Ότι η ελληνική κυβέρνηση...

ZAKARIA: Υπέθεσες ότι η Ελλάδα είχε ένα σχέδιο εξόδου από το ευρώ;


KRUGMAN: Ναι, ότι - αν όχι αυτό - τουλάχιστον κάτι που θα μπορούσαν να αντιτείνουν, "Αυτό είναι εκείνο που θα κάνουμε αν δεν μπορούμε να πάρουμε καινούργια μετρητά". 

Και, προκαλεί έκπληξη - τα πάντα βασίζονταν σε αυτούς -  ότι θεωρούσαν πως θα μπορούσαν απλά να απαιτούν ευνοϊκότερους όρους, χωρίς να έχουν κανένα εναλλακτικό σχέδιο. 
Έτσι, σίγουρα αυτό είναι ένα σοκ. 
Αλλά, ξέρετε, κατά κάποιο τρόπο, δεν υπάρχει ελπίδα σε οποιαδήποτε περίπτωση. Όχι πως οι όροι που προσφέρονταν προηγουμένως ήταν εφικτοί. Θέλω να πω, οι νέοι όροι είναι ακόμα χειρότεροι, αλλά οι όροι που προσφέρονταν πριν επίσης δεν επρόκειτο να λειτουργήσουν. Γι 'αυτό, ξέρετε, μπορεί να είχα υπερεκτιμήσει την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Όμως, κατά κάποιο τρόπο, είναι μια απελπιστική κατάσταση σε κάθε περίπτωση.

ZAKARIA: Και τι σημαίνει αυτό όσον αφορά το πού θα τελειώσει; Η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ;

KRUGMAN: Η εικασία μου είναι - τίποτα δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρο - αλλά η εικασία μου είναι, ναι.  Είτε στο τέλος θα πάρει αυτό το είδος της τεράστιας ανακούφισης του χρέους που δεν τους έδιναν ή θα πρέπει να βγουν. Και στοιχηματίζω τα χρήματά μου - τα λεφτά μου, σε κάποιο νόμισμα ή άλλο -  στην έξοδο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

ZAKARIA: Και θα προκαλέσει αυτό μια κρίση σαν της Lehman; Επειδή οι Γερμανοί φαίνονται πεπεισμένοι ότι, σε αυτό το σημείο, όλο αυτό το χρέος είναι στον ισολογισμό...

KRUGMAN: Σωστά.

ZAKARIA: ... των κεντρικών τραπεζών, όχι ιδιωτικών τραπεζών, και έτσι δεν θα έχουν αυτό το ντόμινο που είχε η Lehman. 

KRUGMAN: Όχι, νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. Θέλω να πω, δεν βλέπουμε αυτό το είδος κρίσης. Δεν είμαστε - εννοώ, ακόμα  κι ένα γεγονός σαν της Lehman δεν θα προκαλούσε μια Lehman τώρα, επειδή έχουν υψωθεί πολλές προφυλάξεις.
Γνωρίζουμε ότι ο δημόσιος τομέας θα στηρίξει. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια ελληνική έξοδος είναι κάτι ασήμαντο. 
Μια ελληνική έξοδος θα είχε τεράστιες συνέπειες για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Και αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και στη συνέχεια αρχίσει να ανακάμπτει, κάτι που πιθανώς θα συμβεί, αυτό, με τη σειρά του, θα ήταν, κατά κάποιον τρόπο, ενθάρρυνση για άλλες πολιτικές κινήσεις για ν' αμφισβητήσουν το ευρώ. Έτσι αυτό δεν είναι ασήμαντο, αλλά, όχι, δεν μιλάμε για το 2008 ξανά από την αρχή.

ZAKARIA: Ο Steve Rattner και αρκετοί άλλοι - θέλω να πω, αυτή είναι η γενική άποψη της επιχειρηματικής κοινότητας - νιώθουν, κοιτάξτε, η αλήθεια του θέματος είναι, το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα είναι μαζικά μη ανταγωνιστική - είναι μια εξαιρετικά υπερ-ρυθμισμένη οικονομία.  Ξέρετε, η συνταξιοδότησή της -  αν κοιτάξετε την ηλικία συνταξιοδότησης, αν κοιτάξετε σε τομείς όπως τα φαρμακεία,  αν κοιτάξετε σε τεράστιους τομείς της ελληνικής οικονομίας υπάρχουν πάρα πολλές ρυθμίσεις, πολύ δυσμενείς για τις επιχειρήσεις, και ένα Ελβετικό ανεκτικό μοντέλο είσπραξης φόρων το οποίο, αν δεν το μεταρρυθμίσεις...  και αυτό είναι που πραγματικά ζητούν οι Γερμανοί, περισσότερο από τη λιτότητα.

KRUGMAN: Λοιπόν, επιτρέψτε μου να πω σχετικά με αυτό για την είσπραξη των φόρων, ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές τρύπες και πολλή φοροδιαφυγή, η Ελλάδα, παρ' όλα αυτά, καταφέρνει να μαζεύει πολλούς φόρους. Οι άνθρωποι, ξέρετε, το κοιτάζουν και λένε, καλά,  δεν μπορεί να συγκεντρώνουν όποια χρήματα. 
Στην πραγματικότητα, συγκεντρώνουν, ξέρετε, ένα υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ σε φόρους από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Έτσι δεν είναι σαν να μην καταφέρουν να αυξήσουν τα έσοδα. Ίσως θα πρέπει να το κάνουν καλύτερα. Θα πρέπει, προφανώς. Όπως για όλα τα άλλα πράγματα, ναι, η Ελλάδα είναι μια υπερ-ρυθμισμένη, προβληματική οικονομία - όχι τόσο πολύ όσο ήταν. Έχει κάνει πολύ περισσότερες μεταρρυθμίσεις απ' ό,τι νομίζουν οι άνθρωποι. Αλλά και αυτό - όλα αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα...

ZAKARIA: Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όχι απλά μείωση προϋπολογισμών;

KRUGMAN: Έχουν κάνει πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κοιτάς την έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματική δραστηριότητα, και η Ελλάδα δεν είναι μια σπουδαία περιοχή, αλλά δεν είναι τόσο άσχημο μέρος όπως ήταν. Έτσι - αλλά το κύριο σημείο είναι, όλα αυτά τα πράγματα ήταν αλήθεια στην Ελλάδα πριν από 10, 15 χρόνια, αλλά η Ελλάδα τότε δεν ήταν στη μέση μιας απίστευτης ύφεσης, επιπέδου Μεγάλης Ύφεσης. Έτσι αυτά είναι μέρος του θορύβου του υπόβαθρου, αν θέλετε. 
Είναι, στην πραγματικότητα, το ευρώ - η παγίδα στην οποία έχει μετατραπεί το ευρώ και οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται σε μια προσπάθεια να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, που είναι υπεύθυνες για την καταστροφή που λαμβάνει χώρα τώρα. Ξέρετε, κάθε χώρα έχει προβλήματα, και η Ελλάδα ίσως περισσότερο από ό,τι μερικές και λιγότερο από άλλες. Αλλά είναι το Ευρώ που είναι υπεύθυνο για αυτή την καταστροφή.

ZAKARIA: Paul Krugman, χαρά μας να σας έχουμε εδώ.

KRUGMAN: Σας ευχαριστώ.