ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς σύγκρουση. Συνειδητά ή ασυνείδητα, άτομα και έθνη εμπλέκονται στον αέναο πνευματικό αγώνα της Συμπαντικής Εξέλιξης, έναν αγώνα για την επικράτηση της Αλήθειας κατά του ψέματος, της Δικαιοσύνης κατά της αδικίας, της Αγάπης κατά του μίσους - αγώνα που αντανακλάται στο υλικό πεδίο προκαλώντας, δυστυχώς, πολύ ανθρώπινο πόνο… Θέτοντας κανείς τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αλήθειας υπηρετεί το ύψιστο συλλογικό συμφέρον.

**Η Αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
**"Θα γνωρίσετε την Αλήθεια και η Αλήθεια θα σας ελευθερώσει" Βίβλος
**"Η μεγαλύτερη απώλεια στον κόσμο είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που είμαστε κι αυτού που θα μπορούσαμε να γίνουμε."
**"Όταν οι φιλόσοφοι βασιλέψουν και οι βασιλιάδες φιλοσοφήσουν, μόνο τότε θα ευτυχήσουν οι λαοί." Πλάτων
**"Η αξία του ανθρώπου καθορίζεται από το σκαλοπάτι της κλίμακας της αγάπης πάνω στο οποίο στέκεται." Τορκόμ Σαραϊνταριάν

Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015

Ευ. Βενιζέλος: Το 3ο Μνημόνιο είναι το πιο άδικο, το πιο αδιέξοδο, το πραγματικά τραγικό

Βουλή, 14/08/2015 - ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, παρακολουθεί όλος ο ελληνικός λαός μία εικόνα έντονη και θλιβερή της Κυβέρνησης, του κυβερνώντος κόμματος, του συγκυβερνώντος που είναι αμήχανο, μία εικόνα που εξηγεί γιατί φθάσαμε εδώ που φθάσαμε, γιατί η χώρα έχει υποστεί αυτά που υπέστη, μία τεράστια βλάβη, τους τελευταίους επτά μήνες, γιατί – όπως είπα σε μια δήλωσή μου – λέγατε ωμά ψέματα μεταξύ σας και ακόμη πιο ωμά ψέματα, κραυγαλέα, απευθυνόμενοι στον ελληνικό λαό και ιδού τα αποτελέσματα. 
Δεν σώζεται η χώρα έτσι. Αυτή η Κυβέρνηση, αυτή η Πλειοψηφία δεν μπορεί ούτε να συγκροτήσει το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Βενιζέλο, για παρεμπίπτον ζήτημα έχετε ζητήσει τον λόγο. Προσδιορίστε το παρεμπίπτον μέσα στο δίλεπτο, για να σας δώσουμε τον λόγο επί του παρεμπίπτοντος ζητήματος. Εσείς κάνετε επί της ουσίας ομιλία, ενώ ζητήσατε επί παρεμπίπτοντος. Ελάτε, προσδιορίστε το! 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, σας παρακαλώ, αφήστε με να ολοκληρώσω. Παρακαλώ να βάλετε τον χρόνο εκεί όπου ήταν στην αρχή, για να προσδιορίσω τα τρία παρεμπίπτοντα ζητήματα σε σχέση με… 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Εννοείτε στις 5 Μαΐου του 2010, πριν τα μνημόνια;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μην κάνετε εξυπναδίστικες παρατηρήσεις σε εμένα! Σταματήστε! Είναι 3.00΄ το πρωί! Ταλαιπωρείτε το Σώμα και τους θεσμούς επί μέρες! 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ταλαιπωρείται ο ελληνικός λαός επί χρόνια, κύριε Βενιζέλο! 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι εξυπναδίστικες παρατηρήσεις πλέον! 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ταλαιπωρείται, με ευθύνη σας, ο ελληνικός λαός επί χρόνια! Μιλήστε επί του παρεμπίπτοντος! 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τα παρεμπίπτοντα ζητήματα που θέτω είναι τρία. Το πρώτο ζήτημα είναι το κατεπείγον. Η αιτιολογία του κ. Τσακαλώτου για το κατεπείγον, ότι αύριο έχουμε EUROGROUP και συνεδρίαση του φινλανδικού Κοινοβουλίου, είναι κατανοητή, με συγκινεί. Όμως, θεωρώ ότι συνιστά πολιτικό θράσος, όταν για αυτήν την αιτιολογία που δίνετε εσείς σε εμάς. Όταν ζητούσαμε να ψηφιστούν νομοσχέδια με την κατεπείγουσα διαδικασία, μας λέγατε ότι κάνουμε πραξικόπημα. 

Θα κατανοήσω το κατεπείγον και θα το δεχθώ, αν ο κ. Τσακαλώτος εκ μέρους του κ. Τσίπρα ζητήσει πρώτα συγγνώμη για όλα όσα έκαναν τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια σε σχέση με τη νομοθετική διαδικασία. 

Δεύτερο θέμα, τίθεται το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας των τροπολογιών και ιδίως της συνταξιοδοτικής. Θα μιλήσουμε επί της ουσίας, αλλά η Διάσκεψη των Προέδρων θέτει ζήτημα τυπικής συνταγματικότητας. Η Κυβέρνηση δεν έχει την ετοιμότητα – δεν έχει τη γνώση, δεν έχει τη βούληση; – να πει αν το παρόν νομοσχέδιο το μετατρέπει σε ειδικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, στο οποίο προσθέτει όλες τις υπόλοιπες διατάξεις και άρα αλλάζει τη φύση του και τον τίτλο του. Το κάνει αυτό η Κυβέρνηση; Ξέρει να χειριστεί τα θέματα; Το λέω αυτό, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας για τις ρυθμίσεις και να δούμε τα θέματα που έθεσε και ο κ. Κουτσούκος δειγματοληπτικά. 

 Όμως, υπάρχουν και θέματα ουσιαστικής αντισυνταγματικότητας, επειδή πράγματι το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο πριν λίγους μήνες τις δικές μας διατάξεις τις έκρινε αντισυνταγματικές και επιχαίρατε και λέγατε ότι σωστά ενήργησαν τα δικαστήρια. 

Η νομολογία ζητάει ολοκληρωμένες μελέτες, αιτιολογία του νόμου, από την οποία να προκύπτει ότι είναι αναπόφευκτο με βάση την αρχή της αναλογικότητας να θεσπιστούν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Φέρνετε τη μελέτη αυτή; Θα τη φέρετε, όπως έχει ζητήσει η νομολογία που εσείς χειροκροτήσατε επιχαίροντες ανεπίγνωστα στη φάση της εθνικής ανευθυνότητάς σας, τη δήθεν αντιμνημονιακή, τη φάση της εγκληματικής δημαγωγίας; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Έχω παρεκτείνει το χρόνο σας στο πεντάλεπτο, διότι διαλάβατε εν τω μεταξύ αιτιολογία περί παρεμπίπτοντος. Θα ολοκληρώσετε στο πεντάλεπτο, κύριε Βενιζέλο. 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και ολοκληρώνω με το τρίτο ζήτημα. Ρωτάει η Διάσκεψη των Προέδρων και η κυρία Πρόεδρος της Βουλής με επίμονο τρόπο τον κ. Σταθάκη και τώρα τον κ. Τσακαλώτο: Η εξουσιοδότηση που έχει παράσχει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στον Υπουργό Οικονομικών να υπογράψει συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή παραρτήματά τους διαφέρει από την εξουσιοδότηση του νομοσχεδίου που αφορά τις συγκεκριμένες συμφωνίες με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο; Βεβαίως διαφέρει, διότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν είναι παράρτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι αυτοτελής διακρατικός οργανισμός των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Είναι διεθνής οργανισμός. 

Έχω υποβάλει τροπολογία-προσθήκη που οριοθετεί την παρεχόμενη στον Υπουργό εξουσιοδότηση και θα συζητήσουμε την τροπολογία μου επί της ουσίας αργότερα. Το ερώτημά μου όμως είναι το εξής: Λέγατε ότι τα Μνημόνια τα προηγούμενα δεν έχουν κυρωθεί ορθώς και στην περιβόητη Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια – στην οποία έχω πει ότι θα γίνει Εξεταστική Επιτροπή για το τρίτο Μνημόνιο, το Μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου – ως τη διάλυσή της την ουσιαστική, το μεγάλο θέμα ήταν ότι δεν έχουν κυρωθεί σωστά κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος οι προηγούμενες δανειακές συμβάσεις. 

Με βάση ποια συνταγματική διάταξη εισάγεται η κύρωση του σχεδίου σύμβασης; 
Θα φέρετε στη Βουλή την τροποποιημένη οριστική σύμβαση και κάθε τροποποίηση; 
Με πόσες ψήφους πρέπει να ψηφιστεί αυτή η σύμβαση ως σύμβαση με διεθνή οργανισμό πλέον; 
Ο EFSF είναι εταιρεία ιδιωτικού δικαίου με έδρα το Λουξεμβούργο. Ο ΕSM, όμως, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι διακρατικός οργανισμός. 

Το τρίτο Μνημόνιο δεν είναι μόνο το χειρότερο, δεν είναι μόνο το πιο άδικο, το πιο αδιέξοδο, το πραγματικά τραγικό – σας είχα προειδοποιήσει ότι πάμε σε τρίτο Μνημόνιο και πριν το Δημοψήφισμα έλεγα για 50 δισεκατομμύρια νέο δάνειο και τώρα πάμε στα 90 δισεκατομμύρια – αλλά είναι και αυτό που θα έχει αυξημένη τυπική ισχύ κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, γιατί έχει άλλη νομική φύση ο αντισυμβαλλόμενος. 

Εξηγήστε, λοιπόν, ποια είναι η νομική φύση της σύμβασης και τα όρια της εξουσιοδότησης προς τον κύριο Υπουργό, τον κύριο Υπουργό που είναι πολύ άνετος, έχει αποκτήσει και χιούμορ γιατί κρύβεται πίσω από την ανάμνηση του κ. Βαρουφάκη και λέει: «Όπως και να το κάνουμε η σύγκριση με ευνοεί. Δεν θα με θυμούνται εμένα, θα θυμούνται τον κ. Βαρουφάκη». Θα θυμούμαστε, όμως, και τον κ. Τσακαλώτο. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ολοκληρώσατε. Είστε στα οκτώ λεπτά, κύριε Βενιζέλο. 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει αυτά τα τρία μείζονα ζητήματα που αφορούν τη μοίρα του τόπου να αποσαφηνιστούν και έχετε υποχρέωση τώρα που τα ψέματα τελείωσαν, τώρα που η αλήθεια είναι πικρή, τώρα που φέρετε μια τεράστια ευθύνη ιστορική, να δώσετε καθαρές απαντήσεις, γιατί η χώρα δεν πορεύεται με ψέματα και ερασιτεχνισμούς, δεν πορεύεται με τέτοια κυβέρνηση, τέτοια πλειοψηφία, τέτοιες συγκρούσεις, τέτοια εικόνα κωμικοτραγική. 
 (...) (...) (...)

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχω καταθέσει μια εμπρόθεσμη τροπολογία και έχω συνεννοηθεί με τον κ. Μητρόπουλο να λάβω τον λόγο και να την εισηγηθώ μετά τους εισηγητές των κομμάτων, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους πριν από λίγο. Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Σταθάκης είπε τώρα, λίγο πριν κατέβει από το Βήμα, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή με το τρίτο μνημόνιο, το μνημόνιο Τσίπρα, είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή των δύο προηγουμένων προγραμμάτων. 

Προφανώς! Διότι η χώρα το 2009 βρέθηκε με δημοσιονομικό έλλειμμα 15,7% του ΑΕΠ, με πρωτογενές έλλειμμα 11%, περίπου, του ΑΕΠ εκείνης της εποχής, 13,7% του σημερινού ΑΕΠ. Εσείς, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, παραλάβατε τη χώρα με θετικό ρυθμό ανάπτυξης και με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και λόγω των τραγικών χειρισμών σας, τους τελευταίους επτά μήνες, η χώρα έχασε και το θετικό ρυθμό γυρίζοντας στην ύφεση και το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και φέτος θα έχει πρωτογενές έλλειμμα και θα αναγκαστεί να ξανακάνει την προσπάθεια των προηγούμενων τεσσεράμισι ετών τα επόμενα τρία. 

Μέσα σε έξι, περίπου, μήνες χάσαμε τουλάχιστον τα τρία από τα τεσσεράμισι προηγούμενα χρόνια, τα 2/3 της εθνικής προσπάθειας. Και έτσι τώρα έχουμε το τρίτο μνημόνιο, το βαρύτερο, το χειρότερο, το πιο άδικο, το οποίο θα είχαμε αποφύγει, αν ακολουθούσατε το πλαίσιο που βρήκατε στις 25 Ιανουαρίου και εάν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου είχατε ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση, ώστε να πάμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Αν όχι στις 28 Φεβρουαρίου, θα μπορούσατε να έχετε αξιοποιήσει την παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου που πήρατε εσείς στις 20 Φεβρουαρίου. 

Σας ρώτησα προηγουμένως, όταν έλαβα τον λόγο επί του Κανονισμού, με ποια συνταγματική βάση έρχεται προς έγκριση το σχέδιο της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. 

Την παράταση της 20ης Φεβρουαρίου που υπέγραψε ο κ. Βαρουφάκης, επικαλούμενος τη γενική εξουσιοδότηση του Υπουργού Οικονομικών κατά το δημόσιο λογιστικό να υπογράφει συμβάσεις διαχείρισης του δημοσίου χρέους, γιατί δεν την φέρατε στη Βουλή; 

Γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν ζήτησαν από την Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων η παράταση της 20ης Φεβρουαρίου; Γιατί; 

Την ψήφισε το Γερμανικό Κοινοβούλιο και το Φινλανδικό. Γιατί σας άφησαν να μην την ψηφίσετε; 

Γιατί κάποιους τους είχε ενημερώσει ότι θα προκύψει οξύ εσωκομματικό πρόβλημα; 

Γιατί κάποιους τους είχε προϊδεάσει ότι θα χειριστεί καλύτερα την κατάσταση με το τέλος της παράτασης, με τη χώρα κολλημένη στον τοίχο, εξουθενωμένη, στα πρόθυρα της ασύντακτης χρεοκοπίας; 

Και έρχεστε τώρα και φέρνετε ένα τρίτο μνημόνιο, που σας είχα πει ότι θα είναι δάνειο 50 δισεκατομμυρίων τον Μάρτιο και τώρα έφτασε να είναι 86 δισεκατομμύρια, 91 δισεκατομμύρια; 

Μας φέρνετε μια δανειακή σύμβαση που έχει το ποσό του δανείου σε αγκύλες. Δεν ξέρουμε πόσο θα είναι το δάνειο από τον ESM. Πόσο θα είναι, κύριοι Υπουργοί, το δάνειο; Τι έγκριση δίνει η Βουλή; Για πόσο δάνειο και από ποιον; Από τον ESM; Από το ΔΝΤ; Πόσα θα είναι τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων;

Το πρώτο που έκανα το 2011 ήταν να ακυρώσω τον στόχο των 50 δισεκατομμυρίων από ιδιωτικοποιήσεις. Αρνήθηκα κάθε είδους εγγύηση, κάθε είδους collateral και ποτέ δεν δεχθήκαμε να γίνει αυτό το περιβόητο Ταμείο που για τα επόμενα τριάντα χρόνια θα λειτουργεί όπως το κρατικό μονοπώλιο επί διεθνούς οικονομικού ελέγχου, που έπαψε το 1985 στη χώρα. Άρχισε από το 1898. Θα συγκεντρώνει πόρους πρωτίστως για την εξόφληση του δανείου που παίρνουμε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Ξέρετε πόσο έχετε επιβαρύνει το δημόσιο χρέος μόνο λόγω τραπεζών; Από την απώλεια του χαρτοφυλακίου λόγω της διάλυσης του Χρηματιστηρίου 25 δισεκατομμύρια. Το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ εξανεμίστηκε. Τον Μάιο του 2014 ήταν 25 δισεκατομμύρια και άλλα 25 δισεκατομμύρια που θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή) 

Η δυναμική του δημοσίου χρέους ξέρετε ποια είναι; Από εκεί που είχαμε μια προοπτική να προσεγγίσουμε το στόχο του 2022, τώρα αυτή η προοπτική χάθηκε. Μας φέρνετε να ψηφίσουμε μια σύμβαση, χωρίς να ξέρουμε πόσο είναι το δάνειο και από πού. Ψηφίζουμε τα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία είναι 4,5 δισεκατομμύρια επί τρία. Συγκρίνετέ το με την «παιδική χαρά» του email Χαρδούβελη. 

Ψηφίζουμε όλα τα διαρθρωτικά που η τρόικα είχε σημειώσει ότι δεν τα έχουμε νομοθετήσει τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Τα φέρνετε όλα και τα νομοθετούμε σε μια νύχτα, αρτοποιεία, γάλα, φαρμακεία και βέβαια μια κολοσσιαία συνταξιοδοτική και κοινωνικοασφαλιστική μεταρρύθμιση, χωρίς καμία ζύμωση, καμία ενημέρωση, καμία συζήτηση. 

Το επιστέγασμα όλων αυτών, το χρέος. Λέει η Κυβέρνηση: «Μα, όταν θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση θα πάρουμε κάτι στο χρέος». Τι; Αυτό που είχαμε πάρει το 2012, την υπόσχεση του EUROGROUP, ότι δίπλα στο κούρεμα του 2012, δίπλα στη μεγάλη αναδιάρθρωση θα γίνει και μια συμπληρωματική. Καλοδεχούμενη! 

Όμως, αυτό δεν φτύνατε; 
Αυτό δεν χλευάζατε; 
Αυτό δεν αρνηθήκατε; 
Δεν λέγατε διαγραφή
Δεν λέγατε διεθνή διάσκεψη; 
Δεν λέγατε μονομερείς κινήσεις; 
Δεν λέγατε ονομαστική μείωση; 
Τώρα θα πάτε σε μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής, ίσως καλύτερα επιτόκια. 

Ξέρετε εμείς τι έχουμε πάρει με αυτά; Λέει ο Ρέγκλινγκ, που θα υπογράψει με τον κ. Τσακαλώτο τη Σύμβαση, στην ετήσια έκθεση του ESM του 2014, ότι η αναδιάρθρωση μόνο του δανείου του EFSF το 2012 μας προσέφερε μείωση σε καθαρή αξία 100 δισεκατομμύρια, το 49% του ΑΕΠ της χώρας το 2013.

Ξέρετε πόσο ήταν η ονομαστική μείωση του 2012; Ήταν 126 δισεκατομμύρια η ονομαστική συν τα 100 δισεκατομμύρια της αναδιάρθρωσης. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Μπαλάφας): Ολοκληρώστε, κύριε Βενιζέλο. 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μακάρι να φέρετε ένα μικρό ποσοστό από αυτό, αλλά θα είναι μικρό. 
Τώρα θα καταλάβετε τι έχει γίνει, με τι αγώνα και με τι προσπάθεια. Και όλα αυτά σε ένα κείμενο που αναγνωρίζουν και ενσωματώνουν τα προηγούμενα προγράμματα με τους όρους και το περιβόητο ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως σωστά ειπώθηκε. Το είδαμε τώρα ότι στο πρώτο δάνειο-γέφυρα από τον EFSF, προκειμένου να συναινέσουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, θέλουν εγγύηση της Επιτροπής. Η Επιτροπή για να δώσει την εγγύησή της δεσμεύει και παρακρατεί κονδύλια του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ. 

Δεν υπάρχουν επιπλέον κονδύλια αναπτυξιακά, είναι τα ήδη δεδομένα του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και το κερασάκι είναι ότι όλο αυτό το ψηφίζει η Βουλή σήμερα - ολονυχτία - και ζητάει ο Υπουργός Οικονομικών εξουσιοδότηση να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση, το μνημόνιο  – που περιλαμβάνονται σε παράρτημα του νομοσχεδίου – και επιπλέον την εξουσιοδότηση να υπογράφει κάθε αναγκαία τροποποίηση, διόρθωση και συμπλήρωση ελεύθερα, δηλαδή να προσθέτει όρους, να ανανεώνει όρους… 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Μπαλάφας): Κύριε Βενιζέλο, σας παρακαλώ να ολοκληρώνετε. Περιμένει και η κ. Γεννηματά με υπομονή να μιλήσει. 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι ποτέ δυνατόν να δοθεί τέτοια εξουσιοδότηση ώστε να ανατρέπεται εις το διηνεκές ό,τι ψηφίζει η Βουλή σήμερα; Λέω, λοιπόν, με την τροπολογία τουλάχιστον να προστεθεί εδάφιο, σύμφωνα με το οποίο η εξουσιοδότηση αφορά τροποποιήσεις και διορθώσεις δευτερεύοντος και τεχνικού χαρακτήρα, οι οποίες θα κοινοποιούνται στη Βουλή ώστε αν η Βουλή χρειάζεται να κυρώσει, να κινεί τη διαδικασία κύρωσης. 

Ρώτησα και απάντηση δεν πήρα: Με ποια διάταξη του Συντάγματος θα κυρωθεί η σύμβαση αυτή, που είναι σύμβαση όχι με εταιρεία, αλλά σύμβαση με διακρατικό οργανισμό; 
Ισχύει το άρθρο 28 παράγραφος 1, με βάση το οποίο η Βουλή το 2012 κύρωσε τη συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που τροποποίησε το άρθρο 136 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Μπαλάφας): Κύριε Βενιζέλο, έχετε τελειώσει. Σας παρακαλώ, έχετε ολοκληρώσει. 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, τελειώνω. Πρέπει να ξέρετε ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι τεχνικά, είναι η βαθύτατη ουσία της ταλαιπωρίας της χώρας, η οποία παραπλανήθηκε, εξαπατήθηκε, διχάστηκε, καταδημαγωγήθηκε. Και δεν έχει ένας το θάρρος, την ευθύνη, την ευθύτητα να πει: «Ναι, είπαμε ψέματα στις εκλογές, ψέματα στο δημοψήφισμα. Δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε μεταξύ μας και για να μην εκδηλωθεί η εσωτερική μας διαφωνία καταστρέψαμε την οικονομία.». 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Μπαλάφας): Μάλιστα! 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οφείλετε να πείτε την αλήθεια και, το λιγότερο, οφείλετε να καταλάβετε την αλήθεια για να ξέρετε τι κάνετε σήμερα. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Μπαλάφας): Εντάξει, κύριε Βενιζέλο. Έχετε τελειώσει, κύριε Πρόεδρε. 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχει πολύ μεγάλη σημασία να είμαστε συνεννοημένοι …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Μπαλάφας): Είμαστε. 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: …στα δεδομένα τα θεσμικά και τα τεχνικά και γύρω από την ιστορική αλήθεια στην Αίθουσα αυτή. 
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)